03 SepStappenplan van haters

Ik vind haters zo’n verschrikkelijk belastend woord, ik denk gelijk aan vreselijke monsters die je het liefst dood willen hebben. Een trol is een betere benaming (‘ze is aan het trollen’) alleen dankzij 9GAG zie ik dit nu meer als iets grappigs. Ik wil vandaag graag iets met jullie delen. De volgorde van haters en waar je het beste kan ingrijpen.

Ik blog inmiddels al langer dan 10 jaar en al langer dan 10 jaar moet ik dealen met haters op internet. De afgelopen jaren is het erger geworden omdat ik natuurlijk veel meer bezoekers heb gekregen. Er komen inmiddels zo’n 70.000 mensen dagelijks op mijn site en het zou een wonder zijn als alle 70.000 mij aardig zouden vinden. Het gebeurt dus weleens dat mensen gaan lopen trollen bij de comments. Mensen die een comment achterlaten met ‘Je bent echt lelijk’ of iets met een scheldwoord er in tel ik niet mee. Dit zijn vaak hele jonge bezoekers die gewoon hun puberfrustratie willen uiten op een wildvreemde. Nee, ik heb hier een stappenplan voor de hater die het liefst één groot zooitje maakt van je comments.

Stap 1: de regelmatige comment met kritische noot zonder onderbouwing

Kritiek is goed – kritische lezers zijn vaak de beste lezers, zij willen je daadwerkelijk helpen door te vertellen wat je anders kan doen en daar goede voorbeelden bij te noemen. Waardevol! Deze mensen hebben als doel jou te helpen en verdienen niets dan waardering. Haters hebben helemaal niet als doel jou te helpen, hun doel is om je een rotgevoel te geven. Vaak heb ik het idee dat het echt om aandacht gaat, ze willen namelijk graag dat zo veel mogelijk mensen op hun reageren en ze gelijk geven, alsof ze héél eventjes een klein machtsmomentje hebben (en dat op hun favoriete site!). Dit alles gaat onder de valse term ‘kritiek geven’. Ze laten een comment achter die kritisch is maar totaal niet onderbouwd. ‘Dit artikel gaat weer helemaal nergens over. Je bakt er echt niks van, doe toch een keer je best.’ Bijvoorbeeld. Nou is deze vrij duidelijk, hier heb je niks aan. Sommigen zijn héél goed om heel voorzichtig rottige comments achter te laten. ‘Alweer dat shirt aan? Hij staat je leuk hoor, daar niet van, hahaha….’ Euh, ok. Als je op de comment historie van zo iemand klikt zie je het vaak al gelijk.. elke comment gaat zo. Het is maar afwachten tot ze een keer net iets te ver gaan en een rel veroorzaken.

Stap 2: de comment die net te ver gaat

Daar is hij dan, na weken lang rare dingen achter te laten, die ene comment die nét een tikje te ver gaat. Hij hoeft niet te uitgebreid te zijn, het kan ook een simpele comment zijn als ‘Sorry hoor maar je hebt al weken de meest lompe artikelen online. Er zitten duizend spelfouten in en je ziet er ook nog eens uit als een clown. Je KAN nieteens iets en je bent arrogant. Ik ben liever eerlijk hé!’. Als er iets is wat ik heb geleerd met zulke comments is dat je er als de wiedeweerga bij moet zijn. Als je dit ‘laat gaan’ komen er namelijk tig reacties op van andere lezers die het voor je op willen nemen. Daarbij komen er weer andere mensen die het spontaan eens zijn met de hater, dit is meestal de persoon zelf onder een andere naam (hoi dat kan ik zien) óf andere haters die nu een kans zien om lekker mee te doen. Je kan zelf reageren maar eigenlijk is het nooit goed wat je zegt. Als je bijvoorbeeld zegt ‘Nou, dat is niet zo aardig..’ dan krijg je te horen dat ze gewoon de waarheid willen vertellen. Als je er grappig op reageert ala ‘thanks, maar dat wist ik natuurlijk allemaal al lang! :)’ krijg je te horen dat je extreem kinderachtig bent en als je een vraag terug gooit zoals ‘wat jammer dat je zo’n nare comment achterlaat, zit je misschien ergens mee?‘ kan je absoluut niet tegen kritiek. Zoals ik al zei, dit is natuurlijk allemaal vermomd onder de term ‘kritiek’. Niks opbouwends aan verder, maar daar letten we niet op. Na meer dan 10 jaar ervaring (en inmiddels een overvol schema waar ik amper tijd heb om comments te lezen) heb ik gemerkt dat er maar 1 oplossing is die het beste werkt: er op tijd bij zijn, comment deleten en eventueel de persoon in kwestie bannen.

Stap 3: de ‘nahh, ik zei alleen maar dat je wat foutjes had..’ mail

Dan komt de volgende stap – en deze komt áltijd.. de mail waarin ze hun eigen comment veel liever en leuker maken dan hij was. ‘Ik vind het nergens op slaan dat ik ben gebannen. Het enige dat ik zei was dat ik je artikelen wat minder vind de laatste tijd en dat je wat spelfoutjes hebt.’. Soms mailen ze niet maar verschijnt het ergens anders op internet. ‘Haha, ze heeft me gebannen omdat ik zei dat ze wat spelfouten had!’. Dat kan nog een leuk vervolg hebben want jaren later zeggen mensen nog ‘tja maar zij bant al mensen als ze aangeven dat ze een spelfout heeft’. Heb je hem al door? Uit beleefdheid deel ik geen mails die ik heb gehad maar ik heb echt de meest hilarische before and after comments voorbij zien komen. Complete afkrakingen van mij als persoon en vervolgens dat ze ‘gewoon’ zeiden dat de look die ik daar droeg niet hun smaak was. Dat soort dingen.

Stap 4: dankbaar zijn

Vaak mail ik terug met de comment in kwestie, gekopieerd in de mail, meer niet. Dan komt er een mail met ‘oh.. ja.. dat is eigenlijk inderdaad helemaal niet aardig.. sorry‘. Ze draaien bij en beseffen dat ze fout zaten. Ik ontban ze eigenlijk altijd na zo’n mail. Dan mail ik iets van ‘je bent ontbannen, niet meer doen he :)‘. Hier komt werkelijk altijd een hele aardige mail op terug waarin ze vaak vertellen dat ze je eigenlijk heel tof vinden en zichzelf schamen voor wat ze hebben gedaan, deze mail is vaak heel dankbaar. Héél soms heb je die-hards, die sturen een mail terug die nog 20x zo hard is. Soms krijg ik mails waar 5 A4tjes vol geschreven zijn over wat voor vreselijk persoon ik ben. Als ik de lengte van de mail zie en de eerste paar regels lees delete ik hem vaak. Waarom zou ik zoiets in hemelsnaam willen lezen? Ik reageer vaak dan met een mail waarin ik aangeef dat ze wellicht hulp moeten zoeken, je zo druk maken over iemand via internet is zorgwekkend. Vaak blijft het daar dan ook bij. Vergis je niet, als er 70.000 mensen per dag op je site komen zijn er sowieso een aantal die psychisch misschien niet in orde zijn.

En dat is het. Dit is hoe het áltijd gaat. 99% van de tijd. Wil je dat een artikel niet helemaal verpest wordt door hele discussies bij de comments, dan zit er maar één ding op: regelmatig comments in de gaten houden en er als de wiedeweerga bij zijn als iemand overduidelijk zoiets achterlaat. Als het weg is dan ‘is’ het er ook niet en is het geen issue meer. Op een gegeven moment kijk je zo door comments heen, je hebt direct door wanneer iets goed bedoelde kritiek is en wanneer iets gewoon om te haten is. Gewoon hop, delete/ban en verder werken. Het moment dat een comment me raakt heb ik al jaren niet meer meegemaakt, behalve hele lieve mooie comments dan. Het is de meest rottige ‘werkzaamheid’ van een blogger, dealing with haters maar inmiddels is het voor mij niet meer dan een routine ding geworden en ben ik ondertussen toch al lang bezig met het volgende artikel in mijn hoofd.

Wellicht heb ik hier iemand mee geholpen. Of niet. Ik weet niet. Ik wilde het graag eens opschrijven. Bedankt voor het lezen!

194 Responses to “Stappenplan van haters”

 1. Bianca says:

  Pff Mascha, ik zou dit echt niet volhouden. Ik negeer die rot comments op je blog altijd omdat het anders alleen erger wordt. Echt knap dat je blijft doorgaan. Maar zoals je ook wel weet zijn er zoveel meer mensen die er anders over denken, jij hebt me zoveel bijgeleerd over beauty en het leven :)

  [Reply]

 2. LounaBeauty says:

  Wow heel heftig. Ik heb hier gelukkig (nog) geen last van. Wel merk ik af en toe een ondertoon bij mijn berichtjes. Soms negeer ik die maar even en hoop ik dat de persoon achter het bericht het zelf door heeft op een bepaald moment. Vaak vind ik ook dat je berichten op het internet heel anders kunt lezen, dan dat ze bedoelt zijn. ;)
  Ik vind wel goed hoe je met de comments omgaat, ik zou er soms stapel gek van worden en me niet kunnen bedwingen om te reageren. :) Maarr … dat is een leerproces! Complimenten voor jou! Xxx

  [Reply]

 3. Wow. echt ongelofelijk dat er meiden/mensen zijn die zo te werk gaan, ik snap werkelijk niet hoe je het ‘durft’ en in je hoofd haalt om iemand zo enorm af te kraken. Tja, what goes around comes around zeg ik altijd.

  Toch zie ik de humor van dit stukje ook wel in! :) Leuk dat je dit geplaatst hebt Mascha!

  [Reply]

  Mascha Reply:

  thanks :)

  [Reply]

  marinthe Reply:

  hoi Mascha…
  ik ben marinthe en ben 12 jaar oud en had één vraagje
  waar heb jij je LOUIS VUITTON tas gekocht??
  xx marinthe

  [Reply]

  Nena Reply:

  Bij de LV winkel in Amsterdam volgens mij :)

 4. Puck says:

  Wat een goed artikel! Goed van je dat je er nu zo mee omgaat, ipv verdrietig te worden (bijvoorbeeld). Haters will (meestal) alleen maar aandacht idd.

  [Reply]

 5. Emma says:

  Respect.

  [Reply]

 6. Eline says:

  Leuk en leerzaam artikel. Je denkt er niet over na dat comments ook zoveel haters hebben.

  [Reply]

 7. Tahnee says:

  Ik hoor een hele volwassen zelfstandige vrouw praten! En daarom blijf ik een vaste bezoekster van je site Mascha.

  [Reply]

  Lija Reply:

  I totally agree ::)

  [Reply]

  Sheena Reply:

  Me too!

  [Reply]

 8. Desiré says:

  Leuk artikel, je gaat er goed mee om! Mij lijkt dat je vrij sterk in je schoenen moet staan om je er niks van aan te trekken maar zoals je zelf ook al zegt leer je er mee omgaan na een aantal jaren. Ik snap ook niet dat er zoveel mensen zo ontzettend hatelijk zijn. Misschien scheelt t ook dat ik wat ouder ben en niet echt met het computertijdperk ben opgegroeid (toen was ik al einde tienerjaren bij de pc opkomst met de steeds grotere toegankelijkheid voor iedereen). En het heeft natuurlijk ook wat met leeftijd en respect te maken; die jonge meisjes denken er denk ik totaal niet bij na. En dan heb ik het niet over ALLE jonge meisjes maar die enkele die zo durven te commenten.
  “Internet is a blessing but it’s also a curse.”

  [Reply]

  MiriamH Reply:

  Ik sluit me hier volledig bij aan. Goed verwoord Desiré!

  [Reply]

 9. Irenka says:

  Ik snap niet zo goed waarom je dit hebt gepost. Om nieuwe bloggers te helpen of iets? Ik vind dat je sommige opmerkingen misschien beter achterwege kunt laten, dat over psychische problemen vind ik echt een beetje ver gaan. Het zijn wel je bezoekers, ik denk dat je daar best mensen mee kunt kwetsen.

  Dan een andere noot, want er mag ook wel iets positiefs gezegd worden, ik vind wel dat je beter omgaat met kritiek dan toen ik begon met je te lezen. Je lijkt het je minder aan te trekken (Of je post minder van zulke dingen, want misschien trek je je het nogsteeds aan. heb ik geen zicht op) en dat siert je.

  [Reply]

  Let Reply:

  Bezoekers die Mascha belachelijk maken, haten, uitschelden en dat soort dingen is ze denk ik liever kwijt dan rijk… die kun je niet vergelijken met bezoekers zoals jij en ik.
  En er zullen er inderdaad we degelijk bezoekers tussen zittten met psychische problemen, wan t is het nu echt normaal dat je iemand achterlijk, lelijk, dom enz noemt? Mascha legt uit dat het veel verder gaat dan alleen die puberale frustraties en onzekerheden van de bezoeker zelf. ZOals ze al zei heeft ze niet eens de ergste dingen online gezet, dat gaat gewoon heel ver waarschijnlijk.

  Ik vind het juist heel interessant dat Mascha dit artikel heeft geschreven, wij, normale en enthousiaste bezoekers hebben hier bijna geen weet van dat Mascha hier mee te maken heef o mdat ze dat afschermt voor ons door het van haar site te verwijderen om de sfeer leuk te houden.

  [Reply]

  Irenka Reply:

  Ik heb er persoonlijk veel weet van, van de drek die bloggers over zich heen krijgen. Niet eens omdat ik het zelf meemaak, maar omdat ik lees op het internet en het gaat best ver. Het punt wat ik probeeer te maken is dat ik vind dat je mensen, met of zonder psychisch probleem, niet over één kam moet scheren. Misschien is het iemand die niet in orde is, misschien is het een sjagerijnige puber, misschien is het een dame wiens relatie net is uitgegaan, misschien is het wel gewoon iemand die alleen maar iets heel onaardigs wil zeggen. Maar scheer ze niet over zo’n negatieve kam, iemand die een negatieve comment achterlaat, gebanned wordt en een mailtje stuurt is niet meteen psychisch gestoord.

  Just sayin’. Jouw woorden kunnen ook kwetsen.

  [Reply]

  Let Reply:

  Er is geen sprake van mensen over een kam scheren, lees ik helemaal nergens terug in het artikel. Er staat: Vergis je niet, als er 70.000 mensen per dag op je site komen zijn er sowieso een aantal die psychisch misschien niet in orde zijn.

  shu Reply:

  Ze heeft het in dat stukje over de mensen die nadat ze zijn gebant nog de tijd nemen om in een uitgebreide mail Mascha proberen te kleineren… Dat terwijl ze haar alleen maar via haar blog kennen? Denk niet dat een normaal mens met een gezond verstand zoiets zou doen.

  May Reply:

  Waarom gaat dat te ver? Personen die zulke comments achter laten of stalkgedrag vertonen zijn wellicht psychisch niet in orde. Ze zegt het gewoon eerlijk. Dat is beter dan om de hete brij heen draaien. Daar heeft niemand wat aan.

  [Reply]

  Zainab Reply:

  Als ik voor mezelf mag spreken en mss dat Mascha dan ook inzicht krijgt in de gedachtengang van een “HATER” ; ik heb ook kritische opmerkingen achter gelaten op een niet nader te noemen forum, ik vond en vind ze zelf niet te ver gaan.. eerder “trollen” inderdaad, ik vind het leuk om me te verdiepen in het leven van beautybloggers en over ze te praten, enigszins sneu ja, maar het beheerst mijn leven of mijn dag niet, ik haat Mascha niet. Ik heb bijv. een bericht geplaatst op dat forum waarin ik me afvroeg of ze betaald kreeg voor haar tweets over het circus. Vervolgens reageert ze daar op, niet rechtstreeks, nee via twitter waarop ze mijn reactie eigenlijk een beetje belachelijk maakte. Een legertje fans moet er natuurlijk ook nog even op in gaan, en voila .. daar is “haat” (ik noem het liever;irritatie, gekrenkte trots) geboren.. ik ben pissig, ik heb zin om steeds meer over haar te zeiken, ik kan me amper nog inhouden (wat ik wel doe) .. ik zeik iets te lang door over een nagellakje die ze zelf houdt ipv aan haar nagelswatcher te geven (ik was oprecht in de veronderstelling dat de deal was dat alle nagellakjes naar Fé zou gaan) en plotsklaps ben ik een hater , extreem naar , met een psychisch probleem…

  Dit is mijn verhaal , mss wordt het dan duidelijk dat het ook wel van 2 kanten kan komen natuurlijk.. Niemand is perfect, ook Mascha niet… we zijn allemaal wel eens geïrriteerd, we willen allemaal wel eens een discussie winnen of op twitter ons gelijk behalen.. :)

  [Reply]

  Claudia Reply:

  Ik wil de kanttekening maken dat Mascha zegt dat de kans bestaat dat zoiemand misschien wel een psychisch probleem heeft, want met 70.000 bezoekers is dat niet ondenkbaar.
  Ze zegt niet dat alle haters een psychisch probleem hebben, ze zegt alleen dat de kans bestaat dat er haters op de site zijn die een psychisch probleem hebben.

  Zie je het verschil?

  Elena Reply:

  ze heeft jou niet belachelijk gemaakt, ze heeft het onrechtstreeks beantwoord en dus u naam achterwege gelaten. Waarom maakt ze jou dan belachelik?

  Debby Reply:

  Eigenlijk wel mee eens. Iemand die negatief reageert hoeft niet meteen psychisch gestoord te zijn. De meesten zien gewoon groen van jaloezie omdat jij dit hebt weten op te bouwen. Ik denk ook dat dit soort dingen nu eenmaal gebeuren in het zakenleven. Ook al heeft iemand geen internetsite met webshop maar n kantoor, dan zijn er altijd personen die diegene de grond inboren. Jaloer+e is het gewoon.

  [Reply]

  Anna Reply:

  … Maar er wordt toch ook niet gezegd dat iedereen die een negatieve comment plaatst psychisch gestoord is? Het is statistisch gezien gewoon logisch dat van de zoveel bezoekers (70.000) er een aantal psychisch gestoord zijn. Of ze nou wel een negatieve comment plaatsen of niet.

  [Reply]

 10. Nynke says:

  Wow.. Dat is wel echt super vervelend dat je zoveel haat comments krijgt! Wat gebeurd er eigenlijk als je een persoon verbant van je website? Kunnen ze dan op geen enkele manier meer op je site komen? X

  [Reply]

 11. Moniek says:

  Waarom laat je de comments niet weg? Dan mensen gewoon niet kunnen reageren? Is dat niet een idee?

  [Reply]

  Sanne Reply:

  Nee, dat zou zonde zijn. Ik lees vaak de comments van producten die zijn getest om te zien of er meer mensen positief zijn of juist niet. Dat kan voor mij een extra bevestiging zijn om ook dat product te testen.

  [Reply]

 12. Wilma says:

  Dankjewel voor dit stappenplan en voor het delen van je ervaringen! Nu weet ik voortaan ook hoe hier het beste mee om te gaan.

  [Reply]

 13. Rosanna says:

  Wow, ik realiseerde me helemaal niet dat mensen echt dat soort dingen zeggen! Zelf probeer ik zo min mogelijk negatief te reageren op een artikel. Maar soms zeg ik wel eens iets waarvan ik denk: “Hmm, was dat nou nodig?” Zo reageerde ik laatst als eerste op een post (op een andere site) met de opmerking dat het een leuk artikel was en de look mooi was, maar dat er een grammaticale fout in zat. En drie keer raden; ik maakte in die post zelf 2 spelfouten!!!… Ik kon wel door de grond zakken! Zo zie je maar dat je soms beter je snuit kunt houden :)
  Ik vind trouwens je persoonlijke blog erg goed geschreven.

  [Reply]

 14. Joke says:

  Pf ik word hier triest van, vooral als ik dat lees van die A4′tjes. Waarom zou iemand jou zo willen de grond in boren? Ik vrees dat het vooral jaloezie is, of mensen die hun frustratie niet kwijt kunnen.
  Je doet het prima Mascha! Ikzelf ben een erg gevoelig persoon en ik zou daar NOOIT mee kunnen omgaan, ik zou echt volledig in de put zitten bij elke comment. Ik vind het heel sterk van je dat je je daar kan over zetten!
  Maar volgens mij zijn er veeeeeeeeeeeeeeeeel meer positieve berichtjes waaraan je je kan optrekken, dus haters gonna hate!
  x

  [Reply]

 15. dita says:

  Hoe moeilijk het ook zal zijn. Deze mensen zijn het niet eens waard om op je site te kijken vind ik.

  [Reply]

 16. lisanne says:

  Ik vond het een interessant artikel, want het enige wat wij, ‘gewone lezers’ lezen zijn de eerste haatcomments (als die nog niet verwijderd zijn)

  Wel vind ik het treurig om te beseffen dat sommige mensen zo ver heen zijn dat ze zulke dingen doen en zeggen. Daar word ik om eerlijk te zijn een beetje verdrietig van…

  [Reply]

 17. Elise says:

  Bitch, jij kan echt alleen maar zeiken he!?

  Grapje meid, ik ben ‘t met je eens ;) Gelukkig zelf nog nooit een negatieve comment gekregen (op mijn miniblogje waar 10 mensen reageren ofzo, dat scheelt wel) maar ik kan me voorstellen dat je er eens goed te buik vol van hebt. Beetje sneu weer dat die mensen jou in ‘t echt nog nooit gezien/gesproken hebben en altijd zeuren om niks -_-”

  [Reply]

 18. shavida says:

  Ik maak dit ook vaak mee hoor.
  Vaak doet het mij niks, maar snap best dat het niet leuk kan zijn.
  dank je voor deze tips het er wel wat aan.

  [Reply]

 19. Elly says:

  Mascha, I hope you feel the love too… want het gross van mensen die je sites bezoeken lezen met veel interesse. En met de negatieve comments ga je mijns inziens heel goed om. Thumbs up for you! :)

  [Reply]

 20. B says:

  Wat vervelend om te lezen dat zoveel mensen eigenlijk onaardig doen.
  Heel triest! Love your blog!

  [Reply]

 21. Mieke says:

  Interessant om te lezen Mascha, dank je wel!

  [Reply]

 22. Naas says:

  Wellicht zullen hier heel veel mensen mee te maken hebben en meer dan we denken. Goed dat je er een artikel over hebt gemaakt :)

  [Reply]

 23. Karin says:

  Ik heb tot nu toe gelukkig alleen nog maar positieve en leuke reacties op m’n blog, daar ben ik heel dankbaar voor. Het lijkt me heel vervelend als mensen zulke reacties achterlaten, kritiek is altijd goed, maar het moet niet te ver gaan of zinloos zijn. Ik kan me niet voorstellen dat er werkelijk mensen zijn die pagina’s vol schrijven naar iemand die ze alleen via internet kennen. Dat is wel een beetje freaky. Ik zou daar denk ik wel echt een beetje bang van worden, heb jij dat niet?

  [Reply]

 24. I says:

  Wat ik me dan afvraag (geen idee hoor, ik heb zelf geen blog of forum ofzo) maar het gebeurt toch soms dat comments in moderatie gaan ofzo, dat ze eerst moeten worden goedgekeurd? Als je nou merkt dat iemand van die verhulde opmerkingen achterlaat (zoals over je shirt), kan je het dan niet zo instellen dat al diegene’s comments (op die e-mail, dat IP-adres oid) naar moderatie gaan, al voordat zo iemand over de schreef gaat? Zou je misschien een hoop gedoe schelen!

  [Reply]

  Mascha Reply:

  nee kan niet helaas! het is of alles of niks (ik heb nu dat spam links op moderatie gaan)

  [Reply]

  Gonny Reply:

  Via Instellingen (in WP) kun je ook reacties vanaf bepaalde emailadressen, Ipadressen etc. op moderatie laten gaan. Ik heb dat zelf jaren terug ook gedaan met iemand die maar bleef “trollen”.

  [Reply]

 25. Lianne says:

  Echt een heel goed artikel. Vooral ook dat eerste over kritische lezers dat je daar veel aan hebt en uitleggen dat dat NIET is wat een hater doet, en dat je door kan hebben of iets echt (goedbedoelde) kritiek is waar je iets mee zou kunnen of iemand die gewoon naar wil doen. Fijn ook om te lezen dat je er niet meer door geraakt word en je meteen weer bezig houd met belangrijkere en leukere dingen!

  [Reply]

 26. Ilse says:

  Heel interessant om te lezen zeg! Ik heb het dan niet zo vaak als jij het hebt, maar een tijdje geleden was er een meisje die steeds rare comments op mijn blog plaatste. Ik trok me er niets van aan en verwijderde ze gewoon maar de eerste keer dat ik zo’n comment las en er niets anders stond dan ‘ nou, met die kop van jou zul je nooit zo’n knappe vent vinden’ (die blog ging toevallig over mooie mannen) toen moest ik toch wel even slikken. Niet eens zozeer omdat het me echt iets deed maar toch een beetje van de schrik, want wie doet nou zoiets? En wie zou het zijn?? Stel je voor dat het iemand zou zijn die ik ken ofzo..

  [Reply]

 27. gdjidje says:

  diep respect mascha ik zou dit nooit kunnen!
  de mening van mensen trek ik me altijd erg aan, gelukkig heb ik laatst een filmpje van volgensmij derek sivers over hoe mensen reageren via internet en vaak vergeten dat er iemand achter die computer zit zulk soor dingen helpen^_^ ik hoop dat de trollen/haters nu wel 2x denken voordat ze iets compleet gemeens commenten♥

  [Reply]

 28. Ellis says:

  Ik word gewoon heel erg gelukkig van dit soort artikelen. Gek. Maar het is zo echt, maar ook informatief. én krachtig.
  Alsof wij allemaal kunnen leren niets aan te trekken van ‘haters’. Ik weet niet, maar dat doet me goed.

  [Reply]

 29. Arenda says:

  Wow! Heb echt heel veel respect voor jou mascha! Dat je zo sterk in je schoenen staat!
  Niemand heeft het recht om jou of je site belachelijk te maken!

  x Arenda

  [Reply]

 30. Katja says:

  Ik vind het knap hoe je het zo ziet en het opschrijft voor anderen. Je site is echt leuk, en wordt steeds beter op de dag, en haters zullen er altijd zijn, maar zo lang het met jou goed gaat en de site, maakt het niet veel uit wat ze zeggen :)
  En yay, toen ik zag dat je alweer een post hier op je persoonlijke blog hebt gepost, ging ik meteen checken.

  [Reply]

 31. Amina says:

  “Haters” heb je overal en het beste wat je kan doen is gewoon negeren. Ik vind het wel prettig dat als ik jou mail (1x in een jaar lol) je altijd terug reageert en dat maakt je dan “echt” voor mij, als ik wat negatiefs te zeggen heb zou ik je ook mailen, dat maakt het voor mij ook wat persoonlijker dan heel NL mee te laten genieten.

  Er zullen altijd mensen zijn die niet normaal en fatsoenlijk kunnen reageren, op een gegeven moment leer jij wel hoe je daarmee om moet gaan en heb gemerkt van jou dat jij dat nu ook beter doet. :)

  [Reply]

 32. Malika says:

  Heel leerzaam. Mocht er ooit een boek van jou verschijnen (bv een bundel van jouw favoriete artikels/artikelen) dan ben ik 1 van de eerste om het te kopen. Je hebt een goede manier van dingen overbrengen, waardoor het lekker wegleest. Ik ben fan!

  [Reply]

 33. Ella says:

  Respect!

  [Reply]

 34. Barbara says:

  Ik wil je complimenteren met hoe je met nare comments omgaat. Zeker vergeleken met een paar jaar geleden, misschien omdat je het jezelf minder aantrekt. Vooral de reacties met een grappige toon waardeer ik, omdat daaruit blijkt dat je niet zit met een bewust vervelende reactie (en dat is wel het uiteindelijke doel van zo een opmerking, kwetsen).
  Wel moet ik zeggen dat ik me soms kan ergeren aan al die meiden die het voor je opnemen door te reageren op een nare comment. Ik begrijp dat het goed bedoeld is, maar daarmee geef je een naar persoon alleen maar extra aandacht. Don’t feed the trolls! ;)

  [Reply]

 35. Jasmijn says:

  Beetje jammer inderdaad zulk soort reacties, maar zijn de mensen die zo reageren niet hele naïeve jonge meisjes? Die eigenlijk gewoon heel erg jaloers zijn of zonder reden mensen gaan zitten bashen.

  [Reply]

 36. Ness says:

  Ik zie soms ook wel eens ‘mindere vriendelijke comments’ verschijnen op je blog, maar ik wist niet dat het zo erg was?!
  Waar houden die mensen zich toch mee bezig, hebben ze niks anders te doen?
  Als ze een artikel niet leuk vinden, klik dan weg!
  Mascha, je moet echt een olifantenvel hebben, ik zou er niet tegen kunnen!
  Als ze jou niet leuk vinden of ze vinden de blog slecht … waarom komen ze dan kijken? Zo’n mensen maken de wereld rot!
  En doe zo verder … je bent héél goed bezig, ik heb al veel bijgeleerd! ;-)

  [Reply]

 37. Juliet says:

  Het lijkt mij heel frusterend om dat soort comments elke keer te krijgen. Maar ja het spreekwoord ”hoge bomen vangen veel wind” is en blijft waar. Ik kan me herinneren dat je al eens eerder zoiets postte. Maar hoe beter je site loopt hoe meer je dit ook krijgt.
  Vaak denk ik ook als ik zie dat ze je verdedigen na zo’n post oow jongens heel lief maar je maakt het alleen maar erger.. dan wordt het echt zo’n ding..
  Ik zal je met plezier blijven volgen en ik beloof plechtig hierbij geen rot comment achter te laten =)

  [Reply]

 38. Esmée says:

  Pff, als dat bij mij zou gebeuren zou het echt na een tijdje op mijn zenuwen gaan werken. Ik heb echt respect hoe je ermee omgaat en je doet het echt goed! :)

  [Reply]

 39. Yvonne says:

  Fijn dat je het zo kan relativeren :)

  [Reply]

 40. Soraya says:

  Ik vind het heel knap hoe je ermee dealt, ik zou mezelf niet kunnen inhouden maar je zou toch proffesioneel moeten blijven hoe moeilijk het ook is en daar heb ik respect voor! Ik volg je al sinds beautygloss bestaat en heb eigenlijk vrijwel alles ontdekt door beautygloss, ik heb mijn passie voor make up niet ontwikkeld door met mijn moeders make up te spelen want mijn moeder is nooit zo geweest in tegendeel ze is heel simpel en het enige wat ze gebruikt is af en toe mascara een stijltang en creme en dan maakt het haar absoluut niet uit van wat voor merk het is haha. Maar goed toen ik je ontmoette op de beautygloss party voelde het ook echt alsof ik een vriendin ging ontmoeten die ik heel lang niet had gezien, echt een raar gevoel maar dat komt denk ik omdat ik al jarenlang iedere dag beautygloss bezoek en omdat je ook altijd heel persoonlijk bent geweest in je artikelen. Nu is dat wel wat minder en dan bedoel ik met name home tours maken enz, maar dat is natuurlijk te begrijpen je bent een soort BN’r en om dan jullie nieuwe huisje lekker open en bloot op internet te zetten, nee niet slim dus dat snap ik helemaal. Al heb ik wel bij cynthia een stukje van je inloopkast gezien mihihi! Super vet al je mooie schoenen. Oké ik dwaal af. Ik vind dat je goed omgaat met haters en ik snap wat je bedoelt met dat het nooit goed is wat je ook reageert. Eigenlijk een groot compliment voor die mensen die je pagina’s met hatelijke dingen sturen want wat zouden ze daar toch veel tijd in moeten steken, want hoe kan je zulke dingen zeggen over iemand die dit eigenlijk allemaal doet voor ons, why?

  I’m proud of you dat je zoveel hebt bereikt deze laatste jaren! :)

  [Reply]

 41. Annelies says:

  Ik heb echt enorm veel respect voor de manier waarop je met hatelijke comments en haters omgaat Mascha! Het laat zien dat jij veel wijzer bent dan zij. Er zullen altijd mensen zijn die het maar niks vinden wat je doet of wie je bent, goed dat jij daar zo mee om weet te gaan, zonder het persoonlijk te nemen of je er door te laten neerhalen. Nogmaals respect!!

  [Reply]

 42. Winnie says:

  Je hebt ze overal, hoe groot of klein je website ook is! Het is mezelf ook wel eens overkomen toen ik vroeger nog een website had. Bij het adres waar ik deed babysitten in het weekend stond mijn link tussen de favorieten. Echter wanneer ik niet kon, werd het buurmeisje ingeschakeld. Op een dag kreeg ik enkele negatieve reacties die ik ook direct verwijderd hebt en de persoon in kwestie heb ik toen gebanned. Toen ik het weekend moest gaan babysitten kwam ik erachter dat ik vanuit die pc niet meer op mijn eigen website kon commenten. Pure jaloezie en proberen mijn leven zuur te maken, want ik kende het buurmeisje persoonlijk en laat ik nou zeggen dat wij niet beste vriendinnen waren.

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Wow dat is wel super toevallig om het zo te ontdekken!

  [Reply]

 43. Debbie says:

  Leuk om het patroon van ‘haters’ te lezen :)

  [Reply]

 44. boterbloempje says:

  wow, 70 000 bezoekers per dag op je site! en als je ziet hoe weinig mensen er eigenlijk een comment achterlaten. je hebt echt ontzettend veel lurkers ;) goed dat je dit artikeltje hebt geschreven ;)

  [Reply]

 45. loesje85 says:

  Misschien is het iets om iemand aan te nemen die dit soort ongein voor je er tussen uit haalt en banned? Dan kan jij je bezig houden met de leuke comments… Ik kan begrijpen dat dit gewoon geen leuk werk is (dit soort personen/commentaren in de gaten te houden)..
  Ik vind het knap dat jij je toch overheen weet te zetten en sterk in de schoenen staat. Ik zou misschien na een paar van die dingen huilend in een hoekje hebben gezeten :-(. (en ik heb een aantal op fok gelezen!)

  Hoe dan ook, er zit (grappig genoeg) een patroon in, je kan het “handelen” en vooralsnog hebben je trouwe lezers er geen nadeel van geleden.
  Gewoon een top site, topwijf en haters gonna hate ;-).

  [Reply]

 46. masha says:

  Oohh over “voorzichtig rottige comments” gesproken..zag er laatst ook 1: word je niet heel onzeker tussen jouw 2 mooie vriendinnen? Niet dat jij niet knap bent… Oohhh die vond ik zo sneaky. Superleuk artikel trouwens!

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Haha die was vies he! En later had ze ook onder een andere naam op haarzelf gereageerd met iets van ‘tja niet iedereen is mooi he..’ echt sneaky inderdaad. Lol!

  [Reply]

  Tamar Reply:

  nou Mascha ik vind je in ieder geval een mooie vrouw! Vooral zoals je eruit ziet in dat filmpje van de Viva 400 met dat rose jasje en je haar zo mooi gestyled….

  [Reply]

  Elise Reply:

  Nasty! Beetje sneu helaas, vermaak je jezelf hier nou mee? :/

  [Reply]

  Sarah Reply:

  Toevallig, dat vraag ik me ook áltijd af. Wat hebben ze aan zo’n comment. Voel je je er beter door, iemand kleineren? Ik zal het in ieder geval nooit begrijpen ;)

  [Reply]

 47. Shirley says:

  Wat een nuttig artikel. Helder actieplan ook. Dank je.

  [Reply]

 48. Nes says:

  Grappig dat je echt de niveaus kunt onderscheiden! ^^

  [Reply]

 49. Jorinde says:

  Wat een goed artikel. Mijn zusje en ik hebben 2 x een comment van dezelfde persoon gehad, dat wij echt lelijk waren. Persoon natuurlijk gebannen. Het deed me geen pijn, omdat het zo’n kinderachtige comment was, maar ik was toch wel een beetje nieuwsgierig wie dit dan zou kunnen zijn.

  [Reply]

 50. bloempje says:

  Heey Mascha !

  Ik heb dus totaal geen verstand van blogs en sites en alles hihi
  maar ik dacht misschien dat het mogelijk is om met een ‘ account ‘ op je site te kunnen. Dus net een beetje als youtube ( als dat mogelijk is )
  Bijvoorbeeld als jij een video/artikel plaatst kan iedereen het lezen/bekijken maar wil er iemand reageren? Inloggen! Zo heb je de persoonlijke gegevens van die gene en dan kunnen ze niet meer van die rottige comments achterlaten. Ik vind het echt helemaal nergens opslaan, het is pure jaloezie, even een kijkje op je leven

  Je bent hartstikke succesvol in nederland !
  Je hebt iets met je vriend wat weinig mensen hebben ( bedoel dat jullie supersuperlang samen zijn , congratz!)
  Je verdient goed ,( sommige mensen kunnen niet veel kopen )
  Je hebt bakken vol makeup.
  Je maakt reisjes

  Kortom, Mascha leeft gelukkig !
  Het is natuurlijk ook vast wel eens moeilijk om je site te onderhouden en misschien een beetje stressvol maar ik bezoek je site al wel een tijd ( eerst alleen via youtube) En dat filmpje van dat je cadeautjes uitpakte van je party raakte mij echt . Je had een klein instort momentje en dat geeft echt niets iedereen heeft het wel maar dat laat ons alleen maar zien hoe blij je bent dat je zover bent gekomen .

  Ik ben zelf niet jaloers , ik zeg eerlijk ik vind soms artikels of filmpjes wat minder leuk maar dan ben ik misschien iets minder geinteresseerd in dat onderwerp. Ik denk dat meerdere mensen dat wel hebben. MAAR, het is Jou site en jij zet lekker erop wat jij wil ! Het is onmogelijk iedereen met elk artikel tevreden te houden maar iedereen heeft wel dat ene onderwerpje leuker te vinden dan andere.Ik probeer je helemaal niet omlaag te halen hiermee ik wil je op een vriendelijke manier zeggen dat niet iedereen alles leuk kan vinden, maar dat wist je zelf denk ik wel.

  Iedergeval , let aub niet op die rotte comments die er afentoe tussen zitten, lekker bannen die handel er zijn meer mensen die gek op je site zijn dan de mensen die uit jaloezie komen haten. Ik vind het supertof dat je zo ver bent gekomen en ben ook supertrots dus ik hoop dat je nog lang door gaat met je site cuz you rock!

  dikke kuss

  [Reply]

  Miraa. Reply:

  Ik vind dit een hele lieve comment, eigenlijk!

  En ik sluit me erbij aan. Met 70K. bezoekers kun je nooit iedereen tevreden stellen. Maar het is duidelijk dat je heel hard je best doen en wij mogen al blij zijn dat je website gewoon vrij toegankelijk is. Tja, dan vind je als bezoeker een bepaalde post of een bepaald onderwerp niet interessant. Er zijn nog 100en andere prachtposts om van te genieten. En als je ze allemaal naar vindt, dan ben je duidelijk op de verkeerde site.

  Ik ben zelf nooit echt een ‘negatieve’ troll geweest. En ik moedig het ook echt niet aan. Maar soms ‘begrijp’ ik het wel. We weten dat jij hard werkt en hoewel je veel terugkrijgt, denk ik dat je ook veel aan vrije tijd en privacy opoffert. Maar soms is het voor mensen lastig om de minder leuke kant aan het vak te zien. Die denken: ja, Mascha gaat naar Kakkerlakkie op persreis. Niet beseffende dat je er heen gaat om te werken. Die denken dat je 7 dagen lang aan het shoppen, slapen en in de zon aan het bakken bent. Ja, Mascha gaat weer winkelen, niet helemaal beseffende dat wij daarvan profiteren doordat jij erover schrijft.

  Anyways. Haters gonna hate. Voor elke hater staan wel weer 3 liefhebbers.

  [Reply]

 51. Sara says:

  Leuk dat je weer eens op je persoonlijke pagina schrijft. Ik check hem heel vaak, vind dat altijd leuke stukjes. Het lijkt mij vreselijk om zo via internet uitgescholden te worden, maar je kan het goed relativeren. Je hebt natuurlijk ook de nodige ervaring!

  [Reply]

 52. Dasha says:

  Mij lijkt echt moeilijk om met haters te dealen. Ook al ben je gewend, lijkt me pijnlijk iedere keer. Vraag me echt af hoe je met zoiets moet omgaan. En dan nog respect dat je blijft persoonlijke dingen te posten. Ik bedoel, mensen weten wie je vrienden zijn en waar je woont en zo..

  Je bent ook nog eens “arm” geweest, dus het niet zo dat je niet weet hoe het is.

  Het is makkelijk om anoniem via de pc wat zitten schelden ed.. Heb je ooit jezelf gegoogled eigenlijk? Ik meen dat ik jouw site in google intikte ipv adresbalk en ik kwam op een forum waar een hele haters website over je was of iets dergelijks..

  Bekijkt het maar zo: als mensen over je roddelen dan leef je tenminste.. Zij kennen jou niet dus is pure jaloezie.. zie het als compliment. Alles positief bekijken he :-)

  Je bent langzaam een BN’er haha, dat hoort erbij..

  Misschien zou leuk zijn als je ooit een artikel plaats die puur gericht is aan hoe omgaan met kritiek en jaloezie ed..? Ik heb een vriendin die een topbaan heeft, maar helaas neit veel vriendinnen omdat ze gewoon jaloers zijn,. zij weet zich totaal geen houding te geven en probeert iedereen te pleasen (zichzelf naar beneden te halen).. Zou echt leuk zijn als je t deed (tenzij er al ergens staat?) ..

  groetjes

  [Reply]

 53. Joanne says:

  Ik heb vroeger, toen ik een jaar of 11/12 was, heb ik ook een heel vervelende opmerking gemaakt. Ik was toen heel onzeker, verzon smoesjes en werd gepest. Nu is dat niet meer zo, en daar ben ik blij van. Ik schaam me nog steeds heel erg voor wat er toen gebeurd is, en soms vraag ik me af of je me nog steeds stom zult vinden.
  Ik heb namelijk heel veel respect voor jou, en ik kijk stiekem gigantisch naar je op.

  Ik hoop dat je me het kunt vergeven, hoe moeilijk dat ook is.
  Want eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n rot persoon, of een trol ;)

  Liefs

  [Reply]

  Dasha Reply:

  Wat cool van je dat je dat durft toe te geven.. Ik denk dat we niet allemaal even trots zijn op onze acties van vroeger

  [Reply]

  Joanne Reply:

  Dankjewel :)
  Ik ben gewoon even heel eerlijk geweest tegen Mascha, want ik vind dat ze er recht op heeft om te weten hoe ik me erover voel. Want ik baal er behoorlijk van, hoe ik dat ooit heb kunnen doen.

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Joh ik heb geen idee wat je schreef, het is goed hoor :)

 54. Nisha says:

  WAUHAUW!! dit is serieus een grote diss tegen de haters! Respect! Hahaha Vooral dat: hoi, dat kan ik zien. BAM. En weg zijn de haters;)

  [Reply]

  Nisha Reply:

  Oo,, en begrijp dat ik door dit stuk een NOG grotere fan van je ben geworden. I like that attitude( ook al is het je baan).

  [Reply]

  nisha Reply:

  *begrijp=besef sorry ;)

  [Reply]

 55. Marii says:

  Wauw, goed geschreven!! :) en respect ik weet zelf door al een aantal jaar op internet actief te zijn dat haterz echt heel ver kunnen gaan, maar jij moet er inderdaad vaak elke dag mee dealen.
  Fijn stappen plan ik ga altijd reageren wat ik dus eigenlijk inderdaad niet moet doen, om relletjes te voorkomen :) dus ook een thnx :)

  [Reply]

 56. Lotte says:

  Leuk dat je hier weer eens wat post! Vind ik altijd heel erg leuk om te lezen! Echt een goed artikel!

  [Reply]

 57. Crystal says:

  Wat een leuke blogpost! Mascha rocks!
  Heel interessant om het eens ‘van de andere kant’ te horen, wat jij dus achter de schermen bij BG meemaakt.
  Deze vervelende mensen zullen er altijd zijn! Ik heb mezelf aangeleerd om ze zo positief mogelijk te benaderen. Soms weten ze dan niet wat hun overkomt als ik zo aardig blijf :)

  [Reply]

 58. emma says:

  jammer dat er altijd mensen zullen zijn die zo zullen haten/trollen.
  ik ben ook een keer gebannen op een andere beauty site( ik noem geen namen hoor) terwijl ik werkelijk niks fout had gedaan. misschien dacht zij dat ik onder een valse naam ofzo reageerde op comments maar dit kan komen omdat ik vaak via verschillende laptops en computers reageer(mijn ouders zijn gescheiden en heb eigen laptop).
  ik heb haar direct gemaild waarom ze mij had gebannen en uitgelegd waarom ik via verschillende computers reageerde en toen kreeg ik niet eens iets terug( wat ik erg respectloos vond) maar ze had me wel ontbannen.
  erg vreemd.
  ik vind het erg jammer dat iemand mij bant en vervolgens ontbant en mij niet eens een mail met uitleg terug stuurt.

  dit heeft niks met mascha te maken maar ik wou even uitleggen hoe het dus ook kan gaan haha.
  maar hoe jij dingen afhandeld vind ik dan wel weer netjes mascha :) !
  keep up the good work :)

  [Reply]

 59. Janneke says:

  Haters horen er eigenlijk idd gewoon bij.. Maar heeel goed dat je weet hoe je er mee om moet gaan! Vind het erg knap:) Je doet je werk leuk & goed! Vind het leuk om naar je filmpjes te kijken omdat je daarin je persoonlijkheid een stuk meer ziet, en inmiddels na 1/2? jaar jou site trouw te hebben bezocht ben ik (al langer natuurlijk) helemaal fan!:)

  [Reply]

 60. Lil says:

  kan me goed voorstellen dat er een hoop meiden en vrouwen jaloers op elkaar, al bijna 10 jaar een goedlopende relatie, een mooi nieuw huisje, tripjes naar het buitenland voor werk waarin je ook nog eens tijd kan besteden aan shoppen, supergoed bekeken blog. Je hebt het toppie voor elkaar, en dat laat je in dit artikel nog maar eens blijken want zelfs de ”trollers” kunnen jouw niks doen. Jammer dat sommige niet inzien dat je er veel voor moet doen om ook succesvol te worden in het leven algemeen. Denk dat een hoop mensen onderschatten hoe je bent geworden zoals je nu bent en hoe je bent gaan leven zoals je nu leeft.
  Mijn complimenten voor jou! Blijf zo doorgaan, ik vind je in ieder geval een hele leuke meid (tenminste zoals ik je ken op internet dan, maar dat zal in reallife ook zeker wel snor zitten want je bent heel wijs)!

  [Reply]

  Lil Reply:

  op elkaar moet zijn: op je zijn, stomme fout haha!

  [Reply]

 61. Chayenna says:

  Dat van die spelfouten slaat eigenlijk nergens op want iedereen maakt spelfouten jij doet tenminste je best om voor 70.000 mensen elke dag je blog te updaten wat maakt een paar spelfoutjes nou uit

  Xxxx

  [Reply]

 62. Suus says:

  Goed artikel! Knap van je dat je nu een manier hebt gevonden om ermee om te gaan :)

  [Reply]

 63. Jane Doe says:

  Aaargh. Ik haat de groep mensen die gewoon enorm respectloos bepaalde opmerkingen naar je hoofd gooien met als excuus dat dat hun mening maar is of in jouw geval; met als excuus dat het kritiek is. Nog niet te spreken over hoe schijnheilig het is als je vervolgens de schuld in andermans schoenen schuift met hun ”kan je soms niet tegen kritiek?”. Verschrikkelijk. Maar ik denk altijd maar; hoe vreselijk respectloos mensen ook over je praten en hoe gemeen ze ook zijn, al is het een A4′tje vol met non stop geklaag met jou als hoofdonderwerp – het zegt meer over hun dan over jou. Daarmee is genoeg gezegd, right?

  JD

  [Reply]

 64. Ik zou toch graag even jou toestemming willen hebben mascha, maar zou ik op hyves een hyve aan mogen maken over jou en BG? dan komen misschien wel meer bezoekers naar je site! ik hoop dat het mag. ik heb het zelf namelijk ook!http://dbu8iegf8egw8.hyves.nl/, mijn hyve.

  [Reply]

 65. Ikram says:

  Nou ik heb er zelf nog niet mee te maken gehad, maar ik vind dit artikel enorm behulpzaam :D Gewoon… ook voor in het echte leven :) Bedankt!

  [Reply]

 66. Noemy says:

  Wow… dit is echt… Ik weet niet eens wat ik moet zeggen. Ongelooflijk gewoon. Ik zie de laatste tijd veel negatieve comments voorbij komen, maar dat er zo’n verhaal achter zit. Daar denk je niet bij na. Ook al willen die mensen je pesten/plagen, het is gewoon niet leuk. Je doet gewoon je werk, en mensen geven commentaar waar je niks aan hebt. Echt Mascha, respect dat je hier mee om kan gaan! Ga zo door :)

  [Reply]

 67. Anna'beau says:

  Ben je ook wel eens bedreigd? Ik hoop het niet natuurlijk maar via internet gaat dat zo makkelijk bij sommige personen.

  [Reply]

 68. kiki says:

  dit slaat indd nergens op als ze zoiets zeggen het slaat nergens op en als ze dat zo vinden kunnen ze dat ook voor zich houden!

  [Reply]

 69. Mieke says:

  Kijk, misschien is het wel eens een goed idee om je te focussen op het positieve in plaats van altijd maar het te hebben over ‘haters’. Die heb je overal. Punt. Het is een kwestie van te leren je dat niet aan te trekken. Negeren. Want wat krijge je nu? Nog meer haters. Sorry, maar je bant iedereen omdat je er niet tegen kan, maar je zit zelf altijd te posten over hoe sommige mensen wel kunnen doen. Het reflecteert jezelf. Je zoekt steun, maar dat is niet de juiste manier om daarmee om te gaan, je creeert alleen maar meer vijandigheid tussen ‘voor’ en ‘tegen’.

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Heb je dit stuk wel gelezen, off..?

  [Reply]

  Tessa Reply:

  Haha, sommige mensen hebben dit artikel niet helemaal begrepen geloof ik!

  [Reply]

  Mieke Reply:

  Jawel, toch wel. Even ter verduidelijking. Het feit dat er wéér maar eens artikel is dat gaat over ‘haters’ is toch wel een indicatie van hoe diep het zit. Niet zozeer het artikel op zich neem ik in beschouwing, maar het feit DAT het over ‘haters’ gaat. Wat is de bedoeling van dit stukje denk je? Waarom wordt er aandacht besteed aan ‘hen’ als ze toch zo negatief zijn? Ter verdediging? Maakt mij niet uit hoor, ik bedoel gewoon dat je de haters nu net NIET negeert he, het werkt wat contraproductief eigenlijk.

  MindOfMine Reply:

  Ik vind het vooral super interessant om te lezen hoe dat gaat met die stappen en wat er precies ‘achter de schermen’ gebeurd!

  [Reply]

  Elise Reply:

  “Wat is de bedoeling?”

  Helemaal onderaan staat het volgende:
  Wellicht heb ik hier iemand mee geholpen. Of niet. Ik weet niet. Ik wilde het graag eens opschrijven. Bedankt voor het lezen!

  DAT is de bedoeling. Lezen graag!

  [Reply]

  Tamar Reply:

  pfffff lekker triest deze reactie….

  [Reply]

  Tamar Reply:

  van Mieke dan bedoel ik….

  [Reply]

 70. A. says:

  Ik denk wat je het beste kunt doen is negeren don’t feed the trolls;)
  verder vind ik je site top en remember HATERS=Having anger towards everyone reaching succes

  xx

  [Reply]

 71. Dilan says:

  ik vind het echt sterk van je om de comments te negeren! ik zou er echt niet tegen kunnen als er zoveel kritiek op mij zouden gegevn worden die te ver gaan!

  [Reply]

 72. Anneleen says:

  Ik weet niet helemaal goed wat ik van dit artikel moet vinden.
  Enerzijds vind ik het zelf ook best wel leuk om te lezen, zeker omdat er zo’n terugkomend patroon in ‘haters’ zit wat ik best grappig vind. Ik snap mensen die zo’n hatelijke comments geven ook echt niet en ik vind het knap van jou dat je er zo goed mee om gaat.
  Langs de andere kant denk ik : elke job heeft zo zijn nadelen en daar moet op zich niet verder op worden in gegaan. Ik weet dat jou job nu eenmaal ‘publiekelijker’ is dan anderen hun job, maar dan nog weet ik niet of het echt nodig is om zo’n artikel online te zetten. Hoge bomen vangen veel wind, dat weet wel ongeveer iedereen denk ik en ik vind dat je er als een echte pro mee omgaat, maar naar mijn gevoel geeft zo’n artikel de ‘haters’ alleen maar meer om over te praten.
  (nuja, laat ze maar doen uiteindelijk ;) ze bereiken er toch niks mee)

  [Reply]

 73. Madelon says:

  Ik vind dit echt een heel leuk artikel om te lezen :)
  en mascha je bent echt heel knap in wat je doet en natuurlijk in je uiterlijk!
  xxxxxxx

  [Reply]

 74. enya says:

  Haters iedereen heeft ze. het zijn gewoon pubers die zich vervelen en anderen rot laten voelen. Lieve mascha je krijgt super veel complimentjes van mensen. je bent een harstikke mooie vrouw! verschrikkelijk aardig enzovoorts. en tja haten komt meestal uit jalozie! sterk zijn en die rot coments negeren!xx

  [Reply]

 75. Eva says:

  Hoi masha,
  ik zelf kan niet begrijpen dat mensen dat kunnen doen. Always look on the bright side of life! ze zijn gewoon jaloers omdat jij zo mooi bent : D
  vroeger keek mijn zus altijd beautygloss en toen vond ik het maar niks. maar hoe ouder ik werd hoe meer ik make-up en jouw site leuk vond te vinden! nooit gedacht dat dat zou gebeuren. dus ik ben blij dat als ik moe uit school kom ik altijd even relaxt op jouw site blogs kan bekijken. thanx daarvoor

  xxx

  [Reply]

 76. Loesje says:

  Mascha, niks van aan trekken! Gewoon door blijven gaan met het schrijven van je goede en leuke artikelen! X

  [Reply]

 77. Meike says:

  Bij haters zie je ook vaak dat ze eerst gewoon aardig reageren en leuk, maarja jij reageert niet op elke reactie aangezien je er veel krijgt. Dus dan gaan ze maar om negatieve aandacht vragen.

  [Reply]

 78. Nicolien says:

  Zelfs met mijn kleine blog heb ik er al last van. Ik delete de comments dan gewoon, maar ik trek het me wel aan. Ik vind het superknap dat jij je er niets meer van aan trekt, respect!

  [Reply]

 79. Mary-ann says:

  Hee mascha, goed artikel, en heel duidelijk! :D

  [Reply]

 80. Charleen says:

  Zelfs hier lees je van die mensen die zitten te zeiken, maar daar in tegen heb je meer fans! En als je logisch nadenkt, óf die mensen zijn jaloers op je want ze kijken toch wel naar je blog. Ik bedoel als ik jou nou een “dom wijf” zouden vinden zou ik hier echt niet komen kijken! Of ze hebben gewoon echt geen leven en gaan andere mensen lastig vallen..

  [Reply]

 81. Bran says:

  Eigenlijk is het diep treurig dat dit artikel geschreven moet worden :)
  De enige reden waarom mensen dit doen is púúr aandacht trekken en jaloezie. Op deze manier hopen ze zelf boven de ander uit te stijgen.
  Ach ja; je kunt het ook als een compliment opvatten… Jaloers word je alleen op mensen die je bewonderd, en op wie je wilt lijken. Gelukkig is dit maar een heel klein deel van de vele duizenden mensen die jouw site bezoeken.
  Wel knap dat je genoeg zelfvertrouwen hebt om het te relativeren. Al die mensen kennen jou persoonlijk niet eens; dus waarom zou jij je er wat van aantrekken.

  [Reply]

 82. Anke says:

  Lieve Mascha,

  Ik volg je blog nu al jaren.. vanaf wanneer weet ik niet precies maar ik denk zo’n 2 jaar voordat je op jezelf ging wonen.
  Ik heb gezien hoe je veranderd bent van een meisje in een zelfstandige, volwassen vrouw en het is misschien stom om te zeggen, maar ik ben zelfs een beetje trots op hoe jij het allemaal doet.
  Je blog word met de dag bekender en daarmee komen ook steeds meer negatieve reacties en negatieve publiciteit.
  Heel erg jammer en helaas zal dat ook altijd wel zo blijven.
  Het enige wat je er inderdaad aan kan doen is de comment verwijderen. ik vind het nog heel knap van je dat je soms op de mailtjes reageert want menig ander had ze na het blokkeren nooit meer toegestaan op de site.
  Erop reageren is toch de aandacht die ze willen hebben. andere mensen die reageren op een negatieve comment is waarschijnlijk heel lief bedoeld, maar eigenlijk krijgt diegene daarmee al zijn zin.

  kortom : Mascha, je bent een topper en hartstikke goed bezig! zelfs hoe je met negatieve comments om gaat daar kunnen veel mensen nog iets van leren.
  Ik hoop dat je nog jaren doorgaat met bloggen want zelfs na jaren je blog te volgen vind ik het nog steeds geweldig.

  [Reply]

 83. rebecca says:

  Echt dat er zulke mensen bestaan. Ik vindt dat je juist respect moet hebben voor diegene. Maar meestal zijn ze gewoon jaloers op je! Want jij bent de beste blogger die ik volg :)

  [Reply]

 84. Jolie says:

  Achja, haters zal je altijd wel hebben.
  Aan elke voordeel zit ook weer een nadeel.
  Je hebt natuurlijk wel iets bereikt en dat kunnen sommige mensen gewoon niet hebben!
  Blijf lekker doorgaan met wat je doet en laat ze maar lekker praten.
  Dat zegt namelijk veel meer over hun dan over jou =)

  [Reply]

 85. Babet says:

  Mascha, ik vind het echt ongelooflijk stom dat mensen zulke dingen over je zeggen! je moet je er echt niks van aantrekken. Je site is echt geweldig en elke keer leer ik weer nieuwe dingen over beauty! Laat als die mensen maar lekker praten, meestal zijn dat mensen die zelf helemaal niet gelukkig zijn. :)

  [Reply]

 86. Tessa says:

  Woow, knap dat je dit trekt. Hoewel je na loop van tijd ongetwijfeld minder gevoelig wordt voor dit soort dingen. Vind het goed dat je zoiets eens online in een artikel zet! Respect ;)

  [Reply]

 87. Liz says:

  Top artikel! Goed helder geschreven, Mascha!
  Ben helaas ook bekend met dit fenomeen & je reageerd er heel goed op!
  Alleen jammer dat t door sommige toch verkeerd geïnterpreteerd wordt…..
  Keep up the good work!

  [Reply]

 88. Gitte says:

  Wow Mascha, je gaat hier zo ontzettend goed mee om! Ik vind het heel erg dat er mensen zijn die zo doen, maar ze zijn gewoon jaloers. Jaloers omdat jij de meest fantastische site hebt en omdat jij gewoon een fantastisch persoon bent, respect!

  Heel veel XX

  [Reply]

 89. Lilly says:

  Beste mascha,

  Ik wide jouw graag wat vragen! Wil jij misschien een artikel en/of filmpje maken over hoe je met ‘haters’ in het dagelijks leven kunt omgaan.

  Voorbeeld: Ik ga elke week gezellig uit, en in mijn stad (Haarlem) is het net een dorp je komt ALTIJD bekende tegen, dat is heel leuk maar ook soms niet natuurlijk want je ziet ook mensen die je niet wilt zien. Nu ben ik vaak mezelf en ik pas mij alleen aan als dit nodig is, maar ik ken meiden die mij en mijn vriendinnen bekritiserend aankijken… heb hun al is aangesproken: “Hoi, ik zit ergens mee, en het kan zijn dat ik het mij verbeeld, maar jullie kijken ons altijd op een bekritiserende manier aan en dit stoort mij, bedoelen jullie het ook zo?” en hun zeiden van niet, nu doen ze 1 op 1 aardig maar in een groep blijven ze doorgaan. Ik weet dat het mijn eigen onzekerheid is, en daarom is zo’n artikel wel handig denk dat andere meiden er ook wat aan hebben!

  -Ik ken dat meisje wel van stijldansen, ik mocht nooit mee met de groep naar uitjes vandaar dat ik deze gevoelens heb…

  Voel je niet verplicht maar doe het alleen als jij dit inspirerend vind en er zin en tijd voor hebt ! :)

  [Reply]

  Nu even anoniem Reply:

  Ik hoop dat je het niet vervelend vind maar ik heb ook wat tips, ik zelf heb dan altijd zoiets: Ik weet van mezelf dat ik waarschijnlijk op hoger niveau in het leven sta dan zij. Ik weet wel beter ;) (Ja dat klinkt wat arrogant maar ik zou zelf nooit dingetjes uitlokken) En ik trok me het ook altijd aan, die gezichten van mensen maar het interesseert me gewoon niet meer en dat geeft mezelf ook een beter gevoel. Het is natuurlijk (denk ik) dat mensen je aankijken wanneer ze je vreemd vinden en soms doen ze dat ook puur uit “haat” en dat is juist zo grappig, bij mij bereiken ze er NIKS mee. Ik moet er gewoon om lachen dat ze de moeite nemen om net zo lang met een stomme kop naar me te kijken tot ik “onzeker” terug kijk. Maar dat doe ik dus niet. En als ze een op een wel aardig doen, zal ik ze er gewoon eens op dat moment zelf op aanspreken “Waar is je kritische kop nou ineens?”

  Wat ik zelf altijd heb zijn van die vervelende bruggertjes, die jongetjes, die dan denken iets stoers te zeggen. En dan reageer ik erop en dan zijn ze ineens geschrokken. :P En meestal heb ik ook harde muziek op dus hoor ik het niet eens (als ik aan het fietsen ben) en ik bedenk me altijd, als iemand ook maar met z’n vrienden kliekje iets tegen mij zegt wat niet door de beugel kan, of gewoon een rare opmerking dan zou ik zeggen “Je zegt dit nu wel met al je vriendjes erbij, maar kom maar terug als je in je uppie bent, dan praten we verder” of iets in die zin. Ik wil mensen altijd in zo’n hoek drukken maar zelf heb ik ook wel, zodra ik de moeite neem wat te zeggen kom ik soms uit ergernis niet uit mijn woorden…

  Nou hoop evengoed dat je hier wat aan hebt of dat het in ieder geval wel een beetje is wat je bedoelde..? :p Succes ermee

  [Reply]

  Lilly Reply:

  Bedankt voor de tips!!! Hier heb ik zeker wat aan, ben ook meteen ermee aan de slag gegaan, was wel lastig! Vandaag weer een meisje in een restaurant die heel overdreven mijn kant op keek en dan ook nog eens heel veel handgebaren maakte, uiteindelijk heb ik gewoon tegen mijn opa gezegd dat ik niet van mensen houd die handgebaren maken en overdreven kijken, kan moeilijk naar der toe lopen, zou dat wel gedaan hebben als het indd van die kleine jongetjes waren!

  Denk ook dat ik door het verleden een soort van ‘hokjesdenken’ heb ontwikkeld en dat als iemand op een bepaald type lijkt dat ik dan meteen vooroordeel en mij aangesproken voelt, dat heeft denk ik ook met onzekrheid te maken, vervolgens word ik altijd boos op mezelf dat ik vooroordeel maar soms is het ook zo overduidelijk en dan denk ik weer van, ja ik oordeel geloof ik wel terecht!!

  Vaak probeer ik nu ook maling te hebben hoor bijv. met uitgaan gewoon verder dansen even lachen naar diegene en doorgaan, maar als mensen het zo overduidelijk doen wordt ik gek! Ik zie er inderdaad wat vreemder uit, een 1 blik van iemand is prima, maar als iemand zoals dat meisje vandaag ongv. 5 minuten kijkt word ik gek haha xD

  In ieder geval bedankt, hopelijk leer ik het snel en boeit het mij allemaal niet meer !!! :D

  [Reply]

  kimberly Reply:

  wat grappig dat je zegt dat je soms van ergenis niet uit je worden komt(nu even anoniem) heb ik ook vaak. dan ben ik zo boos en wil ik ze op hun nummer zetten, maar kom ik niet uit m’n woorden en daar wordt ik nog bozer van. ik ben niet zo’n driftkikker, juist altijd best wel stil en als ik dan een weer woord wil geven lukt het niet. ik kan daar echt heel boos over worden. ‘k weet dat ik dat eigelijk niet moet doen, maar ja het gebeurt gewoon.

  [Reply]

 90. Nisrine says:

  Ik zou helemaal gek worden! Ik vind dat je echt geduld hebt haha. Ik kan echt niet tegen dat soort domme acties.

  [Reply]

 91. sarah says:

  Goed gezegd! Ik ben zelf 14, maar ik ben niet zo dom om mijn frustratie op jou uit te werken! De mensen die dit doen zijn gewoon jaloers omdat je zo mooi make-up kan aanbrengen. x

  [Reply]

 92. Jipx says:

  Ik vind het echt heel knap van je dat je gewoon door gaat, je filmpjes en blogs zijn super leuk!
  En mensen die daar commentaar op geven zijn meestal gewoon stinkend jaloers.
  Ik vind je in iedergeval helemaal top, dus ga zo door en laat je niet kennen! x

  [Reply]

 93. Fanny says:

  Spijtig dat er mensen zich goed voelen door andere mensen pijn te doen,
  Ik maak ook veel spelfouten en hoeveel ik ook mijn best doe ik kan er niks aan doen..
  Ik heb echt ontzettend veel van je geleerd & ben blij dat beautygloss bestaat!
  x

  [Reply]

 94. linda says:

  Ik heb bij jou nooit gemene of hatelijke opmerkingen geplaatst. Maar ik weet niet ik kan me er wel iets bij voorstellen waarom mensen dat doen. Ooit deed ik ook weleens heel gemeen tegen mensen. Alleen maar, omdat ik zo ontevreden was over mezelf enz. En ik haatte tegen die mensen, omdat ik vond dat ze leuker/knapper waren. Ik was gewoon jaloers. Tegenwoordig ben ik uitgegroeid tot een zelfverzekende vrouw, die tevreden is met zichzelf. Nu ik dit ben, doe ik ook veel aardiger tegen anderen. En heb ik helemaal geen jaloezie meer tegen anderen. Dus ik denk dat al die mensen die gemeen over jou zijn, gewoon heel ontevreden zijn met zichzelf.. Ik hoop oprecht dat jij er boven staat en die nare comments jou geen pijn doen.

  [Reply]

 95. Ilham says:

  Echt triest dat er zulke mensen bestaan ..

  [Reply]

 96. hermina says:

  Omg! soms zie ik echt zulke lullige opmerkingen en dan wil ik wel reageren maar dan blijf je maar doorgaan.. Dan reageert de een weer en komt de ander erbij en zo blijf je maar doorgaan…

  Echt knap van je dat je zo lief kan blijven tegen zulke mensen.

  [Reply]

 97. That’s the spirit. Keep up the good (bussines) work:)

  [Reply]

 98. Eline says:

  Wat grappig zeg dat het altijd zo gaat..! Wel goed van je dat je ze dan gelijk ont-bant, en niet boos blijft ofzo. Netjes!

  [Reply]

 99. Eline says:

  p.s. kan dat handige hokje onderaan:
  “Notify me of follow-up comments via e-mail” misschien ook op de beautygloss.nl site komen? daar zet ik ook wel eens wat bij de comments en vind het wel leuk als ik dan weet of ik een reactie heb.

  [Reply]

 100. Mel says:

  Nouw, als jij zo een vreselijk mens zou zijn, en als je site zo slecht zou zijn zou je heus niet de meest bezochte beautyblogger zijn hihi x

  [Reply]

 101. Wies says:

  Goed hoe je hiermee omgaat!

  [Reply]

 102. yasmin says:

  ik wil ook een blog maaken maar ik heb schrik voor die rare mensen
  ik ben echt een grooooooooooooooooooote fan van geautygloss en daarom wil ik vraagen je ze kan verwijderen van je blog of zoo pls antwoord

  [Reply]

 103. Lia says:

  Goed geschreven zeg !

  [Reply]

 104. Amy says:

  Als ik dit zo lees ga je er dus prima mee om. Ben het volledig met je eens, heb zelf vast ook wel in mijn leven vervelende comments gegeven op dingen en dat zijn inderdaad maar puber kwaaltjes. ;) En sommige mensen vinden iets ook echt niet leuk maar ze moeten dat dan perse bekend maken en dan ook echt zo duidelijk als ze kunnen. Als mij een blog niet interesseert dan kijk ik er niet op en heb ik zoiets van “Ach, diegene doet er ook gewoon d’r best voor.”

  [Reply]

 105. Nora says:

  wow, respect voor je. Ik zou er echt niet mee om kunnen gaan haha :(

  xx

  [Reply]

 106. Suzan says:

  Hoi Mascha,
  Interesant artikel. Ik herken hier mensen uit het ‘echte’ leven in maar had hier nooit zo bij stilgestaan.
  xx

  [Reply]

 107. Liss says:

  Hoi Mascha,
  Ik wou dat ik in het dagelijks leven zo boven rotopmerkingen kon staan zoals jij dat bij je trollen doet;).
  Misschien is het leerzaam om hier een video over te maken, ik denk dat heel veel mensen hier iets van kunnen leren.
  Ga zo door!
  xxx Trouwe lezer

  [Reply]

 108. Tamar says:

  hoi Mascha, sinds kort kijk ik af en toe een filmpje van je op youtube en ik vind ze erg leuk. En ik vind het heel rot als ik bovenstaande lees dat sommige mensen zo om aandacht verlegen zitten dat ze iemand anders – in dit geval jij – naar beneden halen door rotopmerkingen te plaatsen. Ik lees ze niet helemaal altijd hoor, de negatieve comments maar ik denk wel dat er veel jaloezie bijzit en aandacht te kort. Maak zelf wat leuks van je leven denk ik dan… Maar goed, nogmaals ik vind je blogs heel leuk, ga zo door liefs

  [Reply]

 109. venny says:

  woi mascha
  ik vind het best leuk om bij een leuk filmpje de comments te lezen en dan zie ik opeens een hele rij hater-comments, dan heb ik zo iets van ‘waarom doe je zoiets???’ ik beloof je overigens dat ik noooooooooiiit hatercomments zal geven :3
  xoxo

  [Reply]

 110. Lisette says:

  Als ik denk dat iets beter kan bij iemand dan vind ik dat wel moeilijk om zo te brengen dat het niet als onaardig/gemeen wordt beschouwd. Dus zet ik er altijd iets bij van ‘niet lullig bedoelt, maar’ of ‘hopelijk vat je dit niet verkeerd op’. Ik heb altijd het gevoel dat ik uitleg moet geven dat ik het niet onaardig bedoel. Maar ik vind dat je een hele leuke site hebt!
  xxx

  [Reply]

 111. deveny-lynn says:

  hee wat rot zeg en wat flauw van ze maar weet maar er zijn ook mensen die je filmpjes te gek vinden en kei gaaf (ik dus en natuurlijk nog veel meer meiden hier :D) het is flauw van ze en ze zijn waarschijnlijk gewoon heel jaloers dat jij zo’n gaaf bedrijf hebt en hebben niks beters te doen dus trek je er maar niks van aan en geniet maar leuk van je baan zoals ik/wij genieten van jou filmpjes die allemaal super gaaf zijn en pleaseeeee stop nooit!!! want dan zouden we het allemaal erg jammer vinden en ik vindt het juist zoooo leuk jou filmpjes (zelfs mijn moeder kijkt ze en is er verslaafd aan en me nichtjes van 3 en 4 kijken met plezier altijd mee) :) dus succes en lees maar de leuke reacties die andere zijn gwn flauw bezig :) veel plezier met je filmpjes en ik zal altijd trouw blijven kijken :D

  [Reply]

 112. toela says:

  hoi mascha,

  ik heb net je blog gelezen en ik zou zeggen hou je niet bezieg met kleine kinderen niet zoooo jaloers zijn op je filpmjes en geen aandacht krijgen van hun ouders ik kojk elke keer naar je filpmjes alleen ik laat nooit een reacie achter.ik persoonelijk vind je filpmjes erg toch.ik ben 27 jaar en zelfs me dochter van 3 die kijkt en is verslaafd aan dat ene filpmje waar je vriend jou opmaakt….ga je eige niet druk maken om wat mensen zeggen.jij weet wat je doet en je doet het priema.komt goed ga zo door :-)

  [Reply]

 113. Lisa says:

  Wow echt heftig zeg, ik zou zoiets nooit doen. Ik heb ook een blog en daarop heb ik ook kort geleden voor het eerst een hater op gehad. Ik heb er echt nachten van wakker gelegen. Bedacht voor de hulp! X x

  Ps. Ik vind je wel helemaal geweldig

  [Reply]

 114. Esmée says:

  Heee Mascha,
  ‘t is n beetje een laatte reactie op je stukje, maar ik wou toch nog even reageren.
  Ik vind het erg goed van je dat je er zo goed mee om gaat. Ik heb inderdaad soms gelezen dat sommige mensen leuk proberen te zijn. Die mensen denken dat zij perfect zijn en commentaar op andere hun sterk maken.
  Zelf ben ik 14, maar zelf vind ik (niet arrogant bedoeld ofzo) dat ik me best volwassen gedraag. Dus niet alle pubers zijn gelukkig zo.
  Voor de rest wou ik nog even zeggen dat ik echt vind dat jij de enigste bent die gewoon lekker zichzelf is. Daarom vind ik het ook leuk en fijn om naar jouw filmpjes te kijken. Ik heb echt ontzettend veel bijgeleerd sinds ik jouw blog volg.
  Ga vooral zo door meid!

  Liefs, ‘n meisje uit Rotterdam :)

  [Reply]

 115. Melanie says:

  Nou dat jij dat goed kan volhouden?!! Ik ben echt geschokt hoe mensen zo kunnen doen tegen een persoon… (geschokt ? Ik gebruik dat woord nooit ??) Anyway,, Je filmpjes zijn echt super tof en elke x als ik op de pc zit kijk ik wel of en nieuw filmpje van jou is.. Toen ik niks te doen had in de zomervakantie ging ik op youtube kijken en zag ik jou… En sindsdien heb ik ‘bijna’ elk filmpje van jou gezien met plezier.. En dat zou ik nog lang volhouden!!

  Nou suc6 Met alles en ik kijk uit naar je volgende Filmpjee
  Xxx Een mascha Fan XD

  [Reply]

 116. Orla says:

  Ik had even een vraag, als er iemand gebannen is van je site, kan deze dan nog wel gewoon via bloglovin’ op je site komen? Want dan zou diegene gewoon door kunnen gaan. x

  [Reply]

 117. - says:

  Beste Marscha,
  Ik ben al een tijd op je site, lees je blogs en kijk je video´s, maar dit onderdeel ontdekte ik pas net de´Persoonlijke blogs´. Ik ben persoonlijk niet van de comments plaatsen, omdat ik liever stil achter mijn computer zit en naar andere kijk. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat ik er iets van leer.

  Maar wat ik eigenlijk wil zeggen is, dat ik vind dat je enorm gegroeit bent. In je manier van doen. Ik weet niet wat het is, maar ik vind je veel spontaner overkomen dan een tijd terug (dit bedoel ik positief). En het is ook leuk om te zien dat je vooral jezelf blijft maar openstaat voor andere meningen.

  In iedere geval, veel suc6 met het verder groeien van beautygloss.
  En oh, btw, dit is hoe ik het zien!:)

  [Reply]

 118. dasha says:

  Jammer dat je het zo druk hebt :-( .. Stiekem hoop ik dat je hier een nieuw berichtje geplaatst hebt hihi..

  [Reply]

 119. SanneSophie says:

  Wow, echt goed dat je er zo mee omgaat! Ik hoop niet al te veel last te gaan krijgen van dit soort nare comments, want ik weet van mezelf dat ik het me heel erg aantrek, maar misschien moet ik maar denken van: ‘Hey, ze raken me toch niet!’ hihi :)

  [Reply]

 120. Jana says:

  Hey Mascha,
  Knap van je dat je er zo mee omgaat!
  Ik vind het echt niet leuk als mensen zo’n rotopmerkingen sturen naar je kanaal!
  Ik zou zoiets nooit doen!
  Ik kijk je filmpje’s al ‘n tijdje, en vind je filmpje’s superleuk! :)

  Groetjes Jana! Hopelijk stuur je me iets terug..

  [Reply]

 121. Pascalle says:

  Alsjeblieft trek je er niks van aan,
  Je bent geweldig, en ik hou van je filmpjes en je blog!
  Haters geven je eigenlijk even veel aandacht als mensen die je wel leuk vinden.
  Ze willen alleen maar aandacht.

  Xxx Pascalle

  [Reply]

 122. Emmelie says:

  hee Mascha !
  ik wil eerst eventjes zeggen dat ik je echt bewonder!
  het is niet altijd makkelijk met al die nare comments.
  jij bent een soort van ‘voorbeeld’voor mij geworden , je bent een sterk persoon.

  xxx Emmelie

  ps; zou je het 88 pallet met al die kleurtjes weer online zetten ? die wou ik nog bestellen maar hij was al weer uitverkocht helaas !!

  [Reply]

 123. Chelsea says:

  Heei Mascha ,

  ik volg je filmpjes nou al voor een paar jaar , ik weet nog wel hoe je met je webcam
  filmde en dat ik het helemaal geweldig vond ! (nog steeds trouwens)
  of dat je met een wet2dry stijltang aan kwam zetten en dat ik dat helemaal geweldig vond. ook vind ik het echt te gek dat je zo groot ben uit gegroeid . de filmpjes zijn er absoluut niet minder op geworden , Je bent echt een tof persoon. ik hoop dat er nog vele jaren voorbij gaan met de goeie filmpjes van beautygloss zodat ik alles kan overleven en er niet debiel hoef bij te lopen hahah !

  mascha , jij bent mijn voorbeeld !

  xxx Chelsea

  [Reply]

 124. isaythat says:

  Masha echt je doet het super goed als je zo een belachelijke reactie ziet gewoon zo laten je hebt 1000 andere positieve reacties waarom je rot voelen om 10 negatieve reacties van mensen die stikken van de jaloezie, echt blijven door gaan je hebt tenminste al iets berijkt in je leven niet als die snotneuzen van 13 jaar die nog aan het puberen zijn. Aja ik wou nog iets helemaal anders zeggen dat meisje jou vrienden eh ik heb iemand gezien in een film en die lijkt sprekend op haar hihi toen ik die zach zei ik hihi kijk de vriendin van masha :) toffe filmpjes trouwens op youtube enzo.. Veel succes nog met je job!!! Dat is pas een droomjob serieus

  [Reply]

 125. Iza says:

  hee mascha, ik heb eugenlijk niet echt een reactie op het stukje, het is trouwens wel mooi :D, maar op beautygloss.nl doet het linkje ‘onderwerpen’ het niet. er komt alleen maar een hekje in de adresbalk bij. misschien wist je dit al wel. nou ja, ga zo door, want ik hou van je filmpjes! :D

  [Reply]

 126. Anne says:

  Jeetje joh! Ik kan me serieus niet voorstellen dat mensen zoiets doen! Waarom zou je iemand opzettelijk willen kwetsen? Ik vind het super knap hoe je ermee omgaat! Echt! Ik denk ook dat wat meiden jaloers zijn aangezien je een super leuke baan hebt :)
  In iedergeval, laat ze lekker, en bedenk bij elke keer als zoiets gebeurt dat de rest van je bezoekers je super vinden!

  xxx

  [Reply]

 127. Anne says:

  Lekker laten lullen joh, ze zijn gewoon jaloers. jij hebt een goedlopend bedrijf inmiddels, en dat heb je toch maar mooi gedaan! En zij zitten achter hun laptop te haten waar ze precies niks mee bereiken

  [Reply]

 128. Brenda says:

  Goed om te weten hoe je met die mensen omgaat! YOU ROCK! Ga vanavond je enchiladas maken yummie!!

  [Reply]

 129. Haai mascha
  Ik heb zelf ook een kleine anonieme blog en ik ben door jou FANTASTISCHE WEBSITE begonnen met mijn kleine blog. Ik wil even zeggen dat ik gewoon blij wordt van jou blog. Ookal ben ik een jongen, vind ik bijvoorbeeld de recepten heel erg lekker. En je lijkt mij toch ook heeel erg aardig. En ik zou het superleuk vinden als je mijn blog zou willen lezen want ik heb een artikel over beautygloss geschreven. En mijn dag zou niet meer stuk kunnen als je ook nog eens een reactie achterlaat. Stel je voor dat dit zou gebeuren!!! E ik ben elf jaar en ik weet dat je misschien dit niet kan lezen omdat je het zo druk hebt maar ik heb respect voor jou

  Groetjes anoniem!

  [Reply]

 130. Merve says:

  jebent geweldig mop.

  [Reply]

 131. serap says:

  ik vind het wel te zielig voor woorden. ik ben echt blij met hoe je al je dingen aan pakt en dat je ons veel raad geeft, dus doe vooral waar je goed in bent en laat jezelf niet gek maken xx

  [Reply]

 132. deempie says:

  ik zou ook helemaal gek worden als ik jou was en het lijkt mij ook heel irritant om altijd comentaar te krijgen op dingen die je doet ik denk altijd zo: als je het niet leuk vind kijk er dan gewoon niet naar ! ik vind het zo dom he gaan ze wel zeggen dat ze het stom vinden enzo wat je doet maar tog kijken ze ernaar :s slaat helemaal nergens op naja ik vind je filmpjes en blogs geweldig !!!

  [Reply]

 133. Josephine says:

  Ik ben erg blij dat je dit bericht hebt gepost Mascha, je hebt helemaal gelijk.
  Ik heb sinds een tijdje ook een blog en soms wordt je enorm afgekraakt, dit zie ik overigens ook op andere blogs. Ik vind het zo kinderachtig en zielig van die mensen, maargoed de mensen op deze wereld zijn niet perfect. Er zitten altijd wel een paar mensen tussen die het verpesten, maar dat hoort erbij. Omdat ik me niet wil verlagen tot hun niveau negeer ik het maar, die nare comments. Toch is het soms niet leuk om te horen. Ik heb deze post wel 3 keer gelezen maar nooit een comment geplaatst. Toch wilde ik je heel erg bedanken deze post heeft me ontzettend veel geholpen en ik herken daadwerkelijk ALLES van wat er in staat. Ik wilde je even laten weten dat je een inspiratiebron voor mij ( en vele anderen )bent. Je hebt zo’n goed karakter en sterke persoonlijkheid, ik bewonder dat heel erg. Ga zo door! ;)

  [Reply]

  deempie Reply:

  heey josephine ik heb een vraag, hoe heet jou blog dan kan ik daar ook eens op kijken :)

  [Reply]

 134. Noa says:

  Heei Mascha!!

  Ik vind het echt heel erg dat zoiets onwijs vaak gebeurd.
  Het is daarom grappig om al deze artikels te lezen!!!!

  XXX Noaaa

  [Reply]

 135. lovemycat says:

  wow mascha dat jij dat volhoud zeg ik zou veel te lief zijn ofzo ik vind het fantastisch wat je allemaal doet ik heb je filmpjes nog maar net ontdekt maar ik het er al duizend gekeken ik vind het zo vet. ben enorme make-up fan en heb al veel van je geleerd en heb maskertjes (zelfgemaakte anders kan mijn huid er niet tegen) uitgeprobeerd en make-up dingen geleerd en super dat je dit soort dingen schrijft!

  xxx lovemycat

  [Reply]

 136. Robin says:

  Hoi Mascha,
  Ik vind het echt heel erg raar als mensen zulke comments achter laten. Je hoeft toch heus niet allemaal elkaars vriend te zijn, maar dan kun je elkaar toch wel respecteren?!? Ik vind het daarom ook goed dat je dit artikel hebt gemaakt,ik denk dat ik er wel iets aan heb.

  Ik krijg ook wel eens een negatieve reactie op mijn blog, (dat eigenlijk niet goed genoeg is om het een blog te noemen…) van de 16 reacties in mijn gastenboek heb ik er al minstens 10 verwijderd omdat ze negatief waren (zoals ‘zoek een leven’ of ‘shut the f*ck up met je k*t blog) Maar nu ik dit gelezen heb ben ik bang dat die mensen het weer gaan doen, als ik het alleen maar delete. Maar ik kan ze ook niet mailen, want bij ‘naam’ vullen ze ‘anoniem’ in en ik kan hun e-mail adressen ook niet zien…

  Heb je tips??

  XOXO Robin

  [Reply]

 137. Nancy says:

  Pf, toch heftig hoor. Je maakt je blog altijd met veel passie en dat is er ook aan te zien, jammer dat sommige mensen daar zo mee omgaan.
  Ik vind het knap hoe je hiermee omgaat, ook dat je mensen vergeeft als zij zelf ook hun fout in zien.

  [Reply]

 138. Sanne says:

  Jeetje wat erg, dat sommige mensen dat doen.. wat vervelend. Maar met zoveel bezoekers zijn er ongetwijfeld ook heel veel aardige mensen! Niet opgeven hoor!

  [Reply]

 139. ikke says:

  echt heel knap! respect!

  [Reply]

 140. kim says:

  Goed gedaan Mascha! Weetje een kennis liet een keer een filmpje van jou zien van bad hair day ofzo iets, toen zei zij kijk hoe dom ze is. Ik wist toen dus nog niet wat ik van jou vond, dus ik zei ook zo van ja ze doet dit heel dom en zo dit dat zus zo. En een tijdje later toen ging ik filmpjes kijken zonder dat zij het wist en toen was zij een keer hier en toen ging ik die filmpjes kijken waar zij bij zat dus later ging zij ze ook kijken. Toen zei ik zo van je vond haar toch dom en stom en al dat soort dingen. En toen zei zij ja dat is ook zo maar…. Ik: waarom kijk je ze dan? En toen zij ze niks meer want haar moeder kwam haar ophalen. Maar mascha ik heb nu heel veel van je geleerd en ik blijf ook iedere dag sowieso wel 2 keer op je sites kijken

  [Reply]

 141. Flo says:

  Respect Mascha !! :-)

  [Reply]

 142. Danique says:

  top! altijd door blijven gaan! 69.999 houden van je:D

  [Reply]

 143. Melenie says:

  Deze mensen die dit doen zijn jaloers
  Want die hebben geen wepsite en mogen ook geen gratis producten net als jouw
  En ze hebben ook niet zo veel talent als jouw en mensen die je volgen

  Xxxx en nog veel sux6 met je blog en ik hoop echt dat dit gaat verminderen

  Pc deze mensen willen gewoon hun verstriwatie in jou uiten meestal zijn de kinderen of mensen die pesten jaloers en hebben thuis problemen dan uiten ze zich op anderen uit dit doen ze om anderen te kwetsen

  Pcc hoe ik dit weet dat komt omdat ik een hele lange tijd heb gepest
  Deze reden was omdat ik jaloers was op kinderen want mijn ouders zaten in een scheiding en in mijn ogen leek het of iedereen het beter had dan mij
  Daarom was ik dus jaloers en beging ik te pesten zo zie je het al voorbij komen
  Jaloers en hun thuis situatie is niet Goed
  Nu is alles wel iets beter maar wordt ik ook niet meer gepest
  Zo zie je wat de verhaal achter pesters is

  Pccc zelf ook niet pesten hè

  [Reply]

 144. daphne says:

  Woow best heftig vind ik eigenlijk! Gelukkug zijn er ook altijd nog de mensen die wel leuk en aardig doen.. Deze comments heb je denk ik echt nodig en de ‘kritische’ (zoals ze ze zelf noemen) die niet zijn onderbouwt moet je maar als onwaardig beschouwen! Ik vind je site in ieder geval top!
  Als laatste had ik eigenlijk nog een vraag want je geeft in het artikel aan dat dat je kan zien wie wat plaatst ook als ze dat onder een andere naam doen, maar als ze ook het emailadres veranderen kan je dat dan ook nog steeds zien?
  Liefs, Daphne

  [Reply]

 145. Sunseeree says:

  Hoi Mascha,

  Ik vond het best een “fijn” artikel om te lezen. Niet omdat je van die haatcomments krijgt die zijn gewoon triest en slaan inderdaad nergens op! Maar ik herken het zo nu ik meer kijkers krijg op mijn eigen youtube channel.
  Als je een beautyblog of kanaal hebt dan zal het heus wel voorkomen dat je een keer hetzelfde hebt als een ander maar ieder doet het op haar eigen manier.. Regelmatig krijg ik zo’n idiote comment van: Pff hoe bedoel je, dat je beautygloss na aapt, of je kopieert van beautyglos.. OMG ! het is zo frusterend! Ik vind je een super leuk persoon en lees je blog altijd met plezier maar het is echt vervelend als je steeds vergeleken word als je juist je eigen ding probeert te doen. De haatcomments gaan we lekker negeren want die aandacht gun ik ze niet. Haha en het klopt dat het vaak van die pubers zijn.. Mja :) xXx Groetjes

  [Reply]

 146. aïsha says:

  Vind het wel grappig dat jij het gewoon kan zien als iemand met een andere naam op zijn/haar eigen comment reageert. Denkt diegene even populair te lijken, nice try :)

  [Reply]

 147. Lailaaa... says:

  Hoi Masha,

  Super dat jij ook, ontdanks zulke dingen, door blijft gaan en dat je ook je ervaringen met ons wilt delen!

  Maar 5 a4-tjes volschrijven… gigantisch… zo vreselijk is toch geen één persoon (behalve degene die het schrijft dan).

  Lailaaa…

  [Reply]

 148. Melanie says:

  Jammer dat veel meiden je beledigen om zichzelf beter te voelen zeg! Gelukkig heeft de meerderheid wel manieren. Ge-ni-aal dat je het kunt zien als iemand anders onder een andere naam op zichzelf reageert! Lig je dan niet helemaal dubbel van het lachen?

  [Reply]

 149. katja katkova says:

  verander nooit wie jij bent, wees trots op jezelf :)

  [Reply]

 150. Jana says:

  AMAI ! Dit wat jij zegt is zo hard waar!
  Het zijn gewoon mensen die zich vervelen en niets anders te doen hebben.
  Volgens mij voelen ze hun beter als andere mensen zich slechter voelen !
  En even over jou : Ik vind jou en je blog echt FANTASTISCH & manise is echt cute <3

  [Reply]

 151. Lisa says:

  Masch, ik vind je echt een baas!
  En ze kunnen beter over je lullen dan van je vreten ;)

  [Reply]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply