07 JanTips voor thuis werken

Ik kreeg laatst via Twitter van Christine de tip om eens een artikel te schrijven met ‘tips voor thuis werken’. Ik werk nu al zo’n 2,5 jaar vanuit huis aan mijn bedrijfjes en heb wel de nodige ervaring.. maar ik ben zeker geen expert! Integendeel, ik lees zelf graag boeken met tips hierover, want ik ben best een chaoot in alles. Maar goed, toch misschien leuk om mijn persoonlijke ervaring te delen met wat tips.


De ultieme tip: maak een planning! Plannen is ZO belangrijk met thuis werken. Soms ben je echt even helemaal kwijt wat je allemaal moet doen en hoeveel tijd je hebt.. dan is een planning ideaal. Het geeft ook rust in je hoofd. Een dag planning, week planning, maand planning.. alles kan. Ik werk erg prettig met een week en dag planning. Wat voor mij het lekkerst werkt is om op zondag mijn agenda er bij te pakken, te kijken naar de komende week, en even op te schrijven wat er allemaal moet gebeuren. Ik weet hoeveel tijd ik kwijt ben aan alles ongeveer (zie dagplanning artikel laatst) en zo maak ik een schema. Bijvoorbeeld ‘Maandag: filmpje opnemen, 3 artikelen schrijven, boekhouding af hebben kwartaal 3′. Vervolgens is het maandag, en zodra ik wakker ben pak ik een nieuw vel papier en maak ik de ‘dag planning’. Het opnemen van het filmpje, de 3 artikelen, de boekhouding, die moeten er dus sowieso in. Daar omheen doe ik de andere dingen die moeten gebeuren die dag. En dan ga ik aan de slag. Plan ook pauze en relax momenten in. Als je het prettig vind, kan je een paar vaste dagen plannen voor vaste dingen. In mijn geval zou dat kunnen zijn: iedere maandag foto’s maken, di/wo/do artikelen maken voor de hele week, vrijdag filmpje opnemen. Het hoeft alleen niet, dat is nou net het relaxte aan een baan waar je zelf de tijden bepaald.

Zorg er voor dat iedereen om je heen duidelijk weet dat je ~werkt~. Ik heb ontdekt dat het een algemeen probleem is bij ondernemers die vanuit huis werken: iedereen denkt maar dat je thuis zit en altijd tijd hebt om wat leuks te doen. Niet het geval! Ik vind het super gezellig als iemand zomaar langs komt, maar hou er rekening mee dat dit te vergelijken is met ‘zomaar even langs komen terwijl iemand op zijn werk is’. Gezellig, maar ik moet ook verder werken. Dit betekent niet dat ik meer vrije tijd heb dan een ander, alleen dat ik mijn eigen tijden kan indelen. En dat als ik nu iets leuks doe, dat ik ‘s nachts door moet werken omdat ik toch deadlines heb. Als iemand belt of ze even langs kunnen komen en je hebt écht geen tijd, dan kan je gewoon zeggen ‘ik werk tot 5 uur, daarna kan je langs komen!’. Zo gek is dat niet, zo werkt dat ook met een ‘gewone’ baan.

Verder raad ik je aan om je boekhouding goed bij te houden. Ik vind dit het meest verschrikkelijke aspect van een eigen bedrijf, maar het hoort er bij. Als je alles laat liggen ben je iedere keer aan het einde van het kwartaal aan het zweten om die rot bonnetjes en facturen, terwijl het makkelijker is als je het wekelijks bijhoudt. Ik raad ook zeker een boekhouder aan, alleen al om de administratie gewoon even te checken, of je het wel goed doet. Het laatste wat je wilt is een boete omdat je geen idee had waar je aan moest beginnen met die administratie en veel te laat was.

Nog een tip, iets dat ik zelf weleens doe: ‘meeten’ met jezelf. Normaal werk je in een bedrijf met meerdere mensen en heb je daar vergaderingen mee. Vergaderen doe je om nieuwtjes te delen, maar ook bijvoorbeeld om te brainstormen over dingen. Waarom zou je dat niet doen in je eentje? Ik plan bewust uren in waarin ik gewoon even analyseer hoe het ging de afgelopen week, wat anders kan, waar ik compleet nieuwe dingen bedenk om te doen.. ik ga vaak de stad in om een beetje om mij heen te kijken, mensen observeren, ter inspiratie. Dan kom ik thuis en werk ik dat uit. Verdien ik hier geld mee? Nee, natuurlijk niet. In die tijd kon ik ook een artikel schrijven. Maar het helpt wel met de ontwikkeling van je bedrijf, in mijn geval, de content van mijn site. Denk dus even terug aan de tijd dat je nog voor een baas werkte – die onderdelen, zoals vergaderingen, waren er niet voor niets. Kijk of je het ook voor jezelf kan gebruiken.

Ok, hopelijk hebben jullie hier iets aan gehad (degenen die een eigen bedrijf hebben en vanuit huis werken). Ik werk ook niet continue vanuit huis, ik zit weleens op het kantoor van mijn shop (in A’dam) en ik ga regelmatig buiten de deur ergens werken. Ook dit is een leuke manier om te werken trouwens, ga eens voor de verandering in een cafeetje zitten of in een restaurant. De MacDonalds heeft zelfs wifi. Voor je het weet heb je geweldige inspiratie voor je bedrijf. Succes!

40 Responses to “Tips voor thuis werken”

 1. Leanne says:

  Leuk artikel !
  Volgens mij heb jij een behoorlijk druk dagschema? Ö

  [Reply]

 2. Milou says:

  Ik zit nu nog gewoon op school en blog er voor de ‘ontspanning’ en ik vind het gewoon leuk! ;-) Ik heb wel dat ik met school soms echt moet zorgen voor een goede planning. Ik zie school ook echt als ‘werk’. Zoveel opdrachten en dingen die je moet doen en allemaal binnen een bepaalde tijd. Gelukkig ben ik een goede planner en komt het meestal wel goed. Al ben ik deze periode wel echt op een slakkentempo bezig. ;-) haha

  [Reply]

 3. Isabel says:

  hee mascha !

  ik heb laats weer naar filmpjes gekeken op je prive kanaal , en toen bekeek ik nog een keer , die foodflog en ik vond het erg leuk om te zien wat jij nou allemaal eet . Dus daarom zou je daar misschien een update filmpje van willen maken ? Verder vind ik het altijd heeeeel leuk om artikelen te lezen of naar een filmpje van jou te kijken ! xx isabel

  [Reply]

  Lotte Reply:

  Jaaaa een foodvlog! dat was echt suuuperleuk, kheb dat filmpje echt al 20x gezien XD

  [Reply]

  Isabel Reply:

  haha ik ook !

  [Reply]

  ik Reply:

  Ik ook

  Meike Reply:

  Ja ik ook! hahaha, ik vond dat echt zo’n leuk filmpje. :) x

  [Reply]

  Maaike. Reply:

  Me to ! (:

  [Reply]

 4. suus says:

  Volgensmij ben ik de enige die dit op dit moment leest…leuk artikel, alleen werk ik nog niet haha. Trouwens de mac heeft wel wi-fi, maar jammergenoeg is het ongezond en vind ik het niet lekker haha.

  [Reply]

  Wendy Reply:

  Bij bagelenbeans hebben ze ook wifi en is gezond:)

  [Reply]

  Marloes Reply:

  er staat ook dat de mac wifi heeft

  [Reply]

 5. Lisa says:

  Interessant en handige tips! :)

  [Reply]

 6. Paola says:

  Zitten goede tips tussen die ook zeker bruikbaar zijn als je niet alleen thuis werkt..

  [Reply]

 7. Charile says:

  Handige tips :)

  [Reply]

 8. Freya says:

  Nuttige tips. Vooral dat van die boekhouding merk ik zelf ook… hoe vaker je ermee bezig bent, hoe minder tijd je eraan besteedt. Want alles in één keer doen? Dan verlies je tijd in plaats van er te winnen.
  Helaas is een echte strakke planning opmaken in mijn geval moeilijk, àltijd zijn er onverwachte zaken en tja… daar sta je dan. Maar het is in elk geval een goede zaak als je een soort van planning hébt, in je hoofd of op papier.

  [Reply]

 9. Brechtje says:

  Goede tips. Ik heb geen eigen bedrijf ofzo, maar ik vind het wel erg leuk klinken hoe jij alles plant en regelt. :)

  [Reply]

 10. leuk artikel hoor :D

  [Reply]

 11. Yara says:

  Superhandige tips :)

  [Reply]

 12. Sanne says:

  Handig! Ik heb voor vandaag ook al een planning staan. Zo dus bevestiging gekregen. Dankje!

  [Reply]

 13. Daisy says:

  Goede tips!

  Ik studeer vanuit huis, daarnaast heb ik een gezin. Ik heb soms erg veel moeite met planning. Gezinsleden (zoontje en man) vragen heel vaak mijn aandacht. Lastig!

  Ook bellen mensen veel (zusje, broertje, vrienden), maar die telefoontjes wijs ik de laatste tijd af. Ik zeg dan: “Ik ben aan het studeren, wil ja later terug bellen?” Dit helpt wel, alleen hoe ik dit met mijn gezin moet regelen weet ik niet..ze laten me niet met rust..

  [Reply]

 14. Milou says:

  Goede tips! Vooral dat plannen ben ik niet echt een ster in, ben nu aan het afstuderen en de dingen die ik leuk vind (zoals onze site bijhouden) krijgen prioriteit bij mij, en dat is eigenlijk niet goed. Natuurlijk moet ik voldoende aandacht besteden aan de site, maar ook aan mijn opleiding.

  [Reply]

 15. Yasmina says:

  Wat goed joh, eigenlijk lijk jij me helemaal niet chaotisch, want hoe bedoel je dat precies? In welke richting noem jij jezelf een chaoot?

  Verder geweldige tips, je kan btw ook naar een bieb gaan om daar te werken, is rustig en je hebt mensen om je heen.!

  succes verder, en … je doet het fantastisch!

  [Reply]

 16. Chloetje says:

  Leuk! En handig ook voor school eigenlijk!

  [Reply]

 17. Amanda says:

  Handig artikel Mascha, interessant om te lezen!

  [Reply]

 18. Sara says:

  Hee Mascha,
  Handig artikel!

  Je schreef een tijd geleden (meerdere keren) dat je nog een artikel zou maken over je reis naar Jamaica. Schrijf je dit nog of heb je er vanaf gezien? :)

  [Reply]

 19. Sabrina says:

  Heel herkenbaar! Vooral het stukje over mensen die “gezellig” langskomen. Ik heb zelf een bedrijf aan huis samen met mijn man, en een familielid belt rustig drie keer per dag, want tja, wij zijn toch altijd thuis! Heb vaak ook het idee dat mensen er weinig begrip voor hebben als je overdag niet kunt afspreken als zij toevallig eens vrij zijn… “Je deelt je eigen tijd toch in!?!” Right. Super irritant, en ik vind het persoonlijk altijd moeilijk om duidelijk te maken dat je gewoon echt werkt zonder er een enorme discussie van te maken of in de verdediging te schieten. :)

  [Reply]

 20. Christine says:

  Hey Mascha,
  Super bedankt voor dit artikel, leuk dat je het hebt uitgewerkt :).
  Ik vind het zelf nog wel lastig om te bepalen hoe lang je met iets bezig bent, om goed te plannen, maar dat zal ook een kwestie van ervaring zijn (je leert het vanzelf denk ik?).
  Leuke tip trouwens van die ‘meetings’ met jezelf. En om eens in een caféetje te gaan werken, dat ga ik zeker eens doen!
  Nogmaals bedankt :).
  xxx

  [Reply]

 21. Marije says:

  Ik heb geen eigen bedrijf maar moet ook veel thuis werken voor school. Hier heb ik ook veel moeite mee: ik kan hiervoor geen goede planningen maken, omdat ik niet weet hoeveel tijd alles gaat kosten (het kost vaak een stuk langer dan ik had verwacht)… Iets leren of maken kan ik nog wel inschatten, maar aan een P.O. of ander werkstuk kan ik gewoon echt niet inschatten. Daarnaast is er nog de afleiding… dat vind ik zó moeilijk. Altijd m’n telefoon of laptop die ‘roept’. Ik wéét dat ik alles uit moet zetten, maar toch kruip ik er altijd naar terug. :( Hoop dat er wel binnenkort verbetering in komt :)

  [Reply]

 22. Jacqueline says:

  Ik blog dan niet, maar heb wel mijn eigen bedrijf een Reclame ontwerp en advies bureau. Ik ben 21 en studeer ernaast ook nog. Ik vind het ontzettend leuk maar soms is het erg lastig te combineren, vrienden snappen bijvoorbeeld niet altijd dat ik werk als ik thuis ben.

  Daarnaast is zoals je zelf al zegt een goede planning echt alles! ik kan niet zonder mijn agenda, het is zo belangrijk, en zo kun je ook niks vergeten :-)

  [Reply]

 23. Marlies says:

  Dit zijn heel erg handige tips! Ik studeer nog en ga vanaf februari artikels schrijven voor een studentenmagazine, ik moet elke dag 1 artikel hebben en moet dus ook van thuis uit werken. Ik moet er ook wel voor op pad, maar het grootste gedeelte van het werk moet ik thuis doen. Ik verheug me er erg op, maar ben ook wel een beetje bang dat ik te weinig discipline ga hebben, daarom moet ik zéker gaan plannen!

  [Reply]

 24. Sanne says:

  Ik werk ook vanuit huis en wat ik heel lastig vind is dat ik eigenlijk altijd met mijn werk bezig ben. Ik kan niet letterlijk een deur achter mij dichttrekken en alles zo laten en denken morgen is er weer een dag. Als ik een mailtje krijg, of een tweet of comments dan pak ik toch heel snel weer mijn laptop erbij en voor je het weet ben ik dan zo een uur verder. Thuis werken heeft wat mij betreft zeker voordelen en ik kan eigenlijk ook niet anders maar het geeft me ook weinig rust.

  [Reply]

 25. Tessa says:

  Deze tips kan ik zeker gebruiken voor het bijhouden van mijn sites, heb er namelijk meerdere en soms is dat best veel en chaotisch!

  [Reply]

 26. Laura says:

  Jeetje Mascha ik heb zoveel bewondering voor je <3

  [Reply]

 27. Beauty By M says:

  Ik maak ook dagplanningen, en ben er nu naar toe aan het werken dat ik gewoon voor elke dag een vast ding heb om te doen. Ik doe de administratie thuis en heb ook nog een dochter rondlopen, dus alles plan ik in de avonduren. Ze is 24/7 bij mij.
  Zo heerlijk om thuis te werken!!!

  [Reply]

 28. eva says:

  Hoi,
  Heb je misschien wat tips om je haar wat dunner te krijgen?
  Gr eva

  [Reply]

 29. Bo says:

  FOODVLOG! FOODVLOG! FOODVLOG! <3

  [Reply]

 30. Miley says:

  Heej Mascha ,
  wnr komt er nog eens een foodvlog van de hele dag door?ontbijt , snacks , lunch , .. en is er nog info over je kantoor en nieuwe woning?in je visual diary staat er wel iets , maar komt er nog een uitgebreider artikel over?? xxx

  [Reply]

 31. Tessa says:

  Jammer dat je niet meer veel schrijft hier

  [Reply]

 32. Bianca says:

  Wat leuk die tips! Ik werk ook al lang vanuit huis (webshop en binnenkort een echte “winkel”) en merk dat het heel erg lastig is om alles gescheiden te houden. Wij hebben veel dieren en een huis gekocht met nog heel wat werk aan en voor je het weet ben je bezig met stofzuigen, dweilen, koken, … en zo verlies je kostbare tijd en stapelen de inkomende mails zich op waardoor je tot ‘s nachts bezig bent om alles in te halen.
  Aan de andere kant heb ik het ook wel nodig om even iets anders te doen. Als ik 4 uur na elkaar mails heb beantwoord en advertenties heb geplaatst heb ik het wel even gehad en wil ik even stoom afblazen door te gaan schoonmaken of met de hond te gaan spelen.
  Verder is het inderdaad zo dat een goede boekhouder echt noodzakelijk is als je problemen wil vermijden. Het kost wel wat maar dat haal je er wel uit :-)

  [Reply]

 33. Mieke says:

  Hey,
  Leuk artikel met leuke en handige tips.
  Maar ik sta altijd versteld waar je altijd die inspiratie vandaan haalt om blijven te bloggen, filmpjes opnemen, ect.
  Ik vind het enorm bewonderingswaardig eerlijk gezegd, want je steekt er echt wel heel je leven in.
  Hoe ben je eigenlijk op het idee gekomen om een blog te maken? Waar ben je begonnen? Hoe kom je op ideetjes? … Dat zijn de dingen die mij ook wel interesseren. Dit is dan ook alles waar het mee begon en dat vind ik net het interessante, oké je verdient er nu wel aan, maar toen je er pas met begon, denk ik niet dat je er al iets aan verdiende, wel?
  Daarom zou ik graag weten, waar je inspiratie vandaan blijft komen, waar het allemaal bij begonnen is, hoe het komt dat je voor een blog hebt gekozen,… ?

  [Reply]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply