03 AprNommie

Jongens ik weet even niet meer wat ik moet doen. Nommie mijn dwerghamstertje gaat lichamelijk achteruit, ik denk dat het tijd is om hem in te laten slapen. Alleen het voelt heel gek.

Nommie heeft namelijk een tumor op zijn buik die steeds groter wordt, alleen kan hij er nu nog prima mee leven. Daarnaast heeft hij al best een lange tijd een ontstoken oogje dat maar niet weg wil. Daarnaast ontdekten we gisteren dat hij een soort tumor-wrat achtig ding bij zijn oor heeft (echt ín zijn oor). Toen dachten we: klaar, het is tijd om hem in te laten slapen. Dinsdag vonden we wel een mooie dag.

Maar nu is het dinsdag en zit Nommie vrolijk zoals altijd in zijn kooi. Hij hupst gezellig rond, komt knuffelen in mijn hand, wandelt over de bank en gaat weer blij verder in zijn kooi. Is het wel de tijd om dit te doen?

Mijn dierenarts zei dat ik hem moet brengen zodra hij door zijn tumor zo erg belemmerd wordt, dat hij niks meer kan. Dit is niet het geval nu, hij doet eigenlijk alles nog. Behalve hangen aan de bovenkant dan, maar daar is hij ook gewoon te oud voor. Ook iemand anders zei ‘zolang hij nog doet zoals altijd hoef je hem toch niet in te laten slapen?’. Aan de ene kant denk ik: ja, hij geniet nu wel nog volop. Aan de andere kant: wie weet heeft hij wel heel veel pijn.

Dus, ik weet het gewoon niet. Wat te doen? Ik zie er extreem tegenop om dit te doen. Ik kon het al niet aan met Kiev, maar zelfs dit wordt ontzettend zwaar. En dan vooral omdat hij er nu nog zo vrolijk bij loopt. Moeten we het nou wel doen? Of misschien wachten tot hij rustig in zijn slaap gaat? Of is inslapen echt het beste? Bah, ik ben er kapot van.

update Geloof het of niet, ik ben met Andi gaan praten. Dat betekent dat ik er ECHT mee zit, ik weet het gewoon echt niet. Zij geeft ook aan (net als een aantal bij de comments) dat ik eigenlijk beter kan wachten, dat hij nu zo goed als geen pijn heeft. Toen ik vroeg of ik uberhaubt moest denken aan inslapen zei ze dat het misschien beter is als het ‘natuurlijk’ gaat. Het zijn natuurlijk alleen maar tips, maar het voelt nu inderdaad prettig om toch even te wachten, denk ik. We kijken morgen even. In ieder geval bedankt voor de comments, ik lees alles (en blijf lezen!) tips zijn altijd welkom op dit gebied :)

167 Responses to “Nommie”

 1. Karen says:

  Aaaah, heel veel sterkte Mascha.
  We kunnen je echt wel weer tijd gunnen om te rouwen.
  Doe wat je hart ingeeft.
  Virtuele knuffel!

  [Reply]

 2. LotteNienke says:

  Niet doen! Als hij nu nog gewoon vrolijk en levendig is, vooral proberen daar nog even het beste van te maken. Zoals je dierenarts zei lijkt het me het beste om te wachten tot je echt aan hem merkt dat ie pijn heeft.

  [Reply]

  lisanne Reply:

  Ben ik het mee eens :-)
  Als hij zo vrolijk is heeft hij denk ik niet heel erg veel pijn. Ik denk dat je het moet doen als jij denkt dat hij niet meer kan, en niet als hij nog vrolijk is.
  Misschien een hele stomme (en nare) vergelijking, maar wij zijn ook niet vrolijk als we heel ziek zijn en veel pijn hebben. Maar doe waar je je zelf het beste bij voelt
  Sterkte Mascha!

  [Reply]

  Jenny Reply:

  helaas werkt dit bij dieren anders
  al voelen ze zich super beroerd, in hun natuur zit dat ze dit niet mogen laten merken
  als je het gaat merken is het vaak ook al te laat, en voelde hij zich waarschijnlijk al langer rot

  laat een beest merken dat hij niet lekker is dan is het een hele makkelijke prooi

  [Reply]

  Jenny Reply:

  plus… en ontsteking voelt nooit fijn ofwel?
  ik heb in ieder geval nog nooit een ontsteking meegemaakt die geen pijn deed
  pijn heeft hij dus sowieso, alleen in welke mate

  (begrijp me niet verkeerd, ik wil je niet overhalen op laten inslapen, maar het is belangrijk vanuit het beestje te kijken ook)

  Ellen Reply:

  Hier ben ik het mee eens. Als Nommie nog gewoon alles leuk doet, en vrolijk is, en lekker rond huppelt in zijn kooi is er niks aan de hand. Pas als je echt ziet dat hij niks meer kan, zoals lekker rond huppelen, dan weet je dat het tijd is. Had ik ook bij mijn hamsters. Ze waren eerst altijd vrolijk, en toen werd er eentje ziek. Die was dag en nacht op, en kwam altijd gezellig knuffelen. Maar, hij had ook een ontstoken oogje, en bloedde bij zijn kont, en hij at niet meer, terwijl die eerst altijd veel at. Toen heb ik hem ook in laten slapen, omdat ik wist dat het tijd was. Mijn andere hamster was ook altijd heel vrolijk, at goed, en hing ook elke keer bovenaan. Maar op een dag, is die gewoon in zijn slaap overleden, gewoon omdat die oud was. Ze zijn allebei ongeveer 3,5 jaar geworden. Maar, Mascha, ik zal het nog niet doen! Je ziet het vanzelf wel als het echt niet meer gaat. Maar houd ook rekening met het beestje.

  [Reply]

  Ellen Reply:

  P.s. Als die niet meer vrolijk doet, weet je dat die pijn heeft..

 3. essther says:

  neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, niet laten inslapen pleaseee, het is mijn verjaardag ik wil niet dat iemand doodgaat vandaag ( ik weet wel dat er op dit moment een paar honderd mensen doodgaan) maar dit is zo zielig. Ik begrijp je volkomen ik had ook een dwerghamster en de tijd dat we wisten dat hij moest ingeslapen worden was dat hij helemaal stil lag in zn kooi niks anders deed dan bewegen met zn oren en je zag gewoon dat hij pijn leed, als hij nog vrolijk rond rent is er niks aan de hand denk ikk,,
  xx loveyou

  [Reply]

 4. Mikki says:

  Wat een vreselijke keuze :(
  Aan de ene kant denk ik; laat hem nog genieten zolang het nog kan. Maar aan de andere kant denk ik.. wanneer hij niet meer is zoals hij is, heeft hij waarschijnlijk veel pijn/is niet blij met zichzelf en dan is het ergens alleen maar rot dat ie dat mee moet maken zeg maar, en wie weet hoe lang dat duurt – het overgaan van blije Nommie naar Nommie die zichzelf niet meer is?
  Oke ik kan het niet goed omschrijven.. Ik denk dat ik toch nog even zou wachten..
  Sterkte Masch!

  [Reply]

 5. Renee says:

  Hoi Mascha,

  Wat ontzettend vervelend voor jou en je kleine vriend. Wat een kl*te situatie zeg.. Ik snap je gevoel. Wat is het beste, heeft ie pijn, etc. Allemaal vragen. Konden dieren maar praten..

  Als ik mijn mening mag geven. En dat wordt natuurlijk super lastig als je allemaal verschillede meningen krijgt straks.. Zolang hij vrolijk is en lekker rond dwarreld, zou ik hem lekker zijn gang laten gaan. Ik zou wel een voornemen nemen, bijvoorbeeld; als hij dit of dat doet dan is het het juiste moment..

  Sterkte en veel liefs x

  [Reply]

 6. Teri says:

  Soms kunnen hamsters of ratten zoals ik toen had idd verschillende tumoren hebben. Ze hebben er echter idd niet altijd last of pijn van. Wij hebben toen in overleg met de dierenarts het gewoon zo gelaten. Er kwam wel het moment dat het dus echt slecht ging en toen moesten we hem laten inslapen. Maar het kan dus, aan u de beslissing :). Ik wens je heel veel sterkte toe Masha, zo’n beslissingen zijn ongelofelijk zwaar omdat je het beste wilt, maar niet altijd kunt weten of ga twijfelen. Ik weet zeker dat je uiteindelijk de juiste beslissing zult maken :).

  [Reply]

 7. Yvonne says:

  Heel herkenbaar gevoel dit. En het is afschuwelijk.
  Als ik je raad mag geven.. als het heel slecht gaat met een dier of ze gaan sterven, dan voelen ze dit vaak aan. Ze houden op met eten, hun vacht en oogjes worden dof, en ze trekken zich terug etc. Als Nommie nog vrolijk rondhupst en goed eet, dan denk ik dat het met de pijn nog meevalt.
  Uiteindelijk is het natuurlijk jouw beslissing, maar misschien heb je hier wat aan.

  Ik wens je hoe dan ook veel sterkte. Een gezinslid verliezen is afschuwelijk (en dat is een huisdier wat mij betreft)

  [Reply]

 8. Valérie says:

  Wat naar, mascha! Doe vooral wat goed voelt. Als het vandaag niet is dan misschien morgen of volgende week. Het blijft altijd een moeilijke beslissing maar als het echt nodig is dan weet je het wel. Liefs!

  [Reply]

 9. Immi says:

  Het is inderdaad een hele moeilijke beslissing.. aan de ene kant, hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het word. Aan de andere kant, laat hem genieten zolang het kan en uiteindelijk sterft hij rustig in zijn kooitje, maar dat kan als het uiteindelijk zover is ook een shock op jou achterlaten.. Kijk het nog een paar daagjes aan zou ik zeggen, en als hij zijn vrolijke zelf blijft geniet er dan van. Ik wens je iniedergeval heel veel sterkte, en een hele dikke knuffel, ook voor Nommie.

  [Reply]

 10. Stasja says:

  Wat rot! Ik heb een paar maanden geleden mijn kat moeten laten inslapen, hij was niet eens oud (nog geen jaar) maar was ernstig ziek. Hij had altijd ademhalingsproblemen en een chronische niesziekte maar hij was heel speels en at goed. Ik ging ongeveer maandelijks naar de dierenarts omdat ze mij telkens weer een nieuw wondermiddeltje aansmeerden dat hem zou genezen. Het heeft mij uiteindelijk veel geld gekost en uiteindelijk bleek dat hij niet geholpen kon worden en dat hij al die stomme medicijnen voor niks heeft moeten nemen. Ik was er echt niet goed van maar uiteindelijk is het zoveel beter voor hem. Vooral de laatste maand werd hij heel ziek omdat ik in het buitenland zat en hij bij een vriendin zat = stress. Hij werd zo mager en at niks meer. :( Als ik er aan denk, moet ik elke keer bijna huilen. Ik zou zeggen, laat hem genieten zo lang hij nog geniet en je zal zelf wel merken wanneer het tijd is. Arme Nommie! Gelukkig zorg je zo goed voor hem, lief!

  [Reply]

 11. androgynes says:

  ik zou het niet doen, het feit dat hij nog zo veel speelt en actief is betekent zeker dat hij er nog mee kan leven.
  Wij hebben thuis zelf een hamster gehad die zowat hetzelfde had, toen zei stierf is ze in haar voedingsbakje gaan liggen en is ze rustig gestorven..
  Ik denk dat het beter is dat je iemand een natuurlijke dood laat sterven, onder welke omstandigheden dan ook.

  [Reply]

 12. Jenny says:

  helaas ken ik dit dilemma al te goed..
  het is verschrikkelijk en laat je heel erg twijfelen, wij hadden bijv. met onze hond ook dat op het moment dat wij zeiden “oke nu is het echt over” ook weer normaal begon te lopen en te doen.. maar bij haar zagen we nog dat ze er psygisch ook slecht aan toe was. ze vond alles zelf heel vervelend.

  Heeft nommie dat denk je ook? voelt hij die tumor bij rond bewegen enzo, vergeet niet dat dieren door gaan tot het bittere eind. Dit kunnen ze helaas helaas vaak ook goed verbergen waardoor wij als mens soms te lang door gaan

  los van het feit dat het gewoon verschrikkelijk moeilijk is zo’n beslissing te moeten nemen en om afscheid te nemen. ik werd er altijd ziek van.

  kijk ook naar de verhouding, voelt hij zich veel meer dagen gelukkig dan vervelend? of is dit andersom. of eventueel evenveel..
  en als hij er last van heeft in welke mate is dit dan..

  ik denk dat als je wacht tot hij zelf overlijd hij met veel meer stress dood gaat..
  nu kan hij lekker bij zijn baasje zijn (mits jij erbij wilt zijn), valt rustig in slaap en krijgt niks meer mee.. zelf inslapen kan gepaard gaan met toch wat pijn en heel wat onrust.. gebeurd niet altijd zomaar tijdens het slapen, meestal niet zelfs. En als jij dan net weg bent is ie helemaal alleen…

  maar.. (ja ik weet ook geen oplossing) maak ook geen overgehaaste beslissingen, hoe lang loop je al met het idee om hem in te laten slapen, dit idee komt toch ergens vandaan, uit liefde voor nommie en dat het niet langer zo kan, of is dit sinds dit weekend ofzo, kijk het dan eventueel nog even aan
  stel een aantal dagen vast, hou nommie goed in de gaten en beslis na dat aantal dagen

  ik wens je in iedergeval heel veel sterkte!
  ik probeer soms nog te denken (al lukt dat eigenlijk niet echt) dat je het beestje zo’n goed en leuk mogelijk leven hebt gegeven, en dat je meer niet hebt kunnen doen

  [Reply]

 13. Esther says:

  Als hij geen pijn heeft en even normaal doet als ‘normaal’ wacht even joh. Mijn hammie heeft eens een enorme bult gehad op z’n oog, of eigenlijk was z’n oog drie keer zo groot dan normaal. We hebben het toen goed verzorgd en toen ging ‘t iets beter. Nommie is natuurlijk wel al een oude opa (of oma? ) hamster, en al klinkt het cru. Heel lang heeft ie wellicht ook niet meer. Ik zou er lekker van genieten en Nommie lekker veel verwennen. Veel sterkte ook. :(

  [Reply]

 14. iris says:

  Ik heb vorige week dinsdag mijn bijna 19 jarige kat ook moeten laten inslapen. Ik weet dat het echt heel veel pijn doet en het niet juist aanvoelt om voor hen te beslissen maar soms is dit echt het beste. Mijn kat heeft een heel mooi leven gehad, ik wou ze niet laten afzien juist alleen omdat ik ze langer bij mij wou. Misschien kan je vandaag met Nommie naar de dierenarts gaan om zijn mening te vragen.

  Ik wens je veel sterkte!

  [Reply]

 15. Natasha says:

  Zolang hij geen pijn heeft en vrolijk rondhupst zou ik ‘m nog lekker laten rondhupsen en extra verwennen. Mijn dwerghammie is gewoon ‘ingeslapen’ ik vond ‘m helemaal opgekruld in z’n holletje en geloof niet dat hij pijn heeft gehad. Als je een dier goed kent weet je wanneer je huisdier pijn heeft en wanneer ‘het moment’ er is. Ik zou het idd gewoon van dag tot dag bekijken.
  Ik weet al te goed hoe verschrikkelijk het is om je huisdier in te laten slapen :( Dus heel veel sterkte*hug*

  [Reply]

 16. carmen says:

  Ik heb ooit eens gehoord dat dieren aangeven als ze erg pijn hebben. Als ze dit nog niet doen en je ziet aan het dier dat hij niks meer kan, kunnen mensen beslissen om ze in te laten slapen. Nommie geeft niet die indruk en leeft nog zijn hamsterleventje. Ik raad jou dan ook aan om te wachten. Het is nooit een leuke beslissing, maar je hebt er meer vrede mee en je kan het makkelijker een plekje geven, als je Nommie laat inslapen als hij echt niks meer kan en zichtbaar pijn heeft. Geniet lekker van Nommie zolang het kan en het moment komt vanzelf als het er de tijd voor is. Sterkte!

  [Reply]

 17. Norma says:

  Een vd moeilijkste beslissingen en dingen om te doen.
  Ik heb vorig jr. De hond van mijn beste vriendin weggebracht hij had een gezwel in zijn hoofd en werd agressief daardoor Ze kon het niet na 3 weken steeds weer afzeggen heb ik aangeboden te gaan ze is nog steeds dankbaar

  [Reply]

 18. Jennifer J says:

  Ik zou Nommie pas in laten slapen als hij echt pijn heeft, als ie pijn heeft zie je dat wel.
  Verder wens ik je heel veel sterkte, ook met je keuze. Als je nog wacht geniet dan nog van hem.

  [Reply]

 19. Jessica says:

  He Mascha, ik heb het gevraagd aan iemand die er best veel verstand van heeft en die zei dat Nommie waarschijnlijk al veel pijn heeft, ook al is het nu nog niet goed te zien. Het is heel moeilijk, maar probeer vooral aan zijn belang te denken.

  Heel veel sterkte toegewenst en weet dat wij er proberen zoveel mogelijk voor je te zijn. Liefs, x

  [Reply]

 20. charile says:

  Heel veel sterkte!

  [Reply]

 21. Paola says:

  Zolang Nommie happy is zou ik het niet doen, maar zodra hij gaat lijden moet het wel..

  [Reply]

 22. Kelly says:

  Normaal reageer ik niet, maar wilde het nu toch even doen. Je merkt vanzelf wanneer het genoeg is, dat geeft zo’n beestje aan. En met de manier hoe je zijn gedrag beschrijft heeft Nommie er nog niet genoeg van.

  Ik denk dat je nog even moet wachten, hij zal het je zelf wel aangeven ;)
  Heel veel sterkte !!!

  [Reply]

 23. Desi says:

  Wij hebben twee katten, waarvan één zo’n negen jaar geleden heel erg ziek was. Ze kon niet meer lopen, at niet meer, dronk niet meer en eigenlijk was het gewoon uitzichtloos. We hebben toen besloten om haar in te laten slapen. Een half uur voordat we naar de dierenarts gingen, stond ze ineens op. Ze strompelde naar de kattenbak en deed haar behoefte. We hebben de dierenarts gebeld dat ze weer wat levendiger was en dat we haar nog niet wilde laten inslapen. Zodra de situatie weer verslechterde, zouden we een afspraak maken.
  Vandaag leeft ze nog steeds. Ik weet natuurlijk niet hoe het zit met ‘katten hebben negen levens’ en hoe dat dan bij dwerghamster zit, maar misschien heb je hier iets aan.
  Heel veel sterkte!

  [Reply]

 24. Ilja says:

  Aww ik heb precies hetzelfde gehad met mijn dwerghamstertje Meneer Biebel (die is 3 jaar geworden) hij had ook een gezwel op zijn buikje en zijn oogjes waren op een gegeven moment dicht geplakt, zo zielig! Ik heb hem toen wel laten inslapen…. Ik had het gevoel dat hij veel pijn had.

  Sterkte ♥

  [Reply]

 25. judith says:

  zo’n herkenbare situatie. Ik heb voor dezelfde keuzes gestaan met mijn border collie.
  Ik denk dat het belangrijk is dat je nagaat wat de kwaliteit van leven nog is voor nommie, daarnaast is het feit of hij nog eet en drinkt een goede graadmeter voor pijn.
  jij voelt het beste aan wanneer het tijd is om hem in te laten slapen.
  Zorg dat je achter je keuze staat dat maakt het verwerken ook gemakkelijker.
  Heel veel sterke meid! X

  [Reply]

 26. coco says:

  Bij ons in de dierenkliniek werkt het als volgt: Als een hamsters stopt met eten en drinken, is het de tijd om hem/haar te laten gaan.
  Natuurlijk dood laten gaan zou ik niet doen, daar hij wrsch verhongerd omdat hij niet meer zal eten, lijkt mij niet zo erg fijn.
  Dat ”dingetje” in zijn oor, kan ook een poliep zijn…houdt er rekening mee, dat zodra deze het trommelvlies zal doorprikken, hij zijn kopje scheef zal houden etc.
  Voor nu: als hij eet en drinkt, en in jouw ogen vrolijk is, zou ik het nog even aankijken.

  [Reply]

 27. eva says:

  Ik heb hier echt zo veel ervaring mee, en ik zeg, inslapen.
  Je kan zo ontzettend slecht zien, of een dier echt veel pijn heeft of niet.
  Het is hun natuurlijke overlevingsmechanisme, om zich niet zwak te tonen.
  Je moet natuurlijk volledig doen wat je voelt, jij kent je eigen beestje het best.
  Maar mijn mening is, dat huisdiereigenaren vaak voor hun eigen belang het inslapen uitstellen, omdat ze bang zijn voor het verlies (wat ook logisch is). Maar daarbij het belang van het dier uit het oog verliezen.
  Sterkte met je beslissing!

  [Reply]

 28. Nicole says:

  Hier ook heel herkenbaar. Altijd hamsters, muizen en ratten gehad met jammer genoeg ook wel eens dit probleem.
  Ik denk dat je zelf heel goed aanvoelt wanneer het moment daar is, Mascha. Jij kent hem het beste, jij ziet hoe hij doet en hoe hij dat doet. Denk, inderdaad, dat zolang hij nog niet echt laat zien dat ie heel veel pijn heeft, je best nog even kunt wachten met hem in te laten slapen. Gebruik deze tijd om bij hem te zijn en afscheid te nemen!
  Blijf bij je eigen gevoel, dat is meestal goed!
  Weet dat hij een heel mooi leven bij jou gehad heeft, er zijn een heleboel kleine beestjes die dat niet hebben!
  Heel veel sterkte, lieverd! Ik denk aan je! X

  [Reply]

 29. Marianne says:

  Hoi Mascha,

  Ik weet in welke situatie je zit.
  Mijn kat die al heel mijn leven er is ( 18 jaar ) heeft een tumor op zn kopje en hij ziet er heel eng uit!
  5 weken geleden wilden we haar eigenlijk al in laten slapen, maar het is zo’n vechtertje!
  Ze wil nog niet dood en vecht voor haar leven.
  Wij weten dus ook niet echt wat we moeten doen!
  Als hij nu nog vrolijk rondhupst zou ik hem nog wat meer tijd geven.
  Als hij dat bijvoorbeeld niet meer doet, dan zal ik er toch overdenken om naar de dierenarts te gaan.
  Geniet er nu van, en neem alvast langzaam een beetje afscheid.
  Het is niet leuk, maar straks is tie misschien wel weg en heb je helemaal geen afscheid kunnen nemen.
  Bedenk ook dat hij een superleventje bij je heeft gehad, en dat nu helaas zijn tijd is gekomen

  Heel veel sterkte meid!
  xxx Marianne

  [Reply]

 30. Jolien says:

  Mede door jou nam ik toen die tijd ook weer een hamster. Mijne was gister overleden. Was echt een taaie oude vent geworden.

  Wacht nou maar af met nommie. Zolang het nog eet is het gelukkig!
  Mijne was blind doof en alles maar nogsteeds hyper en als gek aan het eten! en toch voelde hij altijd aan als ik voor zn kooi zat hihi ^^.

  Ik zit te denken om weer een nieuwe hamster te nemen.. Zou jij een nieuwe hamster nemen na nommie?

  [Reply]

 31. Anouk says:

  Als zo’n beestje pijn heeft dan stopt ie met eten en gaat ie stil in een hoekje liggen. Nommie heeft dus waarschijnlijk geen ernstige pijn. Hij zal niet nog jaren blijven leven (mijn cavia leefde met een ontstoken oogje nog ongeveer 2 maanden vrolijk zonder pijn door), maar geniet van de tijd die je met hem hebt wees extra lief voor hem zodat je achteraf zeker weet dat je alles voor hem hebt gedaan en dat hij een mooi leven had. Maak ook veel foto’s en filmpjes van hem als hij vrolijk is zodat je hem altijd kan herinneren.

  [Reply]

 32. boterbloempje says:

  hamstertjes krijgen wel vaker tumoren, helaas…

  [Reply]

 33. Ella says:

  Ik zou inderdaad op de natuurlijke manier ik had tamme ratjes en een van hem had ook een tumor, op een gegeven moment is hij overleden, en ik heb nog wel heel goed afscheid kunnen nemen.
  x Ella

  [Reply]

 34. Amy-Denise says:

  Heel veel sterkte. Ik heb zelf twee dwerghamsters moeten afgeven het voorbije jaar. Eentje door ouderdom, en de andere door ziekte.
  Maar als je merkt dat Nommie nog vrolijk in z’n kooi is, ben ik er vrij zeker van dat hij geen pijn heeft. Anders zou hij wegkruipen in een hoekje, dat heb ik zelf ondervonden bij mijn lieve Karla.

  Zeker niet laten inslapen, misschien komt het nog goed met je kleine vriend en blijft hij nog een tijd bij jou. Helaas worden dwerghamstertjes sowieso niet erg oud. :(

  [Reply]

 35. Liz says:

  Dieren laten het vaak wel zien wanneer ze ziek zijn.

  Wij hebben een aantal jaar geleden voor hetzelfde dilemma gestaan met een kat (alleen hij had geen kanker, maar was oud, had regelmatig verlammingsverschijnselen, spuugde veel en had een tia gehad). Die kat hebben we in laten slapen op het moment dat hij echt niets meer kon en zijn achterpoten verlamd waren (en bleven). Dat was niet meer mens (kat)waardig.

  Ik heb trouwens ook een hamstertje gehad met een tumor en die was ook gewoon nog vrolijk. Ik heb ook overwogen om hem in te laten slapen, maar het belemmerde hem niet, dus ik heb besloten om hem door te laten lopen.
  Een paar weken later is ‘ie alsnog overleden.

  [Reply]

 36. Michelle Kaiser says:

  Ik heb geen tips, ik wil je alleen heel veel sterkte toewensen, het lijkt mij ook verschrikkelijk en Ik wens je gewoon nog een mooie tijd met Nommie, het is toch de BeautyGloss buddy.

  [Reply]

 37. Marleen says:

  Zolang je niet aan hem merkt dat hij pijn heeft zou ik hem vrolijk rond laten lopen. Mijn goudhamster heb ik uiteindelijk in laten slapen omdat hij omviel bij het lopen, was gewoon te zielig om aan te zien.

  Zodra hij anders begint te doen zou ik hem toch in laten slapen, hoe lastig het op dat moment ook is! Maar je doet er Nommie meer plezier mee dan hem pijn te laten lijden. Good luck!

  [Reply]

 38. Anneke says:

  Moeilijk hoor, maar ik denk dat de tip van Andi ook de tip is die ik zelf zou geven. Mijn eigen dwerghamster, Pippa, is ondertussen 2 jaar en 3 maanden oud en loopt nog heel vrolijk rond. Maar ik heb wel een keer een dwerghamster, Nini, gehad die ook veel tumors/tumoren (?) had. Zij heeft er ook prima mee kunnen leven en is uiteindelijk natuurlijk gestorven.
  Dus ik denk zelf dat dat voor Nommie ook het beste is.

  Heel veel sterkte ermee.

  [Reply]

 39. Summer says:

  Ik heb even mijn antwoord getweet, omdat ik toen nog niet vond waar de comments staan op je persoonlijke bg. Maar natuurlijk is altijd het bestaat. Doe wat je hart zegt. Hier is even wat ik heb getweet:
  @maschaa Als hij écht pijn heeft en jij kent Nommie goed, dan zal je wel merken wanneer hij pijn heeft en wanneer niet volgens mij. Sterkte!

  [Reply]

  Summer Reply:

  Ik bedoel Maar natuurlijk is het beste die bestaat. (i.p.v. inslapen)

  [Reply]

 40. KIM says:

  Wat moeilijk – maar ik denk dat als hij écht pijn zou hebben, dat hij niet vrolijk zou rondhuppelen, dus ik zou het nog even uitstellen. Geniet héél erg van de tijd samen. Mijn dwerghamstertje is gestorven tijdens zijn slaap, gewoon ouderdom. En lieve Mascha, je weet dat hij een heel mooi leventje gehad heeft bij je, het altijd érg leuk vindt bij jou, laat dat een troost zijn als je aan kleine nommie denkt!

  [Reply]

 41. Eline says:

  Volg je gevoel. Als hij nu volgens jou happy is en normaal doet, dan kan je er nog even mee wachten. Als je denkt dat hij teveel pijn heeft, moet je handelen in zijn voordeel. Volg je instinct! Sterkte. X

  [Reply]

 42. Karlijn says:

  Dit heb ik ook mee gemaakt. Mijn vorige hamster kreeg ook een tumor op zijn buik. We zijn toen naar de dierenarts geweest om te vragen wat we er mee moesten doen. We lieten hem toen nog gewoon lekker rondhuppelen en genieten. Dit ging een paar maanden goed, totdat we hem op een dag heel zielig en suf in een hoekje in zijn kooi vonden. Toen wist ik dat het tijd was. Hij is toen in mijn handen gestorven. Hamsters worden nou eenmaal niet echt oud (hooguit 2/3 jaar) dus we kunnen dat het beste respecteren en er goed mee omgaan! Succes!

  [Reply]

 43. Iris says:

  Houdt in je achterhoofd het volgende: Wil je niet dat Nommie gaat omdat hij er nog niet klaar voor is? Of wil je niet dat Nommie gaat omdat jij er nog niet klaar voor bent?

  Zoals ik het op dit moment interpreteer (en geloof wat Andi zegt) is Nommie er nog niet klaar voor. Het is van een dier moeilijk in te schatten of hij ‘vrolijk’ is, maar je kunt wel goed zien wanneer een dier minder levendig wordt, vergelijk het met een hond: puppies zijn ongelooflijk wild en speels, oude honden zijn traag en minder enthousiast maar nog steeds de liefste vrienden die er zijn.
  Nommie is natuurlijk al ouder en minder levendig dan toen hij jong was, maar zoals jij het brengt is hij nog steeds levendig genoeg. Wanneer je merkt dat dat echt niet meer is, moet je hem laten gaan, ookal ben je er nog niet klaar voor.
  Dat is heel heftig en ik begrijp dat je daar bang voor bent.
  Probeer op dat moment niet te denken aan je verantwoordelijkheden bij Beautygloss, je lezers begrijpen dit Mascha! Je moet doen wat jij nodig hebt in het leven!
  Liefs

  [Reply]

 44. Sanela says:

  Lieve Mascha,
  Ik vind het ook een goede keuze om nog te wachten.
  Zelf heb ik zo’n 10 hamstertjes gehad (nestjes baby hammies niet meegerekend) en ik vond het ook super erg om er weer 1 te verliezen. Het is zo super jammer dat ze maar zo kort leven. Vorig jaar augustus is mijn laatste rusje Happy overleden (natuurlijke dood), en toen heb ik besloten om over te gaan op dieren die langer meegaan. Iedere 2-3 jaar afscheid nemen van een diertje is niet leuk :(
  Sinds november heb ik 2 katten (britse kortharen) en het is zo fijn om te weten dat deze dieren (als het goed is) nog jaren meegaan.
  Ik hoop voor je dat Nommie nog even meegaat zonder pijn. Sterkte!

  [Reply]

 45. karlijn says:

  Ik denk dat dieren wel degelijk zich anders gedragen als ze pijn hebben. Onze honden willen bijvoorbeeld niet eten als ze ziek zijn, en dan liggen ze de hele dag een beetje in hun mand.
  Dus zolang Nommie nog eet, en zich vrolijk gedraagt, zou ik haar zeker niet laten inslapen!! Volgens mij is het natuurlijk dat dieren die gaan sterven zich verstoppen, in hun holletje kruipen. Zolang ze nog vrolijk rondhuppelt lijkt me dat dus niet zo aan de orde.

  Ps: wie is Andi? :$

  [Reply]

 46. Sara says:

  Ik had een jaar of tien geleden ratjes, en die kregen ook beide tumoren. De een stierf zomaar ineens in haar slaap – de ander heeft heeeel lang aangekwakkeld. De laatste paar weken moest ik haar brinta voeren met een spuitje, water in haar bekkie druppelen, haar wassen in een teiltje en opwarmen in een dekentje. Toen was ze echt, echt op en uiteindelijk heb ik haar in laten slapen. Ze heeft voor die tijd heel lang met een tumor rondgelopen die van de een op andere dag ineens heel groot en belemmerend werd. Je merkt dus écht heel erg dat hun levenskwaliteit veranderd. Als Nommie dus nog vrolijk rondspringt, eet, drinkt en poetst, kan hij denk ik nog prima voortleven.. als hij echt heel veel pijn zou hebben zou je dit aan van alles merken. Heel veel sterkte ermee, ook al is het maar zo’n klein wezentje, het is zo naar. :(

  [Reply]

 47. I(L)Cats says:

  Heyhey, Ik denk dat je het vanzelf wel merkt als de tijd er is om een besluit te nemen.. Bij een dier is het volgens mij zo dat als het pijn heeft je dat wel ziet aan wat ie wel en niet doet, dus geniet nog even lekker van hem en geef hem zoveel mogelijk liefde! Sterkte ermee..

  [Reply]

 48. K. says:

  Ik heb ook een hamstertje met een tumor :) Maar, ik zou hem nooit willen laten inslapen. Alleen als het echt zou moeten & ik zou zien dat het beestje zou afzien. Maar, er zijn zowizo dagen bij dat het wat minder gaat.. Dat hij veel slaapt & ik hem amper zie. Maar er zijn ook goeie dagen bij, waar hij regelmatig wakker is en hij vrolijk zit rond te lopen. Ik denk dat zolang een hamster die dagen nog heeft! Je beter kan wachten. Maar, dat is natuurlijk ieder zijn ding! Veel sterkte er nog mee! Het is nooit makkelijk..

  [Reply]

 49. ik zou idd wachten… vaak als ze pijn hebben laten ze dit wel merken denk ik hoor, door niet meer eten of misschien vals doen tegen mensen? ik denk dat je het snel genoeg merkt of hij er echt last van gaat krijgen!
  niet makkelijk :( maar probeer gewoon nog lekker van hem te genieten zolang hij ook nog `vrolijk` is

  [Reply]

 50. Fien says:

  lieve Mascha,
  Ten eerste; wat ontzettend naar voor je! Ik kan me echt voorstellen dat je onwijs veel om dat beestje geeft. toen onze poes was aangereden, zeer ernstig, was eerst ook de vraag ‘moeten we haar in laten slapen?’ haar bekken was namelijk gebroken en kon haar ingewanden stuk maken, doordat het bot in haar lijf stak. Ik was er werkelijk kapot van. Uiteindelijk hebben we haar laten opereren,een heftige beslissing, want het kon fout gaan, en nu, een aantal maanden later, na een paar weken dat ze in een bench moest, is ze weer helemaaal de oude! Ik snap dat je hier niets aan hebt, maar ik wil gewoon zeggen dat ik met je meeleef en ik denk dat je positief moet blijven, zolang Nommie, de schat, nog niet laat merken ernstige pijn te hebben en gewoon vrolijk met je knuffelt, zou ik hem zeker niet in laten slapen, sowieso moet je misschien wachten tot hij vanzelf overlijdt, of tot het moment dat jij denkt; hij gedraagt zich ongelukkig, heeft te veel pijn en dat je zelf beslist om hem in te laten slapen. Maar ik zou nog wachten nu, want je geniet nog van het beestje, en hij lijkt ook nog van het leven en van jouw aandacht te genieten. Geniet ervan, knuffel m gewoon extra veel en hou in de gaten of hij zich goed voelt! Sterkte ermee! Dikke troostzoen! Fien (15 jaar)

  [Reply]

 51. Marieke says:

  Ah, ik vind het echt heel rot voor jou en Nommie. Ik weet eigenlijk ook niet goed wat ik zou doen. Heel veel sterkte in ieder geval. Knuffel !

  [Reply]

 52. Kelly says:

  Verwen hem nog maar even met allemaal lekkere hapjes enz. Verder wens ik je heel veel sterkte!

  [Reply]

 53. Marije says:

  Dit is altijd een lastige keus, je wil dat je dier geen pijn heeft maar je wil je dier eigenlijks ook nog niet kwijt. Ik zal wel opassen met te lang wachten. Mijn kat is anderhalve maand terug overleden (12 jaar bij ons, echt mijn katje), ze was al langere tijd niet helemaal ‘goed’ (een keer een hersenbloeding gehad waarschijnlijk), maar dit was al bijna een jaar zo en ze kon nog prima leven. Nouja waar het op neer komt is dat ze op de dag dat ze dood ging die ochtend een aanval kreeg en we haar toen gewoon in een mandje in een dekentje hebben gelegd, in de hoop dat ze opknapte. Achteraf hadden we meteen naar de dierenarts moeten gaan want aan het eind van de dag kreeg ze weer een aanval en had ze echt ontzettend veel pijn (ze gierde echt). Dus ik zal gewoon kijken hoe het gaat, maar zodra Nommie zich terugtrekt naar de dierenarts. Sterkte!

  [Reply]

 54. Lizzy says:

  Oh Mascha, ik vind het echt ontzettend erg voor je.
  Het raakt mij eigenlijk ook echt dat je zo een verdriet hebt om een dwerghamstertje. Begrijp mij niet verkeert ik ben een ongelooflijke dierenvriend en zou ook erg verdriet hebben, maar ik ken genoeg mensen die het niet veel zou kunnen schelen.
  Ik zou ook wachten, het beestje heeft nog levenslust. dat betekend dat zijn leven nog genoeg kwaliteit heeft voor hemzelf. Een hamstertje dat pijn heeft en zich ongelukkig voelt zou normaal gezien helemaal niets meer doen. Als je merkt dat hij zijn levenslust begint te verliezen zou ik wel naar de dierenarts gaan om hem te laten “rusten” (klinkt mooier dan inslapen vind ik) Verwen hem maar goed zou ik zeggen, nog eens zijn favoriete snackjes ofzo :) want kwaliteit gaat boven kwantiteit. Dan heeft hij toch nog eens extra genoten :) Ik wens het allerbeste voor Nommie, en veel sterkte voor jou!

  [Reply]

 55. Sundea says:

  Ik denk toch dat ‘natuurlijk’ het beste is. Ik wens Nommie super ve stertke,en jou natuurlijk ook.

  [Reply]

 56. Debbie says:

  Och meis toch!

  Ik heb geen idee, kan je hierover niet adviseren.
  Goed dat je er met Andi over heb gehad.
  Ik vind het echt heel lastig, aan de ene kant vind ik; het beestje is al zo oud (ouder dan 3 worden ze niet, toch?) en al een beetje ziekjes. Geen idee of die pijn heeft of ongelukkig is. Aan de andere kant; zolang die nog lekker rond hupst en gelukkig kan zijn gewoon zo laten. Heel moeilijk, echt heel moeilijk !!!

  Dikke knuffel voor Nommie en jou.

  [Reply]

 57. Marge says:

  Hay Hay! Ik heb precies hetzelfde gehad met mijn hamster. Toen hij een tumor kreeg overleed hij vanzelf, dat ging niet gepaard met piepen maar dat was een natuurlijke dood. Hij zal er misschien wel pijn aan hebben maar dat weet je niet. Succes!

  [Reply]

 58. roos says:

  ik zou het niet doen.
  als hij vrolijk loopt en alle soort dingen zou ik het gewoon laten.
  als die pijn heeft dan zou ik hem in laten slapen.
  bij mij was dat ook met een hamster en die van mij had pijn duss heb ik hem inlate slapen.

  sterkte

  [Reply]

 59. anouk says:

  ik zou nommie niet laten iinslapen zolang hij nog zo blij is.
  wel als hij veel pijn heeft
  veel sterkte!!<3#

  [Reply]

 60. Mirthe says:

  Aaahw Mascha,
  wat is zoiets altijd een moeilijke beslissing,
  je moet doen wat je zelf denkt dat het beste is…
  veel sterkte ermee!
  xxx

  [Reply]

 61. loen says:

  Bij mensen ( die terminaal zijn) is het soms zo dat,het lijkt alsof zij wel aanvoelen dat de dood aan het naderen is en zij nog even, voor het te laat is, willen genieten van het restje leven. Nog een laatste beetje geluk voelen en geven. een soort opleving ofzo…Ze komen in een soort van euforie en voelen zelfs geen pijn meer ….Nou is Nommie geen mens hihi maar misschien voelt hij zelf al wat aan? Waardoor hij weer even vrolijk is?
  Ik denk dat jij hem het beste kent en dat jij ook weet waaneer de tijd daar is.
  Blijf gewoon aan het belang van het beestje denken , dan maak je zowie zo een goede keus .Vraag jezelf gewoon een paar dingen af… Eet hij goed? Kan hij nog goed drinken? Doet hij normaal zijn behoefte , verstopt hij zich vaak… kijk er (hoe moeilijk ook) even via een afstand naar en dan beslissen…Praat ook veel met de mensen in je omgeving over misschien valt hun nog iets op wat jou zelf niet opgevallen is
  in ieder geval veel sterkte dit is nooit leuk

  [Reply]

 62. Mirjam says:

  Ik denk dat je de goede keus hebt gemaakt door nog even van hem te blijven genieten! <3

  [Reply]

 63. Renske says:

  Lieve Mascha,

  Zo lang Nommie nog vrolijk rondloopt, eet en drinkt, zou ik hem niet laten inslapen.
  Als hij langer dan een dag blijft liggen en zijn oogjes niet meer opendoet is het een ander verhaal, maar zoals je het nu omschrijft is hij nog gelukkig :-)

  Ps: ik heb gister ook weer met Andi gepraat, had nog een paar onzekerheden/vragen en ben weer geweldig door haar geholpen, echt blij mee!

  [Reply]

 64. Helen says:

  Jammer Mascha, dat je met die waarzgster praat en je alles laat aanpraten. Wat zij doet is cold reading, google maar. Dit kan iedereen, zoalng je er in getraint bent.
  De dingen die zei jou zogenaamd vertelde over jou. Had ze tegen iedereen kunnen zeggen, ze gaat overigens nooit in detail alles zeggen tegen jou. Ze heeft gezegd ‘eri s een feest”er is een evenement’. Vervolgens herken je dit zelf uit jou eigen leven en vul je het als het ware zelf in. Vervolgens schrijf je er een blogje over en ik weetn iet hoeveel nieuwsgierige meisjes je deze flauwekul heb aangepraat om geld te geven aan zo iemand.. denk even gezond na alsjeblieft. en als iemand je in de comments vraagt: ja kan je ook die eerste paar min gratis alleen praten met dr antwoord ze dan? zeg je vervolgens oh dat is wel erg eigenlijk en onbeleefd. is het niet erg wat zij doet? lekker geld aftroggelen.

  Sterkte met nommie.

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Iedereen is vrij om er iets mee te doen, ik heb ook respect voor mensen die er niet in geloven. Maar ga mij er niet op aanvallen, doe ik ook niet bij jou.

  [Reply]

  Funda Reply:

  Mascha, ik wil je erg bedanken. Dankzij jou ken ik Andi en het heeft me erg goed gedaan. Sterkte met Nommie :(

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Lief, dankje! Ik zag je review al daar ;)

 65. chayennaaaa says:

  ag wat erg voor je
  ik weet hoe het voelt toen ik een kindt
  had had ik ook een hamster het was mijn baby en die ging op mijn birhtday dood duzz heel erge sterkte met nommie

  [Reply]

 66. Savina says:

  Hey Mascha,
  Ontzettend vervelend dit! Ik herken het heel erg.
  Een tijdje geleden hadden mijn ouders en ik besloten om onze kat Belle in te slapen (Inmiddels 2 maanden geleden). We hadden gebeld op een maandag, om haar op dinsdag in te laten slapen. Ze had namelijk last van ouderdom, logisch want ze was al 18: Ze werd dement, wist niet meer waar de kattenbak was, ze was doof geworden en ze kon niet meer op haar achterpoten staan waarbij ze haar pootjes gewoon over de grond heen sleepte. Echt super zielig om te zien dat ze dacht dat ze nog gewoon op dingen kon springen terwijl haar achterpootjes dat écht niet meer aan konden. Dus viel ze overal vanaf. Die nacht heeft mijn vader heel de tijd bij Belle gezeten: Hij is nogal gehecht aan haar want zij is al 18 jaar (!) bij mijn vader. Totdat hij opeens zag dat ze een opleving had, ze was helemaal vrolijk, huppelde rond op haar pootjes en klom overal op alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hij riep ons en die dinsdagochtend hadden we de dierenarts afgebeld. De dagen erna was ze nog steeds zo vrolijk maar ging het weer gewoon super slecht met haar pootjes die ze weer achter haar aan sleepte. Uiteindelijk hebben we besloten om haar in te slapen, en we zijn blij dat we dit hebben gedaan omdat het gewoon beter zo is. Ze had veel te veel ongemakken om verder te gaan. 18 jaar is namelijk echt super, super, súúper oud voor een poes. We missen haar nog wel, maar we zullen veel pijn hebben geleden om haar zo te zien lijden. We hadden ook een kat die dit zelfde probleem had met de pootjes, en die wou heel de tijd weglopen, volgens de dierenarts zoeken ze dan een plekje om dood te gaan. Belle wou soms ook héél graag naar buiten terwijl ze het vroeger helemaal niks vond in de buitenlucht. Het was beter zo.
  Succes & Sterkte
  X Savina
  - Oeps, dit is een best wel lang berichtje..

  [Reply]

 67. Roxanne says:

  Hallo,

  Ik heb zelf al heel veel hamsters gehad. Zowel russische dwerghamsters als syrische hamsters (goudhamsters). Hamsters zijn prooidieren en zullen niet snel laten zien dat ze ‘zwak’ zijn. Toch is het zo dat je het echt wel merkt als het niet meer gaat, maar dat kan jij alleen beslissen, want jij weet of je hamstertje zich anders gedraagt dan dat hij altijd deed.

  Zoals ik het zo lees, zou ik zeker nog wachten tot je hem laat inslapen. Het klinkt namelijk alsof het nog redelijk goed gaat. Ik heb hamsters gehad waarhet nog erger mee was, die er boven op zijn gekomen. Nu is het natuurlijk wel zo dat een hamster niet echt kan genezen van een tumor. Ik heb voornamelijk problemen met hamsters gehad waarbij ik ze antibiotica heb moeten geven.

  Ben je trouwens met Nommie naar de dierenarts geweest? Het komt namelijk wel eens voor dat mensen bij een hamster denken dat deze een tumor heeft, terwijl de hamster eigenlijk een abces heeft. Een abces is soms wel te behandelen namelijk.

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Ja de dierentarts zei dat het een tumor was :)

  [Reply]

  Roxanne Reply:

  Oke, ik vroeg het alleen om het zeker te weten. Heel veel sterkte ermee in ieder geval. ;)

  [Reply]

 68. Cynthiiaa says:

  Oh, gelukkig heb je hem nog niet ingeslapen, ik vind de Edit erbij echt leuk, dat je nog steeds met haar praat, nu wil ik ook weer een gesprek met haar! Ik heb het nog steeds niet gedaan, maar binnenkort wil ik toch even wat meer duidelijkheid, thank you. :) Ik denk dat je Nommie nog niet moet in laten slapen, zodra hij bijvoorbeeld op een dag ineens heel slecht gaat en dat het ook voor jouw gevoel beter is, dan zou ik het pas doen.

  Zelf heb ik vroeger ook heel veel hamsters gehad en ze zijn allemaal aan een natuurlijke dood overleven. Weet niet of dit je helpt, maar meestal gaan ze uit zichzelf.. klinkt fout. Als hij nog volop geniet, dan zal hij waarschijnlijk niet zoveel pijn hebben, zolang je hem maar goed verwend, wat je al doet. :)

  [Reply]

 69. myrthe says:

  Volgens mij kan niemand op dit vlak ‘tips’ geven.. Iedereen heeft zijn eigen kijk op die dingen, persoonlijk vind ik inslapen het beste idee als je merkt dat hij er echt last van heeft.
  Ik had enkele jaren geleden een dwergkonijn dat ook erg oud was, hij had jammer genoeg een tumor in de onderbuik en net zoals bij Nommie zei de dierenarts dat hij wel nog even kon verder leven ermee. Van de ene op de andere dag ging hij van vrolijk naar hulpeloos stil, toen wist ik gewoon dat hij last had en heb ik ervoor gekozen hem te laten inslapen.
  Volgens mij heeft nommie er nog niet teveel last van, zoiets zou je snel merken. Je moet gewoon doen wat je denkt dat goed is voor jezelf en Nommie. Later is het vast makkelijker te weten dat hij rustig, zonder teveel pijn in slaap is gevallen dan dat hij dood ging met pijn. alvast veel sterkte!

  [Reply]

 70. Laura says:

  Ik zou er mee wachten, hij eet, drinkt en is vrolijk! Misschien komt Nommie er nog boven op. Je kan hem beter op een natuurlijke manier dood laten gaan, zolang het gaat zoals het nu gaat, tenzij je ziet dat Nommie heel erg achteruit gaat (als hij dement is of niet meer kan eten dan is inslapen misschien een optie). Heel veel sterkte.

  [Reply]

 71. anouk says:

  vindt het altijd leuk om nommie in filmpjes te zien!!
  hij lijkt op mijn hamster.
  ik zou hem lekker verwennen met kaas ofzoo
  en zolang hij geen pijn heeft is het toch goed?
  je krijgt vast veel van dit soort dingen te horen..
  ik wens je heel veel sterkte!!<3

  [Reply]

 72. Dieh says:

  Hi, ik voelde echt een drang om een comment achter te laten en ik hoop dat je dr iets aan hebt. Ik ben een week geleden in 1 week tijd 2 katten verloren. Super bizar, ze hadden allebei iets chronisch (de 1 iets aan dr lever en de ander iets aan zn nieren).
  Na een weekend in dezelfde twijfel te hebben gezeten als jij hebben we de kater toch een spuitje gegeven. Dit is altijd erg naar, maar bij mij thuis merkte we dat we onze grenzen gingen verleggen. Eerst zeiden we: als hij niet meer kan lopen dan gaan we. Daarna legde we de grens bij als hij geen contact meer met ons zoekt. Dit is erg gevaarlijk, want we lieten ons leiden door het verdriet wat we er van hadden. Het is toch een grote drempel om zelf de beslissing te maken.
  Die vrijdag daarop is de andere kat opeens niet lekker, ze is slap en haar ogen staan raar…het ging echt niet goed. Uiteindelijk is ze na 2 uur overleden bij mij en mijn broertje. Vond het in het begin heel eng want je wilt iets voor haar doen maar we konden niets. Uiteindelijk heb ik er veel meer vrede mee dan bij de eerste kat. De natuur was aan het werk en ik heb alles gedaan om er voor mijn poes te zijn. Dieren zijn heel slim en geven duidelijke signalen af wat dat betreft. Vooral als je zo’n beestje goed kent denk ik dat je goed kan inschatten wanneer een situatie niet meer comfortabel is.
  Ik wens je heel veel sterkte en geniet nog van je mannetje! Vind het daarnaast fijn om te zien dat zoveel mensen het snappen. Vind het erg frustrerend als mensen niet begrijpen hoe belangrijk zo’n beestje voor je kan zijn!

  [Reply]

 73. eftal says:

  Hey Mascha,

  ik reageer normaal nooit, maar hier wilde ik graag op reageren.

  Ik heb m’n grasparkiet een aantal maanden terug plots moeten laten inslapen omdat hij een tumor bij zijn poot had waar niks meer aan gedaan kon worden.
  De dierenarts uit de buurt meende dat hij een ontsteking had maar omdat het niet wegging met de medicijnen die hij gaf ben ik opzoek gegaan naar een andere gespecialiseerde dierenarts. Die vertelde mij dat het overduidelijk was dat mijn grasparkietje een tumor had en dat het het beste was om hem te laten inslapen.

  Mijn grasparkietje was dagen voordat ik hem liet inslapen de ene keer erg energiek en de andere keer lag ie alleen maar te slapen. Ik heb begrepen dat een tumor erg veel energie vreet maar dat dieren van nature ter bescherming; heel erg goed hun pijn kunnen/proberen te verbergen.
  Observeer je hamstertje goed, maar als hij nog goede eetlust heeft en vrolijk rond huppelt zou ik zeker nog wachten!

  Geniet zolang je kunt van je lieve hamstertje, verwen hem. (:
  Ik wordt serieus nog steeds emotioneel als ik aan m’n grasparkietje denk. Ik weet dat het erg moeilijk is dus Heeel veeel sterkte!

  [Reply]

 74. Michelle says:

  Arme Mascha! Heel veel sterkte, wat een moeilijke beslissing! Weet zeker dat Nommie een top leventje heeft gehad met jou! Veel liefs xxx

  [Reply]

 75. Lovebeauty says:

  Dit lijkt me zo’n moeilijke keus, maar ik weet zeker dat je de juiste zult maken.
  Als ik jou was zou ik het natuurlijk laten verlopen, ik denk als hij super veel pijn zou hebben dat hij ook niet zo heen en weer zou rennen.
  Misschien is het een teken dat het zijn tijd nog niet is! En als je gevoel nog niet ingeeft om hem te laten gaan dan kun je daar misschien beter naar luisteren.

  Ik wens je heeeel veeel sterkte xx

  [Reply]

 76. Mélissa says:

  Aaww das niet fijn :(
  Maar ik denk dat het nog niet over is voor em. Laat hem nog maar lekker huppelen en doen! Tenzij je hem ziet lijden natuurlijk, als baasje zie je dat wel.
  In iedergeval sterkte! =)

  [Reply]

 77. xoxo says:

  Je moet doen wat jou zelf het beste lijkt.

  Waneer Nommie gedrag gaat vertonen waaruit blijkt dat hij heel erg veel pijn heeft kun je hem laten inslapen. Echter las ik ook weer in een reactie dat dieren pijn hebben zonder het te laten merken.

  Dus sorry ik ben geen dierenarts meid.
  Wel heb ik zelf een hamster (en dezelfde kooi!) en mijn hamster is een jaar (en 2/3 maanden) en ik vind hem echt awesome en hij wordt ook vreselijk verwend (wel op een gezonde manier maar heeft speciaal voer enz)
  Wat ik zelf zou doen is Nommie nog niet in laten slapen.
  Aangezien hij niet nog een eeuwigheid meegaat zou ik hem heerlijk verwennen met lekkere hapjes. Voor mijn hamster doe ik vaak hapjes verstoppen onder zijn bodembedekking kan ie fijn graven.
  En geef fijn nestmateriaal en stoor hem niet teveel overdag als hij slaapt. Maarja dat zijn dingen die je hopelijk al doet.

  Geniet nog van je tijd met Nommie iig. Het is stom eigenlijk he het is maar een hamster en we zijn volwassen vrouwen maar ik zou echt vreselijk balen als mijn schatje het loodje legde. Dus ik snap het wel heel goed :)

  [Reply]

 78. Elise says:

  Och meid, ik kan me voorstellen hoe erg je gehecht raakt aan zo’n beestje. Sterkte Mascha.

  [Reply]

 79. Merl says:

  Ik heb echt medelijde met je!!! Mijn konijntje is niet zo lang geleden ook gestorven :(
  dus ik weet een beetje wat je doormaakt, natuurlijk moet jij ook nog eens zo’n hartverscheurende keuze maken. Als ik jou was zou ik Nommie nog even laten leven, zolang hij er happy uitziet toch. Maar het is jou keuze.
  Veel sterkte,
  Merel

  [Reply]

 80. Anneke says:

  Als je ook maar merkt dat Nommie iets van pijn krijgt moet je meteen naar de dierenarts gaan, ik weet dat het moeilijk is, maar Nommie laten leven terwijl je weet dat hij mogelijk pijn heeft is egoïstisch. (Is nu nog niet van toepassing als ik dit zo lees)
  En natuurlijk laten inslapen vind ik helemaal niks als je al merkt dat dat nommie een tumor heeft en een wrat iets. Dieren zijn heel sterk en laten pijn pas echt merken als ze heel ver zijn. Wees dus blij dat je de mogelijkheid heb Nommie uit zijn lijden te verlossen voordat het te ver gaat. Je kunt er beter op terugkijken dat Nommie een pijnloos leven heeft gehad. ;)

  Heel veel sterkte Mascha.

  [Reply]

 81. American Girl says:

  Mascha dit klinkt zo herkenbaar. Ik heb eens jaren terug een dwerghamster gehad met een tumor uit het oor. Ik heb haar hieraan laten opereren, dus toen had ik een eenoorige hamster die daarna nog zeker een jaar vrolijk rond heeft gerend en uiteindelijk in de slaap is overleden, waarschijnlijk omdat ze zo oud was.

  Toevallig is vandaag mijn hamster overleden. Ook deze hamster is erg oud geworden; ze zat gewoon voor dr wieltje en heeft waarschijnlijk een hartstilstand gehad.. Deze hamster is een keer vast komen te zitten tussen het deurtje en de rest van de kooi ‘s nachts toen ze rond aan het klimmen was (don’t ask me how..) en heeft toen dr eigen pootje geprobeerd af te bijten om vrij te komen. Ik zag pas ‘s ochtends dat ze vast zat. De dierenarts heeft dr pootje toen geamputeerd. Dit was zo’n half jaar geleden en t ging prima met 3 pootjes.

  Wat ik hiermee wil zeggen is dat hoe klein die beestjes ook zijn, heel wat kunnen hebben. Kijk maar van dag tot dag hoe het met Nommie gaat. Als je ziet dat hij last heeft van haar tumoren weet je zelf wat de beste keuze is.

  [Reply]

 82. Anna says:

  Ik zou hem ook nu nog niet in laten slapen, je merkt het echt wel als hij heel veel pijn heeft, dan blijft ie in een hoekje zitten en wil niks meer, denk niet dat Nommie er nu veel last van heeft als hij nog zo vrolijk is.

  [Reply]

 83. Maaike says:

  Mas, wat erg!
  Mijn Billie had gelukkig geen tumoren, wel het ontstoken oogje. Hij heeft hier een prikje voor gehad, maar is niet beter geworden, dus moest ik hem elke dag een aantal keer wassen met afgekoeld gekookt water om alle troepjes uit zijn oogje te spoelen, en dit werkte beter. In die tijd ging het achteruit met hem en wou ik hem in laten slapen, maar ik ben blij dat ik het niet gedaan heb want een week later ging het al een stuk beter. Hij rende weer wat meer, en voelde zich overduidelijk beter.
  Afgelopen week is het wel echt snel gegaan, werd snel dun, en ik wou hem maandag in laten slapen. Dit heeft niet meer gemogen, hij is zondag avond zelf al gegaan. Ik denk dat dat beter is geweest :) Heb er nu vrede mee, als ik in zou laten slapen niet. *gedachtes als: misschien zou het een week later wel beter zijn gegaan*
  Ik zou het nog even aankijken Mascha, nu hij nog eet en vrolijk rond hupt zou ik hem niet in laten slapen. Als je zichtbaar merkt dat hij achteruit gaat, zou ik overwegen om hem inderdaad in te laten slapen.
  Heel veel sterkte, en een dikke knuffel voor Nomz!

  [Reply]

 84. milou says:

  Ah gosh die arme nommie! Zolang hij nog vrolijk rondloopt en zijn ding doet, zou ik hem zeker niet later inslapen, ik denk dat je daar later misschien een naar gevoel aan overhoud (was het wel nodig, hoelang had hij nog geleefd als ik het niet gedaan had etc?). Hamstertjes worden gewoon wat slomer als ze ouder worden, maar zodra ze echt ziek worden kan het ook wel snel met ze afgelopen zijn. En omdat hem dan in te laten slapen is ook zo weer wat, voor hem ook erg stressvol (tripje naar de dierenarts, en niet lekker in zijn vertrouwde omgeving thuis). Ik zou hem goed in de gaten houden en lekker van de vrolijke noms genieten, nu hij nog vrolijk zijn ding aan het doen is. Maar mocht het echt lijken dat hij erge pijnen heeft, is inslapen toch wel het beste, je wilt hem ook niet laten lijden :(
  Succes en veel sterkte!!

  [Reply]

 85. Naomi says:

  Ahw wat erg. Mijn hondje had een grote tumor op haar buik, maar dit ding was zo groot als een voetbal op het eind. Het was vreselijk, maar mijn ouders konden het niet over hun hart krijgen om haar te laten inslapen, terwijl ze volgens mij écht pijn had (moet haast wel, met zo’n ding dat aan je buik hangt.) Uiteindelijk is ze vanzelf gestorven. Ik denk dat je best niet te lang wacht met inslapen, maar zolang je zeker bent dat je diertje gewoon lekker normaal doet en rondhupst moet je ze ook niet inslapen… Het is een moeilijke beslissing, maar diertjes laten het wel merken als het niet meer gaat denk ik, je moet gewoon aandachtig luisteren :-)

  [Reply]

 86. sofie says:

  Oh.. zo lief.. je hebt een goed hart dat je er zoveel om geeft :)
  Eerlijk? Ik weet niet wat ik zou doen… Heb zelf geen echte huisdieren (tenzij vissen) maar volg je hart en je gevoel :)
  Sterkte xx

  [Reply]

 87. Marloes says:

  ja ik zou ook denken nog even wachten. Als jij nog alles kan en lekker rondhuppelt wil je ook nog geen spuitje toch? Dan is de pijn waarschijnlijk ook nog niet heel erg aanwezig.

  Als hij nou echt zwak wordt en weinig levenslust meer krijgt zou ik er een eind aan proberen te maken.

  Wel echt super sneu voor nom :(

  Oh en ik weet niet of het in amerika net zo normaal is om dieren te laten inslapen of dat nog iets met god te maken heeft ofzo, maar daar kan Andi natuurlijk wel door beinvloed zijn. Ik weet het niet hoor.

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Ik denk niet dat Amerika of god (ze is een helderziende he, dat mag nieteens van de bijbel) er mee te maken heeft..

  [Reply]

 88. Sheela says:

  Lijkt me erg :( ik denk ook dat het beste is om te wachten.
  sterkte x

  [Reply]

 89. ikram says:

  Och arme hummeltje toch! Ik zou ook even wachten. Als hij nu zou piepen of zielig zou zitten doen in zijn kooi dan zou ik voor de korte pijn zijn gegaan, maar aangezien hij vrolijk rondrent zou ik het niet over mijn hart krijgen :/

  [Reply]

 90. Saar says:

  aaahh die lievverd! wat moeilijk voor je zeg
  ik vindt het ook mooi dat je dit met ons deelt, en ook je gevoelens..
  je hebt nommie ons ook vanaf het begin voorgesteld
  vindt het echt erg voor je
  ik kan me misschien een beetje van je pijn voorstellen…helemaal wil ik niet zeggen..
  je weet namelijk nooit hoe een ander zich precies voelt
  wil je wel veel sterkte ermee wensen
  sommigen denken dan ‘het is maar een hamstertje’
  maar ik snap hoe t kan voelen om je lieve beesje kwijt te raken, vooral als je zelf een keus moet maken!
  tips kan ik je niet geven..je zou echt op je eigen gevoel in moeten gaan zodat je nergens spijt van krijgt
  geef je hem een kussie van zn ‘fans’ :)

  [Reply]

 91. Mo says:

  Heb in mijn leven al een heleboel hamstertjes gehad, en wat jij vertelt over Nommie komt me vrij bekend voor. Heb al een paar keer meegemaakt dat zo’n beestje achteruitging en helemaal op leek te zijn.. echter, een paar dagen later leken ze een opleving te hebben en leken ze weer helemaal in orde. Helaas was dit meestal van korte duur en overleden ze enkele dagen later alsnog vanzelf.

  Ik zeg dit niet om je te ontmoedigen, maar ik zou er wel rekening mee houden dat, ondanks het feit dat het nu goed lijkt te gaan, het toch snel voorbij kan zijn. Zolang hij nog kwiek rondloopt in zijn kooi, lijkt het mij nog wat te vroeg om hem daadwerkelijk in te laten slapen. Wellicht dat hij uit ouderdom sterft, dat is altijd fijner voor zo’n diertje dan op het eind van zijn leven nog versleept te moeten worden naar een onbekende omgeving.
  Mocht hij plotseling toch weer achteruit gaan, zou ik echter niet langer twijfelen en hem zijn rust gunnen door middel van een spuitje.

  Wat je beslissing ook is, heel veel sterkte en verwen Nommie nog maar even heel goed :)

  [Reply]

 92. noor says:

  Twijfelen is nooit goed!, wil zeggen niet doen!! Als jouw gevoel zegt, het is tijd, dan pas moet je het doen. Meestal laten dieren het merken als ze pijn lijden. Ik zou zeggen, als nommie het laat merken, doe het en anders wachten tot natuurlijke dood. Sterkte!

  [Reply]

 93. Minka says:

  Het doet er niet toe wat anderen je adviseren, het enige wat telt is jouw gevoel. Vertrouw erop dat JIJ weet wanneer het tijd is om Nommie in te laten slapen.

  Zoals ik het meekrijg via je blog heeft Nommie een geweldige ‘Mama’ die fantastisch voor hem zorgt en altijd een beslissing neemt met de beste intentie. Hou je taai Mascha!

  [Reply]

 94. Moi says:

  Heel veel sterkte meid! Desnoods vraag je advies aan de dierenarts, daar zijn ze tenslotte voor toch? Gewoon even bellen en vertellen hoe hij zich nu gedraagt, of zij denken dat hij pijn heeft of niet. En zo niet: geniet nog van elke dag dat je m bij je hebt! Volgens mij heeft Nommie het beste baasje dat hij zich kan wensen.
  x

  [Reply]

 95. Iris says:

  Ah verschrikkelijk, het is zo’n rotgevoel om een huisdier kwijt te raken! Mijn kip (ja, ik weet het, het klinkt raar, maar ik had een kip als huisdier. We hadden er 3, maar één was echt mijn lievelingskip, we hebben ze al heel lang) moesten we ook vorige week laten inslapen, het was zo moeiljik…
  Maar deze kip was wel heel ziek en ze kon ook echt niet meer verder, dat was duidelijk. Met Nommie, zoals je al hebt gezegd, is het misschien beter om te wachten. Als hij er goed uitziet en doet wat hij normaal doet kun je nog even wat extra van hem genieten. En hij heeft in ieder geval een geweldig baasje dat in ieder geval echt van hem houdt, dat is (helaas) wel anders bij de meeste hamsters…. Sterkte!

  [Reply]

 96. Moniek says:

  Heel herkenbaar, onze hond had hartproblemen en de ene dag leek het of hij ieder moment heen kon gaan, en de volgende dag speelde hij weer alsof er niets aan de hand was. Wij hebben het gewoon per dag bekeken, hij had niet heel veel pijn want daar kreeg hij medicijnen voor. Maar toen het echt een paar dagen slecht ging hebben we besloten om hem in te laten slapen… Ik zou het niet doen als hij nog vrolijk lijkt te zijn, als het echt minder gaat, is het wellicht beter voor hem.

  [Reply]

 97. daisy says:

  Hamstertjes sterven meestal in hun slaap. Op een of andere dag wordt hij gewoon niet meer wakker en vindt je hem stijf en koud in zijn kooitje. Ik zou hem niet in laten slapen zolang in het leven niet belemmerd wordt door zijn ziekte.

  [Reply]

 98. Eva says:

  Ik zou gewoon nog even wachten. Mijn lieve hamster was ook ziek met een ontstoken oogje, ik wist toen ook niet wat ik moest doen maar 2 dagen later kwam ik sochtend beneden en lag hij is zijn knuffel (dat was zijn slaapplek) heel vredig ingeslapen. We hebben hem toen ook mooi begraven in zijn knuffel. Ik weet dat Nommie heel belangrijk voor je is, en dat is ook echt niet gek, want sommige dieren kunnen je gewoon altijd vrolijk maken. Sterkte in deze tijd, ik zou het nog aankijken, zolang hij geen pijn heeft, en gewoon gezond eet, laten leven.

  [Reply]

 99. Lina says:

  Ik zou ook nog even wachten! Je ziet het echt gelijk aan dieren als ze pijn hebben, dan gaan ze echt niet vrolijk rondlopen en knuffelen (: Dan liggen ze alleen te slapen of komen met moeite naar je toe gekropen om tegen je aan te liggen, maar je merkt het echt wel als hij pijn heeft. Je moet hem echt niet laten inslapen als hij het nog goed heeft! Misschien sterft hij binnenkort wel gewoon van de ouderdom in zijn slaap (: Je geeft al aan dat hij niet echt ziek is, dus dan zie ik geen reden om hem te laten gaan…

  [Reply]

 100. Marjolein says:

  Als dieren pijn hebben, merk je dat snel genoeg. Als hij zich nog vrolijk en normaal gedraagt, zou ik nog even wachten. Ik denk echt dat je het snel genoeg zal merken als het echt einde verhaal is…
  Maar wel heel moeilijk hoor! Ik weet hoe het is om een huisdier te moeten laten inslapen, echt verschrikkelijk :(

  [Reply]

 101. D. says:

  Ahww.. Ik zou het pas doen als je zelf ziet dat hij eraan lijdt. Je merkt wel aan de manier waarop hij rondloopt etc. of hij pijn heeft en rustiger aan doet etc.
  Veel sterkte.

  [Reply]

 102. Diantha says:

  Heey ik heb ook een hamster gehad kruimeltje ookal was het een vrouwtje
  Die had ook een gezwel maaar ik kon haar niet inlaten slapen om dat we er geen geld voor hadden maar begemend had ze echt veel pijn datie ging bijten uiteindelijk na een een paardagen was hij overleden zn buikje was open geklap ze is 1 1/2 geworde

  [Reply]

 103. Selina says:

  Wat ontzettend naar. Ik weet hoe het is als je huisdier ziek is en je kunt er niets aan doen. Succes met de beslissing!

  [Reply]

 104. Nadia says:

  Op het moment heeft mijn ratje ook een flinke tumor :(. Ik heb er zelf ook goed over na moeten denken maar ik heb besloten dat ik haar niet ga inslapen. Ze is nu namelijk ook nog gewoon vrolijk en ze eet goed. Ik wil haar alleen inslapen als ik merk dat ze het zelf niet meer trekt (een natuurlijke dood lijkt me erg mooi maar ik wil niet dat ze veel pijn moet leiden).
  Nog heel veel succes met Nom en sterkte!

  [Reply]

 105. Puck says:

  Ontzettend veel sterkte en ik zou zeggen, geniet nu gewoon nog van hem hoe hij nu is en als hij gewoon nog vrolijk en blij is zou ik hem inderdaad zeker nog niet in laten slapen!! Nogmaals sterkte!

  [Reply]

 106. - says:

  Heei, ik snap dat het heel erg kut is om over het idee na te denken van zijn/haar (?) dood. Over het algemeen heb ik het idee dat heel veel mensen de gevoelens van mensen voor dieren en andersom heel erg onderschatten!! Ik denk dat je hem heel erg zult gaan missen, maar dat je je er wel overheen zal zetten! Het is denk ik wel heel erg fijn om een soort klein fotoalbumpje met tekst te maken met fotos en memorabele gebeurtenissen. Ik zou hem pas laten inslapen als je ziet dat hij echt lijdt, en niet meer kan eten etc. Want dan is het voor jou ook niet meer leuk, als je ziet dat ie pijn heeft. Heel veel sterkte!! Maar probeer alles te relativeren, er zijn ergere dingen, misschien kan dit heel bot klinken, maar wees blij met alle lieve mensen en familie om je heen, want er kan een dag komen (dat je het het minst verwacht) dat degene die je het meest liefhebt er niet meer is. Mijn vader is een maand geleden omgekomen bij een auto ongeluk, en ik mis hem ook heel erg, maar gelukkig heb ik wel heel veel leuke dingen met hem kunnen doen, en heb ik heel veel steun gehad van alle mensen en vrienden om me heen. You can do it girl!!!

  [Reply]

 107. Levi says:

  Zo zielig! Ik had dit ook bij mijn hamster een aantal jaar geleden, hij had een tumor achter zijn oor die steeds groter werd. Hij leek ook echter geen pijn te hebben dus hebben we het gewoon afgewacht, en na een aantal maanden is hij gewoon rustig in zijn slaap heen gegaan. Nu kun je je afvragen of hij wel of geen pijn had, maar hij deed precies zoals jij Nommie beschrijft, spelend en knuffelend. Hij heeft dus een natuurlijke dood ondergaan en ik denk dat dat het beste is als hij zelf weinig voelt van zijn tumor.

  Heel veel sterkte! Ik weet hoe erg je je kan hechten aan zulke lieve diertjes!

  [Reply]

 108. suzan says:

  Hoi Mascha, wat super rot voor je. Ik heb sinds kind altijd veel huisdieren gehad, grote en kleine, ik begrijp je gevoel heel erg goed. Dat beestje is toch een aantal jaar een deel van je leven.
  Ik las je update en denk dat je het goede hebt gedaan, meestal als een beestje nog rondloopt enzo heeft hij geen pijn. Bijna alle dieren kruipen weg wanneer ze pijn hebben.
  Het is super moeilijk om die grens te bepalen, ik hoop dat Nommie rustig in zijn slaap gaat, dat lijkt me voor jou ook het meest rustig.
  Heel veel sterkte!!! xxx

  [Reply]

 109. Lotte says:

  Lieve Mascha, wat erg voor jou !
  Ik heb ook een hamstertje, en het heeft ook een tijdje niet goed gegaan met hem. Ik heb gewoon gewacht en het is beter geworden. Zolang Nommie eet, drinkt en vrolijk rondhuppelt zou ik gewoon afwachten. En als Nommie pijn heeft, zal je het wel merken.

  Ik hoop dat het goed komt !
  Heel heel veel sterkte !

  [Reply]

 110. deana says:

  Wat vreselijk. De beslissing nemen is altijd zo moeilijk, maar geloof me, je weet zelf heel goed wanneer het tijd is, wij voelen dit ook wel aan. Maar zal het nooit makkelijker maken, ik spreek uit ervaring, heb kort geleden mijn kat in moeten laten slapen….

  [Reply]

 111. Anna says:

  Ik heb zelf ook een 2 hamstertjes gehad en eerlijk gezegt merk je het echt als hij pijn heeft of als het bijna ‘klaar’ is. Ze blijven dan veel in hun huisje, slapen veel, komen er even uit om te eten of te drinken en kruipen snel weer terug.
  Ik zou hem vooral heel veel verwennen nu, van dag op dag kijken hoe het gaat. Ik snap dat het een moeilijke beslissing is die ik, gelukkig, niet heb hoeven nemen.

  [Reply]

 112. Miley says:

  Vanbinnen vergaat je beestje van de pijn.. Ik heb zelf ook zo’n hamstertje gehad, zij is op natuurlijke wijze gestorven, maar die van mijn neef niet. Die had een tumor, ze hebben toen gewacht tot hij vanzelf stierf. Maar hoe zou jij het vinden om de hele tijd met een ondraaglijke pijn rond te lopen? Je moet zelf beslissen wat je doet, en ik wéét wat je nu doormaakt, ik snap hoe kapot je bent, dat had ik ook. Veel sterkte!!

  [Reply]

 113. mariska says:

  Wat ontzettend sneu dit.
  Dit vind ik altijd zo erg om te lezen.
  ik heb zelf in januari mijn hond in moeten laten slapen. En vorige week mijn Kat.

  De hond had een tumor, het was ze erg dat het naar buiten liep via een ”gaatje” uit zijn buik. Het bloedde steeds maar door. en de wond ging niet door, ook niet door middel van een operatie. wat de oorzaak was van de tumor. Enorm zielig. Hij was ook maar 8 jaar geworden. Ging om een golden retriever.
  Maar de dag dat we hem in gingen laten slapen. Was hij enorm vrolijk, rolde bij het lopen en ik dacht echt van is dit wel goed? maar aan zijn ogen zagen we dat hij niet hetzelfde was, want het snuffelen deed hij niet meer.
  Wat wel fijn is hij is niet met hele erge pijn is ingeslapen. Natuurlijk mede door zijn medicijnen. Maar met een heel veel liefde en vredig op mijn schoot.

  Onze kat begon in 1 keer te hinkelen. we dachten dat ze misschien ergens is blijven haken, maar ze had kanker in haar knie. ze kon er misschien nog 6 tot 8 weken mee leven. Of ze moeten haar gelijk in laten slapen. Dat wilden we niet. De volgende dag wilden we haar in laten slapen, maar ik had zo’n raar gevoel dat ik nog een second opinion wou bij een andere dierenarts. Hij zei ; Je hoeft haar niet te laten inslapen en ze kreeg hele goede medicijnen voor de pijn. We wouden kijken hoe het ging maar anders was het jammer genoeg voorbij. ze heef nog 2 maanden een fijne leven gehad, ze was heel vaak vrolijk ze speelde. Alleen op een dag kwamen we thuis en zat ze krijsend op de bank, omdat ik denk met haar pootje is blijven haken. We hebben haar gauw in laten slapen, heel snel ging het.

  Het is een beetje het tegenovergestelde, mijn mening is je weet zelf het beste wat je moet doen. Niemand kan je vertellen wat je kan doen. Maar geloof me het is heel erg om een beestje in moeten te laten slapen wat heel veel pijn heeft, het moet eigenlijk vredig gaan.
  Ik wens heel veel sterkte. Veel liefs

  [Reply]

 114. Ashley says:

  Verschrikkelijk voor je! Ik weet dondersgoed hoe moeilijk het is om over zoiets te beslissen. De liefde die je hebt voor zo’n beestje en de angst dat hij/zij pijn heeft, maar tegelijkertijd het beestje het liefst nog jaren bij je houden.
  Zelf heb ik jarenlang ratjes gehad en heb dus ook de keuze moeten maken. Mijn laatste ratje, mijn vriendinnetje voor 6 jaar, heb ik in moeten laten slapen afgelopen jaar. ook zij had een gezwelletje.. en god wat kan het dan snel gaan. Opeens waren het er 3 en ze werden groter en haar beweging werd (in de laatstse week) belemmerd.
  Ook ik hoopte in het begin op een natuurlijke dood, het voelt vrediger aan dan het idee van een prikje. Maar ik kan eerlijk zeggen dat je er beter niet op kunt wachten, in mijn geval wou ik haar pijn besparen. Ik geloof zelf dat ik de keuze op tijd heb gemaakt, ze heeft geen pijn gehad en dat biedt troost.

  Jij kent Nommie het beste en als hij vrolijk is en lekker rondrent dan geloof ik dat hij geen pijn heeft. Geniet van hem en verwen hem! Maar maak de keuze als je voelt dat het beter is, je zal er achteraf echt meer vrede mee hebben.

  Voor nu heel vele sterkte, succes, troost en liefs!

  [Reply]

 115. evelien says:

  Hey Mascha, Ik heb zelf een rat en die hebben vaak hetzelfde probleem!
  Ze hebben er echt geen pijn aan, hebben ze dat wel dan worden ze heel depri en/of agressief. Veel ratten hebben kanker, lopen blij rond en gaan op een dag gewoon dood. Klinkt heel sneu, maar zo gaat het met die beestjes. Knuffel hem maar lekker en geef hem maar veel sla en ander lekkers

  [Reply]

 116. Leanne says:

  Wat vervelend zeg. Maar mijn mening (als dierenartsassistente) is om het dier in te slapen. Het idee van ‘ natuurlijke dood ‘ lijkt mooi maar moet het dier eerst helemaal vol zitten met tumoren, niet meer willen eten en helemaal uit mergelen. Het is meer het idee dat de eigenaar het langer wilt uitstellen (wat begrijpelijk is) Maar je moet echt aan het dier denken. Draai het anders eens om; jij kon niet praten, maar je hebt een tumor in je oor en buik en een ontstoken oog (wat echt wel zeer doet) wat zou jij liever willen?
  Laat het diertje inslapen, het gaat er (helaas) niet om wat jij er van vind, maar wat het beste is voor je diertje.
  Succes.

  [Reply]

 117. Cita says:

  Hee!
  Ik had een aantal jaren geleden ook een lief dwerghamstertje, em hij/zij heeft ook een tumor op zijn borst gehad. Het zag er zo zielig en gek uit! uiteindelijk is hij niet eraan overleden, hij is weggelopen:(….
  Weet jij hoe een tumor komt bij een hamstertje?

  Sterkte! xx

  [Reply]

 118. Debbie says:

  Hoi! Ah wat naar.. ik heb zelf ook 2 hamstertjes gehad en bij beiden zag ik ook dat ze op een gegeven moment achteruit gingen. Een bultje bij een pootje en minder actief. Maar op een dag wist ik ook dat het anders was en dat het toen echt nog een paar dagen zou duren, dat was heel duidelijk en het klopte ook. Je weet gewoon als het echt dicht in de buurt is en als Nommie nu nog zo actief is, dan heeft hij misschien nog wel even. Ik zou het natuurlijk laten gebeuren. Sterkte!!

  [Reply]

 119. Danielle says:

  ahww wat naar :(

  mijn hamstertje heeft echt PRECIES het zelfde gehad, die tumor uit zn oor groeide er op een gegeven moment ook echt uit, maar hij rende nogsteeds in zn wieletje en deed zoals altijd, toen na 2 maanden is hij natuurlijk gestorven, heb er eigenlijk nooit aan gedacht om hem in te laten slapen omdat hij er niet uitzag alsof hij pijn had.

  bijna alle hamsters gaan uiteindelijk dood aan kanker als ze te oud worden en niet al op een andere manier zijn overleden en dierenartsen adviseren eigenlijk altijd dit gewoon natuurlijk te laten gaan toen ik het idee kreeg bij mijn eigen hamster dat het pijn deed was hij serieus 5 uur later dood.. dus ik denk dat de natuur dit zelf gewoon goed regelt..

  vertroetel nommie nog maar even goed :) en sterkte ! xx

  [Reply]

 120. Annelien says:

  Nare situaties zijn dit :( de hond van mijn schoonmoeder was al heel oud en ging ook steeds lichamelijk achteruit maar was nog erg vrolijk. Mijn schoonmoeder wou ook graag dat de hond natuurlijk zou sterven maar toen er ook nog een hersenbloeding bij kwam is al gauw gekozen om de hond voor altijd te laten slapen. Ik denk dat je niet te lang moet wachten, jammer genoeg sterven bijna alle huisdieren een ‘onnatuurlijke’ dood. Zie het even aan maar zoals hierboven al staat: zo’n tumor en ontstoken oog kan nooit fijn zijn. Komt er nog een lichamelijke klacht bij? Dan is het ben ik bang tijd om afscheid te nemen :( succes en sterkte!

  [Reply]

 121. Natascha says:

  1 ding; je moet sowieso doen wat het beste is voor Nommie, maar ik snap natuurlijk dat het veel pijn doet, ik zou, zodra Nommie héél erg achteruit gaat wel daarvoor kiezen… Maar het is een grote stap, wat ik heb gedaan(ik heb 1 cavia gehad) Ging ik allemaal foto’s maken, en de leukste heb ik toen uitgeprint en opgehangen in mijn kamer ;) Daarom denk ik altijd aan hem! *Heb nu trouwens 2 nieuwe cavia’s xd maar is al lang geleden* Sterkte! x’

  [Reply]

 122. Jolien says:

  Het is zo moeilijk inschatten met beesten, ze zijn vaak veel dapperder dan we denken. Het zou best kunnen dat hij er flink last van heeft, maar dat gewoon niet laat merken. Tekenen van zwakte zijn levensgevaarlijk in de natuur.
  Ik heb ook aardig wat Russische Dwerghamsters gehad. En ik heb er helaas ook een heleboel moeten laten inslapen. Soms werden ze slecht, maar meestal gedroegen ze zich nog vrolijk. Met Snoepje was het zo erg: kale plekken, super mager, abcessen die zich maar bleven ontwikkelen. Ze zag er zo onooglijk uit op een gegeven moment, ze was gewoon niet meer gezond. Maar tot het moment dat ik haar heb laten inslapen was ze vrolijk en actief. Dat was zo naar. Maar de dierenarts was toch wel van mening dat ze er snel daarna wel last van gekregen had, als dat toen niet al was.
  Mensen zijn snel geneigd het nog wat langer aan te zien, terwijl het eigenlijk al best naar is voor het beestje. Tegen de tijd dat je aan het gedrag ziet dat het niet meer goed gaat, is het al heel erg.
  Als je dierenarts zegt dat je het nog aan kan kijken, dan moet je dat gewoon doen natuurlijk. Maar weet wel dat je op een gegeven moment toch een beslissing moet maken voor je lieve Nommie, huisdieren gaan niet vaak uit zichzelf.
  Heel veel sterkte meis!

  [Reply]

 123. Angela says:

  ik wil na de havo gaan leren voor paraveterinair dierenartsassistente. een tijdje geleden ben ik een dagje wezen meelopen op een dierenartsenpraktijk. Hier kwam een klein jongetje met zn moeder om zn hamster in te laten slapen. Deze hamster had ook een grote tumor, maar dan op zn achterpootje. Hij was ook nog lekker vrolijk maar er was een grote kans dat de tumor open ging klappen en dan zou hij met pijn dood gaan :( Daarom lieten ze hem inslapen. Ik vond het ook zo zielig, vooral voor dat jongetje, het was echt zijn maatje.

  Als ik het zo lees over Nommie, denk ik dat je het beter nog even kan afwachten (ik weet niet hoe het inmiddels gaat? ) maar bij dieren is het eigenlijk altijd zo, zolang ze nog willen eten en zichzelf wassen, willen ze zélf nog leven. Als Nommie straks stopt met eten of als de tumor echt te groot wordt, zal ik hem als ik jou was in laten slapen. Dit is natuurlijk nooit leuk, maar je doet echt goed aan , ook voor Nommie.

  Sterkte, en hou ons op de hoogte!

  xxx

  [Reply]

 124. Kim says:

  Hallo Mascha,

  Ik volg je beautysite nu al 3 jaar maar heb nog nooit gereageerd (ben een echte lurker I guess?). Ik heb zelf 9 dwerghamstertjes gehad en herken het helaas maar al te goed. Vier hamstertjes hebben ook tumoren gehad en mijn ervaring is dat ze ook met een tumor nog even zonder pijn kunnen leven. Ze geven het zelf aan als het niet meer gaat, dan worden ze lusteloos en reageren ze niet goed meer. Dit was voor mij altijd het teken om ze te laten inslapen. Heel erg veel sterkte met je beslissing. Het is hoe dan ook altijd heel moeilijk om afscheid zo’n schatje te nemen :(

  [Reply]

 125. Love says:

  Ik heb gestudeerd voor dierenartsassistente en als een hamster niet meer eet kan je ervan uitgaan dat hij pijn heeft. Als Nommie nog gewoon lekker actief is en eet hoef je hem/haar echt niet te laten inslapen. Sterkte!

  [Reply]

 126. mollie says:

  echt zo jammer maar ja,
  tog nog heel veel succes!

  [Reply]

 127. Layla says:

  Hoe gaat het inmiddels?

  Ik weet hoe moeilijk het is om die keuze te maken. Ik heb zelf m’n twee paarden op jonge leeftijd moeten laten gaan daarnaast mijn oude kat, mijn allerliefste maatje.
  De allerbelangrijkste vraag is: Laat je Nommie voor jezelf leven, of voor Nommie?

  Als je antwoord: ‘Voor mezelf’, is (en wees daar heel eerlijk in), dan is het beter om Nommie te laten gaan. Te laat in slapen of dood laten gaan met pijn is altijd erger (en vaak zelfs egoistisch) dan iets te vroeg. Het is naast een emotionele ook een ethische kwestie en ik denk dat veel mensen zich dat niet realiseren.

  Op het moment dat je een dier neemt, neem je ook de afgrijselijke taak op je om ervoor te zorgen dat je diertje op een zo prettig mogelijke manier kan sterven. Dierwaardig wordt dat ook wel genoemd.

  Persoonlijk zou ik Nommie laten gaan. Het kan alleen maar erger worden en beter wordt het sowieso niet. Wat als Nommie wel pijn krijgt? Dan ben je in principe al te laat :)

  Ik wens je veel wijsheid en sterkte. Het is altijd moeilijk, of het nu een groot, klein, jong of oud dier is.

  [Reply]

 128. Noemy says:

  Sterkte Mascha! Goed dat je hem niet hebt laten inslapen. Laat het nog maar lekker genieten, en dan kan jij ook nog van hem genieten :)

  [Reply]

 129. charlotte says:

  Dit heb ik ook met mijn ponny. Wanneer hij pijn krijgt zal het toch moeten gebeuren. Maar nou nog niet. Ookal is hij oud en dun maar nog steeds blij en lief. En hij geniet.

  [Reply]

 130. charlotte says:

  Dit heb ik ook met mijn pony. Wanneer hij pijn krijgt zal het toch moeten gebeuren. Maar nou nog niet. Ookal is hij oud en dun maar nog steeds blij en lief. En hij geniet. En hij heeft een tumor in zijn hoofd.

  [Reply]

 131. Manonniii says:

  Ahhh, ik snap zo goed hoe je je voelt.
  Mijn hamster was al 2+ en kreeg steeds meer ouderdomskwaaltjes.
  Het begon met dunne vaht krijgen en ontstoken ogen.
  Erg pijnlijk maar goed te behandelen.
  Helaas heeft ze vorige week een hersenbloeding gekregen waardoor ik haar heb moeten laten inslapen. Dat was geen prettig gezicht dus daar waarschuw ik je alvast voor.

  Ik wil je wel het volgende meegeven.
  Hamster zijn van oorsprong “wilde dieren” en zullen zich niet snel kwetsbaar opstellen als ze pijn hebben. Dit als afweer/verdedigingsmeganisme. Ik zou hem goed opserveren en kijken of hij zich meer terug trekt en dergelijke. Dit zou een teken kunnen zijn dat het niet zo goed gaat als het lijkt.

  [Reply]

 132. Maaike says:

  Hallo Mascha. Ik ben zelf dierenartsassistente en ik snap dat dit echt een hele lastige situatie is. Zoals je dierenarts al heeft gezegd denk ik ook dat als Nommie verder geen last lijkt te hebben van de tumor, het ook nog geen ‘tijd’ is. Het is altijd heel erg lastig om in te schatten of dieren pijn hebben. Vooral dieren zoals hamsters die dus prooidieren zijn, laten dit heel slecht merken. Ik zou gewoon nog even wachten en bij twijfel kun je altijd nog even langs je dierenarts gaan. En eventueel kan je om pijnstillers vragen. Heel veel succes ermee!

  [Reply]

 133. Anna says:

  Ik droomde deze week dat ik een hamster had gekregen en die noemde ik Nommie, kreeg hem net en had hem laten vallen, was er niks meer van “Nommie” over! Niet grappig! :(

  [Reply]

 134. Lindy says:

  Hi mascha,
  Moet het even kwijt…en meteen aan je berichtje over nommie denken!
  Ik heb zelf namelijk een klein jaartje ook een super hamstertje, maar toen ik hem vanavond te eten ging geven en ze helemaal happy hupsend door dr kooi ging zal ik ineens een grote buld boven de linker achterpoot…..
  En ohw wat ben ik nu bang dat dit niet goed is!
  Ook noemi (haha ja je hebt met geïnspireerd met dr naam) is nog altijd even levendig een druk….
  Morgen naar de dierenarts en hopelijk ik het allemaal niet zo erg…

  Hoe gaat het met jou lieve hamster???nog goed?

  Zo misschien super vreemd ineens z’n comment maar moest het even kwijt, zit hier helemaal in de stress om bijna half 2 ‘s nachts.

  Slaaplekker;) lindy

  [Reply]

 135. Rachel says:

  Zo te lezen ben je echt gehecht aan dat beestje :). Lief om te lezen dat je zoveel om hem geeft. Je moet doen wat jou het beste voelt! Ik weet natuurlijk niet hoe het nu met Nommie gaat want het is alweer een tijdje verder..
  Kusjes!

  [Reply]

 136. Marieke says:

  Hee! ik weet dat dit een late reactie is, maar er staat dat je het blijft lezen, dus ik reageer toch maar even, ik heb namelijk een paar weken geleden mijn konijn in laten slapen. Hij had echt pijn en dan merkte ik vooral omdat hij op zijn plekje bleef zitten de heledag. ookal zag hij er af en toe vrolijk uit, hij viel gewoon om zo zwak was hij. Ik wou ook liever een natuurlijke dood voor dat beestje, want dan kan je het eerder accepteren dat hij dood is. Maar uiteindelijk heb ik hem in laten slapen. Athans, ik was er zelf niet bij aanwezig. Het moeilijkste was om hem af te geven aan me ouders, die hem wegbrachten. Ik zou dus als ik jou was hem natuurlijk dood laten gaan. Dan hoef je hem niet af te geven, en vind je hem uiteindelijk in zn hokje. En dat zou ik eerder accepteren. Liefs,

  [Reply]

 137. Rani says:

  Hey masha, ik hoop dat het nu nog goed gaat met Nommie. Mijn vorige hond heeft eens een herseninfarctje gehad waardoor hij verlamd was. mijn moeder legde hem elke dag buiten omdat hij zelf niet meer naar ‘toilet’ kon gaan. ze werd vaak door hem gebeten, niet omdat hij boos was maar gewoon omdat hij pijn had. vwe vonden het beter om hem in te slapen want het beestje zag gewoon af. maar op de dag dat we gepland hadden om hem in te slapen, is hij op eigen krachten recht gestaan. hij wou ons laten blijken dat hij nog kon leven. sindsdien deed mijn vader veel oefeningen met hem zodat zijn hersenen terug in contact zouden staan met zijn lichaam en hij heeft zeker nog 1 of 2 jaar geleefd, en was helemaal hersteld. dieren hebben een willetje en ik wou even zeggen dat je moet volhouden als je er nog in geloofd. als hij echt niet meer kan, moet de stap wel gezet worden :( Ik steun je en nog veel geluk
  X Rani

  [Reply]

 138. Jitske says:

  Lieve mascha ik heb het zelf ook gehad bij mijn konijntje alleen had mijn konijntje dan geen tumar maar hij was ziek en we wilden haar gaan laten inslapen alleen toen die avond ervoor was ze gezellig aan het rond hupsen dat we het niet hadden gedaan uiteindelijk ging het heel erg slecht dat we het toch wel hebben gedaan dus mijn advies is wachten totdat het echt niet meer gaat xxxxx veel succes

  [Reply]

 139. Frederike says:

  Ik heb hetzelfde gehad. Ik had ook een dwerghamster, die een tumor kreeg. Uiteindelijk is hij in zijn slaap gestorven. Ik vind dit wel de mooiste dood, de natuurlijke. Je moet voor jezelf bedenken dat hij maar een mooi leven heeft gehad bij jou en het zijn kleine lieve beestjes. Hun lichaam zal het snel begeven als hij teveel pijn heeft. Ik geloof erin dat god een moment kiest wanneer het goed geweest heeft en Nommie zal zeker goed terecht komen.
  xxx en sterkte

  [Reply]

 140. Fira says:

  Ook op letten dat het loopwieltje goed is.
  Die van mij had een speil in het midden en tijdens het rennen sloeg dit steeds tegen de zijkant van mijn hamster aan. Gevolg een bult aan zijn hele zijkant die op een tumor leek. Een ander wieltje gekocht en mijn hamster leeft nu op de snoepjes van Cuni Complete, omega 3 snoepjes. Het enige dat ze nog eet maar enorm van is opgeknapt. Het bultje is weg en de haartjes gingen meer glanzen. Nu is ze al ouder dan 2 jaar en superblij!

  [Reply]

 141. Melek says:

  Hey mascha , mijn hamster had ook een grote witte tumor bult op zijn pootje naar een aantal maanden verdween die en toen ik een ochtend wakker was was die overleden, dus ik denk dat die tumor zijn hele lichaam is in gegaan en dat die daar door stierf

  [Reply]

 142. Lucie says:

  Hoi Mascha, ik weet ongeveer hoe je je voelt, maar ik denk dat je hem niet moet laten inslapen. Je kunt namelijk zien als n dier pijn heeft. Ik heb zelf n hond en ze is normaal heel speels, maar als ze ineens heel rustig is en de hele dag slaapt en gewoon niet goed uit ziet en geen zin heeft en ook geen trek heeft, dan weet ik dat er iets aan de hand is. En als ze weer begint te spelen dan weet ik dat ze zich weer goed voelt. Dus zolang het dier plezier in het leven heeft, dan niet laten inslapen. Je merkt van zelf wel wanneer de tijd is, dat weet je gewoon.

  xxx sterkte en nog heel veel plezier met Nommie
  Lucie :o)

  [Reply]

 143. Manon says:

  Hey Mascha, ten eerste wil ik zeggen: super veel sterkte!
  Ik denk dat het net zoals een mens is, wachten tot de tijd rijp is.
  Je zal vanzelf wel zien dat hij niet meer verder kan.
  Tenminste dat is wat ik denk, misschien is het wel zo dat je eigenlijk wel zeker weet dat het voor hem wel goed is geweest zo, maar je wil hem niet in laten slapen omdat je het niet aankan. Maar ja, doe wat je hart zegt!
  Geniet nog even van Nommie en het komt goed! :)

  xx Manon

  [Reply]

 144. Stefanie says:

  Mascha, hoe is het met Nommie?

  [Reply]

 145. nadia says:

  Ah mascha, ik zou ook nog even wachten… ALS je toch besluit hem in te laten slapen, vraag dan of ze hem geen prikje willen geven want dat ziet er heel naar uit. Mijn zusjes hamster hebben ze in een potje gezet op een wattenbedje en vervolgens een soort slaapmiddel in gestopt zodat hij gewoon moe wordt en lekker in slaap valt op het wattenbedje. Dit is een fijner gezicht en hij lijdt geen pijn..het duurt wel ietsje langer maar het is misschien voor jou ook fijner als je er heel veel verdriet van hebt! Toch wil ik je zeggen dat de meeste hamsters een tumor krijgen. Dat is natuurlijk heel naar maar dat hoort nou eenmaal bij hamsters. Ik heb het met mijn hamsters ook een aantal keer gehad. Die heb ik later op een mooi plekje begraven in de tuin, naast onze bloesemboom. Ik wens je veel sterkte en alles komt goed! xxx Nadia

  [Reply]

 146. myrthe says:

  Lieve mascha.
  ik heb precies hetzelfde gehad met mijn hamster (knabbel)
  ik heb eventjes gewacht maar ik moest hem toch in laten slapen…
  gek genoeg was hij een paar dagen daarvoor heel druk… alsof er niets aan de hand was…
  ik vond het heel naar om hem in te laten slapen…
  maar ik besefte ook dat het beter was voor knabbel…
  dan had ze geen pijn meer…

  superveel sterkte <3
  xxx myrthe

  [Reply]

 147. diana says:

  Leeft dat schattig beestje nog?

  [Reply]

 148. Anna says:

  Zag op je Twitter staan dat Nommie is overleden, zó zielig! :( Rip Nommie!

  [Reply]

 149. Romana says:

  Lieve Mascha echt veel sterkte toen ik dit las moest ik bijna huilen arme Nommie echt zielig voor dat lieve hamstertje echt heel veel sterkte meid.
  En eigenlijk moest Nommie verder leven maar zonder die tumor op zijn buik maar het is beslist beter voor hem

  R.I.P. Lieve Nommie

  [Reply]

 150. Joanne says:

  Niet laten inslapen!
  Mijn hamster had ook een enorme tumor maar na een maand was ie weer weg en groeie er weer haar, Hij leefde nog een jaar, daarna stierf hij van ouderdom. ;)

  [Reply]

 151. Joanne says:

  Oh sorry ik lees zonet dat ie dood is… Het spijt me, ik leef met je mee!

  [Reply]

 152. Brigitte says:

  Ik leef met je mee.
  je kan me altijd mailen als je dat wil.
  Volg je hard en hij zal je lijden.
  :)

  [Reply]

 153. Janneke says:

  Weetje? ik zat een filmpje te kijken van jou.
  toen zag ik je voor het eerst!
  en toen zag ik nommie en ik gelijk he! omg die lijkt op dipsi ! mijn hamster ;)
  Hij is zo rustig bij jou!
  maar ik durf mijn hamster niet op te pakken want ik ben bang dat ik hem pijn doe denk ik ;$
  Heb jij tips om de hamster op te pakken ik kan hem niet op mijn hand laten lopen want dan gaat hij bijten ;$

  als je tips hebt super bedankt!
  En je bent echt zo goed met make-up! ik kijk elk filmpje ;)
  De oudere kijk ik ook terug! :)

  Jannekex.

  [Reply]

 154. Dimfy says:

  Ik denk nog niet doen. Je kan nog zoveel plezier aan hem of zij. Beleven en als je het echt niet meer zeker vraag dan of de dierenarts een onderzoek wil doen!!!!!!!!!!
  Groetjes dimfy

  [Reply]

 155. selin says:

  heey mascha

  ik heb ook een dwerghamster ook een witte. ze heet siezy is is vit ze is 1.6 jaar oud en zoo lief ik begrijp dat je heel erg ongelukkig ben want ik zou hetzelfde zijn
  maar 2.5 jaar is al oud voor een hamster ze kunnen maar 3 jaar worden en is het eigelijk best bijzonder dan nommie 2.5 is geworden
  ik leef dus echt met je mee

  XoXo selin

  [Reply]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply