06 JanDe candydealer

Ik zat een beetje te surfen op Reddit en kwam toen een verhaal tegen die extréém veel lijkt op iets wat ik ook heb meegemaakt. Een verhaal dat ik eigenlijk nog nooit online heb verteld. Het verhaal op Reddit ging over een jongen die in highschool handelde in blikjes frisdrank, omdat dit verboden was op school. Geloof het of niet, ik heb een soortgelijk verhaal. Let me tell you!

Toen ik 13/14 was woonde ik in Amerika en ging ik daar ook naar school. Ik zat toen nog net niet op highschool, ik zat op middleschool in 8th grade (in Nederland is dat de 2e klas van de middelbare school). Alles was nieuw voor me en die hele Amerikaanse mentaliteit was ook anders dan ik in Europa gewend was. Het schooljaar was nog net begonnen of het was alweer tijd voor Halloween. Dit feest kende ik van tv, in Nederland werd het nooit echt gevierd. Ik had inmiddels wat vrienden op school en we zouden samen langs de deuren gaan om snoep te halen. Ik dacht altijd dat dit iets voor kleine kinderen was maar blijkbaar niet, het is gebruikelijk dat ‘kids’ het tot hun 16e ongeveer doen. Daarna ben je oud genoeg om met je vrienden thuis halloween feestjes te geven en dergelijke. Omdat ik er weinig vanaf wist kreeg ik van vrienden de aanwijzing om een kussensloop mee te nemen. ‘For what?’ ‘That’s where you put the candy’. Ik zei nog: is een tasje niet voldoende? Nee, die kussensloop zou volledig gevuld zijn aan het einde van de avond. Vergis je niet, hun kussens zijn anders dan bij ons.. ze zijn een heel stuk langwerpiger. Dus nog groter. ‘Vol met SNOEP?!’ dacht ik.

Dus daar gingen we, ik weet nog dat ik verkleed was als heks en zwart oogpotlood op mijn lippen had gedaan voor zwarte enge lippen. Bij iedere deur kregen we meer en meer, tot inderdaad die complete zak vol zat. En dan heb ik het over een paar kilo. Die nacht kwamen we thuis en ik legde de zak in mijn kamer. Ik haalde er wat snoep uit dat ik in mijn schooltas had gedaan voor de volgende dag.

De volgende dag kwam ik op school. Al mijn klasgenoten waren EXTREEM hyperactief en stuiterden door de klas. Wat was er aan de hand? ‘Kids, come on. I know you are all having a sugar rush from the candy but try to stay quiet’ riep de leraar. Wat bleek: het was ook zo dat mensen de zak snoep van de avond er voor altijd mee namen naar school. Kwam ik daar met mijn 10 snoepjes. Iedereen had dus een kussensloop mee en zat de hele les er in te graaien. Ondanks dat je niet ‘mag’ snoepen was het soort van toegestaan op de dag na halloween, je kon het toch niet tegenhouden. Aan het einde van de dag waren zakken ook leeg. LEEG.

Dus de volgende dag had ik een deel van mijn zak in mijn tas gedaan. Ik kwam op school en begon over het snoep. ‘My candy is all gone, I ate it all!’ zei een klasgenoot. Ik liet mijn snoep zien. ‘WHAT! GUYS SHE HAS CANDY!’ zei iemand. Klasgenoten kwamen om me heen staan. Ik had vanalles – lollies, zuurtjes, dat soort dingen. ‘Man I would really want some.. I will give you $1 for a jollyrancher [lolly]‘.

En toen begon het. Mensen waren bereid om een dollar te betalen voor een snoepje. ‘Sure!’ zei ik bij de eerste en gaf hem een lolly in ruil voor een dollar. Klasgenoten draaiden zich om en kwamen ook met een dollar. En toen was mijn zak leeg en had ik wat geld. De volgende dag kwam ik met de rest van mijn zak. De hele school was inmiddels echt snoep-vrij, snoep was gewoon verboden op school. Daarom had ik het snoep stiekem in mijn tas. Ik weet nog dat ik zachtjes zei ‘I have candy..’ en dat er direct mensen naar me toe kwamen met een dollar. Ik merkte dat de lollies het populairst waren, met name de Jolly Ranchers en Blow Pops. Aan het einde van die dag was mijn zak helemaal op.

Dus die avond ging ik mee met mijn vader tijdens het boodschappen doen en kocht ik wat zakken jollyranchers en blowpops á $3 per stuk (zak met 25 lollies geloof ik). De volgende dag nam ik een aparte tas mee naast mijn boekentas, hierin zat het snoep verstopt. En daar kwamen ze. In de ochtend, voor de pauze, tijdens de pauze maar voorál tijdens de les. Kopen kopen kopen.. mensen die ik niet kenden hadden via via gehoord dat ik snoep had. Het was verboden, zeker tijdens de les. Wat ze allemaal deden: de lolly van het stokje af bijten zodat je niet kon zien dat ze aan het snoepen waren. Soms kochten ze er meerderen tegelijk. Een leraar had het zelfs door en liet het stiekem toe. ‘Kids, everyone, if you are eating candy.. look, I know what’s going on. If you feel like you need candy to concentrate (….) just take the candy and chew it off the stick so you won’t get caught ok?’ en vervolgens kreeg ik een ‘blik’. Zo van, ‘ik weet er van maar laten we dit onder ons houden’. Na een paar weken had ik een paar honderd dollar verdient en stond ik bekend als de candygirl. Best bizar trouwens, gezien ik in Nederland niet populair was en zelfs nog gepest werd er voor, hier had ik soort van een reputatie.

Hoe dit verhaal is afgelopen? Helaas niet zo leuk. Nee, ik werd niet gepakt, volgens mij wisten alle leraren het inmiddels ook al. Ik kreeg te maken met mensen die mijn zak probeerden leeg te roven. Ik merkte soms dat er ineens snoep weg was. Op een gegeven moment werd het zo erg dat ik de zak snoep op schoot tussen mijn handen moest houden, anders werd hij weg gekaapt of werd er wat uit gepakt als ik niet goed oplette. Toen ben ik een keer zo kwaad geworden dat ik er per direct mee stopte. Helaas, maar het was leuk voor even.

En dat was mijn candy-dealer-verhaal. Drugs? Hell no! Candy? Daarvoor moest je bij Mascha zijn. Hehe!

103 Responses to “De candydealer”

 1. Tamára says:

  Hahaha, op zich best een grappig verhaal! En eerlijk is eerlijk, een zak van 25 lollies van drie dollar en dan die lollies verkopen voor een dollar per stuk is best slim handelen ;). Als het snel gaat (zoals bij jou) verdien je haast al meer dan met een bijbaantje!

  [Reply]

  Xbeautyfun Reply:

  Haha inderdaad. ik zie het ook al helemaal voor me :)

  liefs

  [Reply]

 2. Inge says:

  Hehe, wat een grappig verhaal :)
  Echt iets voor in de film!

  [Reply]

  Linsey Reply:

  Haha, vind ik ook!

  [Reply]

  Anne Reply:

  Ja inderdaad :)

  [Reply]

  ruvie Reply:

  jaaa een mini filmpie op youtube

  [Reply]

 3. Shirley says:

  Hahaha, ik zie het al helemaal voor me. Supergrappig!

  [Reply]

 4. Roos says:

  Hahaha wat een práchtig verhaal, heel leuk om te lezen!

  [Reply]

 5. Carmen says:

  Haha wat grappig! ik zou ook wel wat snoep van je kopen hoor! hihi.
  Maar ik zal nooit van je stelen!
  xxx

  [Reply]

 6. Ipek says:

  Hahaha zo leuk verhaal macha met haar snoep. Hihihih

  [Reply]

 7. Charlotte says:

  hahaha super leuk om te lezen & lijkt me best leuk om dat zo mee te maken haha x

  [Reply]

 8. dilan says:

  Hahah echt een grappig verhaal! Ik zou zelf ook voor een jaartje in Amerika willen wonen en een cheerlaider zijn :p

  [Reply]

 9. Doya says:

  Hahaha super grappig, dat verhaal waar je het in het begin over had ben ik ook nog niet tegen gekomen op reddit.

  [Reply]

 10. Ashleey says:

  Super grappig en leuk om te lezen!

  [Reply]

 11. femketje says:

  haha inderdaad wel grappig dat je er een heel handeltje in kon beginnen XD

  [Reply]

 12. tedje says:

  Haha wat een apart verhaal!! Dat dat zo’n soort van rage is in Amerika en hier niet! Toch echt een verschillende cultuur.

  [Reply]

 13. Loes says:

  Wat een grappig verhaal, echt tof. Toen was je blijkbaar als ondernemend:)
  Bij cought/caught heb je een spelfout gemaakt trouwens.

  [Reply]

 14. Haha, geweldig verhaal weer;)

  [Reply]

 15. Debbie says:

  I’m a candy girl, living i a lolly world.
  Sugar is fantastic, la la la laaaaaaa

  :D

  [Reply]

 16. Krissi says:

  super leuk verhaal mascha. echt leuk om zoiets te lezen. klinkt echt als iets uit een Amerikaanse film!

  [Reply]

 17. Eva says:

  Wat grappig om te lezen! Een snoepjesdealer, wie had dat gedacht;)!

  [Reply]

 18. Daisy says:

  Haha wat een super grappig verhaal! Echt super leuk :)

  Leuk dat je weer wat op je persoonlijke blog hebt geplaatst ;)

  [Reply]

 19. Melissa says:

  Hahaha wat een prachtig verhaal! En eerlijk gezegd vind ik het ook best slim :) Als ik dit zo lees vind ik het niet zo gek dat er in Amerika zoveel mensen obesitas hebben, wat een obsessief gedrag wat betreft snoep! Maar wel een leuk verhaal!

  [Reply]

 20. Lotte says:

  Leuk!!

  [Reply]

 21. Laura says:

  Dus daar begon je zakenvrouw talent al ;)

  [Reply]

 22. Henna says:

  quite = quiet
  De hele schoon was inmiddels echt snoep-vrij = De hele school was inmiddels echt snoep-vrij
  mensen die ik niet kenden = mensen die ik niet kende
  cought = caught

  een paar foutjes

  [Reply]

  Raisa Reply:

  Waarom ga je alles corrigeren als je weet wat er staat?? Wat maken die paar foutjes nou uit, Masha is geen robot hoor!

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Nee ik vind het fijn als mensen me helpen! Ik heb het aangepast :)

  [Reply]

  Henna Reply:

  Je hebt Mascha haar naam fout geschreven Raisa :p

  [Reply]

 23. Naas says:

  Leuk hoe je zo jong al kan dealen haha :) idd gelukkig geen drugs!

  [Reply]

  ikke Reply:

  hahaha…
  denk niet dat het bij mij op school zal werken, staan overal genoeg snoepautomaten xD

  echt een leuk verhaal Mascha

  [Reply]

 24. Suzanne says:

  OMG superleuk !!!! En is het erg dat ik denk ‘Typisch Amerikaans’? haha =P

  [Reply]

 25. Jolien says:

  haha echt een grappig verhaal!
  dat kinderen gewoon betalen voor wat snoep

  xx

  [Reply]

 26. Elise says:

  Zucht… Amerikanen en snoep :’)

  [Reply]

  Louise Reply:

  Haha was ook mijn reactie!!

  [Reply]

 27. Anoe says:

  Haha, wat een grappig verhaal!

  [Reply]

 28. Carlijn says:

  Haha grappig! Ik snap alleen niet, die kinderen konden toch ook gewoon zelf een zak van 25 lolly’s voor $3 kopen?

  [Reply]

  Louise Reply:

  Daar gaat het hele verhaal over!

  [Reply]

 29. Paula says:

  Whahahhaha geniaal!

  [Reply]

 30. Allissa says:

  Whaha geniaal!

  [Reply]

 31. Yara says:

  Haha leuk geschreven!!

  [Reply]

 32. lisa says:

  Hahaha geniaal verhaal dit! Prachtig en zo slim xd

  [Reply]

 33. haha grappig verhaal, en slim bedacht

  [Reply]

 34. Mirjam says:

  Haha wat leuk!

  [Reply]

 35. Cynthiiaa says:

  Wow, wat ontzettend gaaf dat Halloween daar zo extreem wordt gevierd! Het candydeal-verhaal is wel masterlijk. :’)

  [Reply]

 36. Raisa says:

  Wat Inge al zei..hier zouden idd zo een film van gemaakt kunnen worden! Echt leuk om te lezen!

  [Reply]

 37. Anne says:

  Hahaha, geweldig dat je dit met ons wil delen!
  Zie het al zo voor me, kleine Mascha met een enorme kussensloop met snoep :D

  [Reply]

 38. Vera says:

  Hahaha hilarisch verhaal! Ik houd er altijd van als ik ineens dit soort verhalen te horen krijg van mensen die ik al jaren ken, of in jouw geval, volg!

  [Reply]

 39. lisanne says:

  Hihi, zie je, dat ondernemen heeft altijd al in je gezeten :p Geen wonder dat je zakenvrouw bent geworden! (hihi, noem je jezelf eigenlijk zo, zakenvrouw? Het klinkt zo serieus ofzo :P)

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Haha neejoh. Anderen zeggen het weleens over mij maar ik zie mijzelf meer als een rare hobbyist ofzo.

  [Reply]

  Anne Reply:

  Echt geen rare hbbyist, gewoon zakenvrouw maar dan leuker en gezelliger ;)

  [Reply]

 40. Tessa says:

  Wat een super leuk en grappig verhaal!
  Hopelijk ga je nog veel meer van dit soort dingen schrijven dan blijf ik het trouw lezen!

  [Reply]

 41. Mandy says:

  Wat een grappig verhaal! Toch leuk dat je daar meer geaccepteerd werd dan hier.

  [Reply]

 42. Naomi says:

  Dit lijkt heel erg op mijn verhaal! Ik wou in het 3e middelbaar (belgie, ik was 14 ongeveer) een feest geven met vriendinnen. Daarvoor hadden we geld nodig. Ik had koekjes gebakken om op school te verkopen. De 1e dag had ik 1 doos vol gemaakt, en aan mensen van hogere jaren gaan vragen of ze er wilden kopen. Dit werd al snel bekend en mensen kwamen me vragen om koekjes. Ik was elke avond na school aan het bakken, elke ochtend ging ik een bordje naar de leraarskamer brengen zodat die het wel goed vonden, hah! Maar op de duur moest ik er zoveel maken (5-8batches van zo’n 30 koekjes) dat ik tot 1u s nachts bezig was, erg zwaar. Op een dag kwam een jongen binnen tijdens een les !! Om er te kopen, en de juf die ik dan had was erg boos, en toen mocht het niet meer. Maarrr ik heb het zo’n 3 maanden gedaan en 2800 euro winst gemaakt! ^_^

  [Reply]

 43. Anne says:

  Haha wauw wat een bijzonder verhaal! :) Dat ze daar in amerika zo moeilijk over doen, best bijzonder (in de zin van snoep verbieden).

  [Reply]

 44. Silvy says:

  Mascha, kan ik een lolly van je kopen? ;)

  [Reply]

 45. Martine says:

  haha briljant! nooit van je verwacht dus des te leuker ghehe
  afloop is niet zo leuk, maar hopelijk heb je er nog een paar honderd dollar aan overgehouden!

  [Reply]

 46. tamara says:

  haha wat een leu verhaal Mascha

  [Reply]

 47. Sanne says:

  super leuk verhaal joh!! klinkt bijna ongeloofwaardig!!

  [Reply]

 48. Marleen says:

  Wat een super leuk verhaal!! :)

  [Reply]

 49. Joanne says:

  Hahah echt grappig dit :)
  En wat hierboven ook al stond; echt iets voor een film! Ik zie het al helemaal voor me: “NU IN DE BIOSCOOP! THE CANDYGIRL :) haha met jou in de hoofdrol natuurlijk! Acteertalentje :)
  Ja, ik zou erheen gaan! X

  [Reply]

 50. Limei says:

  Haha wat een hilarisch verhaal! :D

  [Reply]

 51. Yoëlla says:

  Hahahaha! Wat een grappig verhaal zeg!!!

  [Reply]

 52. Corina says:

  haha, echt hilarisch! super funn!

  [Reply]

 53. Marieke says:

  Hahaha superleuk verhaal! Kun je eens vaker vertellen over je tijd in Amerika? Of heb je dat al vaker verteld? Vind het namelijk erg leuk om te lezen.

  [Reply]

 54. joline says:

  Haha ik wist niet dat je een redditor was :P
  ik zat laatst te denken eigenlijk zou mascha een AmA moeten doen op Reddit, lijkt me super interestant vooral om dat er dan hele andere vragen worden gesteld dan met een ask me anything op je eigen blog :P

  [Reply]

 55. Laura says:

  Hahahaha leuk!!

  [Reply]

 56. Rosamina says:

  Too funny! Je bent altijd dus al een op en top zakenvrouw geweest. Heel leuk om te lezen.

  [Reply]

 57. s. says:

  en we hebben een script! idd, net als al meer mensen hier zeggen, zou echt een leuk idee zijn voor een film!

  [Reply]

 58. Cherry says:

  Leuk verhaal om te lezen echt grappig! :D

  [Reply]

 59. Famke says:

  Oh wat geweldig om te lezen. Ik denk dat ik dat ook wel gedaan zou hebben haha ! Maar dat ze gewoon een dollar voor een lolly betalen.. Hier in Nederland zouden ze je voor gek verklaren als je dat doet haha.

  [Reply]

 60. Tessabd says:

  HAhaha dit meen je niet, ben me ziek aan het lachen :d ik zie je echt al zitten in de klas als kleine candy dealer, cute

  [Reply]

 61. ruvie says:

  hahahhaha dit is echt geniaal!! dit soortgelijk verhaal had ik ook van mijn vriendin gehoord.. Maar het was haar broertje die het deed. Wat hij ook doet is als zijn zus geld leent bijv:€100 euro moet ze hem betalen met rente hahhah €120 euro dus…

  [Reply]

 62. Eva says:

  Je hebt een gave. Het zit al vanaf kleins af aan in je. Echte business vrouw;)

  [Reply]

 63. Marilou says:

  Super leuk! Wat ik alleen niet snap is dat ze zelf geen snoep kochten in de supermarkt..

  [Reply]

 64. Lytje says:

  Leuk verhaal! Gelukkig waren het geen drugs!

  [Reply]

 65. Leonie says:

  Hahaha wat een leuke verhaal!

  [Reply]

 66. Manon says:

  Hahaha, dit is echt een bizar verhaal, maar eigenlijk wel hilarisch. Leuk leuk :D

  [Reply]

 67. Rosalie says:

  Candy Dealer, The Film: Binnenkort in de bioscoop ^^., haha.

  [Reply]

 68. Gitte says:

  Hahah, wat een grappig verhaal :) En, wow, hoe eet je in 1 dag ZO VEEl snoep zeg, haha :)

  [Reply]

 69. kimberly says:

  ik ken ook iemand die zo iets deed, ze had echt van alles verkocht het net iets goedkoper dat de school, maar wel zo dat ze winst maakte. op een gegeven moment waren er 3 jongens die zeiden zo van’we willen iedere week allemaal en bus pringels of we verlinken je bij de congierge.’dat wou ze niet doen, dus ging ze haar handeltje verstoppen. normaal gesproken had ze alles in haar kluisje, maar dat kon toen niet meer want als die jongens haar zouden verlinken zou de congiere in haar kluisje kijken. ze vroeg daarom aan andere of ze haar spullen bij jou in je kluisje mocht doen. ze vroeg het ook aan mij, heb gezegt dat het voor 1 dag mocht en dat het daarna weer weg moest. ze verkocht ondertussen ook dingen vanuit mijn kluisje en inmiddels wisten al veel dat al haar spullen bij mij in mijn kluisje zaten. ik heb haar gezegd dat ze gelijk weg moesten, want als het ontdekt zou worden kreeg ik de problemen( bij mij op school zijn ze in dit soort dingen heel streng). daarop zei zij dat ze dan zou zeggen dat het haar schuld was, maar als nog zou ik dan straf krijgen, want ja, het zat toch in mijn kluisje en wie zegt dat ze zich aan haar woord zou houden. alles ging weer naar haar eigen kluisje, maar het probleem was nu weer dat de groep jongens groter was geworden en nog meer eten wouden van haar. toen hebben we haar sterk afgeraden om verder te gaan. ze was eigen wijs dus ging door tot het einde van het jaar. Na de zomervakantie merkte we dat ze was gestopt, omdat jongens uit de 5e ook iets van haar wouden. was echt blij voor haar dat ze gestopt was want anders was het echt ontdekt. ik snapte haar ook niet, ze hield hele lijst bij van wat ze verkocht en hoeveel winst ze maakte. ik vind nog steeds raar waarom je zo iets zou proberen, zoals deze 2 verhalen vertellen krijg je er na een tijdje toch problemen mee

  [Reply]

 70. Jennifer says:

  Super leuk om te lezen haha, lijkt me ook echt amerikaans aangezien hier overal snoepautomaten staan haha

  [Reply]

 71. Roos says:

  Leuk!,
  Ik weet wat ik morgen ga doen;)
  X

  [Reply]

 72. Dilys says:

  Haha! Leuk verhaal! Dat had ik nou evht niet van jouw verwacht! ;)

  [Reply]

 73. Helen says:

  hahahahaha dit is zo’n leuk verhaal, vooral nu ik de foto van jou in het klein heb gezien laatst op bg. Zie ik je helemaal vor me met die snoep en verkopen enzo:) echt leuk

  [Reply]

 74. j says:

  hahaha, je was toen al een zakenvrouw. Moet je nagaan ;)

  [Reply]

 75. Michelle says:

  Haha super grappig verhaal!

  [Reply]

 76. Minka says:

  Mindset van een top ondernemer in de dop! Mooi verhaal! :D

  [Reply]

 77. toadette says:

  Wat een grappig verhaal! :)
  Ik vind het trouwens tof dat je ook een persoonlijk blog hebt en je ook nog eens leuke verhalen hebt om te vertellen. :)

  [Reply]

 78. BeautyglossLover says:

  Hoi hoi echt een super leuk verhaal en die leraar dat moet wel een hele aardige leraar zijn hij gaf je ook geen straf dat is een geluk :) <3

  [Reply]

 79. Maxime says:

  Hahahaha geweldig!
  Leuk verhaal Mascha.
  Liefs, Maxime

  [Reply]

 80. Tanja says:

  hoe veel heb je ermee verdient?

  [Reply]

 81. Robin says:

  Hee mascha,
  dit soort verhalen zijn echt superleuk! Heb je nog meer verhalen over Amerika? Of over amerikanen, hoe het voor jou was in Amerika? Lijkt me heerlijk om te lezen!

  [Reply]

 82. nancy says:

  Haha funny

  [Reply]

 83. Britt says:

  Heej!

  eigenlijk kunnen die kinderen ook zelf snoep mee naar school nemen voor 3 dollar ofzo xd, want jij werdt ook (niet snel) gepakt. Het lijkt me super vet om in amerika op school te zitten! poost meer verhalen over jou avonturen in Amerika :D ik ben er dol op!

  x

  [Reply]

 84. juliette says:

  haha, wat een grappig verhaal, ik kan het wel 100 keer lezen! :)

  [Reply]

 85. Carlijn says:

  Hahaha, een echte onderneemster ! echt super slim eigenlijk. Zelf deed ik het met hoesjes voor ipod of iphone verkopen. Kocht het op ebay voor 2 dollar en verkocht een hoesje voor 5 euro.

  [Reply]

 86. Mariah says:

  Nou, ik vind het niet zo’n grappig verhaal eigenlijk….
  Snoep verkopen op school, daar is school toch niet voor bedoeld? Zeker als je weet dat het eigenlijk verboden is.
  Een keer snoep verkopen voor een actie voor bijvoorbeeld een goed doel vind ik wat anders, maar snoep verkopen om je pocket money aan te vullen? Ik snap het niet.

  [Reply]

 87. Marjo says:

  Ik ben geloof ik de enige die dit nogal een ‘schokkend’ verhaal vindt. Behalve Mariah dan.

  Ik schrik best wel van je verhaal, omdat je dus totaal geen moeite had de regels te overtreden. Voelde je je daarbij op je gemak? Het lijkt mij heel vervelend en totaal niet grappig… Je verdiende dus geld over de regels van de school heen.

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Hoi, ik was een kind van 13. Je begrijpt dat kinderen experimenteren met allerlei dingen, dit was mijn ding destijds. Ik vind kinderen die drugs gebruiken en onveilige sex hebben wat zorgwekkender als ik eerlijk mag zijn.

  [Reply]

 88. Wendy says:

  Hahahaha, geweldig verhaal!

  [Reply]

 89. misthy says:

  Je hep echt mooi make up

  [Reply]

 90. Frouke says:

  hahahahaah geniaal dit :)

  [Reply]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply