13 FebDe Was

Eenmaal per week (oké, ik lieg, eerder eenmaal per 2 á 3 weken) heb ik een flinke was dag. Ik woon in mijn eentje en heb dus niet mega veel bergen met was. Kleding wassen is één van de dingen waar ik niet gek op ben, het gaat namelijk maar door en er komt geen einde aan. Toch ben ik benieuwd hoe anderen dat eigenlijk doen met de was. Is het normaal dat ik met zes hoopjes werk? Het zit dus zo. Ik heb twee wasmanden in huis: een kleintje in de slaapkamer en een grote bij mijn badkamer/kantoor. In die kleine gooi ik meestal ondergoed of als ik snel een shirtje wil verwisselen, in de grote gooi ik de rest. Na ongeveer twee weken zitten allebei propvol, dump ik alles op mijn kantoorvloer en begin ik er hoopjes van te maken.

Hoopjes

 • Zwart/donker
 • Wit
 • Handdoeken
 • Rood
 • Blauw
 • Beddengoed (dit was ik iedere week).

Handdoeken en beddengoed was ik op hele hoge temperatuur, de rest was ik op 30 graden. Ik was trouwens met wasnootjes. Ik vind het vreemd om te horen ‘ik heb iedere dag wel een wasje’ want mijn wasjes moeten door 6 gedeeld worden. Is dat raar? Kan het sneller? Rood en blauw zijn mijn kleur-wasjes, hierin verdeel ik ook kleuren die er bij horen (bijvoorbeeld groen bij blauw). Now tell me – hoe wassen jullie?

160 Responses to “De Was”

 1. Maaike says:

  Haha, 6 is wel veel geloof ik! Ik hoef niet zelf te wassen want ik woon nog gewoon bij mijn ouders, maar wij hebben 3 wasmanden: 40 graden lichtbont, 40 graden donkerbont, en 60 graden. In 60 graden zitten ondergoed en handdoeken, lichtbont en donkerbont spreekt voor zich. :) Best simpel eigenlijk!

  [Reply]

  Mascha Reply:

  maar waar gooi je dan bijvoorbeeld een rood shirt?

  [Reply]

  Mirjam Reply:

  Rood doe ik altijd bij de donkere was. Donkere was zelf geeft niet af, en als het rood afgeeft, dan zie je dat op zwarte kleding toch niet.

  [Reply]

  Maaike Reply:

  klopt, donkerbont is niet alleen zwart, maar eigenlijk alles behalve wit, lichtgeel, etc.

  sarah Reply:

  wij doen het ook op die manier!

  [Reply]

  Ludmilla Reply:

  Idd ik doe ook rood met de zwarte was.
  handoeken en beddengoed doe ik vaak samen.

  [Reply]

  MARTIN Reply:

  hoi maaike ik doe mijn lakens wassen om de twee weken

  [Reply]

 2. Suzanne says:

  Wij hebben 2 wasmanden, bonte en witte was. Nieuwe kleding of kleding die afgeeft gaat eerst apart in een emmer met water+wasmiddel voor een nacht en de volgende dag spoelen we dat in de wasmachine. Hier (met 4 personen) wordt er elke dag wel een of meerdere wassen gedraaid. Beddengoed gaat meteen het wasmachine in zodra de bedden verschoond worden. Erg vuile vaatdoeken gaan apart in de wasmachine op kookwas.

  [Reply]

  Rachelle Reply:

  Same here… Ik heb donkere handoeken/sokken en vaatdoekjes en die gaan op de kookwas. Eerst had ik 4 stapeltjes (witte kookwas) maar dat was onhandig! Dus heb ik antraciet kleurige handoeken en vaatdoekjes gekocht. Die waren overigens aan vernieuwing toe. Dus nu heb ik 3 stapeltjes: wit 40 gr, donker 40 gr en donker 90 gr.

  [Reply]

 3. Mirjam says:

  Pff ik vind dat je het jezelf wel erg moeilijk maakt hoor!
  Ik heb 1 wasmand en daar gaat alles in. Ik heb 4 soorten wasjes: wit (heb ik heel weinig) donker (zwart, grijs, dblauw, paars) gekleurd en speciale was (Bh’s, truien, bloesjes etc die op 30gr moeten).
  Beddengoed en handdoeken was ik om de 14 dagen samen op 60 graden, de rest allemaal op 40 graden.

  [Reply]

  Mirjam Reply:

  Ik heb trouwens elke week wel een donkere en een gekleurde was.
  Beddengoed en handdoeken om de 14 dagen. En aparte was wat op 30 graden moet doe ik af en toe tussendoor, als ik iets (schoon) nodig heb wat erbij zit, of als ik genoeg verzameld heb.

  [Reply]

 4. Anne says:

  Zwart/donker, blauw, rood, groen etc. allemaal bij elkaar. Behalve nieuwe dingen, die was ik eenmalig apart zodat ze niet meer afgeven. Op 30 graden
  En dan witte was ook op 30 of 40 graden met een schepje soda.
  Handdoeken en beddengoed doe ik samen (Grijze dekbedhoes + grijze handdoeken) (Wit hoeslaken + witte handdoeken + schepje soda) op 60 graden.
  Dus dat zijn meestal vier wasjes per week, soms blijft er iets liggen voor de volgende week. Valt best mee toch? :-)

  [Reply]

  Mascha Reply:

  jongens ik haal allemaal inspiratie uit jullie berichten, haha! Dank! Ik ga denk ik ook kleur bij zwart gooien voortaan, al weet ik niet waar ik dan grijs moet laten

  [Reply]

  Marjolein Reply:

  Grijs kan bij wit!

  [Reply]

  Mirjam Reply:

  Grijs gewoon bij de donkere was.

  [Reply]

  Anne Reply:

  Donkergrijs doe ik bij donker/kleur en alles wat licht is, zoals poederroze, lichtgrijs, etc. gooi ik allemaal bij wit. Tenzij je geen rood bij wit gooit kan er weinig fout gaan ;-)

  Ik moet wel zeggen dat ik voornamelijk licht draag, dus het enige aan donkere was zijn spijkerbroeken van mij en mijn vriend, en wat rode, groene of bruine shirts van hem.

  [Reply]

  MARTIN Reply:

  HOI MASCHA HOE DOE JIJ DE BEDDEN GOED WASSEN EN VOUWEN ALS
  HET DROOG IS ALS JE HULP NODIG HEB MET VOUWEN MAG JE ME MAILEN
  DAN DOEN WE VIA MAIL SAMEN OKE

  [Reply]

 5. Marjolein says:

  Wij doen het ook zo, we hebben sowieso meerdere wasmanden; 3 kleine in de badkamer (waar precies 1 was in past) voor witte/lichte was, zwart en bonte was. En dan ook nog 2 bij de wasmachine voor handdoeken/beddengoed en eentje voor wol.
  Het meeste was ik op 30 graden, behalve wol (koud) en beddengoed/handdoeken (40, 50 of 60, afhankelijk van hoe vies het is).

  We wonen met z’n tweeën en ik heb wel meerdere wassen per week (maar meestal ook een beetje lui dus dan is het eens in de week/2 weken heel veel wassen).

  [Reply]

  Marjolein Reply:

  Oh en bonte was verdeel ik vaak nog in stapeltjes; blauw (met ook groen etc erbij) en rood (met paars en roze erbij).

  [Reply]

 6. Eline says:

  ah eindelijk een mede gestoorde wasser :D

  Ik was bh’s op de hand, beddengoed en handdoeken op hoge temperatuur en dan nog witte was, lichte was, zwarte was, donkergekleurde was en lichtgekleurde was. Theedoeken en kleine handdoekjes en vaatdoeken was ik op 90 graden. Ja. Ik ben gek, ikw eet het :D

  [Reply]

 7. Mirjam says:

  Wat is btw een wasnootje?

  [Reply]

  Mascha Reply:

  nootjes van de wasboom, dat is puur natuur en daarmee kan je kleding wassen!

  [Reply]

  Mirjam Reply:

  Nooit van gehoord!! Ik was met Formil, dat is het eigen merk van de Lidl en ruikt zo heerlijk!

  [Reply]

  sarah Reply:

  dat lijkt mij ook wel wat! waar kan je dat kopen?

  [Reply]

 8. Susanne says:

  Ik ben in Amerika sinds een maand, dus ik leef nog echt op mijn koffer. Daarom moet ik elke week de was doen en gooi ik alles bij elkaar, nieuwe spullen was ik de eerste keer apart en daarna geeft het als het goed is geen kleur meer af. Het enige witte zijn mijn sokken en die mogen best van kleur veranderen.

  [Reply]

 9. Claudia says:

  4 wasjes, donker, wit, bont (rood, blauw, geel, groen) en licht bont (lichtgrijs, lichtgeel, poederroze etc.). Witte was op 60, rest op 40. Tenzij er iets heel smerig is, dan gaat het apart ook op 60. En een rode handdoek of tshirt wat al 2 of 3 keer gewassen is moet als het goed is niet afgeven hoor. Zou het ook niet bij witte was doen, maar geel rood blauw groen eigenlijk alle felle bonte kleuren kunnen echt wel bij elkaar.

  [Reply]

 10. Kelly says:

  Wij hebben 2 wasmanden, ondergoed en kleding. Kleding wordt allemaal per kleur gewassen. Dus blauw bij blauw, zwart bij zwart, geel bij geel etc. Bh’s worden op de hand gewassen, handdoeken en beddengoed etc gaan ook gewoon samen en daarna in de droger.

  [Reply]

 11. lisa says:

  dit gaat even niet over de was maar het valt me op dat er bij de comments staat: 13 februari 15:49 maar het is nu 13 februari 14:53,
  dus volgens mij klopt de tijd niet..
  xxx

  [Reply]

 12. LotteNienke says:

  Ik was elke dag of om de dag.
  Handdoeken op 60 graden,
  kleding op 40 graden.
  Ik verdeel het niet op kleur, maar als iets nieuw is, met een felle kleur, was ik het de eerste keer met de hand.

  Wat is een wasnootje?

  [Reply]

 13. dagmar says:

  Wij gooien gewoon álles bij elkaar, geloof ik.. nieuwe dingen eerst in een emmer met wasmiddel voor een dag en dan gewoon erbij in de wasmachine. Scheelt een hoop, en witte was hebben we toch niet, op beddengoed na. Dat gaat wel apart en heter.

  [Reply]

 14. Eline says:

  Eigenlijk doe ik het het zelfde als jij
  donkere was
  witte was
  handdoeken + ondergoed
  rode tinten
  beddengoed

  Maar dan doe ik blauw bij donkere was, dus dat is al 1 wasje minder dan jij doet ;)

  [Reply]

  ... Reply:

  Ja, ik doe ook precies hetzelfde haha!

  [Reply]

  Manuel Reply:

  maar welk wasmiddel gebruik je dan voor de handdoeken + ondergoed,
  want ik heb allerlei kleuren dus moet ik dan gekleurde wasmiddel gebruiken? terwijl ik ook witte handdoeken heb…. xd

  [Reply]

 15. Mirjam says:

  Ik was trouwens ook altijd na 19uur of in het weekend, dan is het goedkoper!

  [Reply]

 16. Esther says:

  wij gooien alles bij elkaar thuis, we hebben niet genoeg witte kleren (mijn moeder vindt het te besmettelijk, te snel vies wordend etc.) om daarmee een hele was alleen te draaien. Beddengoed gaat volgens mij wel eens apart, maar verder alles bij elkaar. En dat gaat altijd goed!
  Eigenlijk nooit over (hoeven) nagedacht, maar 6 hoopjes lijkt me wel veel werk!

  [Reply]

 17. Patricia says:

  Ik was altijd op zondag, mn vriend zn werk kleding is 1 was, de handoeken is 2 was en mijn kleding is 3 was :) en dan 1x in de 2 weken een extra draaisel voor het beddengoed.

  [Reply]

 18. celine says:

  handdoeken en lakens kan je gerust samen doen

  ik heb gewoon donkere was (zwart, donkergrijs, paars ..) en lichte was (wit – beige – grijs dat niet te donker is) wekelijks
  de reststukken (iets waarvan ik denk dat het afgaat, felle kleurtjes ofzo) samen per twee weken.
  maar met zwarte was kan je veel mengen hoor, op zwart gaat niet af van kleur en de andere kleuren die afgaan op zwart zie je niet..
  bh’s en onderbroeken doe ik in handwas, anders verslijt dat te snel, net als duurdere pulls ofzo..

  je kan wel naar drie – vier wasjes per week denk ik!

  Je zou beter wasmand nemen voor je donkere was en een voor je lichte was denk ik, aangezien die het meest zijn. Vanaf dat eentje vol zit kan je dat wassen.

  [Reply]

 19. Céleste says:

  Ik was ook erg veel zijn met zen tweeën elke dag schone kleding zijn daar heel erg opgesteld. Dus ik heb twee wasmanden en die zijn nu lekker leeg aan het raken heb de wasmachine aangezet LOL. wit bij wit verder alles bij elkaar LOL. Wij houden van witte kleding dus ik heb wel veel wit :P

  [Reply]

 20. Mikki says:

  Hihi, ik was ook echt heeeel weinig!
  Ik woon op mezelf, en ik heb altijd 3 soorten:
  - beddengoed, handdoeken, ondergoed (behalve de bh’s) op hoge temperatuur
  - wit (eventueel met lichtgrijs maar dat heb ik weinig), 40C
  - wat er overblijft, gooi ik allemaal bij elkaar op 40C. (behalve wol dan, maar dat komt misschien 2x per jaar voor haha)

  Nooit problemen mee gehad qua kleuren!

  [Reply]

 21. martina says:

  hahaha grappig om te lezen,, maar ik dacht trouwens dat je samenwoonde?
  mijn vriend is echt een budje met wassen (woon samen )
  als hij de kans krijgt gooit hij alles bij elkaar, wit, zwart, spijker, handdoeken, blouses echt de HEL van elke vrouw,,.. witte blousen geeft hij op deze manier een bijzonder kleurtje.. dus ik probeer zoveel mogelijk de hand erin te houden…. we doen het in etappes,, heb m nu eindelijk aan zijn verstand gebracht dat wit gewoon niet bij zwart kan.. dus donker en licht wordt zoveel mogelijk gescheiden YAAAAAY haha, verder was ik zelf spijkerbroeken appart, en handoeken op 60 graden samen met ondergoed,, verder dus lichte en donkere was zoals kleding op 40 graden en als laatste hebben we nog de bijzondere wasjes op 30 graden.. … alles ging in 1 wasmand, maar we hebben een witte mand toegevoegd voor de lichte was,, zo voorkom ik dat mijn witte kleding als smoezelig grijs eindigd ;)

  [Reply]

 22. fieke says:

  Rood en blauw mag bij de donkere was (: dat doe ik tenminste

  [Reply]

 23. femketje says:

  ik doe meestal gewoon een hoop wit/donker/kleur.. en dan sommige kleuren apart zoals rood en oranje omdat deze kunnen afgeven >.<

  ik was ook een machine of 3 in de week, woon wel samen dus dan schiet het al snel op

  [Reply]

 24. Marriët says:

  Ik woon nog thuis bij mijn moeder, we hebben geloof ik zo’n 3 a 4 wasjes per week?
  Handdoeken ed. gaan op 60, rest op 30. Onderverdeeld in donker en lichte was.

  Zie dat er veel mensen nog op 40 graden wassen, 30 graden is echt warm genoeg om je kleding schoon te maken! En een stuk beter voor het milieu.

  [Reply]

 25. Lisanne says:

  Je maakt het jezelf wel moeilijk hoor.. ik was, voor 2 personen, het volgende: 2-3x per week handdoeken en huishoud textiel samen met ondergoed en sokken op 40 graden; als het huishoud textiel erg vies is op een hogere temperatuur, soms kook was. Als er beddengoed gewassen moet worden gaat het bij dezelfde was op hoger temperatuur. Dan zwarte/gekleurde was samen 1-2x per week, tenzij er iets nieuws bij zit, dat gaat eerst apart met handwas, op 30 fijnwas. Wit apart met vanish white, dan blijft het goed wit, op 30 graden. Dit gebeurd 1x per week. Als andere lichte was is opgespaard wordt dat samen gewassen op 30 graden, soms in een korte was programma als het eerder nodig is. En bh’s met de handwas.

  [Reply]

  Lisanne Reply:

  Oh, en we hebben twee wasmanden, waarin het gesorteerd word (nouja, door mij dan, mijn vriend is daar wat minder nauwkeurig in) in was dat niet heet gewassen mag worden, dus gewoon alle kleding, en een wasmand voor dingen die wel heet gewassen mogen worden, dus beddengoed, handdoeken, sokken en ondergoed (maar ondergoed en sokken niet al te heet, die gaan nooit mee in de kookwas). Ik was wat nodig is, als de stapel handdoeken bijna leeg is dan doe ik weer handdoeken, beddengoed meteen wanneer het afgehaald is (we hebben dat wel eens te lang in de wasmand gelaten en toen kwam er schimmel op… Zonde, als je dat heet wast is het wel weer hygiënisch maar je blijft vlekken zien). En kleren als de wasmand te vol zit.

  [Reply]

 26. Yaraa says:

  Ik was zelf niet, dat doet me vader. Maar die doet altijd gwn lichte was en donkere was. Die doet alle donkere kleding en ondergoed bij elkaar. Dat was die dan. Dan daarna de lichte was, dus alle kleding stukken die wit zijn enzo plus het ondergoed. Dat bij elkaar wassen. Daarna alle handdoeken over licht en donker versprijden dat wassen op heeeet. En dan nog het beddengoed ook bij elkaar. En tadaaa de was is gedaan.

  [Reply]

 27. Hannah says:

  Ik woon ook nog thuis en volgens mij hebben we rond de 5 wasjes per week. Misschien komt dit ook omdat we met z’n vieren zijn..
  Maar is het misschien niet handiger om de handdoeken en je beddegoed ook per kleur te gaan wassen? Dit doen wij tenminste altijd en dat scheelt ook weer :)
  Wij wassen in: donker, wit en dan felle kleuren zoals felrood, oranje of geel.

  [Reply]

 28. Daisy says:

  Wauw, jij maakt er wel een hele opgave van! Ik ben heel zuinig op mijn kleding (hou niet van pluisjes of rafels na 1x wassen) maar ik was:

  - Alles wat NIET wit is, samen – 30 graden
  - Beddengoed apart – 30 graden
  - Wit met de hand (emmertje)
  - Bh’s met de hand (emmertje)

  Zo blijft alles mooi (en het wordt echt schoon!)

  [Reply]

 29. Vicky says:

  De wassen die wij draaien, huishouden van twee personen:
  - 60 graden was: sokken, ondergoed, handdoeken, washandjes, theedoeken, vaatdoeken, beddengoed. Eén volle machine per week.
  - 40 graden was: spijkerbroeken, t-shirts, leggings, hemdjes, overhemden, eigenlijk het meerendeel van de was. Ook één volle wasmachine per week.
  - 30 graden/koude fijne was/wolwas/handwas in de machine (het ligt aan de kledingstukken welk programma ik kies): wollen vestjes en truien, fijne tuniekjes/jurkjes en blousen, BH’s en panty’s in een waszakje. Met wolwasmiddel. Zo’n wasje draai ik één keer per week á twee weken, de kledingstukken verzamel ik in een aparte wasmand. Omdat het fijne was is laad ik de machine niet helemaal vol zoals bij de andere wassen.

  Alle kleuren kleding gaan door elkaar maar we hebben heel weinig witte/licht gekleurde was hier. Alle kleding die eruit ziet alsof het afgeeft gaat wel een nachtje in de week met azijn voordat het bij de rest van de was gaat. En de eerste paar keren voeg ik zo’n Color Catcher doekje toe die doorlopen van kleuren voorkomt (echt een gouden tip! ook te koop bij de action!) De echt mooie lichtgekleurde kledingstukken wassen we weleens mee met speciaal witwasmiddel als we onze witte lakens wassen.

  [Reply]

 30. Heidi says:

  ik was apart:
  - zwarte was;
  - witte was;
  - gekleurde was;
  - jeans;
  - beddengoed;
  - handdoeken wit;
  - handdoeken kleur.

  Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen gewoontes. Nieuwe gekleurde kleren was ik de eerste keer apart met een scheutje azijn om het kleur te fixeren.

  [Reply]

  Mirjam Reply:

  Jeetje 7 verschillende wassen!! Je energiemaatschappij is vast blij met je!

  [Reply]

  Lisette Reply:

  Ik vind het helemaal niet veel :)

  Wij zijn met 3 personen(man,vrouw,7 jarige smeerpoets)en ik heb er ook aardig wat per week.

  1x per 2 weken een witte was.We hebben hier alleen witte shirts voor onder overhemden.
  1x per 2 weken al het beddegoed,en de hoeslakens elke week.
  donkere was heb ik er wel 3 elke week(spijker,zwart,blauw,paard ed)
  rode was in de winter 1 en zomer 2 per week.(rood,oranje,roze)
  en dan nog 2 gekleurde wassen per week
  (en dan 1 fijne was,1 handwasje en 1 overhemdenwas)
  dus dat zijn er 1 a 2 per dag……en een stomerijbezoekje :D

  [Reply]

  Lisette Reply:

  vergeet nog de onverwachte wasjes, kind die in de modder heeft gespeeld,hoosbui waardoor jas zeiknat is,gympen ed

  [Reply]

 31. Ilonka says:

  1 wasdag, maakt het wel een beetje duur. Als je nou gewoon in het weekend wast of in de nacht 1 wasje draait, ben je veel goedkoper uit.

  Verder vindt ik dat je de hoopjes goed verdeeld. Maar je kan handoeken ook gewoon bij de kleuren was doen. Want wij hebben echt alle kleuren van de regenboog kwa handdoeken en die doen we niet allemaal bij elkaar, daar maken we dan ook kleurenhoopjes van.

  [Reply]

 32. Stephanie says:

  Je maakt er wel veel werk van, zeg, als ik dat zo lees!
  Ik doe idd ook gewoon

  - 90 C (of eventueel 60 C) was: beddegoed, ondergoed en handdoeken
  - 30 C Donkere was: jeans, donkere kleding, donkere sokken (eventueel donkere/rode handdoeken)
  - 30 C Lichte was: witte shirtjes, lichtroze, lichtgrijs, eventueel heel lichte pastel kleurtjes. vooral GEEN rood hierbij doen, haha.

  Succes!

  [Reply]

 33. Laura says:

  Ik gooi gewoon alles bij elkaar in, ondergoed, kleding, handdoeken en theedoeken. Na een week heb ik dan meestal precies 1 wasmachine lading vol (ik woon in een studentenflat, en we hebben een centraal washok met vrij grote wasmachines erin). Ik was dan gewoon alles samen op het 40° bonte was programma, met wasmiddel en wasverzachter. Ik heb nog nooit gehad dat dingen gingen afgeven, maar daar moet ik dan wel bijzeggen dat ik nieuwe kledingstukken in een felle/donkere kleur meestal eerst één keer apart was.

  Soms heb ik na een week net iets teveel voor één lading, en als ik het dan toch in 2x moet doen maak ik ook maar gelijk een scheiding, ipv. gewoon de hele gemengde stapel door tweeën te delen. In dat geval doe ik handdoeken en ondergoed op 60° bonte was, zonder wasverzachter, en de kleren en BH’s op 40° met wasverzachter.

  [Reply]

 34. Sandy says:

  Ik doe dat exact hetzelfde, handig om eens de tips van andere meiden te lezen! :-)

  [Reply]

 35. coco says:

  Wij wonen hier met zijn 2-tjes. En denk dat ik in een weekend 4 wasjes draai.
  Bij ons is het wit en bonte was (bij bont gaat ook rood/blauw) en dan de 60graden was (beddengoed, handdoeken)

  [Reply]

 36. Judith says:

  Wat een werk maak je ervan! Ik woon nu op kamers en heb een wasmand. Ik was ongeveer 1 wasje per week. Ik heb vaak witte was omdat ik veel witte handdoeken voor school nodig heb. Hier doe ik dan de lichte kleding bij zoals beige en grijs, lichtblauw, lichtroze. Vaak zijn het handdoeken of kleding die ik vaak gewassen heb dus het geeft niet meer was. Wit bljift dan toch wel wit. Als ik zwarte was was, doe ik hier vaak donkere kleuren bij, donkderblauw etc. maar gebruik dan wel wasmiddel voor zwarte was zodat zwart echt zwart blijf. Dan heb ik vaak nog een gekleurde was voor de rest. Zoals gekleurde handdoeken etc. Maar als ik veel zwart heb en ik heb bijv. 2 rode of blauwe handdoeken dan gaan die gewoon met het zwart mee.

  [Reply]

 37. Judith says:

  Ohja, bh’s in een waszakje (kant blijft zelfs mooi!! en gaat niet pillen) jeans gaat ook met zwart mee vaak. Ik was bijna alles op 40 graden. Maar mijn witte was gaat op 80 graden (gebruik ik op school, >patienten) en vaatdoekjes en dweil etc op 90

  [Reply]

 38. Kirsten says:

  Gelukkig woon ik nog thuis haha! Mijn moeder heeft geloof ik 5/6 wassen per week.. We wassen vooral veel donker! Mn vaders werk kleren leggings triutjes etc van mij en mn broertje draagd veel zwart. Onder donker hoort bij ons zwart grijs (licht grijs niet) donkere kleuren en spijker. Verder hebben we nog gekleurd zonder rood. Die doet mn moeder apart. Dus geel groen blauw etc. Maar dat is der niet zo heel veel. En ofc wit apart. Verder handdoeken bij elkaar (gele en witte) Volgens mij ook op hogere temp. en Beddengoed doet ze volgnes mij verdelen over de kleuren. En wit sorteerd mn moeder in warm en 30 graden wassen. Dus sokken ondergoed enz op warm en truitjes tshirts en tuniekjes van mij gewoon op 30! We zijn dan ook wel met 4 personen, en soms 5, mijn vriend mee gerekend! We hebben 3 wasmanden 1 voor de handdoeken 1 wit 1 donker+gekleurd en op het randje van de witte leggen we rood neer! Zijn geen gewone wasmanden maar van die stoffen dingen? haha ik kan het niet uitleggen. Ik zie er alwel tegen op om dat straks allemaal zelf te gaan doen zeg :|..

  [Reply]

 39. dppz says:

  Ik was inderdaad ook met “hoopjes” Wit, donker en bont.
  Zelf gooi ik ook rood bij donker, dat kan prima. Tere dingen, zoals jurkjes was ik mini was en een in de maand draai ik wolwas.
  Handdoeken beddegoed en keukendoeken, was ik zo heet mogelijk nl op 90 graden.
  Was er lijkt nooit een einde aan te komen…..

  [Reply]

 40. Jenneke says:

  Ik wist niet dat er nog met de hand gewassen werd. Ik gooi gewoon mijn bhs in de wasmachine, en ze blijven heel.

  Ik denk dat je beter de volgende hoopjes kunt maken Mascha :P :
  Donkere was (rood en blauw hierbij)
  Lichte was (wit hierbij)
  Handdoeken, beddengoed

  En je ondergoed gewoon bij de kleuren indelen. Van 6 naar 3 scheelt echt wel!

  [Reply]

 41. Bellenblaas. says:

  Haha, wat een grappige blog!
  Ik vind was doen juist leuk, lekker alles sorteren op kleur en zorgen dat het weer lekker fris wordt allemaal. =)
  Maar wij (ik woon thuis met m’n ouders en broertje) hebben gewoon één grote wasmand voor alles. En als er gewassen wordt is het of donker (spijkerbroeken, zwart, grijs, soms donkerblauw), gekleurd (de rest) of wit (daar zitten de handdoeken dan ook bij). En wit wassen we op 60 graden en de rest op 40.
  XX.

  [Reply]

 42. Amber says:

  Ik heb zo’n 3/4 wassen per week als ik beddengoed meetel. Ik was het meeste in het weekend en als ik het niet haal dan ‘s avonds tussendoor nog eens. :)
  Ik sorteer op handdoeken/zwart en donker/lichtgekleurd/rood-roze-oranje en soms ook nog blauw/paars/groen, maar vaak gooi ik dat ook gewoon bij de donkere was. :)

  [Reply]

 43. Linda says:

  Ik woon op kamers en aan het eind van de week gooi handdoeken, washandjes, ondergoed en vaatdoekjes enzo bij elkaar. Beddengoed was ik apart want dat vind ik makkelijker (anders gaat alles zo in je dekbed zitten en ik vergeet meestal om dat dicht te knopen ofzo – en mijn beddengoed is ook gekleurd). Kleding was ik bij m’n ouders omdat ik nooit genoeg was heb om een trommel te vullen en dat vind ik zonde. Heel af en toe eens een zwarte was met spijkerbroeken, als ik schone kleren nodig heb ;)

  [Reply]

 44. Eva says:

  Jeetje, als ik het zo zou doen als jou zou ik gek worden ;) Haha no offense hoor, maar ik hou ervan om het lekker makkelijk te doen. Ik maak alleen verschil tussen witte was en donkere was (en temperatuur dan natuurlijk). Alles wat wit/creme is bij elkaar, dus ondergoed en ook beddenlakens enzo. En alles wat een andere kleur heeft, dus rood paars zwart grijs enz bij elkaar, en dat gaat prima. Ook bh’s gooi ik gewoon in de was, er is er nog nooit een kapot gegaan. Mijn kleren zien er bovendien prima uit. Waarom doe je ook handdoeken apart enzo? Dat gooi ik er ook allemaal gewoon bij. No problem :)

  [Reply]

 45. sasha says:

  Haha 6? :) Ja das wel heel nauwkeurig. Niks mis mee natuurlijk maar het kan ook efficienter denk ik.

  Ik heb:
  1) Kleur: dit houd in alle kleuren van de regenboog
  dus geel, rood, groen, blauw, paars en ook ZWART
  hier horen ook handdoeken en beddengoed bij, waarom een aparte hoop doen?
  2) wit
  hier kunnen witte handdoeken of beddengoed ook bij
  ook heel lichte kleuren zoals licht geel, beige, licht grijs

  Ik ben geen professional ofzo maar dit is mijn logica. Ik heb nog geen problemen gehad met uitlopende kleuren ofzo.

  Aja, en als ik bvb kleren was met sokken doe ik daar geen onderbroeken bij. Dus ofwel kleren met onderbroeken ofwel kleren met sokken. Ik vind dit gewoon hiegienischer(wtf? hoe schrijf je dat lol) omdat mijn sokken soms echt vuil zijn?

  [Reply]

  natalia Reply:

  zo doe ik het ook! lekker simpel en bij mij is het ook nog nooit mis gegaan. als er 1 ding is wat ik niet wil, dan is het te veel tijd besteden aan de WAS

  [Reply]

 46. Nena says:

  Wat een organisatie bij jou!
  Wij (mijn moeder & ik) hebben gewoon 2 wasmanden, 1 voor wit en 1 voor donker. alles wat een beetje licht is, soms wat gekleurd (dus bijvoorbeeld ook mijn wit met rode beddengoed) gooi ik gewoon in de lichte was, en gekleurde kleding in de donkere, en dan kijken we per was een beetje wat we ermee doen, het komt bijvoorbeeld weleens voor dat wat rode kleding bij mijn beddengoed gaat, maar ook dat mijn beddengoed met handdoeken en witte hoeslakens gewassen wordt, het geeft toch niet (meer) af omdat het al zo vaak gewassen is…
  maar goede witte kleding wassen we wel apart, al kan daar ook wel eens een lichtroze handdoek bij zitten….
  ik let er dan weer wel op dat ik geen nieuw donker iets was samen met bijvoorbeeld een rood shirt.
  Het grootste deel van de was hier doe ik, omdat als ik zie dat ik iets gewassen wil hebben ik het wel aan mijn moeder kan vragen, maar het ook gewoon zelf kan doen :)

  [Reply]

 47. Sylvia says:

  Hier wordt alles bij elkaar gegooid. Tot nu toe is het nog niet fout gegaan en wordt alles prima schoon. Ik was standaard op 40 graden met wasverzachter erbij.

  [Reply]

 48. Pleun says:

  Wij zijn met z’n drieën en ik was één keer in de week met af en toe een wasje tusssendoor. Ik heb drie wasmanden, een grote voor de zwarte was (altijd het meeste), en twee manden voor de witte en gekleurde was. Ik draai:

  Zwarte was inclusief spijkerbroeken e.d.
  Witte was inclusief beddegoed
  Gekleurde was
  Handoekken en doekjeswas op 60 of 90 graden (wel zo fijn met gore vaatdoekjes)
  En dan nog een fijne was voor wol en lingerie

  Ik vind het een perfect systeem. Ik hoef niets meer te scheiden als ik ga wassen, het kan zo in de machine. De rest van de was draai ik allemaal op 30 graden.

  [Reply]

 49. Roxanne says:

  Die nootjes wil ik ook eens proberen! Heb er namelijk al best veel (goeds) over gelezen! :)

  Ik woon samen met mijn vriend en ik moet zeggen dat wij redelijk veel was hebben! Hij is iemand die het liefst drie keer per dag een ander shirt aan doet en als hij zijn vest even niet kan vinden pakt ‘ie weer een andere. Ik vind het al snel ‘smerig’ en gooi dan alles in de was. Ik kan er gewoon niet tegen om zoiets weer in de kast te leggen haha!

  Ik was meestal op zondag en dan doe ik een wasje of 6. Alle kleuren gooi ik bij elkaar en was ik op 30 graden. Donkere was en witte was doe ik ook apart. Microvezeldoekjes en handdoeken was ik altijd op een hogere temperatuur zodat alle bacteriën eruit zijn!

  Oja: Ik heb trouwens maar één wasmand! Wanneer ik ga wassen ga ik even voor de wasmachine zitten en gooi in de mand om en dan kijk ik wat er allemaal bij elkaar kan :)

  [Reply]

 50. Sanne says:

  Ik woon samen met mijn vriend en wij hebben 4 wasmanden. Wij wassen denk ik drie keer per week. We hebben twee wasmanden in de badkamer,eentje voor de handdoeken en de andere voor kleding (spijkerbroeken, truien etc.) Ook hebben we twee in de berging bij de wasmachine, eentje voor ondergoed en de andere voor de witte was. Dus echt de dingen die wit moeten blijven. Eigenlijk gooi ik de donkere was dus blauw, rood, groen, zwart etc. bij elkaar. Grijze was sorteer ik meestal ook want dit kan hele vervelende pluisjes geven op je zwarte was. Dus wij sorteren eigenlijk ook wel heel veel en op zich werkt dit wel heel goed. Ik heb echt een hekel aan wassen, net wat je zegt er komt gewoon geen einde aan. Gelukkig wast mijn vriend meestal en neem ik andere huishoudelijke taken op mij :)

  [Reply]

 51. MiriamH says:

  Pfoe als ik het zo zou doen zou ik binnen een maand aan een gesloten inrichting toe zijn ;-) Wij zijn met z’n vieren (mijn man,ik en 2 kinderen van 6en 4) en ik was elke dag minimaal 1 keer.
  Wij hebben in de inloopkast 3 wasmanden staan.
  1 voor donkere kleding/ondergoed/sokken. Donker is voor mij alles wat niet wit is (40 gr)
  1 voor handdoeken en washandjes (40 gr) en 1 keer per maand op de kookwas da’s goed voor je machine
  1 voor witte kleding/ondergoed (60 gr)
  Beddengoed gaat van het bed zo de machine in en voor de wol/handwas staat er een emmer naast mijn machine.
  Als er een wasmand vol is kan ie precies in de machine, dus dat is ideaal. Nooit meer was sorteren.
  Dus als jij op jouw manier wil blijven sorteren koop je gewoon 6 van die dingen. Ze zijn spotgoedkoop bij de blokker en stapelbaar, dus het neemt weinig ruimte in.

  [Reply]

 52. Nelleke says:

  Ik heb het geluk dat ik vier wasmachines en vier drogers heb. :D Dus ik was 1 keer per week de hele wasmand lees in een paar uur. 1 wasmachine op 40 graden voor handdoeken, theedoeken, vaatdoeken en washandjes, 1 wasmachine met gekleurde was (alles van geel tot groen tot roze), 1 wasmachine met donkere was (alles van zwart tot paars tot donkerblauw) en 1 wasmachine met witte/lichtgrijze was, alledrie op 30 graden fijnwas. En als ik geen witte was heb, was ik het beddengoed bij elkaar in 1 wasmachine. :)

  [Reply]

  Nelleke Reply:

  Leeg ipv lees dus. :)

  [Reply]

 53. Helena says:

  Ik heb één wasmand. Op de een of andere manier raak ik zo vaak één sok van sokkenparen kwijt, dat is heel irritant.
  Maar mijn routine, alles gooi ik bij elkaar. Als ie vol zit, kijk ik waar ik de grootste hoop van heb:
  Onder bonte was zit: spijkerbroeken, zwart, grijs, blauw, alle kleuren eigenlijk, behalve wat heel licht is. Gestreept met wit doe ik er ook niet bij. Hierbij gooi ik ondergoed en sokken, behalve kanten lingerie of voorgevormde bh’s.
  Onder witte was: alle witte kleding, of lichtgekleurde kleding, daarin ook witgestreepte dingen.
  Bonte was was ik op 30/40 graden, wit ook 30/40 graden.
  Dan heb ik nog mijn niet kleding was: beddengoed, handdoeken, vaatdoekjes, theedoeken etc.. dit kan allemaal bij elkaar, kleur maakt voor mij niet uit, je draagt het toch niet. Dit was ik (hangt af van hoe vies het is) op 40/60 graden.
  Dan heb ik nog mijn fijnwas: Wol. Dit doe ik op 30 graden, daar stop ik mijn lingerie enzo bij.
  Als een hoopje te klein is voor de wasmachine, kijk ik wat ik erbij kan doen. Bonte was niet genoeg? ik doe er een gekleurde handdoek bij, of een gekleurd kussensloop. Of als de kledingstukken vaak gewassen zijn, kan er best wat wit bij, want het geeft toch niet meer af.

  Verder één tip! Gebruik geen wasverzachter en ga voor ecologisch wasmiddel. Er zit namelijk zo veel troep in die detergenten waardoor wasverzachter misschien wel nodig is. Wasverzachter is met ecologisch wasmiddel niet echt nodig, doe nu zonder en mijn kleren voelen prima en zien er prima uit. Wasmiddel blijft voor een deel in je kleren zitten en dan is het toch wel prettig als het natuurlijk spul is, minder kans om rare allergieën op te bouwen! Het wordt er ook gewoon schoon door. En als je de geur van ‘schone was’ wilt hebben, kun je nog altijd geurzakjes tussen je kleren stoppen.

  Maar die zes stapels is echt te veel hoor! Ik zeg: bespaar moeite en geld!

  [Reply]

  Christine Reply:

  Je kunt ipv wasverzachter ook een scheutje azijn door de was doen. Zelfde resultaat, alleen dan zonder het geurtje.

  [Reply]

 54. nono says:

  Wij doen ook hoopjes maar dan alleen verdeeld in kleuren. Dus hoopje wit, hoopje zwart/donkerblauw en hoopje gekleurd. En dan ook speciale waspoeder/gel voor deze groepen. Rood en blauw kunnen bij elkaar tenzij je weet dat iets afgeeft dan moet je het in azijn weken.

  [Reply]

 55. Jill says:

  Ik doe altijd gewoon alles bij elkaar, kleur en zwart en soms zelfs wit als het toch een truitje of ouwe broek is die ik alleen thuis draag. Grijs kan in principe ook wel bij donker..al zou het vast wel beter zijn deze bij wit te wassen. Maar aangezien ik nooit witte was heb doe ik dat niet. Mooie truitjes doe ik wel wat voorzichtiger mee, die was ik bijv op de koude was ofzo of op de hand.
  Verder was ik mijn handdoeken, beddengoed en ondergoed op 60 graden en de rest op 30 graden. Meestal was ik 1x per week, maar dat is puur omdat anders me kleren op zijn, anders zou ik het wss wel 1 x in de 2 weken doen.
  Oh en Bhs doe ik altijd op de hand…enne ik weet nog niet zo goed wat ik met vaatdoekjes enzo doe.,…denk dak die opspaar en in1x op 60 graden was.
  xxx

  [Reply]

 56. Christine says:

  Oh WOW, ik durf het haast niet te zeggen, maar wij hebben 7 wasmanden staan… namelijk:
  - witte was
  - zwarte was
  - felbonte was (dus alle felle kleuren)
  - bonte was (bruin, groen, blauw, grijs)
  - rode was 60 graden (handdoeken)
  - donkere was 60 graden (handdoeken, beddengoed)
  - lichte was 60 graden (handdoeken, washandjes, vaatdoekjes, beddengoed)

  Van mij kun je dus geen tips krijgen om je was anders te organiseren, behalve dan het aanschaffen van meer wasmanden (of misschien hangbakken in een stellingkast oid) waarin je de was kunt voorsorteren, zodat je niet wekelijks hoeft te wroeten in je vuile was om er ‘hoopjes’ van te maken ;).

  [Reply]

  Christine Reply:

  Oh, voor de volledigheid van het verhaal: wij zijn met z’n tweeën, en ik denk dat ik gemiddeld wekelijks 4 tot 6 wassen draai.
  Met ons systeem (welke ik verder niemand aanraad, helemaal niet als je klein behuist bent :P ) was je altijd de was uit de wasmand die vol is, en zo heb je nooit kleren te kort.

  [Reply]

  Simone Reply:

  Volgens mij heb jij dan een inloop wasmanden kast :P!

  [Reply]

  Mirjam Reply:

  7 wasmanden met zijn tweeën??!?!? En dan per week 4 tot 6 wassen draaien?!?! Kleed jij je 5x per dag om ofzo?
  En waarom niet gewoon sorteren als je gaat wassen vanuit 1 wasmand? 7 wasmanden…. pff kan mijn ruimte wel beter gebruiken!

  [Reply]

  natalia Reply:

  ik ben het helemaal eens met Mirjam!

  Jacky Reply:

  Ik draai ook zeker 6wassen pweek voor 2pers… Beddengoed,handdoeken, werkkleding van vriend, lichte was, ondergoed, en minimaal 1 van deze twee keer…

  Christine Reply:

  Zo bizar veel ruimte neemt het niet in hoor, gewoon een hoekje op de overloop op zolder. Als het kan, waarom dan niet? Ik vind dat er niets ranzigers is dan in je vieze was wroeten en tussen de gebruikte sokken zoeken welke wit is en welke donker… iewwwwww.

  En ik vind 4-6 wassen per week niet bijzonder veel. Alleen van de handdoeken + beddengoed heb ik wekelijks al minimaal 2 wassen, dan nog de kleding erbij en af en toe de kleedjes uit de badkamer, een deken, of het (pluchen) speelgoed van de hond. Ik zou niet weten hoe ik het minder zou moeten maken.

  Luca Reply:

  Ontzettend late reactie, ik weet het (ben benieuwd of men dit uberhaupt ooit nog gaat lezen ;P) maar: mijn vriend en ik hebben ook zeven verschillende wasjes:
  - zwart
  - wit
  - grijs + blauw
  - rood
  - bruin
  - theedoeken, beddengoed etc
  - handwas (wat relatief gezien afschuwelijk veel is ><) (en kleding die niet in de groepen hierboven past, doe ik meestal ook met de hand, want het is a) occasioneel als er was is die hierboven niet tussen zit, en b) als ik dan toch al bezig ben…)

  Maar ik was niet 4-6x per week, wij sparen was wel echt op. Meestal hebben we als er gewassen moet worden net niet genoeg was in 1 wasje om het een volwaardig wasje te mogen noemen. Ik denk dat ik gemiddeld 3x per week was, inclusief handwas.
  Oh raar feitje: we hebben geen enkele simpele blauwe jeans in huis ;) haha (mijn vriend zit in de kleding, die kleedt zich ietsje anders dan de standaard, en ik haat broeken, draag nooit broeken) dus dat scheelt al een wasje op anderen :) maar hebben daarentegen wel redelijk wat handwas.

  We sorteren alles apart. We hebben zes wasmanden (handwas gaat ergens anders heen), van die stoffen van ikea, en ze zijn best wel charmant, en we hebben er een ingenieus ruimtebesparend systeem mee bedacht – het neemt evenveel ruimte in als 1 wasmand ;P

  In elk geval, Mascha: het is wel een goede tip om je grijs (mid- en lichtgrijs, niet donkergrijs) met blauw mee te wassen ipv met zwart – als je het met zwart wast wordt het grijs ontzettend flets, en ook donkerder.
  En bruin wordt meestal heel erg bloedloos als je het met zwart wast, dus die zou ik ook aanraden apart te wassen.

  Luca Reply:

  By the way… Waarom wast iedereen zijn beddengoed en handdoeken 1x per week? Dat je het 1x per week verschoond, ja logisch, maar je hebt toch wel meer dan 1 handdoek en 1 set beddengoed? Waarom moet het METEEN gewassen worden?

 57. MindOfMine says:

  Ok, ik ga het je makkelijk maken: Ik heb 1 wasmand en ik gooi daar alles in. Als ik genoeg was heb om de wasmachine vol te gooien doe ik daar de was in. Ik gooi dus álles bij elkaar. Ja, alles. Wat is de truc? Alles op de laagste stand wassen, dus synthetisch en 30 graden. Dan kan er absoluut niks mis gaan met je was! Eén maar: je moet wel nieuwe kleding apart wassen (soms een aantal keer) zodat deze geen kleur gaat afgeven. Serieus, ik heb nog nooit problemen met mijn was gehad en alles wordt schoon. Als ik merk dat ik erg vuile was heb (vlekken) dan kan ik altijd nog deze verzamelen tot een apart wasje met een hogere temperatuur, maar het komt eigenlijk nooit voor.
  Wat vind je van deze methode?

  [Reply]

  MichelleH Reply:

  Dit is vaak ook hoe ik het aanpak (hoewel ik donker en licht wel scheid), en met hetzelfde goede resultaat. Thank God dat er nog meer mensen zijn die het zo doen. :-) Ik schrok al een beetje toen ik al die andere replies zat te lezen van mensen die honderden verschillende hoopjes hebben en meer dan eens per week wassen. :-S

  [Reply]

  Luca Reply:

  Best wel funest voor je kleding… Wol bijv moet je nooit samen wassen met synthetische kleding. En heel veel kleuren worden flets en bloedloos als je ze met verkeerde kleuren samen wast. Moet ik wel bij zeggen dat niet iedereen dat op het eerste gezicht ziet.

  [Reply]

 58. Chantal says:

  Kom ik aan met: Ik pleur zo goed als alles bij elkaar. Ik woon nog thuis maar doe wel de was voor mams.
  Handdoeken (indien niet nieuw) gooi ik samen met ondergoed, sokken en soms spijkerbroeken in de was. Gewoon. Hoppa! En ja; daar doe ik ook gewoon witte sokken, handdoeken en ondergoed in. Misschien ben ik heel boers, maar ondergoed is maar ondergoed. Gaat het mis. Nja. Jammer dan.
  Het enige waar ik mee oppas zijn nieuwe dingetjes of echt heel erg gekleurde kleding. En BH’s, die was ik apart.

  Volgens mij ben ik echt heel verschrikkelijk qua wassen :P

  [Reply]

 59. Simone says:

  Haha wow 6 soorten!!
  Ik was mijn handdoeken, sokken en ondergoed vaak samen op 60 graden (+ beddengoed eens in de 2 weken en vaak ook nog wel dingen die erbij kunnen, leggings of hemdjes bijv) en daarnaast doe ik vaak een snelle was met de rest (shirts/vesten etc). Zeker in de winter is dit vaak een donkere was, maar hier gooi ik ook vrijwel al mn gekleurde tshirts bij (uitgezonderd fragiele of nieuwe dingen).
  Afgelopen maanden woonde ik in het buitenland en moest ik naar de wasserette waar ik alles in één keer deed!
  Doe jij je kleurwasjes dan wel als snelle was? Anders draait de wasmachine bijna een hele dag volgens mij.

  [Reply]

 60. shna says:

  ik gooi alles bij elkaar :p gaat altijd perfect!

  [Reply]

 61. Paula says:

  Jeetje wat veel hoopjes! In je eentje! Wow!

  Wij (mijn vriend en ik) doen altijd een lichte was en een donkere was, maar als ik maar een paar kleine witte dingetjes heb gooi ik die gewoon bij de donkere was. Nieuwe dingen was ik meestal even apart. Verder gooi ik handdoeken, bh’s, etc gewoon bij alle kleding (bh’s in een waszakje, niet zodat de bh mooi blijft, maar omdat de haakjes van je bh kleine gaatjes in je andere kleding kunnen veroorzaken)

  Wasmiddel hebben we van de Hema, eentje voor witte was en eentje voor gekleurde was. 2 euro voor een 1,5 literfles :)

  [Reply]

 62. Manonnes says:

  Ik woon ook op mezelf, in mijn eentje en vind het zo lastig met de was! Ik vind het vies om vieze kleding of handdoeken heel lang te laten liggen tot ik ‘een volle was’ heb. dus ik zet al heel vaak halve wasjes aan. Ik doe mijn witte en bruine handdoeken samen met mijn beddengoed (ook bruin-wit) bij elkaar. En dan heb ik nog alle kleur die ik bij elkaar was (alle kleuren behalve wit) en dan heb ik nog 1 wasje met lichte kleren. Zoals witte sokken, shirtjes e.d.Lastig allemaal met die was:P

  [Reply]

 63. Nicole says:

  Ik woon op kamers, maar thuis doen we het ook zo:
  1. Gewone was in wit en gekleurd: ondergoed/handdoeken/dekbed – op een redelijk hoge temperatuur
  2. Handwas in donker en gekleurd: delicate kleding – op een lage temperatuur
  Witte en gekleurde was worden over 2 wasmanden gesorteerd en de handwas wordt op een stapel gelegd. Elke week worden er 2 tot 4 wasjes gedraaid. Alles gebeurd trouwens met Ariel vloeibaar!

  [Reply]

 64. Danielle says:

  Ik heb twee wasmanden, wit en donker.
  Donker is alles met kleur, ik heb niet veel nieuwe kleren meer die nog kunnen afgeven. Als ik veel gekleurde was heb verdeel ik nog een stapel met strijken en niet strijken. Dit was ik altijd op 40 graden, alleen als ik het echt niet vertrouw (moeilijke stofjes) dan was ik het op 30 graden. Mijn winterjas die echt niet gewassen mag worden heb ik al 2 keer in de wasmachine koud gewassen en dat was gewoon goed gekomen! Het beddengoed en de handdoeken was ik ook gewoon op 40 graden, ik heb nog nooit gehad dat het niet schoon was geworden, en bang vor bacterien ben ik niet, ik moet ook iets van weerstand oppbouwen.
  De witte was heb ik meestal 1 keer in de week, dat zijn vooral mijn handdoeken en ondergoed. Dit was ik op 60 graden.
  Ik doe de was meestal tussendoor, ik woon op een flat en heb een wasdroger, dus binnen 2 uur kan ik een lading gewassen en gedroogd hebben.. Strijken doe ik ook altijd zelf (ik woon samen) en ik vind dat dat altijd moet..
  O ja, en ik hou nogal van uittesten van geuren wasmiddel, maar de vloeibare Persil en Silan Dagje aan de kust vind ik echt de heerlijkste wasmiddel en wasverzachter!

  [Reply]

 65. Anna says:

  Ik dacht altijd dat ik de enige was met meerdere wasmanden, maar gelukkig niet dus! Ik was gewoon wanneer ik zin en tijd heb, of als de stapels te groot worden. Ik vind het best leuk om te doen, als ik eerlijk moet zijn!
  Witte lakens en lichte handdoeken doe ik op 95, gekleurd beddengoed op 75, zwarte kleding op 40, ondergoed op 60, andere kleding dan zwart sorteer ik op kleur en was ik ook op 40.
  Ik gebruik alle standen van de wasmachine, daar zijn ze toch voor, denk ik altijd maar. Kreukherstellend gebruik ik voor mijn kleding en fijne was gebruik ik bijvoorbeeld voor mijn beha’s, die doe ik dan ook nog in een waszakje. En wollen kleding spaar ik ook op zodat ik eens in de zoveel tijd een trommel wolwas heb. Ik ben best zuinig op mijn kleding, ik gooi echt niet mijn beha’s samen met mijn lakens.
  En zelfs al woon ik alleen, ik vind dat het best goed gaat zo. Als je direct sorteert wanneer je kleding vuil is, en niet helemaal aan het eind van de rit, is het goed te doen!

  [Reply]

 66. kim says:

  ik woon ook alleen (op kamers) en was ook eens per 2 weken ofzo :P heb ook niet zo veel

  ik heb 3 verschillende wasjes:
  - wit
  - lichte kleuren
  - donkere kleuren (zwart, rood en donkerblauw meestal)

  Beddengoed en handdoeken gooi ik hier gewoon bij en alles op 40 of 30 graden. gaat prima :)

  xx

  [Reply]

 67. Emma says:

  Wij hebben drie wasmanden:
  - wit
  - kleding
  - handdoeken

  En dat is het. Wit en handdoeken op 40 graden en kleding op 30 graden.
  Heel simpel dus, haha.

  xxxx.

  [Reply]

 68. A* says:

  Ik woon met iemand samen en ik was voor ons 2, 2 keer per week. Dekens was ik op 60* graden. Maar voor de rest gooi ik alles bij elkaar! Ik was dan op 30* Zwart, wit, rood, paars kant, katoen, viscose. Doe dit al 2 jr zo en heb maar een keer een wit shirt gehad wat lichtroze was geworden omdat ik een dieppaarse sjaal had meegewassen.

  [Reply]

 69. marleen says:

  ik gooi alles eens a twee per week in een keer erin, ik draag veel donkere kleding en heb daarom ook donkere handdoeken en beddengoed. wit heb ik eigenlijk niet. behalve een ‘onder’-hemdje, maar die is inmiddels ook niet wit meer. maakt mij niet uit, het is toch maar een ding wat ik alleen onder mijn kleding draag :P

  [Reply]

 70. Iris says:

  Ik was als ik door mn kleding(die ik vaak draag dan) heen ben! Ongeveer 1 keer per 1,5 week ofzo. Dan is ook mn wasmand vol. Ik draag bijna alleen maar grijs/zwart en soms wat gekleurds maar dat gaat er gewoon bij. Handdoeken heb ik express in donkerblauw, kan er dus ook gewoon bij! Beddengoed was ik appart, die hou ik wel graag mooi. Ook doekjes en theekdoeken doe ik appart soms met wat handdoeken erbij nog.

  [Reply]

 71. Jacky says:

  Twee wasmanden, 1voor handdoeken 1voor overig. Als de wasmand vol loopt of ik wil graag iets aan dan keer ik de wasmand om.hebben geen plek voor meer manden, zou t wel handig vinden!
  *beddengoed (evt plus handdoeken)
  *handdoeken
  *jeans (evt met donkere shirts)
  *donkere shirts en jurkjes
  *lichte shirts en jurkjes – grijs, wit, lichtgeel, zachtroze
  *ondergoed van mij doe ik ook graag alleen een kantwas oid.
  *werkkleding van mijn vriend

  Was alles op 30graden alleen bed en handdoeken 60, soms sportkleding ook als ik dat nodig vind. Doe bh’s en gebreide of gehaakte spullen altijd in een wasnetje. Ik draai zelden een propvolle trommel en gebruik meestal dus milieubesparend en kort progrmma.

  [Reply]

 72. Leonie says:

  Wij hebben maar drie hoopjes! :P Lichte was (inclusief handdoeken, die zijn toevallig ook licht van kleur), donkere was en spijkerbroeken. We wassen alles op 30 graden en dat wordt prima schoon hoor.

  We wassen één keer in de week, maar we zijn met z’n vieren dus dan ben je wel gelijk een hele dag eraan kwijt :’)

  [Reply]

 73. Kitty says:

  Wij zijn met z n drie-tjes. Ik doe meestal een was per dag. Gewoon alles op 40 graden. Ik heb een wasmand waar we alles
  ingooien. Ik sorteer het altijd op lichte/ bonte kleuren en donkere/bonte kleuren.
  Pff, moet er niet aan denken aan al die verschillende ” hoopjes ” .

  [Reply]

 74. Sintha says:

  Ik woon samen met mijn vriend :)
  Ik heb 1 wasmand en ik heb eigenlijk maar 2 verschillende ”hoopjes” haha! Een keer in de week het beddengoed, lichte handdoeken, licht ondergoed enz.. En dan de andere hoop is kleding, donkere handdoeken, spijkerbroeken enz. Ik draai om de dag een wasje denk ik :) Ik was zoveel mogelijk op lage tempraturen :)

  Oh en 1 keer in de zoveel tijd was ik een paar handdoeken in de kookwas (95 graden) om de wasmachine van binnen ook een beetje schoon te maken ^^

  [Reply]

 75. ilona says:

  in de eerste plaats… wat is een wasnootje precies? heb wel even snel gegoogled maar ik lees niet in 1 oogopslag wat het nou precies is..

  ten tweede over de was.. jij maakt wel erg veel hoopjes! ik was ook wel redelijk veel voor 2 personen (meestal 4x per week, soms iets meer).

  wat ik doe:
  sokken + ondergoed van mij en lief, en soms wat handdoeken erbij op 60 of 90 graden.
  jeans en andere donkere kleren (donkerrood, donkerblauw, paars, zwart), 40 graden/ecowas met een wasmiddel voor donkere was
  lichtere kleuren kleding (roze, lichtblauw, grijs) bij elkaar, ook 40 graden/ecowas

  beddengoed gooi ik eigenlijk bij de was die niet zo groot is. dus of bij het ondergoed op een hete was, of bij de donkere of de lichte kleding.

  ik heb maar eens per twee weken een witte was, want ik heb niks anders wits dan hoeslakens en soms een sportshirt van mijn vriend. als het me in de weg ligt draai ik hem wel gewoon met 1 hoeslaken maar dat is eigenlijk zonde.

  ook de kleurwassen heb ik niet elke week, beddengoed wel dus dan gooi ik daar wat kleding bij die ik alvast gewassen wil hebben, of handdoeken.

  vaatdoekjes en handdoeken/theedoeken van uit de keuken gaan ook samen op 90 graden maar dat is nog minder dan eens per 2 weken, ik spaar ze gewoon op in een emmer.

  [Reply]

 76. Anne says:

  Ik moest erg lachen om jou wasverhaal omdat ik (bijna) precies hetzelfde doe.
  Ik heb nu samen met mijn vriend een goed uitgedacht wassysteem.
  Ik heb 6 wasmanden, 5 daarvan staan in de slaapkamer (we hebben van die mooie van de hema) en 1 staat in de badkamer. Ik heb wasmanden voor zwarte was, witte was, gekleurde was, spijkerwas, ondergoed was en in de badkamer voor de handdoeken. Als ik s avonds mijn kleren uit doe doe ik het meteen in de goede wasmand (binnenstebuiten). Dit scheelt mij heel veel tijd op mijn wasdag! Misschien heeft iemand wat aan mijn tips :)

  [Reply]

 77. Marita says:

  Vraagje, waarom wassen mensen handdoeken op 60 en soms zelfs 90 graden?? Je komt toch schoon onder de douche uit en droogt je dan toch alleen maar af??
  Ik heb ook gehoord dat het goed is voor de wasmachine om 1x in de maand een lege trommel op 90 graden te draaien met soda of azijn. Al het vuil etc wordt dan verwijderd en zo gaat je machine langer mee. Maar weet iemand hoeveel azijn/soda er in moet en of dat rechtstreeks in de trommel moet of in het bakje?

  [Reply]

  Manon Reply:

  Een groot deel van de bacteriën komt pas van je af bij het afdrogen, niet bij het douchen. Daarna hangt je handdoek in een warme vochtige ruimte.. hemel voor bacteriën Bah nee die dingen moeten gewoon op 60 of 90 graden hoor. Goor als mensen dat niet doen joh!

  [Reply]

  Anna Reply:

  Helemaal mee eens! Echt ik snap dat niet als mensen alles op 30 wassen… er zit niet voor niks een knop met allemaal verschillende standen op je wasmachine.

  [Reply]

 78. D. says:

  Ik verdeel mijn kleding in twee soorten was: een donkere (zwart, grijs en donkere kleuren) en een lichtere. Ik draag nauwelijks tot geen wit, dus de kans dat iets verkleurt is er niet. Deze doe ik op de snelle was van 30 graden. De meeste dingen draag ik toch maar één of twee dagen, dus echt vies is het natuurlijk niet.
  Daarnaast was ik nog mijn beha’s apart in een handwasje en was ik beddegoed en handdoeken in een langere was van 40 graden.

  [Reply]

 79. lievelizzy says:

  Ik heb een wasmand, waar ik alles in kwak. Ik kijk dan bij de wasmachine welke was ik ga draaien: wit of donker. Alles gaat op 40graden, moet er niet aan denken dat ik mijn favoriete kledingstuk per ongeluk laat krimpen doordat die bij het beddengoed zat ofzo.
  Laatst heb ik mijn waszakje weer gevonden, dus kan die weer gebruiken voor bh’s.
  Een keer in de zoveel tijd zet ik mijn wasmachine op 95graden, zonder iets erin, aan. Zo houd ik hem schoon. Ik was met ariel met een vleugje wasverzachter omdat ik die het lekkerst vind ruiken. Voorheen waste ik alles zonder wasverzachter. Binnenkort ga ik een droger kopen, heb zo’n hekel aan beddengoed uithangen, dat ik daarvan meestal 2 wassen achter elkaar draai…

  [Reply]

 80. Mariemarie says:

  - Handwas (Voor de dure bh’s)
  - Licht gekleurde was (30 à 40 °C)
  - Donker gekleurde was (30 à 40 °C) – Rode dingen: eerst handwas in azijn (zet de kleuren vast)
  - Apart vat voor de werkkleding van mijn vriend omdat er teveel zand en andere vuiligheid tussen zit.
  - Handdoeken en lakens (soms kookwas en soms bij de licht- of donkergekleurde)

  Er is geen logische verklaring voor het laatste wasje. Als ik bij mijn vriend thuis de was doe dan neem is de was-gewoonte van zijn moeder over. Als ik thuis de was doe dan neem ik de was-gewoonte van mijn moeder.

  [Reply]

 81. Manon says:

  Ik gooi alles in een wasmand en kiep deze als ie vol is om en begin dan meestal met handdoeken. Alles wat handdoeken is meteen in de wasmachine en wassen maar. Van de rest maak in dan stapels die gewassen moeten worden. Dekbed was ik elke week tot 2 weken (dan wel de kussens en het onderlaken wekelijks).

  [Reply]

 82. Bertine says:

  Ik was met
  - bonte was
  - witte was
  - donkere was + spijkerbroeken
  - handdoeken

  Bonte was kan alles bij in, ik leg er altijd zo’n kleuropneemdoekje bijin, zodat die alle kleur opneemt die vrij komt. Deze was was ik 40-60 graden. Ik heb veel bonte onderbroeken/boxers/strings, deze was ik in een kort wasje op 75 graden (ivm hygiene, heb vaak een schimmelinfectie down under gehad, en dit helpt echt!)
  Witte was was ik op 75 graden, de viezigheid zie je hier het beste in.
  Handdoeken ook op 75 graden, daarna in de droger.
  Donkere was en spijkerbroeken doe ik gewoon op 40-60 graden.
  Vind een aparte rode en blauwe was overbodig. Doekjes die de eventuele vrijgekomen kleur opvangen helpen ontzettend goed en dan zijn deze onbenullige wasjes ook niet meer nodig.

  [Reply]

 83. Zaraa says:

  Wij hebben 3 soorten was.
  1 voor de zwarte was omdat we veel zwart dragen.
  1 voor de fijne was, dus blauw, rose e.d.
  én 1 was voor de handdoeken en washandjes
  Beddengoed doen we altijd apart van de andere wasgoed

  [Reply]

 84. Freya says:

  Ai, ik val door de (was)mand… Ik draai namelijk erg veel wasjes, ook al zijn we maar met 2 personen. Ik stop dagelijks wel wat kleren en handdoeken in.
  Ik heb graag een clean washokje, en een bomvolle kast, er schuilt stiekem een Tante Kaat in mijzelf, vrees ik. ;-)

  [Reply]

 85. Freya says:

  Maar euhm, ik zit hier nu nog meer reacties te lezen…
  Mensen die handdoeken op 30 graden wassen?! Dan vraag ik me af, daar komen toch infecties van? Mijn handdoeken moeten brandschoon zijn, en op hoogste temperatuur gewassen worden. Voelt veel schoner aan, en de bacteriën zijn tenminste gekilld. :)

  [Reply]

 86. Jeske says:

  Mijn moeder wast twee dagen in de week. Maandag alles en donderdag alleen bont (wit gaat bij ons niet zo hard omdat een deel van de handdoeken gekleurd is). En dan sorteert ze het bont afhankelijk van hoeveel wassen ze er van kan draaien. Als ze veel was heeft doet ze bijv. wel spijkerbroeken (samen met donkerblauwe truien enzo) in een keer, maar heeft ze maar 1 spijkerbroek, dan gaat ‘ie gewoon bij de donkere was. Rood dat nog afgeeft wordt apart gewassen, maar niet alle kleding blijft z’n hele leven afgeven dus dan na een tijdje kan het gewoon bij de rest.
  Oh tip: scheutje azijn (gewoon simpel azijn) bij je was… behoudt kleur en zorgt dat zweetluchtjes verdwijnen.

  [Reply]

 87. Ellen says:

  Ik was niet zelf maar mijn moeder aangezien ik nog thuis woon. maar mijn moeder doet in de bonte was gewoon de broeken en de truien en bij de witte was de handdoeken en ondergoed. Beddengoed doet ze ook altijd apart.
  Maar ze stopt ook alleen de handdoeken en washandjes, etc. in de droger de rest laat ze drogen aan het rek. maar mijn vriend bijvoorbeeld stopt wel alles in de droger

  [Reply]

 88. W. says:

  Ik doe zwart en alle andere donkere kleuren bij elkaar, zoals blauw, paars, groen en spijkerbroeken, maar ook bijvoorbeeld een donker beddekovertrek. Daarnaast heb ik de witte was met ondergoed, handdoeken en soms beddekovertrek.

  [Reply]

 89. Joanne says:

  Ik doe donkere was, witte was en kleuren was (kleuren als rood, geel, blauw alles eigenlijk) en de handdoeken en theedoeken etc kunnen gewoon overal bij behalve bij de donkere was want dan verkleuren ze misschien. Maar handdoeken geven zelf niet veel kleur af, tenminste bij mij niet omdat ze al vaak zijn gewassen. Alleen hele lichte handdoeken (wit) gooi ik bij de lichte was. Donkere handdoeken kunnen bij de donkere was, maar ook bij de ‘gemiddelde’(dus de kleuren)was. Zo heb je eigenlijk maar 3 wassen. zelf doe ik meestal 2 wassen per dag. woon nog thuis, met ouders en zus. We hebben 2 wasmanden; 1 met kleuren -en donkere was, en 1 met alleen witte/lichte was. Op de dag dat het gewassen moet worden haal ik de donkere en kleuren was uit elkaar.

  [Reply]

 90. Lois says:

  wow! 6 hoopjes is wel erg veel
  wij hebben thuis altijd
  wit
  donker
  kleur
  en handdoeken en baddengoed wasen we meestal apart.

  [Reply]

 91. Femke says:

  Ik heb één wasmand en gooi daar alles in. Als ‘ie een beetje vol is (vaak één keer per week), ga ik ook hoopjes maken:
  - handdoeken en spijkerbroeken
  - witte was
  - rest
  Ik heb heel weinig witte was, dus die doe ik met de hand, handdoeken en broeken was ik op 60 en de rest op 40/30.

  [Reply]

 92. laura says:

  Ik heb eigenlijk geen witte kleren, behalve mijn sokken, en mijn sokken maken me niet uit welke kleur die worden, dus ik gooi al mijn kleren gewoon bij elkaar in de was (zwart, grijs, rood, blauw).
  Nieuwe kleding was ik eerst een keer apart zodat ze niet af geven, maar daarna gewoon alles bij elkaar!
  Beddengoed was ik apart en handdoeken was ik apart.

  [Reply]

 93. Dorien says:

  Ik heb standaard: wit, kleur en donker. Kleuren zijn bij mij nog nooit afgegaan (tenzij bij wit offcourse), dus rood en blauw kan hier evengoed bij elkaar. Alleen nieuwe kledij test ik in twijfelgevallen eerst uit. Meestal draai ik alles op 30 of 40 graden, maar af en toe hou ik de handdoeken, poetsdoekjes, ondergoed en beddengoed en kleren die tegen een stootje kunnen apart om op zn warmst te wassen voor hygiene + om de machine zelf proper te houden. We zijn met 2, en ik heb gemiddeld 3 a 4 wasjes per week. Ik steek liefst zoveel mogelijk bij elkaar om minder te verspillen aan energiekosten van een wasbeurt, en omdat we niet zoveel kleren hebben en dus niet een grote wasmand kunnen bijeensparen.

  [Reply]

 94. Akkelien says:

  Ik doe het altijd zo:
  Puilt de wasmand uit? Wassen maar!
  Ongeveer 2x per week was ik kleur en 1x in de twee weken doe ik een witte was. Het enige wat ik altijd alleen was is ons rode dekbed. Hij geeft zo ontzettend af dat ik hem altijd alleen in de wasmachine stop.
  Alles was ik in principe op 40 graden, maar als er (spijker)broeken in de was zitten, was ik op 30 graden.

  [Reply]

 95. Marise says:

  Wooow,,
  ik woon nog bij mijn moeder thuis, en bij ons gaat gewoon ALLES door elkaar! Ik gooi gewoon iets in de wasmand, en vervolgens wordt het gewassen. En dan gewoon ongeveer iedere dag 1 was, soms iets meer, soms iets minder.. Gewoon wanneer de wasmand vol zit. haha echt heel anders dan de meeste :P.. en soms draai ik zelf een wasje als ik veel kleren in de was heb zitten die ik snel aan wil..

  [Reply]

 96. MissMarieke says:

  Hoi!

  wij hebben;

  * donkere was
  * lichte was
  * bonte was
  * en was zoals; shirtjes met veel glitters, bh’s e.d.

  handdoeken bij de ‘gewone’ was, bijv. groene handoeken bij de bonte was, zwarte bij de donkere was…enz.
  Handdoeken wassen we ook gewoon mee met de kleur.

  Beddengoed (waarschijnlijk witte lakens e.d.) gewoon bij de lichte was.

  Heel simpel dus! en we wassen altijd op de graden van het kleding stuk, bijv. je gooit de donkere was erin, en er staat op een broek 60 graden en op een shirt 30 graden, dan wassen wij op 30 graden ;-)

  haha, zo even een update hoe wij wassen
  hopelijk heb je er wat aan, of heb je al een manier bedacht? :D ben benieuwd…

  [Reply]

 97. Brigitte says:

  Ik hou van de was doen hihi, vind het geweldig! Vooral als ik het daarna ook moet uithangen aan de waslijn, I love it xD

  [Reply]

 98. Mieke says:

  Ik was 1 keer in de week (de dag dat vrij ben van werk)
  En dan doe ik vaak:
  - de spijkerbroeken
  - ondergoed
  - shirtjes (ik heb nu geen witte dingen aan, in de zomer splits ik dat in bont en wit)
  - handdoeken
  - theedoeken en vaatdoeken, dweilen (op 90graden)

  En in het weekend het beddengoed. Is makkelijker ophangen als mijn vriend er bij is.
  Het wassen vind ik niet erg maar na die tijd de kleren opvouwen dat vind ik verschrikkelijk

  [Reply]

 99. mirte says:

  Ik woon nog thuis, maar mijn moeder wast 2x in de week (voor 4 mensen) We hebben 2 wasmanden beneden (ouders badkamer) met donker en licht, en boven (zus en mijn badkamer) hebben we 1 wasmand waar we alles ingooien. Alleen dingen met bijvoorbeeld veel pailletjes, met 100%wol of bh’s moeten we wel apart leggen, of op eigen risico mee laten wassen. Op welke stand er gewassen wordt weet ik niet!

  [Reply]

 100. Merel says:

  ik hááát de was doen.. nouja het in de wasmachine stoppen is niet zo erg.. maar sinds wij gaan droger hebben in ons studentenhuisje.. moet ik alles op de waslijn hangen en er weer afhalen. BAH. maar verder was ik mijn handdoeken en beddengoed apart.. voor de rest ligt het eraan hoeveel ik heb, maar meestal gooi ik alles bij elkaar. merk je niets van qua kleurverschil, zolang de felle kleuren maar al een paar keer eerder zijn gewassen dan komt het helemaal goed!

  [Reply]

 101. Lisa says:

  wij doen gewoon donkere was, gekleurde was en witte bonte was :)

  [Reply]

 102. Judith says:

  Ik doe het precies zoals jij! Alles laten ophopen 2 a 3 weken en daarna hoopjes maken!
  Bij mij is het dan:
  - Wit en soms heel licht grijs en roze erbij
  - grijs
  - zwart
  - bont
  - handdoeken

  Tussendoor doe ik soms wel een sokken en lingerie wasje, gewoon omdat ik het niet fris vindt om dat lang te laten liggen!

  [Reply]

 103. Autapomorphy says:

  Mijn badkamer is één grote hoop met was, ik heb geen wasmanden.

  - gewone kleding
  - wol was
  - handdoeken
  - beddengoed

  ik was gewoon alle kleuren door elkaar eigenlijk.

  [Reply]

 104. xoxo says:

  Ohh ja de was..inderdaad het houdt nooit op!

  Op kamer deed ik altijd een 1-2 weken niets, en dan ploegde ik me door een hele berg heen binnen een dag.

  Nu woon ik samen en pfoeh ik denk dat wij bijna iedere dag wel een was draaien, of laat ik zeggen toch zeker 5-6 x per week.

  Alles gaat gewoon allemaal in 1 wasmand, en ik sorteert het. Daar ben ik best wel precies in, ik neem geen risico’s wat dat betreft. Ik heb redelijk wat kleren maar niet zoveel dat ik het me kan veroorloven om wekelijks een shirtje te verpesten.

  Ik maak iig een onderscheid in kleur, en daarna nog eens in temperatuur. Zo was ik handdoeken en beddengoed op 60 graden, ondergoed en sokken op 50 (tenzij het echt kanten gevalletjes zijn) en de rest gaat op 40 en altijd een kort programma. Gewone kleding ook altijd maar een kort programma, lang genoeg voor een shirtje dat je 1 of 2 dagen hebt gedragen.

  Ik vind de was trouwens niet zo erg om te doen, strijken vind ik wel naar! Het is echt een heel proces voordat kleding opgevouwen in de kast ligt, dat besefte ik vroeg niet hoor als puber haha.

  [Reply]

 105. Sandra B. says:

  Jaaaa, ik hou van de was doen!! Dit is MIJN taak in huis, mijn vriend mag de was niet doen. Ik heb 5 wasmanden. Ik verdeel de was:
  - washandjes, handdoeken, vaatdoekjes
  - beddengoed
  - spijkerbroeken, sokken, onderbroeken van mijn vriend
  - licht gekleurde was
  - donker gekleurde was
  - zwarte was
  - witte was
  - fijne/wol was.
  Ik doe een was pas wanneer de wasmand vol is. Ik gebruik 4 verschillende wasmiddelen.
  I love it!! Het gaat vies de wasmachine in en het komt er schoon uit. En dan hang je de was op en het ruikt helemaal lekker in je huis. Heerlijk!

  [Reply]

 106. Kim says:

  haha best grappig om te lezen!
  Waarom zou je rood en blauw scheiden? Je was wordt er niet paars van hoor! :P
  Ik was donker en licht apart, en dan handdoeken en beddengoed apart. Echt witte was heb ik niet (behalve beddengoed), en dingen die ecru zijn/gebroken wit gaan gewoon bij de lichte was. Licht is beige, ecru, lichtgrijs, poederroze enz. Bij donker horen alle kleuren+zwart, dus rood, blauw, groen, (donker)grijs enzovoorts.
  En dan heb ik zo nu en dan nog een wasje met tere stoffen, dus wol/fijne bloesjes en zo. (soms spaar ik het op en gaat het op wolprogramma in de machine, en als ik het snel weer aan wil doe ik het op de hand.)
  Ik woon ook alleen dus ik heb 1x per week een of twee wasjes ongeveer.

  [Reply]

 107. debbie says:

  masha, je kan makkelijk al het donkere bijelkaar doen.. grijs, blauw, rood etc, geen probleem!;) beddengoed, handdoeken en wit natuurlijk apart(overigens kan hier makkelijk de pastelkleurtjes bij of bv beige ofzo) .. en heb je toch kleding die afgeeft doe je dat toch lekker apart? bovendien als ik altijd iets nieuws koop doe ik het eventjes met de hand wassen, wel zo hygiënisch;) succes! hoop dat je minder wasjes kan draaien hihi

  [Reply]

 108. Maaike says:

  Hai,
  Ik gebruikt vaak ook die colorcatcher doekjes! Vriendlief wil nog wel eens zn (gekleurde/rode) sokken zonder te kijken in de trommel gooien bij mij witte beddengoed etc.. Die doekjes vangen dit perfect op! Je kan trouwens bij de Action combinatie doekjes (colorcatcher+ oxi white) kopen! Dan is witte was ook echt WIT!!
  Maaik

  [Reply]

 109. Mariska says:

  Wij hebben 2 wasmanden in de badkamer:

  1. voor handdoeken, washandjes, theedoeken, vaatdoekjes, ondergoed. Deze was doe ik 1x per week op 60 graden bonte was.

  2. voor kleren. Hieruit maak ik verschillende wassen. Er passen ong 2 wassen in de wasmand. Meestal is het donkerbont en lichtbont, maar soms doe ik ook wel eens een witte was met overhemden en shirts van vriend en witte dingen van mij.
  Maar als er weinig witte dingen in de mand zitten en wel veel licht bonte was, dan doe ik de witte was bij de licht bonte was. Kleren was ik op 30 of 40 graden, afhankelijk van de stoffen en hoe vies het is. BH’s doe ik tegenwoordig in een waszakje, het liefst op 30 graden. Vroeger deed ik die met de hand.
  Verder doet mijn vriend de wolwas omdat hij veel wollen truien heeft. Dat gebeurt eens in de 2 weken ongeveer (in de winter dan he:).

  Daarnaast was ik ook 1x in de anderhalve week het douchegordijn met het matje. Dit gaat op een snelwas op 40 graden. Beddengoed gaat op 60 graden witte was ( we hebben alles wit:). Die probeer ik 1x in de week te doen maar soms schiet het wel eens bij in.

  Verder hebben we wasmiddel voor witte was, donkere was, gekleurde was en wolwas. Voor overhemden hebben we ook nog zo’n spray voor de kraag en manchetten.

  Gemiddeld wassen we 4 wassen per week denk ik met zn tweetjes. Sowieso 1x kleren, 1x handdoeken etc, 1x beddengoed en 1x afhankelijk wat er is of moet gebeuren.

  De droger gebruiken we alleen voor beddengoed en handdoeken. Kleren hangen altijd te drogen aan het rek. Wassen op zich vind ik niet erg, maar dat ophangen en opvouwen is niet mijn lievelings huishoudelijk taakje :).

  Alleen de overhemden worden gestreken btw. En dat doet mijn vriend zelf! :) Ikzelf koop kleren die redelijk kreukvrij zijn en ik vouw ook altijd redelijk netjes op, dat scheelt ook. Heel soms strijk ik een rokje dat niet snel genoeg is opgehangen ofzo, maar dat is echt sporadisch.

  [Reply]

 110. Wendy says:

  Ik heb geen witte kleding of beddengoed/handdoeken, dus dat valt al af.
  Verder gooi ik het beddengoed, handdoeken en ondergoed samen in de wasmachine op 60 graden. Mijn ander hoopje is mijn gewone kleding.

  Ik heb in een studentenhuis gewoond, daar was de wasmachine vaak bezet (Iedereen wast in de avond, overdag ben je niet thuis) vandaar dat ik gewoon alles bij elkaar gooi.

  Een hekel heb ik aan het opvouwen en strijken, wel kan ik er echt van genieten als de schone was heerlijk fris ruikt :)

  [Reply]

 111. Elke says:

  Ik woon samen en wij hebben 2 wasmanden:
  - oude was (mijn vriend is monteur en heeft dus “oude” werkkleding voor onder zijn overall)
  - goede was.

  In de oude was gaan “oude” kleren (alle kleuren door elkaar), ondergoed, sokken, poetsdoeken
  In de goede was gaat de rest en wordt uitgezocht in stapeltjes, net als bij mascha:
  -handdoeken
  -witte was/lichtgekleurde was
  -donkere was/spijkerbroeken
  - gekleurde was –> dit heb ik niet zo veel en draag ook geen rood. Anders zou ik daar een aparte stapel voor maken.

  [Reply]

  Elke Reply:

  oja, de oude was wordt op 60°C gewassen (en soms op 90, schijnt goed voor de machine te zijn), en de goede was op 30°C. Af en toe een keertje hoger om het echt goed bacterievrij te krijgen.
  En natuurlijk ook nog het beddegoed, maar daar gaat geen andere was bijin, de machine is dan al vol genoeg!

  [Reply]

 112. Sanne says:

  Bonte was, en witte was. Easy as that. :)

  [Reply]

 113. Marjo says:

  2 personen:

  1: handdoeken (ook beddengoed) (1x in 2 a 3 dagen) 40C bond
  2: donkere was: zwart en alle ‘donkere…’ kleuren (1x in 2 a 3 dagen) 30C fijne was
  3: gekleurde was: rood, paars, blauw, groen (1x per week) 30C fijne was
  4: speciale was. (1x per 3 weken) 30C fijne was

  Sokken en (katoenen) ondergoed gaat mee met kleur, donker of handdoeken.. maakt verder niet uit want dat overleeft alles. Met speciale was bedoel ik kanten truitjes of andere kleding die je voorzichtig uit moet wassen bv kleding met pailletjes enz. Die was gaat ong 1x per 3 weken.
  Bh’s gaan in een bal en mee met de kleur dat ie is op fijne was.

  Ook doe ik eens per 2 maanden een kookwas met oude handdoeken, theedoeken, vaatwasdoekjes, dweilen enz. met een blokje voor de vaatwasser. Dit houdt de machine schoon! erg belangrijk natuurlijk!

  Ik gebruik alleen wasmiddel voor gekleurde was (dash) omdat anderen erg stinken en niet goed werken. Bij de handdoeken gebruik ik ook robijn wasverzachter.

  dat was het ;)

  [Reply]

 114. Angelica says:

  Geweldig deze perikelen! :D ik woon samen met mijn vriend dus was elke week. ik doe altijd een zwarte was met alle donkere kleuren daarbij dus denk aan rood, blauw groen, met witte was, was ik ook de lichte kleuren (roze, lichtblauw, enz) erbij dat gaat altijd prima. :D en alle schoonmaakdoekjes, theedoeken handdoeken bed dingen allemaal op 60 graden!

  [Reply]

 115. Marinah says:

  wij wassen om de dag, en dan doen we waar zeg maar het meeste van is :)

  [Reply]

 116. Julia says:

  wij hebben een donkere/zwarte was
  een witte was
  een bonte was
  en een rood/donker roze was omdat we in die kleur onze handoeken en washanden hebben

  [Reply]

 117. Juliet says:

  Ik vind dit zo’n leuke post ( Ja ik vind de was leuk .. )
  Dus ik moest even reageren!
  Ik heb gewoon een grote wasmand, maar bij mij gaat het allemaal iets sneller.
  Ik was iedere dag. Vaak donkere was want mijn werkkleding is donker en die van mijn vriend ook.
  Ik ben extreem schoon, trek 2x per dag schone kleren aan. S’ochtends voor het werk en als ik thuiskom schone pyama of huispak ofzo.
  Mijn vriend ( loodgieter ) ook. Zijn kleren komen vaak zo ranzig thuis dat ik het niet eens wíl laten liggen. Hup gelijk de wasmachine in. drogen en morgen kan die het weer aan alstie zou willen.
  Don’t get me wrong heb genoeg kleren, maar ik hou het graag opgeruimd.
  Donkere kleding is voor mij zwart donkergrijs paars etc.
  Kleur is roze paar groen blauw geel
  Wit is lichtgrijs wit creme
  mijn kleding op 30 graden, die van mijn vieze vriend ( hihi) op 40 graden of 60 graden.
  Mijn bed verschoon ik 2 keer per week (Ja erg schoon, en das nog pokkewerk ook want we hebben een lit’s jumaux 240-220 ) Maar kan niet anders! Ik wil een krakend schoon bed.. En dus 2x per week wassen op 60 graden…
  Obsessie …Hmmm toch wel als ik t zo na lees hahahaha met andere dingen in t huishouden ben ik niet zo erg hoor hahahaha…

  [Reply]

 118. Nicole says:

  Wij hebben 5 á 6 wassoorten:
  - Witte was > vooral sokken, woensdags ook beddengoed
  - Donkere was > Broeken, zwarte shirts
  - Handdoeken was > Handdoeken, theedoeken etc.
  - ‘Voorzichtige was’ licht > BH’s ondergoed
  - ‘Voorzichtige was’ donker > Bloesjes, donkere BH’s

  Als ik het zo opnoem is het nog best veel :o

  [Reply]

 119. Claudia says:

  Ik heb er ook een paar:
  - witte was
  - lichte was
  - donkere was
  - beddengoed (overtrek, kussenslopen en onderlaken is een machine vol dus..)

  Onder witte was schaar ik; ondergoed, handdoeken. Dus ook zwart ondergoed :P en dat gaat het liefst op 60 graden. Ik heb niet veel witte kleding, dus als er eens een wit blousje meegaat, was ik het op 40 graden (bang voor krimpen).

  Lichte was is dus kleding met lichtere kleuren. Ik heb ook niet zoveel rood/roze, maar denk dat dat afgeeft dus dat was ik 2 keer per jaar ofzo :P (ja ik draag mijn roze shirtjes dus gemiddeld 2 keer per jaar :P oh, en soms denk ik eraan om dat bij mijn roze beddengoed mee te wassen).

  Donkere was is kleding met donkere kleuren. Soms heb ik zó veel verzameld dat ik bruin/grijs/blauw apart was. Ik bedoel, als het dan toch niet allemaal in 1 machine past, dan sorteer ik het maar.

  Ik vind het raar als mensen hun ondergoed sorteren op kleur en met gewone kleidng meewassen. Ik was mijn slipjes enzo graag op 60 graden, om het hygienisch schoon te krijgen.

  [Reply]

 120. Jaleetah says:

  Ik was denk ik zo’n 3 keer per week. Elke week mijn beddengoed. Ik deel mijn was in drie: bont, wit en zwart/donker. Ik gooi alles in 1 wasmand, huishoudelijke “wasartikelen” zoals schoonmaakdoekjes, de dweil of de toiletmat, leg ik altijd in 1 dag allemaal bij elkaar bovenOP de wasmand. Ik was nooit zo heet als jij. Ik vind dat onnodig, slecht voor het milieu en voor de kwaliteit van de stoffen. Het heetst wat ik was is 60 graden. Het koudtst 40. Ik gebruik altijd vanish en strijkfijne wasverzachter bij elke was die ik doe en zet de wasmachine altijd op “kort” (iets van anderhalf uur duur het dan) en enkel wanneer ik echt HEEL weinig was heb, zet ik hem op 45-minuten programma. Heel soms als witte kleding op den duur vergeeld is geraakt o.i.d. en ik krijg bepaalde vlekken er in de was niet meer uit, leg ik de witte kleding 1 keer per maand een nachtje te weken in bleekwater. Dat doet wonderen! Daarna moet je die kleding natuurlijk wel alsnog wassen, want anders ruikt het enorm naar bleek. That’s about it :-)

  [Reply]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply