01 May9 jaar samen

Vandaag heb ik 9 jaar een relatie met mijn lieve vriend Gregor. Op 1 mei 2003 kregen wij iets, de dag na koninginnedag. We waren destijds 16. Inmiddels zijn we 25 en nog steeds erg gelukkig samen! Ik ben net thuis van een ‘weekendje’ Brugge, waar we lekker romantisch hebben geslenterd door deze mooie stad en hebben genoten van al het leuks dat er te doen is.

Zeer regelmatig krijg ik van mensen uit mijn omgeving (mensen die ons als koppel ook kennen) vragen over mijn relatie. ‘HOE doe je dat?! Hoe kan je na zo’n lange tijd nog een leuke en gelukkige relatie hebben?’. Als ik ‘nieuwe mensen’ verteldat ik ‘vanaf mijn 16e samen ben met mijn vriend’ zijn mensen vaak in shock. De standaard vragen komen dan voorbij – ‘Dus je hebt nooit een andere man in bed gehad?’ (nee), ‘Raak je dan niet uitgekeken op elkaar?’ (nee) enzovoort. Als ik mensen beter leer kennen komen ze vaak voor relatie advies bij me, ik voel me dan een soort ‘moederfiguur’, haha. Het komt op mijn leeftijd niet zo veel voor dat mensen al bijna 10 jaar een relatie hebben namelijk. Veel van mijn vriendinnen zoeken nog steeds naar de ware. Daarom leek het me wel leuk om, gezien deze bijzondere dag, wat tips te geven. Hoe je een relatie leuk houdt, enzo. Ik kan er wel uren over praten, maar ik zal kort en krachtig wat dingen vertellen. Natuurlijk werkt het voor iedereen anders en heeft elk koppel zo zijn eigen dingetjes, maar ik *denk* dat ik na bijna 10 jaar wel door heb wat wel en niet werkt voor mijn relatie. Dus bij deze, wat persoonlijke tips voor een gezonde love relationship :)

Ten eerste – ik krijg nogal eens wat vooroordelen te horen over relaties zoals de mijne. Dat je ‘ervaring op moet doen’, ‘moet genieten van het leven voor je vast zit’ en ‘niet weet wat je mist’. Wat een onzin. Niet jaloers zijn op een relatie die al jaren goed loopt. Heb jij zelf ook bijvoorbeeld alléen maar sex met jouw vriend gehad en doen mensen daar raar over? Laat het gaan. Persoonlijk ben ik totaal niet het type om met verschillende mannen het bed in te duiken en vind ik het juist mooi als je jezelf bewaart voor de ware. Ik vind het bijvoorbeeld ook mooi als iemand wacht met sex tot het huwelijk. Voor iedereen is dit verschillend, maar heb er geen vooroordelen over. Ik oordeel ook niet over dames die elk weekend met een ander in bed liggen.

Dan nu, wat tips van mij :)

Als er iets is dat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat je niet de baas bent over je partner. Je kan hem niet veranderen. Als er iets is wat mannen vreselijk vinden, dan zijn het vriendinnen die hun hele leven omgooien. Ik heb het veel in mijn omgeving gezien, stelletjes waarvan de één zich heel erg aanpast aan de ander. Voorbeeld: ‘ik mag je vriend Jan niet dus ik vind dat je niet meer met Jan om mag gaan’. Nooit doen.. Ik geloof niet in veranderen, maar wel in dingen ‘leren’. Als hij niet elke vrijdag mee wil naar Bingo, dan niet! Maar je kan hem wel leren hoe bingo werkt. Misschien vind hij het dan uit zichzelf wel leuk om eens mee te gaan. Ik noem maar wat.

Support hem met alles. Je moet zo veel mogelijk achter je partner staan, no matter what. Heb je het idee dat hij een foute keuze maakt en sta je daar niet achter? Wordt niet boos maar leg uit wat jij er van vindt. Ook zoiets, heb ik ooit ook bij mijn opleiding gehoord, mannen snappen vaak dingen pas als je ze omdraait en op hun betrekt (‘wat zou jij er van vinden als ik jouw belangrijkste dag van het jaar, zoals je presentatie binnenkort, vergat‘). Zolang je niet dwingt of manipuleert zal je vriend er voor open staan. Soms moeten ze ook van een ander juist dat extra steuntje in de rug hebben, iemand die zegt ‘je kan het!’. Maar ook iemand die zegt ‘denk er eens rustig over na, bekijk het eens van de andere kant..’. De paar keer dat ik tegen mijn vriend lachend zei dat hij iets toch niet kon, daar heb ik erg spijt van. Wie weet had hij daar wel een mooie carriere in kunnen beginnen, maar ik stond er op dat moment niet achter. Ugh. Nooit meer.

Have fun! Wij hebben samen echt de grootste lol. Schaam je niet voor hem. Ga er vanuit dat je de rest van je leven met deze persoon wilt doorbrengen. Wees gewoon jezelf! Na al die jaren hebben wij onze eigen onderlinge grapjes en dingetjes, die alleen wij snappen. Dit maakt onze relatie toch erg speciaal. Zo geven wij elkaar regelmatig een high five om de kleinste dingen. We zien een bord, ik zeg iets en op dat moment houdt hij zijn hand al in de lucht.. oftewel, hij dacht precies hetzelfde. Het klinkt misschien cheesy, maar naast verliefde partners zijn we echt beste vrienden. Soms hoor ik dat mensen uit elkaar gaan omdat ze elkaar meer als vrienden begonnen te zien. Maar er voor was je toch ook al ‘beste vrienden’? Ik vind vriendschap trouwens ook een mooie basis van een relatie. Ik hoor vaak dat het tricky is om met iemand waar je bevriend mee bent een relatie te beginnen, maar ik vind het juist wel iets moois hebben. Je zou maar een relatie beginnen op basis van uiterlijk en vervolgens er achter komen dat zijn karakter totáál niet jouw ding is. Tja..

Natuurlijk is vertrouwen een belangrijk ding, net als dat je hem een beetje los moet laten. Laat hem lekker chillen met zijn vrienden. Vertrouw er op dat ze écht niet veel meer gaan doen dan films kijken en praten over voetbal. Serieus, vooral als ze in groepjes hangen, dan zou ik me geen zorgen maken. Neem ook de tijd om zijn vrienden te leren kennen, niet op een ‘controle’ manier, maar omdat je daadwerkelijk in ze geïnteresseerd bent. Ik ben gek op zijn (onze) vrienden, inmiddels zijn ook zij onderdeel van mijn select groepje ‘best friends’ en gaan we in oktober zelfs als groep (5 mannen en ik) naar New York. Niet omdat ik de vervelende girlfriend ben die perse mee wil om mijn vriend in de gaten te houden, maar omdat ze oprecht vroegen of ik mee wilde. Zijn vrienden zijn jouw vrienden, maar ook andersom. Hij moet zich op zijn gemak voelen bij jouw vriendinnen. Ik was met mijn vriend naar Miami op bezoek bij mijn beste vriendin Tatjana, toen zijn zij ook eens met z’n 2 gaan shoppen omdat ik wat werk af moest maken op de hotelkamer. Dat soort dingen. Ik vind het oprecht leuk dat inmiddels onze vriendengroepen zo verweven zijn dat we samen ook 1 leuke grote groep zijn.

Dit waren een paar korte tips. Natuurlijk komt er meer bij kijken, ik zou een boek kunnen schrijven met 900.000 woorden, maar dit is voor nu genoeg. Yay voor 9 jaar samen zijn :) Bedankt voor het lezen!

256 Responses to “9 jaar samen”

 1. Milou says:

  Ahww,, gefeliciteerd allereerst :) Super leuk zegggg!!
  Mooie tips. Het klinkt allemaal zo makkelijk he! ;-)

  Ik hoop dat je nog vele jaren gelukkig bent en dat jullie nog even verliefd zijn na nog eens 9 jaar ! :) hihi

  [Reply]

 2. Krissi says:

  Super fijn voor je dat je zo gelukkig bent met je vriend, ik ben nog zo jong, ik heb nog alle tijd en hoef me nog helemaal niet druk te maken om relaties en dat soort dingen, maar ik weet zeker dat veel andere meiden er iets aan hebben!!

  [Reply]

 3. Noraly says:

  Leuk dat je hierover schrijft! Kan me dan ook wel vinden in alles wat je hier verteld.
  Ik was 14 en mijn vriendje was 13 toen we iets met elkaar kregen. Nu zijn we inmiddels 7,5 jaar verkering verder en zijn we nog dolgelukkig met elkaar. Nee, na een heel drugsverleden van hem en zoveel dierbare om ons heen die zijn overleden, weten we zeker dat dit niet meer stuk gaat.
  Het belangrijkste vind ik.. vertrouw elkaar, laat elkaar los, blijf je eigen ding doen en vooral praat met elkaar!!

  [Reply]

 4. Lisanne says:

  Ahhh wat leuk zeg! Gefeliciteerd! en met je tips heb je helemaal gelijk :) xxx

  [Reply]

 5. Velaija says:

  Wauwie, al 9 jaar! Gefeliciteerd! Over een weekje ben ik 2,5 jaar samen met mijn vriend (ik ben nu 16) en het gaat nog altijd prima! Ik vind het altijd maar gek als mensen het raar vinden dat wij nauwelijks ruzie hebben… Of dat wij al 2,5 jaar samen zijn nu, dat dat zo lang is!

  [Reply]

 6. Melissa says:

  Gefeliciteerd met het 9 jaar samenzijn met je vriend !

  [Reply]

 7. Paola says:

  Gefeliciteerd! Ik ben nu bijna 5,5 jaar samen met mijn vriend en merk gewoon dat elkaar accepteren het allerbelangrijkste is! Zowel de positieve als negatieve kanten!

  [Reply]

 8. Debbie says:

  Prachtig!
  En ”jaloers” op de goede manier.
  Alleen maar fijn dat jullie het wel hebben want nee, dat zie je tegenwoordig niet meer. Super leuk stukje en hopelijk hadden jullie het leuk in Brugge (kuch, dacht Brussel).

  <3

  Love is in the air.. tu tu tu tu tu tu, love is in the air, tu tu tu tu tu tu

  [Reply]

 9. loes says:

  Gefeliciteerd met jullie 9-jarig jubileum! Als je na 9 mooie jaren nog steeds zo positief kunt praten over relaties en zelfs tips kan geven, dan denk ik dat jullie samen als twee grijze oudjes het bejaardentehuis in gaan ^__^.

  [Reply]

 10. shna says:

  Hihi, ik was een van de 900 die alleen aan het lezen was, bij deze een comment ;)
  Van harte gefeliciteerd met jullie 9 jaar samen, jullie zijn een leuk stel! Hoop dat ik ook de 9 jaar en langer met mijn vriend haal =) We zijn nu 5,5 jaar samen.

  [Reply]

 11. Amanda says:

  Gefeliciteerd Mascha! Mooi om te zien dat jullie zo’n stabiele en goede relatie hebben. herken mezelf in veel punten waar ik ook van geleerd heb en nu niet meer zal doen. Heb nu bijna 2 jaar een relatie en kan voor het eerst echt mijzelf zijn, iemand die je accepteerd om wie je bent en ook van je slechte kanten houdt, omdat jij jij bent. Vind het erg bijzonder om zo’n soort relatie te hebben en kan er nog steeds niet helemaal aan wennen als ik er bij stil sta! Kan me erg goed in je punten vinden :D

  [Reply]

 12. Sara says:

  Aw superleuk, gefeliciteerd!

  [Reply]

 13. Linda says:

  Ik vind het juist superleuk dat je na zo’n lange tijd nog steeds dolgelukkig bent met elkaar! Blijf ervan genieten :) En natuurlijk gefeliciteerd met jullie jubileum :)

  xx

  [Reply]

 14. Anne says:

  Wat leuk om te lezen zeg! Ik herken heel erg veel van jouw tips in mijn relatie. Ik en mijn vriend zijn aankomende donderdag, 3 mei, 5 jaar samen. We zijn allebij 18 :)

  We leerden elkaar kennen toen ik 13 was en hij 14. We waren totaal niet met sex etc. bezig maar alleen maar met elkaar! Elke dag picknicken in het park, samen verliefd door de stad lopen en noem maar op.

  Inmiddels zijn we bijna 5 jaar verder en hij is niet alleen mijn geliefde maar ook beste maatje! Ik las dat jij en jouw foefje onderlinge grapjes hebben. Ik heb dat ook met mijn vriend :) En we hebben echt duizend bijnamen voor elkaar: Miem, Moemoe, Biebie, Boeloeboe en ga zo maar door.

  En trouwens gefeliciteerd!!

  Ik vind het soms vervelend als ik vragen krijg van ”Hoe hou je dat vol?”, ”Mis je het niet om met andere jongens naar bed ta gaan, te zoenen?” ga zo maar door. Naar mijn mening is een relatie niet volhouden. En ik ben absoluut niet zo dat ik, als ik vrijgezel zou zijn, met jan en alleman zou zoenen. Laat staan naar bed gaan.

  Mijn vriend en ik hebben dezelfde passies voor eten, muziek en andere dingen. Donderdag gaan we samen sushi eten en verwennen met cadeautjes :)

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Thanks! Inderdaad, wtf ‘volhouden’? Alsof het een last is? Ik geloof dat als je echt de ware hebt je juist compleet bent samen, en daardoor gaat het ook vanzelf :)

  [Reply]

  Nataly Reply:

  Agree :) Hier dit jaar 11 jaar samen :) Still Happy :)

  [Reply]

  Anne Reply:

  Inderdaad alsof het een last is! Ben het met je eens. Leuk ook trouwens om te lezen dat redelijk veel van jouw lezeressen een lange relatie hebben! Ik herken zoveel in sommige reacties :D

  [Reply]

  Elinee Reply:

  héhé, eindelijk iemand die er een artikel over maakt! Ik heb nu al 4 jaar een relatie met mijn ‘beste vriend’. We waren van te voren al 5 jaar beste vrienden (ik ben nu 20) Mijn vriendinnen hebben soms ook ieder weekend een andere scharrel, maar ik zou mijn vriend noooit inruilen omdat ik liever 3 mannen in een weekend zou willen die ik maar half ken. and I still love him :)

  [Reply]

 15. sepideh says:

  Kort en simpel stukje, maar toch zo leuk. Wat je nu beschrijft, klinkt voor mij als de ideale relatie. Echt waar, ik wil dit ook. :P

  En gefeliciteerd natuurlijk!

  [Reply]

 16. romkje says:

  Je hebt helemaal gelijk!
  Maar hoe deed jij dat op je 16e met vriendinnen,? want een vriendin van mij heeft nu op haar 15e een vriend maar ze heeft nu al een jaar geen oog meer voor vriendinnen etc.

  In ieder geval gefeliciteerd!

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Ik merk dat dit gemiddeld een jaartje duurt, daarna komen ze langzaam weer terug omdat ze beseffen dat ze al hun vriendinnen verwaardelozen.. ander hoofdstuk, komt in alle leeftijdscategorien voor geloof ik :P

  [Reply]

  Bertine Reply:

  Ik wil je zeggen dat ze het zelf misschien niet inzien. Ik had ook op mijn 16e een relatie (nog steeds, lucky me) en had ook alleen maar oog voor mijn vriend. Na een paar maanden zeiden ze tegen me dat ze dat niet leuk vonden. Pas nadat ik bijna een jaar een relatie had, zag ik in dat het ook goed is om af en toe met vriendinnen af te spreken. Het lastigste vond ik het plannen. Welke dag naar de vriendinnen en welke dag naar de vriend en welke dag kan ik eventueel even tijd voor mezelf maken. Ik heb nu bijna 3 jaar verkering met mijn vriend en merk nu pas dat ik een beetje regelmaat krijg in het afspreken met vriendinnen. Wanneer mijn vriend op zaterdag (één keer in de twee weken) een wedstrijd heeft, ga ik de vrijdagavond daarvoor met mijn vriendin afspreken, omdat mijn vriend toch op tijd op bed wil liggen. Zoeken naar de gaatjes die er zijn en die plannen met vriendinnen.
  Misschien kan je haar erop aanspreken dat je het niet fijn vind. En samen afspreken dat je bijvoorbeeld minimaal 1 keer per maand (de eerste vrijdag/zaterdag van de maand?) gaat afspreken. Haar leven veranderd ook, ze heeft opeens een vriendje. Uiteindelijk worden alle vriendschappen op een andere manier ingevuld qua tijd, omdat de ene een vriendje krijgt, de ander trouwt en weer een ander is zwanger en krijgt een kindje.

  [Reply]

 17. Cassandra says:

  Wat een leuk stukje. Ik merk echt dat jouw gedachtegang ook best wel typisch Russisch is, op een positieve manier dan. In de Nederlandse cultuur is de lol er van af als je lang bij elkaar bent. Maar in de Russische cultuur groeit het juist met de jaren. Seks heb je alleen met de ware en je wacht meestal tot het huwelijk. En je doet ook veel samen. Ook probeert de vrouw vaak er altijd mooi uit te zien. Bij veel Nederlanders is het zo, als je de buit eenmaal binnen hebt dan dragen ze geen makeup meer, nemen ze een pittige kapsel en dijen ze uit.

  Klopt mijn beschrijving van de Russische vrouw een beetje?

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Jawel, alleen ik vind niet dat die over NL’se vrouwen klopt hoor.. Volgens mij zijn NL’se vrouwen net zo, althans, wat ik om me heen zie :)

  Wij Russen hebben misschien net iets meer ingestampt gekregen hoe belangrijk trouwen en kinderen zijn, haha (mijn vader en oma bellen me hier wekelijks over tegenwoordig)

  [Reply]

  Roos Reply:

  Dat Nederlandse stukje klopt niet helemaal ( niet bij mijn ouders dan ) zij zijn ook al 20 jaar getrouwd en mijn moeder ziet er beter uit dan voor dat ze samen waren ( heb ik gezien op foto’s, ben zelf nog maar 12 ) groetjes roos

  [Reply]

  Sylvia Reply:

  Gefeliciteerd!
  Mijn man en ik zijn vanaf februari 2001 bij elkaar, in 2007 getrouwd en in oktober 2007 is ons eerste kindje geboren (we zijn trouwens niet getrouwd omdat ik zwanger was hoor, want veel mensen toen dachten. Eerst 2 keer toen ik zwanger was werden helaas miskramen,hadden hartje al horen kloppen en echo’s gehad,was moeilijk) hadden we nog geen trouwplannen, nouja, wisten beiden wel dat we graag wilde..mijn man heeft me toen met kerst mee naar Londen genomen en me daar ten huwelijk gevraagt, was super mooi). Ik ben nu 29 jaar en inmiddels hebben we 3 dochtertjes. Zijn nog steeds heel gelukkig samen en wat we soms om ons heen zien in relaties, herkennen we helemaal niet.
  Stukje over nederlandse vrouwen komt mij wel bekend voor, ik zie het toch wel regelmatig en hoor het ook van anderen, dat moeders op school bijv er zo slonzig bij staan, ze hebben nog net geen pyama meer aan..
  Ik ben iemand die verzorging heel belangrijk vindt, ik ga de deur niet uit in mn huispak (zie sommige moeders dat echt doen!)

  Ik vind het dan wel weer leuk als ik complimentjes krijg dat mensen vinden dat ik er leuk uitzie, me leuk kleed en

  [Reply]

 18. Lisa says:

  Ah gefeliciteerd! Ik vind het zo mooi om zo’n verhaal te lezen als ik om me heen alleen maar slechte liefdesverhalen hoor..
  Wat ik trouwens wel snap is het stukje over een relatie aangaan met je beste/hele goede vriend. Zodra het op de klippen loopt ben je waarschijnlijk mooi je beste vriend kwijt..
  Wil niet zeggen dat het zo’n mooi succes verhaal kan zijn als bij jou natuurlijk! Nogmaals gefeliciteerd :)

  [Reply]

 19. Gefeliciteerd, ik ben inmiddels al 10 maanden samen met mijn vriend. Bij hem voel ik me super gelukkig nog nooit zo iets gehad. Ik hoop dat wij samen oud kunnen worden en jullie ook. Ik vind jullie echt een leuk stel :D

  [Reply]

 20. sabrina says:

  Gefeliciteert !!
  En ik wens julie heel veel geluk toe met het samenwonen en op vakantie gaan! Ik hoop ook nog eens te horen in de toekomst dan julie gaan trouwen! Als julie dat beide willen natuurlijk dan ben ik je bruidsmeisje!! hahah (grapje)!

  [Reply]

 21. Shirley says:

  Ik vind het nog steeds ontzettend leuk dat we hierin hetzelfde zijn ;) ook vanaf 1 mei 2003 samen, mijn eerste vriend, samen vanaf mijn 16e. En nee, ik mis ook niks. Wat een onzin altijd. Haha. We voelen ons fijn sanen dus waarom zou je dat moeten laten omdat je moet experimenteren en omdat je te jong bent voor een vaste relatie. Proost, op onze vriendjes en het feit dat we het goed voor elkaar hebben op deze leeftijd ;)

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Haha ja het blijft bizar Shir :D

  [Reply]

 22. Jasmine says:

  Proficiat!! Ik ben al 3 jaar en (morgen) 9 maanden samen met mijn vriend, we kregen verkering toen we 13(ik) en 14(hij) waren en nu zijn we 17 en 18 en ik ben echt dolgelukkig met hem. We zijn ook heel veel samen, waar we in het begin met onze totale verliefdheid wel problemen mee hebben gehad (met tijd voor je vrienden enz) maar na we ons dat gerealiseerd hadden is dat ook weer goed gekomen. Ik ben er een aantal vriendinnen door verloren maar heb er ook weer nieuwe voor terug gekregen. Na de zomer gaan we allebei in een andere stad studeren maar blijven wel in de zelfde stad wonen, nu zitten we op de zelfde school en hebben we samen pauze, dit zal ook wel een grote verandering zijn. We hopen over 1 of 2 jaar samen te kunnen gaan wonen :)

  [Reply]

 23. J says:

  Leuk! ik en mijn vriend zijn nu 6 jaar samen ik ben 21 en hij 23, en we wonen sinds bijna een jaar samen. Gaat jouw vriend nu ook tips geven voor de mannen? hahaha dan link ik hem eventjes door naar mijn vriend haha

  [Reply]

  Hilde Reply:

  Haha ja dat lijkt me echt heel leuk!!

  [Reply]

 24. Lotte says:

  Leuk om hier een artikel over te lezen,
  en gefeliciteerd met jullie 9 jaar samen!
  Geniet er beide van!!!

  xxx Lotte

  [Reply]

 25. Rachel says:

  Oh please schrijf hier een boek over. Ik hang aan je lippen, je schrijft zo goed en ik bewonder jou mooie relatie!

  [Reply]

 26. Mikki says:

  Aww 9 jaar alweer jeetje, gefeliciteerd Masch!
  Ik ben het helemaal met je eens wat betreft het relatieverhaal hihi!

  [Reply]

 27. Anke says:

  Hey Mascha,
  Wauw al 9 jaar samen, gefeliciteerd! TOch jammer dat ik het niet vaker hoor. Van die jonge mensen die al lang bij elkaar zijn en nog steeds heel erg gelukkig zijn. Het kan natuurlijk ook dat ik gewoon ze niet ken maar dat ze er wel zijn. Ik hoop dat jullie nog heel heel lang (voor altijd) gelukkig net elkaar mogen zijn.
  Xxxx

  [Reply]

 28. Laura says:

  gefeliciteerd! ik ben heel erg blij voor jullie :)

  [Reply]

 29. Gefeliciteerd Mascha en Gregor! wat leuk dat jullie al zo lang bij elkaar zijn :)
  Mooi stukje geschreven ook! Denk dat je helemaal gelijk hebt.
  Ik merk zelf ook dat ik zo verliefd op mijn vriend ben dat ik gewoon geen behoefte aan andere mannen heb, laat staan om met een andere man het bed te delen. Dus hoezo je mist iets? Als je relatie goed zit hoef je toch niks te missen!? natuurlijk kijk ik wel naar mooie mannen, maar dat is iets anders dan iets met een andere man willen ‘doen’.

  [Reply]

 30. Madelaine says:

  Gefeliciteerd! Hopelijk heb je genoten van je ‘weekendje’. Mijn relatie met mn vriend is ook ongeveer zo, wij zijn dan wel geen 9 jaar samen maar de manier van omgaan is t zelfde.
  Wij hebben dezelfde hobby (motorrijden) maar laten elkaar hier wel vrij in, gaat hij met de groep rijden? Prima! Ga ik mee met iemand naar n tourrit? ook prima, en het is oprecht dat we elkaar plezier wensen. En er komen nog velen ritten die we samen (op zijn motor samen of allebei apart) gaan rijden! Een goeie harmonie is echt heel belangrijk.

  Wat ook belangrijk is, is inderdaad dat je niet iemand opeist/ gaat claimen. Verder zijn je tips echt goed! Leuk ook!

  [Reply]

 31. Gigi says:

  Gefeliciteerd Mascha, super leuk voor jullie! Mijn moeder is ook al vanaf haar 16e samen met mijn vader en heeft daarvoor nooit een ander vriendje gehad, ze is nu 38 en ze zijn nog steeds super gelukkig (en 6 kinderen verder haha). Ik hoop zelf ook ooit zo gelukkig als mijn ouders te worden en een heel leuk vriendje te vinden. Ik zal deze tips dan ook zeker onthouden voor als de tijd zo ver is! :D Nog een hele fijne tijd samen! <3

  [Reply]

 32. Sanne says:

  Wauw wat mooi om te horen! Ik hoop dat ik ook zo iemand mag vinden. Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren samen =) Ik heb trouwens zeker nog wat aan de tips.

  [Reply]

 33. Steph says:

  Heel herkenbaar, vooral de onderlinge grapjes en dingen die alleen wij begrijpen. Toevallig heb ik precies vandaag 8,5 jaar een relatie ook vanaf mijn 16e :)
  En men komt ook altijd aan mij vragen hoe ik het toch doe en of ik nog tips heb, ik zal ze naar dit artikel sturen want je tips zijn precies zoals ik ze zou geven!
  Gefeliciteerd met jullie jubileum!

  [Reply]

 34. Charile says:

  Gefeliciteerd!!

  [Reply]

 35. Anne says:

  Wat leuk! Gefelicteerd! Liefs

  [Reply]

 36. Lina says:

  Ahh gefeliciteerd! Leuk stukje ook (:

  [Reply]

 37. anne says:

  hoi daar!
  las net je tweet over stiekeme meelezers.. dus zal maar even reageren ;) hahaha.
  ik ben over 7 nachtjes slapen 30 jaar en over 4 nachtjes slapen alweer 13 jaar samen met mijn (inmiddels) man. en ik herken veel in je post. geniet van elkaar, en ga lekker de hele wereld met elkaar verkennen… liefs anne welling

  [Reply]

 38. Jess says:

  Gefeliciteerd!!! Heerlijk om zo’n stabiele relatie te hebben. Mijn vriend was eerst ook gewoon een vriend ;-) Wat mij betreft is maatjes zijn van elkaar en elkaar dingen gunnen het belangrijkste in een relatie. Op die manier houd je het toch het langste vol met elkaar.

  [Reply]

 39. Mirjam says:

  Gefeliciteerd! Ik heb zelf nu bijna 4 jaar met mijn vriend, ook vanaf mijn 16e en ik zou me nieteens voor kunnen stellen het met een ander te doen, nieteens zoenen, hahaha :) Ik herken jouw verhaal ook wel in het elkaars beste vrienden zijn. Ook vind ik wel dat af en toe wat ruzie maken erbij hoort. Je leert elkaar beter kennen daardoor. Niet dat je daarvoor expres ruzie moet gaan maken, haha :) Ik vind het zo iets moois om je soulmate te vinden als je zo jong bent!

  Brugge is trouwens een leuke stad hè! Erg gezellig en je hebt er echt leuke winkeltjes :)

  [Reply]

 40. Tatjana says:

  Yayyyyyy!! (en marsa k ben ook in NY dan hoor -_-)

  [Reply]

 41. Chantal says:

  Heel mooi stukje Mascha en zeker herkenbaar. Aanstaande donderdag heb ik alweer 7 jaar met mijn lieve vriendje, time flies when you’re having fun!

  [Reply]

 42. Annemarije says:

  Gefeliciteerd! :D

  Mijn zus is nu 24 en inmiddels al 8 jaar gelukkig met haar vriend. Mijn zwager heeft zo ongeveer mijn hele puberfase meegemaakt (ik ben nu 19) en ik zie hem echt als een soort broer. Ik hoop dat het nog heel lang mag duren! :)

  [Reply]

 43. Kirsten says:

  Gefeliciteerd! Ik ben morgen 2 jaar en 4 maandjes samen en ben nu 16. Wij hebben heeeeel erg veel op ons dak gekregen vanwege een best groot leeftijdsverschil maar zijn samen nog steeds gelukkig en de buitenwereld is er gelukkig ook redelijk aan gewend. Leuke dingen doen helpt zeker!! Mekaar vrij laten is belangrijk, maar tijd samen is ook belangrijk en vooral lol hebben! :)
  Veel geluk nog samen!

  [Reply]

 44. Mirjam says:

  Gefeliciteerd Mascha en Gregor! Wat superfijn voor jullie om al zo lang bij elkaar te zijn. Ik vind het alles behalve vreemd, zo zie ik mijn droomrelatie ook voor me! Ik heb de ware nog niet gevonden en heb nog nooit een relatie gehad, ik ben daar heel voorzichtig en serieus in. Voor mij geen scharrels, ik ben vóór wachten met sex tot het huwelijk. Ik geloof dat het daarvoor bestemd is. Zo heeft iedereen natuurlijk zijn/haar meningen hierover natuurlijk, en je moet vooral dicht bij jezelf blijven. Je hebt het mooi geschreven Mascha, goede tips!

  Ik wens jullie heel veel geluk toe, maar dat gaat vast helemaal goed komen!

  [Reply]

  helena Reply:

  ben het helemaal met je eens. Wil ook geen seks voor t huwelijk ook al heb ik geen vriend. Het idee van jezelf geven voor iemand die je een maand later misschien de rug toe zou keren is bijna embarassing. Het voelt gewoon niet natuurlijk. Ben wel 18 en weet dat t niet met de tijd komt, nee blijf dat altijd zo voelen :) snap ook niet dat mensen seks zo overbelangrijk vinden in een relatie..

  [Reply]

  helena Reply:

  *een vriend

  [Reply]

  Anna Reply:

  Mwoah persoonlijk heb ik dat helemaal niet. Als je verliefd bent en het voelt goed, een man waarmee je getrouwd bent kan ook na een jaar van je gaan scheiden.

 45. Mar says:

  Gefeliciteerd!
  Super interessant stukje :-). Support en echt elkaar compleet maken en elkaar in waarde laten.

  [Reply]

 46. Denise says:

  Gefeliciteerd met jullie 9 jaar samen zijn! Ik ben pas 19 geworden en heb inmiddels al 5 jaar met mijn vriend, het is heel herkenbaar wat je allemaal schrijft/verteld!

  [Reply]

 47. Kelly says:

  Allereerst, Gefeliciteerd! Ik hou er zo ontzettend van om zulke verhalen te lezen. Toevallig zijn mijn ouders vandaag 25 jaar getrouwd en zo’n 33 jaar samen. Ook is de broer van mijn vriend getrouwd op 1 mei! Zelf ben ik op 3 mei 4 jaar samen met mijn Tommie. Wat is het toch met die mei maand?!

  [Reply]

 48. Sandra says:

  Wauw, echt een jubileum! Gefeliciteerd en lief verhaaltje :)

  [Reply]

 49. Linda says:

  Ik had het zelf kunnen zeggen allemaal haha. Dit jaar 6 jaar samen met mijn vriend (en wonen 1-5 jaar daarvan samen), ook al een flinke mijlpaal. Wel beide nog een verleden daarvoor en zeker niet elkaars eerste, maar ik denk dat dat inderdaad niet uit hoeft te maken als het wel zo was. Bij ons is the key eerlijkheid trouwens, we zijn overal open en eerlijk over en hebben oprecht geen geheimen voor elkaar. Ook zijn we totaal niet jaloers, heel fijn. Mensen kunnen heel raar reageren als ik zeg dat we graag samenop een terras zitten en mensen kijken en dan ook wel eens e andere sekse bespreken: ‘mooie man’, ‘lekker wijf’. Die vrijheid heb ik nog nooit gehad in een relatie en is zo heerlijk. Gewoon echt altijd jezelf kunnen zijn <3
  Gefeliciteerd! Hoop dat wij de 9 ook halen, maar dat moet eigenlijk geen probleem zijn ;)

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Haha dat spelletje vind ik ook leuk :P

  [Reply]

 50. Janneke says:

  Gefeliciteerd! Heerlijk toch om een maatje voor het leven te hebben en zulke fijne dingen met elkaar te kunnen delen!
  Wel grappig dat veel dames in mei een relatie kregen! Zou het de lente zijn?
  Ook wij zijn deze maand alweer 12 jaar samen! Ik was 17 en hij 18. We zijn volgende maand 7 jr getrouwd (ik trouwde dus op mn 22e)
  Voor mij was het trouwen wel belangrijk. Het geeft wel een stimulans en bevestiging om volop voor de ander en elkaar te gaan. En eerlijk gezegd denk ik soms echt wel: ‘O help, wil ik dit nog 60 jaar?’ , maar al snel denk ik dan : ‘Jaaa! Wij zijn voor elkaar bestemd!’

  [Reply]

 51. Kelsey says:

  Allereerst ik hoop dat jullie samen nog vele jaren lekker gaan genieten.
  Want ik vind zoiets als gefeliciteerd alsof het een prestatie is.
  Maar zolang je gelukkig samen bent maakt het niet uit hoelaat het is.
  Ik ben nu 5jaar samen met mij vriend en ben 22jaar.
  Ik kan over hem zeggen dat het mijn maatje, best vriend, steun en toeverlaten en mijn geliefde is.
  En ik vind dat dat de beste relaties zijn die je kan hebben
  Met iemand want dat jou je het langste vol.
  Zoals wat je ook schreef dat je met de jongens weg was gegaan doe ik zelf ook altijd vind het veelste leuk om mee te gaan.
  Gezellig skiëen, piantballen of karten.
  Ik hoop dat iedereen zo een relatie toe want dat is toch wel het allermooiste

  [Reply]

 52. lisa says:

  Leuk stukje! Ik vindt jullie echt zo’n leuk stel (voorzover ik het een beetje meekrijg via je blog en twitter enzo..). Ik herriner me nog een heel leuk filmpje van jullie van een paar jaar terug, en altijd als ik een foto van jullie samen zie wordt ik spontaan blij! :D!
  Net bijvoorbeeld toen je die foto uit brugge op twitter zette, waar je trouwens echt heel mooi op stond!
  Ik ben zelf 20 nu, en hem mijn ware nog niet gevonden, maar het heeft ook geen haast voor mij. Maar ik ben wel benieuwd of ik ooit iemand zou vinden waarbij het echt goed voelt.. Ik heb ook nog nooit een vriendje gehad,. Wel eens bijna, maar dan haakte ik af.. Er was bijvoorbeeld een jongen, in onze vriendengroep, die vond mij leuk. Ik vond hem ook wel heel aardig enzo, dus we gingen een tijdje met elkaar om enzo. We wonen allebij niet in de stad waar we vaak uitgaan, dus afentoe moesten we ‘noodgedwongen’ samen in 1(logeer)bed slapen. Soms met nog een vriendin van mij erbij. . Dan gingen we lekker tegen elkaar aanliggen, enzo. Maar de vierde keer ofzo merkte ik dat ie echt verder wou gaan dan knus tegen elkaar aanliggen. Maar we hadden geen relatie enzo. Ik vond hem eigenlijk ook niet echt leuk (genoeg..). Maar inmiddels heeft iedereen uit die vriendengroep wel door dat ik nog maagd ben,, en dan wordt er vaak heeel verbaasd gereageerd.. Haaast verwijtend.. :(.
  Er was bijvoorbeeld een vriend van die bijna-vriendje, en die merkte wel aan mij dat ik niet snel zoen enzo,. Dus op een gegeven moment vroeg ie of ik nog maagd was. En ik zei ja,. Ging ie helemaal zeggen ‘huh waarom, je ziet er hartstikke leuk uit, danst leuk, bent spontaan, adrem,.. Waaaaarom’. En zo ging ie de hele avond door.. Terwijl ik er nooit mee zat, maar nu begin ik te twijfelen of ik niet raar ben..
  Maar dankzij dit artikel zie ik in dat het juist mooi is :)! Dankje!

  [Reply]

  Lisa Reply:

  Haha, ik herken een beetje jouw situatie. Ik ben ook 20 (bijna 21) en heb nog nooit een relatie gehad. Er toonden wel al een paar jongens interesse, maar het voelde voor mij gewoon niet goed bij hen. Ik wil alleen een relatie hebben met iemand die ik voor 100% leuk vind. Mss is dat een utopie en bestaat die prins op het paard helemaal niet, maar hey, je moet toch niet met jan en alleman een relatie beginnen als je toch niets voor hen voelt? Gelukkig zijn er in mijn vriendengroepje nog enkele meisjes in mijn situatie, maar als ik aan sommige mensen (vb. klasgenoten) vertel dat ik nog nooit een relatie gehad heb, reageren die ook altijd vreemd. Mijn raad dus: begin nooit een relatie met iemand waarbij je je niet jezelf voelt of met iemand waarop je niet 100% verliefd bent. Dan zal het toch nooit blijven duren. Wacht gewoon om een relatie te beginnen met een jongen waarbij je helemaal jezelf kan zijn, die je neemt zoals je bent en waarmee je van plan bent om eeuwig samen te blijven :)

  Proficiat trouwens Mascha en Gregor, ik hoop dat je genoten hebt van Brugge. Het is inderdaad een gezellig en prachtig stadje waar je heerlijk kan shoppen :)

  [Reply]

 53. Sabine says:

  Hoi Mascha,

  Als eerste gefeliciteerd. Ik hoop dat jij en je vriend een leuk weekend gehad hebben. Ik herken zoveel van mijn eigen relatie in je artikel. Zo grappig! Mijn vriend en ik waren 17 toen we een relatie kregen en 2 weken terug waren 12,5 jaar samen. Snap dus helemaal wat je bedoelt en welke reacties je krijgt vanuit je omgeving!

  [Reply]

  misthy Reply:

  Leuk:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  [Reply]

 54. Martine says:

  Wat verschrikkelijk leuk dit te lezen & ben erg blij voor je!

  Ik ben ook altijd een relatie type geweest. Mijn verhaal vind je misschien ook wel leuk om te lezen..
  Heb vanaf mijn 13de tot 17de een relatie gehad met een jongen (hij was 16 tot 20) die nog steeds (naast mijn huidige vriend) mijn beste maatje is. Tussen mijn ex en mij was het uitgegaan omdat ik meer wilde ervaren van het vrijgezelle leven, waar ik dus dik een jaar van heb genoten. Ikzelf moet wel echt toegeven dat dat mij heel goed heeft gedaan. Ik heb van allerlei kanten af een hoop geleerd over mijzelf en anderen. Ik denk echter dat dat ook met mijn eigen leeftijd te maken had. Ik was 13 en geen 16 zoals jij, dus nòg jonger. Daarbij moest ik dik een uur reizen om bij mijn ex te komen dus ook dat waren belemmeringen in onze relatie. Als hij dichterbij had gewoond hadden we gemakkelijker af kunnen spreken waardoor ik mijn vriendinnen ook meer kon zien. Ik denk als hij dichterbij had gewoond dat het nu nog aan was geweest, net zoals bij jou!

  Toch ben ik achteraf blij dat het zo is gelopen, anders had ik deze jongen niet ontmoet waarmee ik nu mijn verdere leven wil delen (we hebben inmiddels 1.5 jaar; ik ben 20, hij 23 dus hij is ook al vrij serieus). Deze jongen past uiteindelijk toch veel beter bij me, ondanks dat mijn relatie met mijn ex veel makkelijker verliep. Met mijn ex had ik noooooit ruzie en we konden lachen en waren beste maatjes. Aan de gezelligheid was echt niets mis maar aan de spanning wel. Ik denk dat daarom mensen hun relatie niet ALLEEN als beste vriend willen zien. Mijn huidige vriend nu is nu mijn aller beste maatje, maar waar ik óók echt verliefdheidsgevoel heb. En bij mijn ex miste dat echt wel na een jaar. Juist omdat ik met mn huidige vriend ook soms echt flink ruzie kan maken heb ik het gevoel alsof ik bij deze relatie veel meer intensiteit beleef. Daarbij heb ik in mn huidige relatie echt baat gehad van opgedane (o.a. seksuele..) ervaringen met anderen. En het feit dat ik nu meer weet over mezelf (wat ik wil, wat ik lekker/leuk vind, wat ik in het leven zoek) zorgt ervoor dat ik ben gegroeid in die jaren.

  Kortom, ik geloof er heilig in dat elke relatie anders is. Dat het absoluut niet voor iedereen is weggelegd om een relatie al zo jong aan te gaan. Sommige meiden, zoals ik, worden uiteindelijk toch erg nieuwsgierig naar anderen terwijl sommigen, zoals jij, er niets om geven en ontzettend blij zijn dat ze hun true love al zo vroeg hebben gevonden. Hoe dan ook vind ik het ontzettend gaaf dat 2 mensen al zo lang en vanaf zo jongs af aan al zo gelukkig met elkaar kunnen zijn. Het is je meer dan gegund, Mascha!

  [Reply]

 55. famke says:

  Ten eerste gefeliciteerd! Ten tweede, leuke tips. Ik hoor vriendinnen vaak zeggen dqt je absoluut geen relatie met je (beste) vriend kan hebben. Onzin! Ik vind dat ook wel iets hebben, je kent elkaar goed en zoals je al zei ga je niet op het uiterlijk af. Leuke post Mascha!

  [Reply]

 56. Marit says:

  Goede tips en leuk geschreven ook!:) volgens mij zijn jullie ook een goed stel samen:)

  [Reply]

 57. Betty says:

  Gefeliciteerd lieve Masch en Gre! Jullie zijn zo leuk samen! :-)

  Ik ben het he-le-maal eens met jouw tips. Elkaar waarderen, steunen en het leuk hebben met elkaar: dat is het aller belangrijkste.

  [Reply]

 58. Paulien says:

  Gefeliciteerd!
  Ik heb niet echt iets hierover te zeggen, ik ben 12 dus ik heb nog geen liefdeservaring :P
  Mijn ouders zijn 18 jaar bij elkaar en waren eerst ook vrienden voor ze een relatie kregen. Mijn

  [Reply]

  Paulien Reply:

  oh wacht, van de week hadden ze 20 jaar verkering, en deze zomer zijn ze 18 jaar getrouwd geloof ik :P

  [Reply]

 59. Marielle says:

  Waauw, wat een lange tijd. Gefeliciteerd! Leuk om te lezen dat jullie nog steeds zo gelukkig zijn samen. Ik met inmiddels een jaartje samen met mijn vriend, en ik hoop na 9 jaar ook te kunnen zeggen dat we nog steeds gelukkig samen zijn! :)

  [Reply]

 60. Esther says:

  Gefeliciteerd met jullie 9 jaar samen.
  Ik was afgelopen maand 1 jaar samen met mijn vriend. Ik ben nu 17 dus ook sinds mijn 16e samen. Ik kan me niet voorstellen dat we ooit nog zonder elkaar verder zouden moeten. En daarom ben ik altijd zo blij met mensen die van jongs af aan al zo lang samen zijn. Dit is het levende bewijs van dat jet echt kan!

  Heel veel geluk nog Mascha em Gregor

  [Reply]

 61. Barbara says:

  Het ‘rondscharrelen’ wordt vaak zo op een voetstuk geplaatst, alsof je iets ‘mist’ als je dat niet zou doen. Ik vraag mij af wát je dan eigenlijk zou missen. Want zo enorm interessant heb ik dat zelf niet ervaren. Het was soms wellicht grappig, maar niet echt iets dat voldoening gaf ofzo. Ben zo blij om nu in de 20 te zijn en verliefd te zijn, eerste echte liefde! Superleuk om je verhaaltje te lezen, leest fijn en leuke doch vanzelfsprekende tips.
  Vraag anders volgende keer eens aan de mensen die vragen of je niet iets hebt ‘gemist’ wát je dan gemist zou hebben. Benieuwd wat ze antwoorden!

  [Reply]

 62. Jenna says:

  congratz! leuke blog weer ;)
  en nog vele jaren xx

  [Reply]

 63. Evelien says:

  Ik las je tweet: zoveel bezoekers die lezen en niet reageren. Ik voel me geroepen nu even wat te plaatsen haha, ik lees al zo vaak sneaky mee!
  Als eerste: Gefeliciteerd! Als je zo’n mijlpaal bereikt zit het echt wel heel goed. Ben het ook helemaal met je eens, je kan iemand niet veranderen en dat moet je ook niet willen. Elkaar accepteren in hoe je bent, en ook in elkaars tekortkomingen. Uiteindelijk kan je om die kleine dingen lachen. Maar ook een van de belangrijke dingen: mét elkaar lachen! Van zo’n verhaal als dat van jou word ik altijd blij, het blijkt maar weer dat het wél kan :D Veel geluk nog samen ♥

  [Reply]

 64. Marloes says:

  Allereerst uiteraard gefeliciteerd met jullie 9 jaar samen zijn! Wauw, dat is een hele lange tijd (en ja daar komt het cliché) op jullie leeftijd. Je ziet het inderdaad maar erg weinig. Helaa en ik zelf niet in deze positie, maar had het graag ook zo gehad. Ik ven inmiddels 1,5 jaar supergelukkig met mijn vriend en heb mijn soulmate echt gevonden, dus klagen doe ik zeker niet.
  Ik herken veel van je verhaal in mijn eigen ouders. Mijn moeder was 15 toen ze mijn vader leerde kennen en in november van dit jaar zijn ze alweer 36 gelukkig getrouwd en nog steeds net zo verliefd. Supermooi om te zien vind ik altijd. Ik wens jou en Gregor alle geluk van de wereld toe en heel verl plezier en liefde voor de komende (minimaal) 50 jaar!

  [Reply]

 65. Roos says:

  Ten eerste, gefeliciteerd! ik hoop dat ik over negen jaar ook nog steeds met mijn vriend samen ben!

  Ik heb nog niet zo lang met mijn vriend, sinds begin dit jaar. Het is tussen ons eigenlijk anders gelopen dan anders. Toen ik hem leerde kennen had hij een vriendin(al ruim tien jaar) en ik genoot van mijn vrijgezellen leven. Toen het uitging met zijn vriendin, kreeg ik een relatie. Godzijdank duurde die relatie niet veel langer dan een maand. Langzaam groeiden mijn vriend en ik naar elkaar toe en nu kan ik me geen bestaan zonder hem bedenken. Ik ben een schijterd als het op liefde aan komt, ik ben bang om gekwetst te worden en om anderen te kwetsen. Of het nou om relaties, vriendschappen of familie gaan, ik sluit me heel gemakkelijk af.
  Maar bij hem is het anders. Alsof hij mij openbreekt en mijn ware “ik” weet te vinden. Ik geniet van elke seconde dat ik bij hem ben.
  We kunnen alles tegen elkaar zeggen, zelfs als we bang zijn dat we de ander kwetsen. Vreemd genoeg gebeurt dat nooit.
  Misschien lijkt het wat vlug om dit na vijf maanden te zeggen, maar ik denk oprecht dat hij en ik lang samen zijn.
  En zo niet, dan is het ook goed. Dan was het blijkbaar niet mean’t to be.

  [Reply]

 66. Lilian says:

  Gefeliciteerd! Ik ben ook al 9 jaar samen met mijn vriend, in december een 10jarig jubileum <3
  En het wordt echt alleen maar leuker als je elkaar langer kent en samen woont! Veel dingen samen doen, maar daarnaast ook elkaar de ruimte geven om dingen alleen te doen, gewoon omdat je hem een leuke avond met vrienden gunt.

  True

  [Reply]

  Lilian Reply:

  True love does exist! <3

  [Reply]

 67. Miek says:

  Ik ken het, ik heb nu bijna 10 jaar met mijn vriend en ik heb altijd het gevoel dat ik dit moet verantwoorden tegenover anderen. Heel jammer!

  [Reply]

 68. KimS says:

  Gefeliciteerd!

  Ik ben sinds mijn 13e samen met mijn vriend, inmiddels ook 9 jaar. We zijn super gelukkig samen. Mensen vragen inderdaad vaak of je niet iets hebt gemist als je al zo jong samen bent. Ik ben heel gelukkig zo. 5 jaar geleden hebben we ons appartement gekocht, en we hebben beide een leuk en goed leven.

  We kunnen ontzettend veel samen doen, en we hebben ook lekker onze eigen dingen.
  Zorg dat je elkaar steunt, en dat je elkaar in je waarde laat.

  [Reply]

 69. Roos says:

  Gefeliciteerd!! En ik reageer eigenlijk alleen maar om geen lurker te zijn zoals de 800 mensen die je op twitter benoemt ;) Maar wij lurkers zijn ook erg blij voor je, en vinden dit een superleuk artikeltje!! (wij zijn alleen te lui om te reageren hihi)
  (…zei zij namens de 800 andere anoniemelingen!)

  [Reply]

  Suzanne Reply:

  Haha, idd! Hier nog zo’n lurker. Gefeliciteerd!

  [Reply]

 70. Cynthiiaa says:

  Wauw, wat geweldig! Alweer 9 jaar, damn girl. :) Ik vind het zo leuk om het stuk te lezen, ondanks dat je over hem schrijft en dingen samen van jullie benoemd kun je de liefde voor hem al opmerken! :)

  [Reply]

 71. Linde says:

  super handige tips! als ik mijn vlam ontmoet ga ik zeker je tips opvolgen.

  [Reply]

 72. anna says:

  Gefeliciteerd meid! Ik vind dat je hele mooie tips geeft. Toen ik voor het eerst verkering kreeg (ik was 20) keurde mijn familie ‘hem’ af. (door ons leeftijdsverschil) We hebben elkaar jaren in het geheim gezien en hij was mijn grote liefde. Helaas kon ik de druk van mijn familie en vrienden niet meer aan en heb ik het uitgemaakt. Daar heb ik tot op de dag van vandaag nog heel veel spijt van. Volg je eigen hart, no matter hoe oud je bent!

  [Reply]

 73. Lauwra says:

  Super om dit te lezen! Ik zie er heel van mezelf terug. Ik kreeg ook met mijn vriend toen ik 16 was. Inmiddels zijn we bijna 5 jaar bij elkaar. Die reactie hoor je inderdaad vaker, hoe je dat wel niet doet zo lang.

  Op naar het volgende jaar!

  [Reply]

 74. Oefje says:

  Gefeliciteerd! Ik ben ook al bijna 9 samen met (inmiddels) mijn man.

  [Reply]

 75. Shivanie says:

  Aaah iets te laat, maar alsnog van harte gefeliciteerd! Mijn vlucht is net pas geland en ik had daarvoor geen internet :( ik hoop dat jullie nog heel erg lang bij elkaar zullen blijven en net zo van elkaar zullen blijven houden als op 1 mei 2003. Ik heb zelf nog geen vriendje en ik heb ook nog nooit een vriendje gehad, ik ben namelijk pas 16, maar ik heb er ook geen behoefte aan. Ik zie om me heen veel mensen met vriendjes en vriendinnen aankomen en ik vind jouw verhaal zo inspirerend. Ik weet niet ik ben gewoon heel blij voor je! Nogmaals van harte!

  [Reply]

 76. Liselot says:

  Gefeliciteerd! Echt mooi om te horen :)

  [Reply]

 77. Sandra says:

  echt heel erg leuk,
  Gefeliciteerd!

  [Reply]

 78. Manon says:

  Gefeliciteerd met jullie 9 jaar! En leuk stukje! Ik ben zelf 7,5 jaar samen met mijn vriend, vanaf mijn 16e ook. En mensen komen vaak ook naar mij toe voor relatietips. De beste tip is inderdaad dat je elkaar vrij moet kunnen laten en moet kunnen vertrouwen. Laat hem lekker biertjes doen met zijn vrienden! Elkaar beperken heeft juist het tegenovergestelde effect meestal. Ik heb ook vrienden die gigantisch onder de plak zitten en ik snap dat nooit zo. Je gooit je hele leven om, om elk weekend elkaars handje vast te houden op de bank.. En alleen maar omdat zij zijn vrienden niet aardig vindt. Dat hou je nooit lang vol volgens mij..
  Jullie gaan binnenkort ook samenwonen in New Babylon toch? Ik zit heel toevallig op dit moment in de randstadrail op den haag CS en sta dus onder je nieuwe huis ;)

  [Reply]

  Mascha Reply:

  haha leukk :D

  [Reply]

  Mariska Reply:

  Gaan jullie echt samenwonen in New Babylon? Gaaf! Lijkt mij ook wel wat, maar vind het nogal duur. Wel een supermooie locatie! Mijn vriend en ik wonen nu bijna 4 jaar samen in de KW laan in Voorburg (bij Laan v NOI in de buurt) en zijn deze zomer ook 9 jaar bij elkaar (vanaf mijn 19e).
  Elkaar vrijlaten maar tegelijkertijd ook tijd voor elkaar hebben is ontzettend belangrijk vind ik. En idd, je moet elkaar blijven supporten!

  [Reply]

  wendy Reply:

  Wat leuk Nee babylon! Ik ben nu al 6 jaar Samen met mijn schat: Tim!
  Wij wonen Samen ook in Voorburg! Van duvenvoordelaan!
  Wij zijn dol gelukkig!
  En mascha gefeliciteerd!!!!!!! :-)

 79. Dita says:

  Ten eerste, Gefeliciteerd meid! Echt super leuk dat jullie zo lang samen zijn :)
  Ik ben nu zo’n 2,5jaar samen met mn vriend. Het gaat nog steeds erg goed, en we zijn dol op elkaar. We wonen ook al dik 2jaar samen. Ging erg snel, maar voor ons was dat goed. Mn vriend is ook al 28, ik ben 22.. Wij waren er echt aan toe. En we vinden het heerlijk. Helemaal ons eigen ding doen..alles zelf bepalen, en genieten van elkaar. Vooral ook van de kleine dingen.

  Hiervoor heb ik ook 2,5jaar een relatie gehad. Wij verschilden toch te veel van elkaar, en hadden te veel andere toekomstplannen daarom is het stuk gelopen. Nog steeds heb ik goed contact met mn ex. Maar ik zie nu, en ook ouders en vriendinnen zien dat, dat ik veel happy’er ben enzo.. ;)

  Meis, geniet nog van al het moois wat op jullie pad mag komen.

  x

  [Reply]

 80. Debora says:

  Ah wat een mooi artikel, gefeliciteerd Mascha!

  [Reply]

 81. Steffi says:

  Ten eerste gefeliciteerd! Ik gun het je echt heel erg, zo’n leuke relatie met zo’n leuke jongen haha.

  Ik ben nu bijna 17 en heb ook al 14 maanden een relatie, hoop dat ik net wordt zoals jullie ;) hihi

  [Reply]

 82. lexy says:

  Hi Mascha, leuk artikel en gefeliciteerd! Mijn vriend is russisch, en ik nederlands, net omgekeerd dus. Wat ik wel moeilijk vind is dat ik merk dat mijn vrienden/vriendinnen het lastig vinden om engels te praten in zijn bijzijn (hij spreekt engels, russisch en spaans). Hij klapt ook vaak dicht als we bij ‘mijn’ vrienden zijn, terwijl ik juist heel goed pas in ‘zijn’ vriendengroep.. We zijn nu bijna een jaar samen (hiervoor heb ik een relatie van 3 jaar gehad, dus ik kan er ook wat van!) en helemaal happy!

  [Reply]

 83. Daphne says:

  jeeej ik hoopte al op dit artikel! heel erg gefeliciteerd! ik ben zelf 5,5 jaar samen (ook vanaf 16e) maar daarvoor ook nog relatie gehad. het gaat echt heel goed tussen ons. wij wonen nog niet samen en we doen heel veel leuke dingen en nemen echt de tijd voor elkaar. dat is mijn relatietip!

  [Reply]

 84. zuzu says:

  Hoi, ten eerste gefeliciteerd..

  İk ben nu 23 en mijn vriend 24 we hebben 7 jaar 3 maanden verkering gehad, nu zijn we 9 maanden gelukkig getrouwd..

  [Reply]

 85. Malou says:

  Gefeliciteerd met die mooie negen jaar! : ) Geniet van alle jaren die er nog bij zullen komen.

  [Reply]

 86. Anne says:

  Weet je wat denk ik vooral goed is? Niet rondscharrelen om ‘jezelf te ontdekken’ maar af en toe los van elkaar zijn om ‘jezelf te ontdekken’.

  Ik vind het heel knap (en goed) dat je een paar jaar op jezelf hebt gewoond en wens je alvast veel plezier met het samenwonen. Dat wordt vast fantastisch!

  Ik ben vanaf m’n 17e samen met mijn vriend, nu 4,5 jaar, en ben pas van Brabant naar Haarlem verhuist. We zijn samen en we blijven samen, maar ik vind het belangrijk dat we ons apart van elkaar ontwikkelen. Zoals de planning nu is gaan we volgend jaar Maart een maand samen reizen, hopelijk kunnen we daarna al gaan samenwonen en anders een jaar daarna. Het is zo fijn om gelukkig te zijn en toekomstplannen te hebben waar je ook gelukkig van wordt. Ik wens je alle geluk.

  [Reply]

 87. Roxane says:

  Tof :) kan me er best in herkennen: ben 24 en 8 jaar samen, dus ongeveer hetzelfde als jullie. Mijn beste vriendin van studie heeft haar vriend ook al heel lang, vod ik persoonlijk wel fijn, om om te gaan met iemand die ook al zo lang bezet is. Zeker met uitgaan ofzo als alle anderen staan te sjansen ;)

  [Reply]

 88. Oumaima says:

  hartelijk Gefeliciteerd!!<333

  [Reply]

 89. Puck says:

  Een beetje laat maar alsnog heel erg gefeliciteerd! Op de Beautygloss Party vond ik jullie ook al zo lief samen, jullie passen heel erg bij elkaar! Leuk artikel :).

  [Reply]

 90. Marilyne says:

  Nou, proficiat! Ik ben nu zeventien en heb al een jaar een relatie met mijn vriend. Vind ik ook al best lang, maar het gaat super zo. Heb ook geen anderen nodig, al ben ik dan wel jong :)

  [Reply]

 91. Sara says:

  Hee Mascha,
  Ik ben echt heel blij voor jou en je vriend, jullie zijn een leuk stel en hij is (voor zover ik dat kan opmaken) echt heel lief voor je. Ik ben nog maar 14 (over een paar dagen 15, haha) dus ik kan nog niet echt beoordelen hoe ik later ga zijn zeg maar, maar ik vind ook dat het het mooist is om je ‘te bewaren’ voor die ene persoon, en ik vind het ook heel mooi om te horen dat jullie beste vrienden zijn, dat hoop ik later ook te hebben! :) Ik wens jullie nog heeel veel geluk samen in de toekomst, ook als jullie gaan samenwonen enzo, enneh, goed bezig, haha. :)
  Liefs,
  Sara

  [Reply]

 92. Suzanne Hage says:

  Super mooi verhaal en super fjine tips! Moet ik echt onthouden <3

  [Reply]

 93. Elis says:

  Herkenning :D Ik ben sinds ’97 samen met mijn lief en we zijn nog steeds stapeldol op elkaar. Naast lovers ook best friends… een leven zonder hem zou ik me niet voor kunnen en willen stellen.

  [Reply]

 94. Mélissa says:

  Heej, gefeliciteerd! En wat leuk om te lezen, vooral dat stukje over de kleine dingetjes die alleen jullie 2 snappen, heerlijk herkenbaar! Ik heb nu 2 en een half jaar met mijn vriend en wij hebben ook zo onze kleine dingetjes en woordjes waar we om kunnen lachen. Niemand anders snapt ze, soms hoeven we elkaar alleen nog maar aan te kijken en we snappen elkaar helemaal zonder ook maar iets te zeggen. :D

  [Reply]

 95. Stefanie says:

  Wauw, 9 jaar, gefeliciteerd! :D Ik vind jullie zo een leuk koppel :)

  [Reply]

 96. Noemy says:

  Gefeliciteerd! Wat een leuk blogstukje :D Ik hoop dat jij en Gregor voor altijd bij elkaar blijven. Jullie zijn echt zo lief en leuk samen :D

  [Reply]

 97. Luciëlle says:

  Aah superleuk! Gefeliciteerd met jullie 9 jaar (en 1 dag) samen!:) Jullie zijn echt een leuk stel!:)

  [Reply]

 98. Amber says:

  Mijn leerkracht is nu 36 en is al van haar 16 samen met haar vriend, dus niet is vreemd :) go girl!

  [Reply]

 99. Emelien says:

  Gefeliciteerd!
  ik was op 1 mei namelijk 2 jaar samen en ik ben 16.

  [Reply]

 100. Sara says:

  Gefeliciteerd!

  [Reply]

 101. Anne says:

  Ik ben nu 2 en een half jaar samen met mijn vriendje en sinds anderhalf jaar wonen we ook samen. Ik ben nu 20 en toen ik hem ontmoette was ik 17, dus het is allemaal heel snel gegaan!

  Van de ene kant vind ik het doodeng, het idee dat ik vanaf mijn 19e al zover was en dit voor de rest van mijn leven niet veranderd beangstigt me best wel.
  Aan de andere kant: mijn vriendje is mijn lief, mijn allerbeste maatje en ik word altijd weer vrolijk als hij thuis komt van een dag werken of als we een nachtje niet bij elkaar hebben geslapen. We kunnen urenlang luieren of juist feesten tot laat in de nacht..
  Ik maak me dus eigenlijk gewoon geen zorgen over onze toekomst, het gaat super zo, en ik heb het gevoel dat dit niet weg zal gaan. Ik laat alle obstakels en kansen over me heen komen :)

  [Reply]

 102. MindOfMine says:

  Hey Mascha!
  Gefeliciteerd met deze mijlpaal!
  Heerlijk joh zo’n lange relatie! Mijn eerste vriendje kreeg ik ook op mijn 16e en dat heeft bijna 4,5 jaar geduurd.. Als dat goed was blijven gaan had ik er ook geen problemen mee gehad als dat nu nog aan zou zijn. Daarna ben ik 2,5 jaar vrijgezel geweest en heb sindsdien weer een vriend, waar ik inmiddels ook al lang mee samen woon en een eigen huisje mee heb. Deze vriend is echt de beste persoon éver en ik zou mijn leven lang bij hem willen blijven. Toen ik van 16-20 met mijn ex was dacht ik dat ook, maar nu ik ouder ben weet ik wel dat hij niet bij mij paste.
  In die relatie was ik ook veel meer op hem gericht en nu heb ik (geleerd door die vrijgezellentijd en op mezelf wonen) een veel vrijere relatie, waarin ik nog heel vaak alleen met vriendinnen ga stappen.
  Vrijheid is het keyword als je je relatie op de lange termijn wil laten slagen. Dan heb je elkaar nog wat te vertellen :)

  [Reply]

 103. Inge says:

  Gefeliciteerd! Leuke tips, ik herken mijzelf heel goed hierin. Sinds mij 16e ben ik samen met mijn huidige vriend. 14 juni volgend jaar zijn we 15 jaar samen. Op die dag gaan we trouwen :-)

  [Reply]

 104. Joyce says:

  Dit vind ik zo fijn om te lezen! Ik ben nu 16. Ik en mijn vriend zijn nu bijna 7 maandjes elkaar (ik ontmoette hem toen ik 15 was). Er is wel een aardig leeftijdsverschil van 4 jaar. Mijn ouders hebben daar niet echt problemen mee. Alleen in onze omgeving zijn er nog al eens mensen die daar erg vervelend op reageren. In het half jaartje dat we bij elkaar zijn, hebben we echt al veel meegemaakt samen.
  Ik vertrouw hem, hij vertrouwt mij. Het klopt gewoon. Natuurlijk weet ik niet zeker of we echt voor altijd samen blijven maar op het moment zou ik niets liever willen dan alles met hem delen!

  Mascha en Gregor, gefeliciteerd met jullie 9 jaar samen! Echte liefde is het aller mooiste om te zien.

  [Reply]

 105. Kelly says:

  Gefeliciteerd!!! Goede tips ook. Zelf ben ik ook al 5 jaar met mijn vriend en ik zou geen ander meer willen. Je gaat ook aan elkaar wennen enzo, en dat is fijn :)

  [Reply]

 106. Iva says:

  Gefeliciteerd! Nog heeeel veel jaren samen :)

  [Reply]

 107. Sarina says:

  Gefeliciteerd meid!
  Dat ‘sex’ gedeelte ken ik wel ja. Mijn vriend is ook mijn enige en daar ben ik trots op we zijn al 3jaar samen en ii mis echt geen andere jongen. Ik weet nog op de middelbare school dat het echt not done was als je het bed nog nietgedeelt had paar jaar laten vonden die zelfde mensen het juist knap dat ik het had ‘volgehouden’.

  De high five doen wij ook wij zeggen dan ook nog ‘tik em aan’ dr bij, heel maf haha.

  [Reply]

 108. Elise says:

  Heb nu 3,5 jaar met m’n vriend, maar ‘t voelt veel korter. Gek hoe snel zoiets gaat en hoe je naar elkaar toe groeit. 3,5 jaar nog lang geen 9 jaar, maar ik denk dat we daar eigenlijk ook wel komen. Ik weet niet precies hoe, maar het gaat geweldig zoals ‘t gaat. Beste maatjes maar dan nog verliefd ook.

  En natuurlijk gefeliciteerd!

  [Reply]

 109. Jolien says:

  Ooowh! zo leuk! Proficiat aan jullie alletwee!

  Brugge is een prachtstad! Ik studeer er, omdat ik met een gebroken veot zit was ik er spijtig genoeg dit weekend niet, anders was ik je misschien wel tegen gekomen! :)

  [Reply]

 110. Tais says:

  Wat leuk Masha. Ben echt Blij voor je! Na dat ik dit gelezen heb dacht ik bij mij zelf, hoe zou masha eruit zien op haar Bruiloft hahaha…

  [Reply]

 111. Vera says:

  Proficiat Mascha! Ik vind het echt heel erg leuk voor jullie :) Ik ben ook al vanaf mijn 16e samen en wij zitten nu op 5.5 jaar. Hopelijk blijven wij net zo lang samen als jullie. Wat dat betreft ben je echt een voorbeeld voor mij!

  [Reply]

 112. nog gefeliciteerd, hoor wij zjn dit jaar 8jaar samen en hebben wel het 1 en ander meegemaakt waardoor de bovenstaande dingen niet altijd vanzelf sprekend lijken helaas, maar we houden van elkaar en `vechten` voor onze relatie!

  [Reply]

 113. Anneke says:

  Gefeliciteerd Mascha, vind het zo leuk om over jou en je vriend te lezen.
  Ik heb zelf nu een relatie van 2,5 jaar, en we zijn ook begonnen als vrienden. Lachen om eigen grapjes en high five zonder iets gezegd te hebben is voor ons niet onbekend, haha. Maar ik merk wel dat ik het soms moeilijk vind om hem alleen te laten bij vrienden. Ook omdat ie een keer verzwegen had dat ie stomdronken was en heeft zitten kotsen op straat.
  Dus toen kwam ik op een verjaardag en werd er hard om hem gelachen en dat filmpje van hem afgespeeld.
  Dronken zijn en kotsen; kan gebeuren! maar het mij expres niet vertellen vind ik dan weer naar. Want wat zou hij me dan nog meer niet (willen) vertellen. ;)

  Maar goed, denk dat wederzijds vertrouwen erg goed werkt after all :P

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Wat zei hij er zelf over? Klinkt alsof hij zich er gewoon heel erg voor schaamt tegenover jou..

  [Reply]

  Anneke Reply:

  Het is al weer even terug dus weet het niet meer precies. Hij vond ‘t niet nodig om te zeggen, maar ik denk dat er ook wel schaamte achter zetten. Maar op dat soort momenten wil ik er gewoon voor hem zijn, en als hij eerlijk zegt dat hij teveel gedronken heeft en het verkeerd viel kan ik er beter mee om gaan dan dat ik het later hoor.
  Hij heeft toen hij jong was (voordat hij 15 was) veel gedronken, en daar is hij niet trots op, dus we hebben een soort compromis dat we dit niet doen, zowel dan samen of we vertellen het aan elkaar. :P

  [Reply]

 114. Annet. says:

  Gefeliciteerd voor jullie allebei !

  [Reply]

 115. Akkelien says:

  Van harte gefeliciteerd! Ik herken mezelf enorm in dit verhaal. Ook ik was 16 toen ik een relatie kreeg met mijn vriend (ik ben nu 21). We zijn dan nog geen 9 jaar samen, maar al flink op weg. Aan mij word ook regelmatig gevraagd of ik niet nieuwsgierig ben naar andere mannen en of ik niet wat jong ben om me al ‘vast te klampen’ aan één man. Soms bracht dat me aan het twijfelen, maar wat is dat ook eigenlijk een onzin! Ik ‘klamp’ me dolgraag vast aan een man die er altijd voor me is, die me gelukkig maakt en bij wie ik me prettig voel :)

  [Reply]

 116. Jolanda says:

  Mijn vriend en ik zijn ook 9 jaar bij elkaar.
  We leerden elkaar ook kennen toen we allebei 16 waren.
  Dat was december 2002.
  Nu gaan we 1 juni trouwen! :)
  We ruilen onze vriendschapsringen van 2002 in voor trouwringen van 2012 :p hihi

  [Reply]

 117. Emma says:

  Gefeliciteerd!
  klinkt heel leuk! ben zelf ook heeeel blij met mn vriend :)
  goeie maatjes zijn is zeker belangrijk, maaar t moet niet saai worden..
  Hebben jullie ook wel eens goed ruzie?

  [Reply]

 118. Marijke says:

  Proficiat! :)

  Maar hoe doe je dat als een dicht familielid of een goede vriend(in) er niet volledig achterstaat?
  Ik ben bijna 2 jaar samen met mijn vriend, en mijn oudere zus (zij is bijna 23, ik bijna 20) staat er niet achter… Ze heeft altijd wel iets van commentaar op m’n vriend (gelukkig woont zij niet meer thuis). Als ik vraag wat hij mis heeft gedaan, krijg ik maar een vaag antwoord. M’n moeder en broer vinden hem wél leuk, dus het ligt meer aan m’n zus dan aan hem.
  Maar toch trek ik het mij hard aan, harder dan ik wil toegeven tegen over m’n vriend…

  [Reply]

 119. debby says:

  Gefeliciteerd! Ik heb zelf ruim 6 jaar met mijn vriend. Onze kracht is dat we mekaar los laten. Daar bedoel ik mee dat we mekaar niet claimen en elkaar alles gunnen. Wil hij een weekendje weg met vrienden dan kan dat en omgekeerd ook. We zijn zoals we zijn en dat moet een partner accepteren, niet geen verandering of proberen te veranderen. Daarbij hebben wij de grootste lol want dat ik ook een belangrijk punt. Hij is hij en ik ben ik twee aparte mensen maar samen zijn wij wij…

  [Reply]

 120. makbule says:

  mascha omg you are awesome.

  Volg je blog echt al een tijdje en ik merk dat je echt zo’n goed meisje/vrouw bent.
  oprecht en eerlijk.

  Ik heb ook al best een lange relatie (5 jaar alweer mijn vriend en ik zijn allebei 20)

  dankje voor deze tips! Ik heb wel momenten dat ik mijn vriend wil veranderen, maarja als hij dat niet wil lukt het niet. Ik ben er ook inmiddels mee gestopt en nadat ik jou tips heb gezien ga ik het ook niet proberen.

  Ik wilde heel graag dat hij na zijn mbo door zou studeren naar het hbo, maar dat wilde hij dus niet… hij wil graag werken en ik zal dat accepteren

  trouwens, na je artikeltje over je opleiding sph vorig jaar was ik wel overtuigd hoor! hhahaha want op dit moment doe ik een sph opleiding echt superleuk vooral de psychologische vakken zoals levenslooppsychologie en stromingen in de psychologie zijn geweldig leuk.

  ik wil ook graag doorstromen naar de uni. even kijken of dat kan.

  greetingz!!

  en ik wens dat jij en je mannetje heel oud worden samen! :D

  [Reply]

 121. Esmée says:

  Nog gefeliciteerd!!
  Ik hoop voor jullie dat jullie heel oud worden samen!

  Liefs,
  Esmée

  [Reply]

 122. Tamara says:

  Ik ben ook al ruim 4,5 jaar samen met mijn vriend. Hij was 15 en ik 16. Inmiddels wonen we ook samen. Maar pas sinds we samenwonen kan ik hem wat meer loslaten. Wetend dat hij echt oprecht voor mij gekozen heeft. Wij zijn ook elkaars eerste en geen van ons heeft daar moeite mee. We vertrouwen elkaar blindelings en naast dat we ontzettend veel van elkaar houden, zijn wij ook de beste vrienden. Ik kan over alles praten met hem! Ook zijn onze vrienden verweven met elkaar, maar goed.. wat wil je ook na 4,5 jaar? Wij hopen dat we de rest van ons leven samen mogen zijn, maar als het aan ons ligt komt dat wel goed! Wij trekken ons niets aan van zeurende (vaak jaloerse) mensen!

  [Reply]

 123. Dil says:

  Gefeliciteerd Mascha!!!

  Ik ben heel blij voor je.

  Ik zit zelf met een probleem ik zou dinsdag 2jaar hebben met mijn vriend ik heb het gister tijdelijk uitgemaakt omdat ik er niet meer tegen kan, maar er is geen respect meer over de laatste tyd hebben we alleen maar ruzie en soms scheld hij me gewoon uit. Ik heb het zovaak geprobeerd, we zien elkaar ook bijna elke dag ik denk dat we zo aan elkaar zijn gewend , dat hij daarom zo vaag doet maar ik weet wel dat hij van me houd 100%.

  nu las ik dit en ik zou graag wat tips willen mascha want het doet me echt pijn en k kan aan niemand anders advies vragen want ik heb eigelijk geen vriendinnen ( ik ben bijna 22.. )

  Ik hoop dat ik een paar goede tips binnen krijg, heel erg bedannkt alvast voor de moeite.

  [Reply]

  Sara Reply:

  Misschien zitten jullie teveel op elkaars lip? Waar hebben jullie dan ruzie over, dat hij begint te schelden? Wij wonen nu samen, dus zien elkaar sowieso elke dag. Maar vroeger was dat ook wel al zo. Ookal heb je geen vriendinnen, (ik heb er ook niet veel hoor, juist omdat ik veel met mijn vriend samen ben en wij hele goede vrienden zijn). Neem af en toe lekker de tijd voor jezelf, en laat je vriend ook lekker zijn eigen ding doen. Soms is het goed om elkaar een beetje te missen, dan ben je nog dankbaarder voor de momenten samen daarna.

  [Reply]

 124. Leandra says:

  Ben het helemaal met je eens! Ook wat de tips betreft.
  Ik ben nu al 11,5 jaar samen met m’n vriend en ben 28 jaar en heb ook nooit een andere relatie hiervoor gehad. En bij mij vinden de meeste mensen die dit horen/weten het ook heel vreemd dat ik maar met 1 man naar bed ben geweest. Net alsof ik me ervoor moet schamen ofzo… Maar ik snap zelf echt het probleem niet. Ik ga het toch niet uitmaken met iemand waarvan ik het meeste van de wereld hou om eens te kijken hoe het is met een andere man in bed!
  En hij is ook m’n beste vriendje, maar daarnaast ben ik nog steeds heel erg verliefd op hem, nog wel meer dan in het begin van onze relatie. En als ik dan vrienden om ons heen zie die na een paar jaar alleen nog bij elkaar zijn omdat ze kinderen hebben of een huis hebben gekocht, dan ben ik toch liever bij mijn vriendje omdat we elkaar de leukste persoon vinden die we kennen ;)

  [Reply]

  Leandra Reply:

  Ohja en gefeliciteerd natuurlijk! lol!

  [Reply]

 125. Antje says:

  Hee!

  Nog gefeliciteerd! Ik weens jullie nog heel veel gelukkige jaren toe!

  Heb zelf een relatie van bijna 7 jaar nu. Ik was toen 13, nu 20 en wij zijn ook nog heel gelukkig samen! Denk dat het komt omdat we gewoon lekker ons zelf kunnen zijn bij elkaar, wat natuurlijk ontzettend belangrijk is in een relatie.

  [Reply]

 126. kim says:

  Leuk om te lezen! Ik moest constant denken aan een relatie van mij die iets langer dan een half jaar geleden is stuk gelopen. En ik heb nog altijd zoveel spijt van vanalles… En nu ik dit stukje heb gelezen: Echt alles klopt en hoe je alles uitlegt. Ik kan er geen woorden aan toevoegen. Jammer genoeg heb ik dit alles maar beseft toen mijn relatie was stukgelopen..

  [Reply]

 127. lara says:

  Wauw wat een mooi verhaal. Op naar de 100+ samen! je schrijft superleuk vind ik. Groetjes,
  Lara

  [Reply]

 128. Elyne says:

  Gefeliciteerd!
  Heel leuk allemaal. Ik heb het zelfde met vriendinnen die zeggen van: geniet van je leven voordat je eraan vast zit, maar voor mij hoeft dat helemaal niet.
  Ik wil niet iedere week met een ander in bed te liggen bijvoorbeeld.
  Liever levenslang een goede relatie dan 100 korte.

  [Reply]

 129. Tami says:

  Proficiat Mascha!
  Ik ben nu bijna 18 en ben binnen 2 weken ook 4 jaar samen met mijn vriend.
  Wat dus wil zeggen dat we samen zijn sinds ons 14de.
  Door de jaren heen heb ik ook heel wat geleerd over een relatie hebben, waaronder de tips die jij net meegaf aan jou lezers.
  Een belangerijk punt in een relatie vind ik ook dat wanneer je je iets dwars zit, je het ook moet uitleggen, gewoon op een rustige manier.
  Ik ken een paar vriendinnen die dan boos gaan doen tegen hun vriend, terwijl die vriend niet eens weet wat er scheelt, als je nu gewoon vertelt wat er is dan is al dat ik-doe-boos-gedoe niet nodig en worden zovelen ruzies vermeden.

  Ik wens jullie alvast nog véél gelukkige jaren toe!
  Groetjes

  [Reply]

 130. Amy says:

  Gefeliciteerd!!:)

  [Reply]

 131. Gabriëlla says:

  Ten eerste gefeliciteerd lieve Mascha! Nog veel jaren erbij! En ten tweede: ik herken mezelf in het stuk dat anderen zeggen dat ik iets mis of dat ik mezelf totaal niet moet binden op deze leeftijd. Ook dat ik ‘alle smaken geprobeerd moet hebben’. Daarom mag ik de familie van mijn vriend ook totaal geen schoonfamilie noemen en mag ik niet met mijn vriend slapen. Ik ben bijna 16 jaar & soms vind ik het leuk om over de toekomst te praten. Mijn vriend en ik zijn 9 maanden samen. Ik vind het echt heel pijnlijk om te horen van anderen mensen dat ik ook eens om me heen moet kijken naar andere jongens als ik daar zelf geen behoefte aan heb.

  [Reply]

 132. Mie says:

  Proficiat met je 9 jaar samen, echt super! :) Ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen, maar helaas. :D

  Wat leuk dat je in Brugge bent geweest, ik woon daar en vind het echt een prachtige stad. En ook een erg veilige stad: erg weinig criminaliteit. Ik vind het leuk dat je een afwisseling hebt tussen cultuur en shoppen. :)

  [Reply]

 133. ikram says:

  Gefeliciteerd! Uiteindelijk is samenzijn een kwestie van wederzijds respect en het negeren van die venijnige commentaren van jaloerse mensen :D Ik wens jullie in ieder geval nog veel geluk samen!

  [Reply]

 134. Brechtje says:

  Wat fijn dat jij en Gregor zo gelukkig met elkaar zijn. Dat jullie al vanaf jullie 16e bij elkaar zijn vind ik echt heel mooi en knap. Leuk dat je tips geeft voor een relatie, hopelijk zijn jullie nog lang gelukkig samen!

  [Reply]

 135. Sara says:

  wauw gefeliciteerd! Ook heel leuk om te lezen, want ik zit in hetzelfde schuitje en mensen begrijpen het vaak inderdaad niet. Wij zijn alweer 6jaar samen en ook sinds ons 16e. ik vind het heerlijk dat ik iemand heb met wie ik mij zo goed en fijn voel, die er altijd voor mij is. We wonen ook samen en het gaat super goed. Veel vriendinnen van mij zitten in een heel ander leven, op kamers en vriendje hier vriendje daar. Dat is vaak heel lastig. Ik heb meerdere malen meegemaakt dat we met 5 vriendinnen gaan stappen en na een tijdje is iedereen een jongen ‘tegengekomen’ en sta ik daar in mijn eentje. vreselijk. Hierdoor ga ik vaak niet mee, of samen met mijn vriend mee, wat best lastig is soms. Wij zijn nog niet in de fase dat we 1 vrienden groepje hebben samen, maar dat is ook oke denk ik. Gewoon lekker af en toe je eigen ding doen, al doen wij wel veel samen. Ik ben supergelukkig en wij hebben nog steeds de grootste lol iedere dag en daarbij ook de nodige passie en romantiek. Die is zeker niet weg na 6 jaar. Het is een heel verhaal geworden, maar kort gezegd, vind het heel leuk om dit te lezen en ik begrijp het :)!

  [Reply]

 136. julie says:

  Gefeliciteerd! mijn ouders zijn ook al bij elkaar vanaf hun 17 en 18 en ze zijn nu 43 en 44 met vier kinderen.
  ik vroeg me trouwens af of ik je emailadres mocht, want ik wil je even mailen: halve fanmail en een niet-beautygerelateerde vraag.
  kus

  [Reply]

 137. Jana says:

  Gefeliciteerd!
  Mijn ouders zijn ook al van heel jong samen (mijn moeder van haar 14 jaar en mijn vader van zijn 17de) en ze zijn ondertussen al 27 jaar getrouwd!
  Dat is toch echt iets waar ik trots op ben, heel weinig mensen kunnen dat zeggen, maar jij kan dat wel! en daar mag je echt blij en trots op zijn :)
  xx Jana

  [Reply]

 138. Pukje says:

  9 jaar samen, respect! :D
  Ik vertelde pas tegen een vriendin dat ik en mijn vriend (5 jaar samen) maatjes zijn. Nou dat kon echt niet dat was wel zo enorm sex loos. Alsof sex het eneige is waar een relatie om draait, ja het is belangrijk maar niet het belangrijkste!
  Bedankt voor je verhaal :)

  [Reply]

 139. Jill says:

  Ik heb dit echt met tranen in mijn ogen gelezen. Wat mooi dat jullie elkaar hebben gevonden en al 9 jaar samen zijn! Het klinkt echt alsof jullie de ware voor elkaar zijn. Wat bijzonder! Geniet van elkaar :) Veel geluk samen!

  [Reply]

 140. Di says:

  Heeejj Mascha, Gefeliciteerd en nog vele jaren samen.
  Wij zijn bijna 5 jaar samen, tijd vliegt!!
  Wat ik zelf merk is dat ik minder contact heb met mijn vriendinnen, of ik het erg vind? Ja en Nee… Als ik erover nadenk of iemand begint erover dan wel, dan denk ik ojaa klopt wel. maar 9 van de 10 keer denk ik daar niet over omdat wij al zo druk hebben en onze vrije tijd voor elkaar willen houden. Aangezien we zo druk hebben allebei vinden wij het veel leuker om samen iets leuks te doen. Ik ga liever met hem naar zwemmen, shoppen, bios, uiteten etc, wat ik eerst met hen deed. In het begin dachten ze dat gaat wel over omdat het nog nieuw is maar ondertussen zijn we getrouwd, totaal 5 jaar bijelkaar en nog steeds is het zelfde.. En nu hoorde ik dat ze zeggen dat ik niet mag van hem of dat ik bang ben dat ze hem van me afpakken, dat vind ik wel jammer.

  [Reply]

 141. Ellen says:

  Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met deze mijlpaal..!
  Nu ik dit lees schiet ik helemaal vol. Ik heb zelf 3 maand geleden het uitgemaakt met mijn vriend. Ik had toen nog maar 8 maand met hem. Reden: ik ben te onzeker. Al van jongsafaan is mij ingepeperd dat ik te dik, lelijk en waardeloos ben door mijn directe omgeving. Ik ben nu 19 jaar en ben echt niet te dik. Het is voor mij nu heel erg lastig om te begrijpen dat iemand je wel mooi vind, je wel accepteert zoals je bent, je niet uitlacht als je een keer 2 pukkels op je voorhoofd hebt, je niet slaat omdat je zegt dat je niet meer eten hoeft…… Om maar een paar voorbeelden te noemen. Waar ik benieuwd naar ben is of iemand zich hierin herkent? En of iemand mij zou kunnen helpen om mijn ‘verleden’ volledig achter mij te laten en mijzelf te accepteren zoals ik ben. En nu weet ik dat er mensen gaan denken ‘joh, ga toch naar een psycholoog..’ maar nee zo makkelijk is het allemaal niet. Ik ben al drie keer bij een psycholoog geweest maar het beeld krijg ik zo 1-2-3 niet uit mijn hoofd omdat je bij hun altijd hetzelfde hoort omdat hun, zo vind ik het in elk geval, zich niet helemaal kunnen verplaatsen in je. Misschien is er hier iemand die zichzelf wel herkent in mijn verhaal en die mij misschien kan vertellen hoe hij of zij dit ‘opgelost’ heeft………

  [Reply]

 142. Ilse says:

  Allereerst een dikke proficiat met jullie 9 jaar samen zijn =D.
  Ik herken veel tips die je verteld. Ik ben ondertussen ook al 7,5 jaar samen met mijn vriend en ook al vanaf mijn 15e jaar. Ik merk ook dat veel mensen geshockt zijn als je dat verteld aan hun. ‘wow, echt ofwa…amai al zolang, en dat gaat nog altijd goe?’

  Echt goede tips, ook helemaal van toepassing bij mij. Mijn vriend is mijn beste vriend waar ik alles tegen kan vertellen, met wie ik de meeste lol maak, we kennen elkaar door en door… Maar af en toe moet je hem loslaten en alleen iets laten doen of moet jij alleen iets doen. Verder moet je elkaar steunen door dik en dun. Mijn vriend is een wielrenner en ik probeer elke week mee te gaan. Mijn vriendinnen verklaren mij soms gek maar het is een onderdeel van mijn leven geworden. Mocht ik hem hier niet zo goed in steunen dan denk ik nie dat de relatie zolang bleef rechtstaan. Maar hij steunt mij ook onvoorwaardelijk.

  En mensen, niet getreurd als je nog geen relatie hebt. Je komt echt nog wel de goede jong tegen, die je neemt zoals je bent!

  [Reply]

 143. katrien says:

  Wauw, dit is zo mooi!
  Ik ben jaloers op het feit dat je zo iemand naast je zijde hebt maar tegelijk ook niet omdat ik nu totaal van mijn vrijheid kan profiteren en kan ‘experimenteren’.
  Je geeft echt hele mooie tips, en echte waarheden!

  [Reply]

 144. Kelly says:

  Ik ben ook bijna 8 jaar samen met mijn vriend en ik word er 23. Maar saai? Nee. Ik verlang soms wel heel sterk naar andere mannen, maar het is het niet waard. Ik heb jaren gezeten met het feit dat ik niet ‘vrij’ kon zijn, niet genoot van het leven,…. Maar nu weet ik dat je soms keuzes maakt en op lange termijn komen die je vaak goed uit. Zoalng je maar niet ‘te’ vast zit aan elkaar, in de zin van te afhankelijk, dan komt dat wel goed. Denk nooit ‘zonder hem ben ik niets’, maar ga er van uit dat hij je elke dag kan verlaten/bedriegen/…. Op die manier blijf je toch wat op jezelf gericht en ga je niet afhangen van iemand anders

  [Reply]

 145. Mar says:

  Fijn dat je je mannetje hebt gevonden en nog steeds gelukkig bent!
  Ik zit nu in een klote tijd, 4 jaar samen waarvan anderhalf samenwonen en hij geeft aan dat ie niet weet wat ie wil, “dit is het niet voor hem”. Absoluut niet aan zien komen, en ben totaal gebroken. Ik ben tegen de 30 jaar, niet fijn om weer vrijgezel te moeten zijn. Daarbij dus ook bijna woningloos…

  [Reply]

 146. Denice says:

  Gefeliciteerd dat jullie al 9 jaar samen zijn!
  Ik ben zelf vanaf mijn 16e samen en ben 22, dus ook al 6 jaar samen!
  Ik vind het heerlijk om al zo lang samen te zijn met mijn vriend, en zou ook geen ander willen. Er wordt vaak tegen mij gezegd, pff heb je er nooit eens genoeg van, maar ik vind het juist heerlijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook weleens getwijfeld heb over het feit dat ik dan denk dat we nog alleen maar vrienden zijn, maar als ik dan naar m keek werd ik heel gelukkig. Ik weet nu dat ik met hem oud wil worden!

  Ik vind jullie heel erg leuk samen, en ben er trots op dat jullie al zolang samen zijn!

  [Reply]

 147. elisexx says:

  proficiat mascha dat is echt heel mooi mensen die zo veel van elkaar houden vind ik echt prachtig en ja ik weet het brugge is een mooie stad en we zijn er trots op :)xx

  [Reply]

 148. Gina says:

  Hey,

  Gefeliciteerd!

  ik volg je sinds kort, en vind je echt een leuke meid!

  liefs!

  [Reply]

 149. Nathalie says:

  Hee grappig, over een week zijn mijn vriend en ik ook 9 jaar samen! Ik was net geen 16 toen ik hem ontmoette (en hij was dus al 16)…
  Zeer herkenbaar al die vragen al moet ik bekennen dat ik er toch wél soms over nadenk hoe het zou zijn geweest als ik hem toen niet ontmoet had of hoe het zou zijn met een ander (en dan niet enkel de seks hoor, maar gewoon het samenzijn in het algemeen).

  [Reply]

 150. Ngoc Anh says:

  Wauuww dat is indd mooi, vooral toen je zei van dat vertrouwen, hahah lekker met 5 mannen op vakantie, haha.
  Gefeliciteerd! 9 jaar is echt heel lang! Hebben jullie wel eens ruzie gehad?

  [Reply]

 151. Lisa says:

  Ik vond dit berichtje laatst zo leuk om te lezen! Het heeft mij enorm kracht gegeven. Ik ben nu bijna 19 en zit in een lastige thuissituatie. Ik ben 4 jaar samen met mijn vriend en we wilden dus graag samen een plekje gaan zoeken. Hij woont al 3 jaar op zichzelf dus ben gewend aan het huishouden samen doen. Ik twijfdelde alleen enorm.. Ik ben nog jong, al zo lang samen en je hoort van iedereen altijd ”goh meis.. je bent nog zo jong!” Maar toen ik dit las.. Het gaf mij echt enorm veel goede moed om een verhaal te lezen van iemand waarin ik mijzelf zo herken! En het kan dus! Ik hoop dat wij ook nog lang samen mogen blijven. En, het goede nieuws, we hebben samen een huisje gevonden!

  Bedankt!

  En nog heel veel geluk samen met je vriend!

  Liefs, Lisa.

  [Reply]

  sabrina Reply:

  Haj meid, ik heb soortvan zelfde situatie: ook een niet al te beste thuissituatie en ook pas 19 en bijna 4 jaar samen. Sinds een half jaar heb ik besloten om voor ons te kiezen en wonen we samen.. En geloof me, als het goed zit, dan komt het echt goed !

  [Reply]

  Lisa Reply:

  Oh, dat is echt fijn om te horen! :)

  [Reply]

 152. sabrina says:

  Gefeliciteerd en al het geluk <3

  [Reply]

 153. Mandy says:

  Gefeliciteerd met je 9 jaar! Heel speciaal in deze tijd inderdaad :)
  Eind juli heb ik 7 jaar met mijn vriend en nog altijd gelukkig!

  [Reply]

 154. Tessa says:

  Gefeliciteerd! Het is inderdaad niet onmogelijk, mijn ouders zijn ookal vanaf hun 16e bij elkaar en zijn volgende week al 28 jaar gelukkig getrouwd!

  [Reply]

 155. verena says:

  heej masha,

  echt super leuk!!
  ik ben nu zelf 16 en ben nu 2 jaar gelukkig met mijn vriend, hopelijk blijf ik net zolang gelukkig als jij met jou vriend!

  [Reply]

 156. Maartje says:

  Zo lief :) Ik ben vijftien en vijf en halve maand samen, maar vergeleken met jou lijkt dat niets, haha :D<3

  [Reply]

 157. Layla says:

  Wat een leuke post!

  Wij zijn inmiddels 6 jaar samen en in september zijn we 4 jaar getrouwd :) Ik ben nu 26 en hij 37.
  Ik kan me heel erg goed vinden in jouw tips en ook ik heb die welbekende fout gemaakt, niet compleet achter je vent staan. Vreselijk!
  Ondanks dat wij weleens ruzietjes hebben en dat we elkaar afentoe echt compleet niet liggen, gaan wij er voor de volle 100% voor. We blijven werken aan de relatie en we blijven groeien als individuen.

  [Reply]

 158. Claudia says:

  Gefeliciteerd!
  Hopelijk krijg ik later ook zo’n relatie! <3

  [Reply]

 159. fien says:

  woow 9 jaar! klinkt zo lang! al gedacht aan de volgende stap? trouwen?
  nog bedankt voor je tips hoop dat ik ze ooit kan gebruiken. :)

  [Reply]

 160. Raime says:

  Hoi Masha,

  Gefeliciteerd met 9 jaar samen… Ik binnen kort 12 jaar relatie… 18juli… Ondertussen in 2010 getrouwd… Super gelukkig nog steeds… Ik hoop dat het ook zo blijft voor iedereen die een relatie heeft… Ik ben het mee eens… Vriendschap is belangrijke basis voor een verdere relatie… Zoals jullie de high five hebben hebben wij met onze ogen… We kijken elkaar alleen aan en we weten wat we denken…

  [Reply]

 161. Lisa says:

  Sinds gister ben ik weer vrijgezel. Ik doe mezelf dan ook onnodig pijn om over jouw en andermans geluk te lezen. Tussen mijn vriend en mij klopte álles. alleen heeft hij een psygische stoornis waardoor we noodgedwongen er een punt achter moeten zetten. Ik ben er kapot van en van mij hoeft liefde ook niet meer zo. Het doet alleen maar pijn.

  [Reply]

 162. wendy says:

  Hoe kun je een relatie nou saai maken.. dan doe je volgens mij echt iets fout hoor en kun je beter verder gaan met iemand anders. Ik ben nu 16 en kreeg op mijn 14e verkering met mijn huidige vriend. Ja ik ben misschien jong maar ik weet al wel zeker dat ik met hem mijn hele leven verder wil. Leeftijd zegt vrij weinig. dat mensen willen experimenteren snap ik ook niet helemaal.. het is goed om na te denken over of je wel of nie sex hebt met iemand. Vooral in deze leeftijdfase omdat al die hoormonen door je lijf gieren. waardoor je relatie vaak daar op gebaseert is en zie je soms de slechte kanten niet meer. Ik geloof overigens niet dat `the one`bestaat, echt `de ware`want weeetje dan hebben wij zoveel eisen daar kan geen jongen aan voldoen! dan eindig je uiteindelijk alleen in je leven. je huwelijk -relatie zal niet perfect zijn ofzo als je dan die ware hebt ontmoet. Het is wel zo, als 2 gelukige mensen samen komen en samen een leven opbouwen dat ze niet scheiden. mensen wiens geluk afhangt van iemand anders daarin tegen wel. ook mensen die sex voor het huwelijk hebbe gehad veel meer kans hebbe op een scheiding. allemaal bewezen…

  [Reply]

 163. Aagje says:

  Gefeliciteerd!! en hoe herkenbaar ;-) Ik ben 36 en heb ook sinds mijn 15e dezelfde man, inmiddels getrouwd en ouders van een dochter van vijf en die opmerkingen krijg ik nog steeds te horen! Het is geven en nemen, vertrouwen in elkaar hebben en elkaar respecteren. Het lijkt simpel maar is soms ook hard werken maar je krijgt er heel veel voor terug! Nog vele jaren samen!!

  [Reply]

 164. Erika says:

  Dit klinkt me zo bekend in de oren! Erg leuk om te lezen!
  Mijn vriend en ik zijn 5 jaar samen en ik ben nu 20.
  Wij zijn echt beste maatjes en nog steeds dolgelukkig. We hebben bv ook allebei voor het eerst sex met elkaar gehad, en ook wij krijgen opmerkingen dat we niets anders gewend zijn.. Onzin! Kzou nie weten wat we nu zonder elkaar moeten!
  Echt leuk om te lezen dat jullie ook zo lang bij elkaar zijn.
  Ik hoop dat jullie nog veel gelukkige jaren mogen hebben met elkaar!

  [Reply]

 165. Loes says:

  Wat een leuk en inspirerend stuk : ) en wat fijn dat je al 9 jaar een fijne relatie hebt, het is je gegund.

  [Reply]

 166. Tessa says:

  Wat laat, maar toch nog gefeliciteerd!
  Wat fijn dat jullie na zo’n lange tijd nog steeds gelukkig zijn met elkaar ♥

  [Reply]

 167. Sanne says:

  Gefeliciteeeeerd! Op naar de volgende 9 jaar samen :D

  [Reply]

 168. Imke says:

  Dit zijn nou tips waar je echt iets aan hebt, in plaats van die onnozele dingen die altijd in tijdschriften staan! Dankje Mascha, en gefeliciteerd (:

  [Reply]

 169. Jitske says:

  Gefeliciteerd !!!!!!
  Ik hoop voor je dat het nog lang zo door gaat voor jou en je vrien
  Xxxxxxx jitske

  [Reply]

 170. Soraya says:

  áwww wat leuk! Gefeliciteerd! Ik kan mezelf herkennen in bijna alles wat je zegt dus dat is wel mooi haha :) Maar met dat vrienden naar new york enzo, wat leuk!!
  Ben blij voor je dat je gelukkig bent met je vriend en alles eromheen -xx-

  [Reply]

 171. Dasha says:

  Hi Mascha,

  proficiat.. 9 jaar, wow.. heel zelden zie je dat mensen sinds tienerjaren bij elkaar blijven.. rond je 25e weet je wat je wilt en nu je nog gelukkig bent met je vriendje, is de kans groot dat jullie nog lang bij elkaar blijven..

  Ik ben zelf Oekraiens en mijn familie belt me ook met de vragen wanneer ik ga trouwen etc.. wel grappig maar soms ook erg vermoeiend..

  Anyway, leuk blogje weer..

  [Reply]

 172. larissa says:

  hey

  ik heb nu al iets meer dan 1 jaar een vriend en wij zijn echt elkaars beste vrienden en ik vind het niet erg als hij met zijn vrienden dingen ga doen want ik blijf het ook doen. En ik weet dat hij niet weg gaat bij mij (of er moet echt iets tussen komen) omdat wij zijn gewoon 2 handen op 1 buik.

  ik vind dat je echt niet moet stopen met beautygloss.

  xx

  [Reply]

 173. Kelly says:

  Gefeliciteerd! allereerst :). Ik denk eigelijk hetzelfde hierover wat je hebt gescreven Mascha. Ik vindt zelf dat een relatie super speciaal is en dat je niet zomaar met iemand neemt die je toevallig knap vindt ik vidt zelf ook dat een jongen lief mag zijn.

  Soms baal ik er wel van dat de meiden uit me klas op msn gevraagd worden en dat ze dan meteen ja zeggen en vervolgens op school niet tegen elkaar praten. En dan zeggen ze ‘Ik vindt hem toch lelijk’ en dan op msn gaan uitmaken. Dat vind ik echt niet kunnen.

  xx

  [Reply]

 174. Charlotte says:

  Gefeliciteerd! Elkaar ruimte geven, blijven moeite doen voor elkaar, elkaar inspireren en elkaar niet vanzelfsprekend vinden. Af en toe eens met een ‘andere bril’ naar elkaar kijken. Weten dat mensen, relaties evolueren, zeker als je al van zo jong samen bent! Mijn vriend is ook mijn beste vriend, we waren 13 en 15 toen we verkering kregen, deze zomer, 11 jaar later, trouwen we! En ik heb het zeker nooit gemist om ‘ervaring’ op te doen, ik merkte vroeger wel dat ik mij bijna moest ‘verantwoorden’ tegenover anderen. Nu vragen zelfs oudere mensen die hun relatie niet op orde krijgen om raad. Ik merk ook dat het bij anderen waak ingewikkeld wordt ivm exen, ruzies, mensen die vermeden moeten worden, kinderen uit andere relaties… Allemaal dingen waar wij geen last mee hebben! Mascha, een héél dikke proficiat, geniet van jullie leven samen! Veel liefs, Charlotte

  [Reply]

 175. Laurence says:

  Proficiat Mascha met je 9 jaar samen. Volgend jaar kan je een spetterend feest geven. Ik wens jullie nog veel geluk samen!

  [Reply]

 176. Let says:

  Gefeliciteerd! Ecbt super dat jullie nog steeds zo gelukkig zijn samen. Ik ben nu 2,5 maand samen met mijn 3e vriend en het klinkt misschien stom maar hij is de ware en daar ben ik zo blij om. Het voelr heel anders bij hem dan bij mijn vorige partners. Ik ben nu 23 en ben van plan om heel oud met hem te worden. hij voelt gelukkig precies hefzelfde!

  [Reply]

 177. Isotta says:

  Wow! Proficiat! :)
  Negen jaar is echt al lang, maar eenmaal je de juiste gevonden hebt, leek het nog maar gisteren toen je elkaar leerde kennen.. Zalig gevoel!
  Trouwens, Brugge, als dat ook geen zalig gevoel is?! Wat vond je van Brugge? :)
  Veel succes en geluk samen!x

  [Reply]

 178. Suzanne says:

  Gefeliciteerd! 9 Jaar is echt heel erg lang, super leuk! Mooie tips! en wauw dat van New York en dat shoppen in Miami is echt fantastisch!!

  [Reply]

 179. marcelle says:

  wauw 9 jaar lang !

  [Reply]

 180. Suzanne says:

  Alsnog gefeliciteerd op naar de volgende 9! :)

  [Reply]

 181. Savannah says:

  Gefeliciteerd!

  Leuk om te lezen… wat ik ook heel belangrijk vind (en dat noem jij ook) is gewoon elkaar vrij laten. :) Soms vind ik het eerlijk gezegd heeeerlijk om even alleen te slapen bijvoorbeeld. Of even een middagje voor mezelf te hebben…

  [Reply]

 182. Bellenblaas. says:

  Gefeliciteerd lieve Mascha!
  Mijn ouders zijn sinds de 4e klas (jaar of 16/17) bij elkaar en ondertussen al een jaar of 33 gelukkig samen. Ik kan er ook altijd erg slecht tegen wanneer mensen het hebben over ‘alles geprobeerd hebben’ etc. Ik zou het geweldig vinden om nu iemand te ontmoeten en voor de rest van m’n leven mee samen te blijven!
  Ik hoop dat jullie nog heel veel jaren gelukkig zullen zijn samen. Liefs

  [Reply]

 183. Kelly says:

  Gefeliciteerd!

  [Reply]

 184. Alexandra says:

  Ik ben een lurker maar wil nu eindelijk eens posten :-)

  Supermooi artikel.

  Ten eerste natuurlijk gefeliciteerd en nog vele jaren samen!

  Maar ik vind heel mooi wat je allemaal schrijft… Ook mooi dat je er ‘achter staat’ als iemand wacht met seks tot het huwelijk. Dat zijn mijn principes namelijk. Ik zal zeker jouw tips ter harte nemen als ik de ware ontmoet. :-)

  Je bent een goed mens Mascha, en ik vind het leuk dat je zulke lange artikels schrijft met goede adviezen zonder te oordelen!

  Dankjewel

  xx

  Alexandra

  [Reply]

 185. evelien says:

  Wat fijn :) Gefeliciteerd.
  Mijn ex en ik waren 5 jaar samen en woonden samen en ik had het laatste half jaar echt het gevoel dat hij ‘gewoon’ een vriend was. Ik kon dat echt niet meer, want met gewoon een vriend kan ik geen sex hebben..

  Maar wat je zegt over zijn vrienden klopt helemaal, ik ben dan ook nog altijd bevriend met de vrienden van mijn ex. We hebben het 5 jaar lang heel goed kunnen vinden, dus waarom nu niet meer?

  [Reply]

 186. larissa says:

  Het logo is ons logo van onze school het vrolijke poppetje, haha!
  x

  [Reply]

 187. Esther says:

  Zooo leuk om te lezen dit! In de vriendengroep van mijn ouders is ook een stel wat al bij elkaar is sinds ze 15/16 zijn, dat is gewoon al 35 jaar! Mijn vriend en ik zijn nu ook samen sinds we 15/16 zijn en ik hoop ook heeeeel erg dat het zo lang zal duren bij ons!

  [Reply]

 188. Ellen says:

  Van harte! Zo leuk dat jullie al zo lang samen zijn! Ik vind jullie ook heel leuk samen (in het filmpje lang gelenden ;) ) Ik vind het juist geweldig als je nooit iemand anders gehad hebt. Mijn ouders hebben ook op hun 16e ‘verkering’ gekregen en zij zijn ondertussen 49 & 51. Mijn vader heeft nooit met iemand anders gehad. Ik vind dat juist iets om trots op te zijn!

  [Reply]

 189. Eveline says:

  Proficiat Mascha.
  Nog 3 maanden en dan zijn mijn vriend en ik 7 jaar samen. Ik was net geen 17 jaar toen we een koppel werden. We waren ook eerst gewoon vrienden. Leuke tips!

  [Reply]

 190. ilona says:

  leuk stukje :D die verweven vriendengroepen vind ik ook zo leuk. Mijn vriend spreekt ook zo zelf af met de vriend van mijn vriendin (volg je het nog) om te gaan squashen bijvoorbeeld, echt zo grappig. met zijn vrienden kan ik het ook goed vinden. wij zijn bijna 7 jaar samen, ook al lang :D hiervoor heb ik een relatie gehad van 4 jaar, dus ik ben wel van de lange relaties ;-) maar deze is for life (hoop ik)

  [Reply]

 191. Cassandra says:

  Hoi Mascha!

  Gefeliciteerd! Als je écht van iemand houdt, dan kan je er ook niet ”zat” of whatever van worden.. Ik ben 18, volgende week 19. Maar ben ookal getrouwd met de man van me dromen, en als ik dat zeg dan kijken mensen me aan van shockingg haha. En dan zeggen ze, maar er scheiden zoveel mensen tegenwoordig.. Ja maar dat zie je dan wel, en je trouwt met de liefde van je leven omdat je forever samen wilt zijn.. een vriendin van me is zwanger en zei: nu al trouwen? je bent nog zoo jong, ik zeg ik wil een goeie basis voor onze kids..

  & ik weet niet waar ik het anders moet plaatsen.. Maar ik zie in veel van jou filmpjes dat je een hekel hebt aan stikkers.. Maar Ik heb daar een supergoeie tip voor!
  Je pakt het ding waar de sticker op zit… dan ga je er met een aanstekker flammetje gewoon zachtjes over heen, een paar seconden, en dan kan je zo zachtjes de stikkers eraf trekken, zonderplakresten of wat dan ook!! maar wel bij het hoekje beginnen, en het beste kan je er zo’n aansteker gebruiken waar je het gasstel mee aansteekt! nou succes ermee! en vind je blogs geweldig,

  Mijn man was aan het zoeken geweest op internet, omdat k graag de glossybox wou, en toen kwam hij jou site tegen, en toen was k verslaafd ! hha

  & nogmaals sorry dat k het hier post over die stickers, kon het nergens anders meer vinden!

  Veel liefs.

  Cassandra

  [Reply]

 192. Liz says:

  I want more! xP dit is gwn zo interesant en herkenbaar (voor mijn relatie dan :) )

  [Reply]

 193. Summer says:

  Ik woon in Brugge. En veel geluk en blijheid toegewenst met je relatie! ♥

  [Reply]

 194. Veerle says:

  Haha, mijn moeder en mijn vader zijn nu ook al 35jaar samen, ze leerden elkaar kennen toen mijn moeder 16 was en mijn vader 24. Dus ik kijk er niet van op dat je nog steeds bij je vriendje bent die je ontmoette toen je 16 was, want ik weet niet beter xD

  [Reply]

 195. meryam says:

  Heei meid! Gefeliciteerd, ik ben mega blij voor je. Ik word er altijd zo gelukkig van als andere mensen gelukkig zijn, hoop het zelf ooit mee te maken. Hoop je mee voor me? Thanks :)

  [Reply]

 196. Irene says:

  Zo herkenbaar om te lezen:) Inmiddels zijn wij 8 jaar bij elkaar, ook vanaf ons 16de :) Ook nooit een andere bedpartner gehad, zelfs nog nooit een ander vriendje! In 8 jaar maak je zo ontzettend veel mee, vaak besef je niet eens hoe sterk je daar samen van wordt. Wij wonen al bijna 5 jaar samen, je komt veel dingen tegen, financiele problemen, werkeloosheid, verliezen van veel dierbaren in je directe omgeving. Daarnaast hebben wij allebei in onze jonge jeugd verschrikkelijk dingen meegemaakt. Zo is zijn broertje (destijds 9jaar oud) verongelukt en heb ik mijn moeder van de ene op de andere dag plotseling dood in bed gevonden (overleden aan een hersenbloeding (aneurysma) toen ik 10 jaar oud was.

  Kortom, er zijn zoveel dingen die ons samen sterk hebben gemaakt, ik zou nooit meer een andere man willen! Hij is en blijft voor mij de ware:)

  [Reply]

 197. Eline says:

  Ik denk dat jij een van de weinige bent die snapt als ik zeg dat ik hetzelfde heb, ookal ben ik nog maar 16 en mijn vriend ook, we zijn nu bijna een jaar samen en als ik je tips zo door lees, wij hebben dat ook allemaal c:

  [Reply]

 198. floor says:

  ik denk dat als je de ‘ware’ bent tegen gekomen dat je dan nooi op elkaar uit gekeken bent. Met mijn ouders even als voorbeeld, ze zijn al bijna 50 en kregen een relatie toen ze 14 waren! (:

  [Reply]

 199. Flora says:

  Allereerst gefeliciteerd met ondertussen 9 jaar en 2 maanden alweer ;)
  Ik hoop dat ik ook ooit een vriend vind die zo gek is dat hij met mij kan samen zijn haha
  Laatst na 4 seizoenen van een faalende serie ben ik er achter gekomen dat je juist niet moet zoeken naar hem, op de momenten dat je het niet verwacht zal je hem denk ik tegen komen (:
  Mocht ik ooit een vriendje krijgen (jeeej) dan zal ik alles nog een paar keer terug lezen! Bedankt mascha en nog vele jaren :D

  [Reply]

  Flora Reply:

  Je hebt trouwens toch nog geen aanzoek gehad hè?!
  Just kidding, nogmaals veel geluk samen (:

  [Reply]

 200. Betty Q says:

  Ohh wauw, supergefeliciteerd. Wat supermooi Mascha, zo lang! Ik PERSOONLIJK vind het ook mooi als een meisje haar lichaam bewaart voor 1 man. Tis eigenlijk ook wel je waardevolste bezit.. en niet iets om aan jan en alleman te geven om van te genieten..

  [Reply]

 201. jasmine says:

  Ik vind het heel leuk voor je dat je zo’n gelukkige lange relatie heb! verder je tips zijn heel handig maar wat mijn mening zou zijn = Als je een relatie heb komt het allemaal vanzelf daar heb je geen tips voor nodig vind ik niet dat ik je nu helemaal wil afkraken en wil aanvallen. :)
  Verder vind ik je site geweldig :D

  xx Jasmine

  [Reply]

 202. Vera says:

  Heel erg hartelijk gefeliciteterd!! Ik ben 14, heb nog nooit echt verkering gehad, wel eens met een jongen verkering gehad, toen we nog niks hadden was het heel leuk, maar toen we verkering kregen, mocht ik niet meer naar andere jongens lachen of hij werd al jaloers..toen ging ik een week voor een surf toernooi naar Spanje (met 2 meiden en 10 jongens van mijn leeftijd) en toen heb ik het uitgemaakt. Ik vind het echt super leuk voor jullie!!

  [Reply]

 203. Isabel says:

  Gefeliciteerd, heel mooi verhaal ook :)

  [Reply]

 204. janne says:

  hey masha, een beetje laat maar toch proficiat! Ik volg beautygloss al super lang, ik hoop dat je het leuk vond in brugge. Ik woon namelijk in Brugge, het is een prachtige stad, wat jammer dat ik niet wist dat je er was x

  [Reply]

 205. Hanna says:

  Van deze verhalen word ik altijd echt blij! Ik ben ook al 3.5 jaar samen met mijn vriend. Ik word binnekort 18 en hij is 19. Ik heb het vaak moeilijk met mensen die zeggen oh seks met 1 persoon, dan weet je helemaal niet of het dat is. Ik moet heus niet met nog 5 andere jongens seks hebben om te weten dat mijn vriend de ‘ware’ is. We zijn echt gelukkig samen maar weinig mensen geloven dat je vanaf je 14e en 16e samen kan blijven voor de rest van je leven. Want ja dat zijn we wel van plan. Deze maand gaan we van maandag tot vrijdag samenwonen in een kleine studio, we gaan samen studeren aan de andere kant van het land. Best wel spannend. En we krijgen wel de steun van bepaalde mensen maar ik trek de negatieve comentaar me te hard aan. Jou verhaal geeft me wel moed.

  [Reply]

 206. Nes says:

  Hey!
  Ik ben momenteel 19 en ben 5 jaar samen met mijn vriend. Iedereen zei tegen me in begin “je denkt toch niet dat dat gaat blijven duren…” (en nu nog soms).
  Niet iedereen moet eerst 7 lieven gehad hebben; Niet iedereen is hetzelfde. (Al goed!)

  [Reply]

 207. Cuties says:

  Oooh zo lief!!!
  Wel jammer ik volg je site al sinds het begin en misschien raar om te zeggen maar ik ben echt een super fan, ik woon in brugge en ik heb je niet gezien =( veel geluk verder in je liefdesleven :D

  [Reply]

 208. Eline says:

  Wow echt zo’n leuk stuk, ik vind die wijze levenlessen altijd zo goed van jou! ik vind echt dat je een talkshow moet beginnen, weet zeker dat je dat super goed zou doen omdat je zo ontzettend geduldig en wijs bent, en daarnaast ben je al super populair en bekend, dus lijkt me geen probleem voor jou! :-D
  wacht maar over een paar jaar hebben we hier onze eigen oprah…. ;-)

  [Reply]

 209. Alisha says:

  Ik heb werkelijk nog nooit zoo een schattige blog gelezen:D.. God bless u guys;)! X-

  [Reply]

 210. Cora says:

  Hee! leuk geschreven!
  mijn vriend en ik doen ook altijd een high five! hahaha

  [Reply]

 211. sumia says:

  Masha ben jij rusisch zo tof ik dacht echt dat je nederlands was :) je zij dat je jou lichaam voor de ware laat je hebt groot gelijk ik persoonlijk denk daar ook zo over, dat komt door dat andere culturen dat heel belangerijk vinden maagd blijven tot het huwelijk trouwens ik ben marokkaans en bij ons is dat heel belangerijk je maagdelijkheid.

  [Reply]

 212. Vera says:

  Superfijn om te lezen dat je zo’n gelukkige relatie hebt Mascha, het is zo schaars tegenwoordig om in een oprechte, fijne monogame relatie te zitten zie ik om me heen. Ik ben nu 21 en ben in april 5 jaar samen met mijn (inmiddels) man, we zijn dit jaar getrouwd en hebben een kindje gekregen. Het trouwen was gepland, we waren al een tijdje verloofd (daar heb ik commentaar op gekregen vanuit mijn omgeving, daar word je bang van, maar ik leef mijn leven niet voor andere mensen dus dat heb ik genegeerd) maar ons dochtertje kwam als een verrassing. Al is mijn leven anders dan dat van de meeste meiden van 21, ik ben zielsgelukkig en heb in mijn man ook echt mijn soulmate gevonden. Ik wens jou en Gregor al het beste voor de toekomst, en ik hoop dat veel meiden jouw positieve voorbeeld volgen.

  [Reply]

 213. Femke says:

  Super leuk geschreven en gefeliciteerd! :)
  Mijn zus heeft al sinds haar 14e een relatie en is inmiddels 29 en ze is 3 maanden geleden bevallen van een lieve zoon. En ik zelf heb inmiddels ook al 3,5 jaar een relatie sinds mijn 14e :) Dus ik vind het niet raar dat je nog steeds bij dezelfde bent. :)

  [Reply]

 214. nancy says:

  Ik vindt het mooi z`n relatie.
  Ik heb dat zelf ook
  Op mijn 16de leerde ik mijn vriend kennen.
  Na 1 jaar zijn we samen gaan wonen.
  En nu bijna 16 jaar later zijn we nog steeds bij elkaar en zijn we zelfs uitgebreid naar 4.
  We hebben samen 2 mooi kinderen een zoon van 9 en een dochter van bijna 4.
  Mensen die denken dat je wat mist weten nietw at zij missen.
  Je site is super en ik vindt het knap hoe je het allemaal combineerd.
  Ik wens je een mooi 2013 en veel geluk samen.

  [Reply]

 215. Kirsten says:

  Mooi om te lezen dat jullie al zo lang samen zijn, ik heb nu 1,5 jaar een relatie en mijn vriend is ook echt mijn beste vriend, we kunnen gek doen met elkaar en ook gewoon heel serieus (:

  [Reply]

 216. shirley says:

  Hoi Masha ik ben een hele grote fan van jou !! jij heb mij geinspireerd!!

  Ik woon in Brugge ;D Ik wou je graag zien….en mss een handtekening vragen hih!
  en nog veel succes met je vriend!! :D

  -xxx-

  [Reply]

 217. eva says:

  Hoi hoi, ook ik ben al 10 jaar same met me vriend ben nu 25 en hij is nog steeds mijn eerste vriend en daar ben ik trots op, we hebben nu ook 2 kids, dus je hebt zeker geen ervaring met andere mannen/jongens nodig voordat je je gaat settelen.
  Je hebt btw een super blog en ik ga je volgen!!
  Liefs eva

  [Reply]

 218. Marie says:

  Ik heb nog maar 10 maand met mijn vriend maar ik ben er nu ook al zo zeker van :D Heb hiervoor wel 2 jaar een relatie gehad met iemand anders waarbij ik dit gevoel eigenlijk nooit heb gehad en misschien dat ik het daarom ook zo zeker weet. We kunnen heerlijk dubbel liggen om de stomste dingen en we zijn heel erg open tegenover elkaar. Naar mijn mening hoef je ook echt niet te werken voor een relatie; als het goed is WIL je gewoon lief doen voor elkaar, gewoon omdat je diegene zo leuk vindt, en niet omdat het MOET.
  Waar ik wel aan moet wennen nog is het inplannen van vriendinnen en hem, en daarbij hem ook vooral tijd gunnen om met zijn vrienden af te spreken. Het liefst heb ik ‘m iedere dag bij me :’) Maar dat komt hopelijk goed. Ik zie het al helemaal voor me dat we later trouwen en kinderen krijgen hihi

  [Reply]

 219. Kelly says:

  Ik vind dit verhaal echt zo mooi. Jullie boffen met elkaar

  [Reply]

 220. lisse says:

  ik vind het heel erg leuk voor jullie dat jullie al zo lang samen zijn, zelf heb ik ook een relatie van 3 maand en ben ik heel erg blij met hem. pas geleden vertelde hij dat hij niet veel meer voor me voelde, maar dat die wel zijn best ging doen voor mij. ik heb het hele weekend lopen huilen en voelde me een beetje verraden. hij is de eerste met wie ik alles heb gedaan! nu gaat alles gelukkig weer goed en ik weet zeker dat ik met hem de rest van me leven wil samen zijn. ik bedank je voor de tips, zelf wil ik hem graag veranderen omdat die blowt, ik vind het jammer dat die dat doet & vooral omdat die het voor zijn vrienden doet. maar door jou tips ben ik ermee gestopt om steeds te zeggen dat die ermee moet stoppen, of ergens niet heen mag gaan. daarom gaat het nu ook steeds beter tussen ons. dikke kus lisse

  [Reply]

 221. Meghan says:

  Ahh wat onwijs leuk!! Het komt tegenwoordig inderdaad niet vaak meer voor dat mensen op deze leeftijd al zo’n lange relatie hebben! Zelf heb ik vorig jaar in Amerika gewoont en mijn zus daar had ook al sinds haar 16e een relatie en is dit jaar 25 geworden en zijn deze zomer getrouwd! Zo speciaal als je zolang van elkaar mag en kunt genieten! Heel veel respect voor jullie. En hopelijk nog vele mooie jaren samen :)

  [Reply]

 222. ama says:

  proficiat met je 9-jarige jubileum! ik vindt het zoo cute dat jullie nog steeds samen zijn :DD

  [Reply]

 223. tatjana says:

  gefeliciteerd met joun 9 jaar verkeering met jou vriend echt heekl schattig en jullie passen ook zoo goed bij elkaar
  :)

  [Reply]

 224. Carlijn says:

  Heee, allereerst super trots dat jullie al 9 jaar bij elkaar zijn! Echt leuk en jullie passen goed bij elkaar!
  Nu heb ik een paar vragen :)
  Ik ben nu 17 jaar en mijn vriend is 19. Wij zijn nu 1,5 jaar samen! Nog lang niet zo lang als jullie maar we komen er wel! Ik was 15 toen ik wat met hem kreeg. Nu was mijn vraag of je nog tips hebt voor ons, omdat we nog zo jong zijn. We zijn beiden erg onzeker terwijl we echt weten dat we van elkaar houden. Daar krijgen we dan weer ruzie over en zodra we weer bij elkaar zijn is t weer over. Ik wil die ruzies, over onzekerheden, natuurlijk voorkomen..
  Hoe ging jij destijds met die onzekerheden, of zelfs jaloezie, om? Wist jij van tevoren dat je zo lang bij hem zou blijven of weet je zoiets nooit?

  Als mijn vragen te persoonlijk zijn, snap ik best dat je niet wilt antwoorden! ;) maar ik hoop het natuurlijk wel ;)

  Je bent geweldig! Xxxxxx

  [Reply]

 225. Naomi says:

  Mooi verhaal en ik herken mijn relatie heel erg met die van jou! Ook krijg ik dezelfde reacties op mijn langdurige relatie met mijn vriend. We zijn nu inmiddels 6 jaar samen. En niets is mooier dan een relatie te hebben en ook als beste vrienden door het leven te gaan. Ik wens je daarom ook veel geluk samen en maak er wat moois van in de toekomst ;-)

  [Reply]

  Naomi Reply:

  Ps: Alles klopt ook cker weten wat je zegt om een gezonde gelukkige relatie langdurig te behouden! :)

  [Reply]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply