07 AugBoek – Richard Branson – Gaat niet bestaat niet

Ik heb weer een boek uit! Dit keer ‘Gaat niet bestaat niet’ door de geniale Richard Branson. Ik zal hem kort recenseren. Wat Bol over zijn boek schrijft:

Internationaal ondernemer Richard Branson heeft een wereldwijd zakenimperium opgebouwd en miljarden verdiend. Hij staat bekend om zijn openheid en zijn voorliefde om onmogelijk lijkende uitdagingen aan te gaan en daarin succesvol te zijn; hij is een man die van zichzelf en anderen het uiterste vergt en krijgt. Uit ‘Gaat niet bestaat niet’ wordt duidelijk welke lessen in zijn zakelijke en persoonlijke leven belangrijk voor hem zijn geweest, zoals geloven dat alles kan wat je wilt en ondanks het verzet van anderen stug blijven volhouden totdat je je doel bereikt. Of deze: zorg dat je plezier hebt in alles wat je doet!

Zijn nuttige lessen vormen bij elkaar een inspirerend, openhartig inzicht in wat Richard Branson gedurende zijn uitzonderlijke leven geleerd heeft. Ze bieden volop inspiratie om nieuwe uitdagingen aan te gaan in het dagelijks leven ” zowel op zakelijk als persoonlijk vlak.

Laat ik ten eerste zeggen dat Richard Branson echt een ontzettend inspirerend persoon is. Ik heb veel over hem gezien, gehoord en gelezen. Daarom was ik ook erg benieuwd naar zijn boek! Hij is de oprichter van Virgin. Virgin music, Virgin vliegmaatschappij, Virgin cola, noem het maar op.. he did it. Hij staat er bekend om dat als iemand van zijn personeel met een goed idee (voor een bedrijf/concept) naar hem toe komt, hij hier altijd enthousiast mee aan de slag gaat. En met succes! Een zeer succesvolle man (al dan niet de meest succesvolle op aarde?) waar ik veel respect voor heb.

Zijn boek is ok – inderdaad, ok. Ik had verwacht een geweldig boek te lezen boordevol met tips, maar eigenlijk is het meer een biografie. Begrijp me niet verkeerd, en komen hele leuke tips voorbij. Hij heeft zeker hele interessante dingen meegemaakt waar je als lezen ook veel van opsteekt. Echter zitten er veel stukken in die een beetje saai zijn. Hij heeft het namelijk veel over vliegtuigen, zappelins (hij is de hele wereld rond gevlogen en een aantal keer bijna dood gegaan), treinen, en meer ‘mannelijk speelgoed’ waar ik niet veel interesse in heb. Hij vertelt ook veel over hoe je als ondernemer heel bewust bezig moet zijn met het klimaat en de natuur, en hoe belangrijk hij dat vindt bij Virgin. Ik denk dat het boek echt leuker is voor mannen, puur door alle technische dingen die voorbij komen. Je merkt in ieder geval dat hij erg van avontuur houdt en van.. vliegen! Hah. Daarnaast komen er goede tips voorbij. Hij laat je echt merken dat je gewoon moet gaan voor de dingen die je wilt, just do it!

Op de laatste pagina van het boek staat mijn favoriete stukje. Dit is een quote van Nelson Mandela die Richard heel ontroerend vindt. Het klopt gewoon helemaal, prachtig gezegd!

Onze grootste angst is niet dat we ontoereikend zijn, maar onze angst is dat we bovenmatig machtig zijn. Het is ons licht, en niet onze duisternis wat ons het meest beangstigd. We stellen onszelf de vraag: wie ben ik om zo geweldig, briljant, getalenteerd en knap te zijn? Maar waarom zou je dat eigenlijk niet zijn? Je bent een kind van God en de wereld heeft er niets aan als je jezelf kleiner voordoet dat je bent. Er is niets verlichts aan om je kleiner voor te doen dan je bent, zodat anderen zich niet onzeker voelen in jouw aanwezigheid.”

Al met al moet ik heel eerlijk toegeven dat het boek behoorlijk wat saaie stukken heeft (tenzij je bovenmatige interesse hebt in vliegtuigen en zappelins) maar daarbij wel interessante lessen heeft. Altijd al benieuwd hoe een miljardair zo groot heeft kunnen worden? Hier vertelt hij het zelf. Het lijkt me trouwens ook wel een leuk boek als cadeau voor een vader bijvoorbeeld.

Klik hier om het boek op Bol te zien. Hij bevat 254 pagina’s en kost €18,95.

18 Responses to “Boek – Richard Branson – Gaat niet bestaat niet”

 1. Ipekgul says:

  lijkt me niet leuke boek

  [Reply]

 2. Debbie says:

  Goede artikel. En helemaal ‘t gedeelte over vliegtuigen en treinen. Niet echt mijn ding. Denk niet dat ik ‘t ga bestellen, mede dat ik ‘m niet kan doorgeven aan her en der.

  Kwam je wel door ‘het saaie stuk’ heen of heb je gehad dat je ‘t boek weg legde omdat ‘t zo taai was?

  [Reply]

  Mascha Reply:

  ik heb hem inderdaad een paar keer weg gelegd haha. Maar ik dwing mijzelf om het wel helemaal te lezen, dan doe ik er maar iets langer over..

  [Reply]

  Debbie Reply:

  Precies, anders is ‘t zonde van een boek.
  In hoeveel tijd heb je ‘m uitgelezen en merkte je dat je er wat langer over deed door ‘t taaie gedeelte?

  [Reply]

 3. Mayra says:

  Zo zo Mascha! Weer lekker laat aan t werk zo te zien ;)

  [Reply]

 4. kiwitjee says:

  lijkt me wel een moelijk boek

  [Reply]

 5. Samira says:

  Die laatse quote in zijn boek komt me zo bekend voor, volgens mij komt het uit een speech, ben het vergeten! Jammer!

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Het is van zijn inaugurele rede als president van Zuid-Afrika (dit lees ik net in het boek :P )

  [Reply]

  Sara Reply:

  Die quote hoor je ook in de film Coach Carter.

  [Reply]

  Desi Reply:

  Ik heb deze quote ook wel vaker in andere boeken langs zien komen. Ik vind het echt zo´n mooie quote, waar je zoveel kracht en hoop uit kan halen.

  [Reply]

  Miss Cherry Pop Reply:

  Jammer dat het boek niet zo leuk was als je had gedacht! Toen ik je artikel erover za dacht ik: ohja die wil ik ook nog lezen, maar nu weet ik dat ik er geen tijd aan hoef te “verspillen”. :)

  De quote is echter van een schrijfster Marianne Williamson (http://en.wikiquote.org/wiki/Marianne_Williamson) en word volgens wikipedia niet in de Nelson Mandela speech gebruikt. Ik heb de quote ook gebruikt in mijn afstudeerdocument, dus vandaar dat ik ‘t niet kon laten om ‘t ff te rectificeren. :)

  [Reply]

 6. Wieneke says:

  ik twijfel… misschien ga ik hem wel lezen.. over het algemeen lees ik vrij snel.. dus als het een wat saaier stuk is ben ik er ook wel zo doorheen.. Misschien valt het wel mee als je je er op instelt dat het een redelijk ‘mannelijk’ boek is.. waar jij natuurlijk tijdens het lezen achter kwam.

  [Reply]

 7. Femke says:

  Mwah, lijkt me niets voor mij :-)

  [Reply]

 8. Miley says:

  Lijkt me wel leuk , ik zocht al lang zo een boek dat iets inspirerend had.Denk dat ik maar een kijkje neem op de site! Thanks Mascha!

  [Reply]

 9. Cindy says:

  Ah, dat laatste stukje komt ook voor in The Secret, daar ken ik het van! Awesome :) mooie quote!

  [Reply]

 10. katie says:

  Sorry, even off topic.

  Ik zag via twitter een heerlijke foto van kip gevuld met spinazie en feta! Receptje?(a)

  [Reply]

 11. Katja says:

  Ach ja het komt er dus een beetje op neer dat je iets gewoon moet doen…just do it. Jammer. Daar hoef ik geen boek voor te lezen.

  Waar ik meer benieuwd naar ben is naar zijn marketing tips en hoe je een idee kan waarmaken tot een succesvol product. Ik ben benieuwd waarin hij zich onderscheidt van anderen en zo groot en bekend heeft kunnen worden.
  Hoe hij begon en met weinig zijn onderneming heeft kunnen uitbreiden tot zo’n groot succes. Ik val waarschijnlijk in herhaling maar you get the point.

  [Reply]

 12. Dorien says:

  Ik hou van jouw boekrecensies; je lijkt hetzelfde type boeken te lezen als mij dus dit bespaart me miskoopjes ;). Een aanrader vind ik The Deeper Secret van Annemarie Postma! Het is heel leerrijk en inspirerend. Alleen: laat je niet vangen door het aantal blz., want het staat vol van titelblaadjes, witmarges en samenvattingen. Maar alles dat wordt gezegd, klopt gewoon!

  [Reply]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply