06 AprStatistieken checken met Alexa

Statistieken.. het mysterie van het internet. Zeker als je op professioneel niveau bezig bent in de website wereld zijn statistieken zeer belangrijk. Hoeveel bezoekers heeft die site nou eigenlijk? 300? 10.000? Niemand weet het precies. Soms zie je wel iets van een statistieken metertje (zoals op beautygloss, rechts onder de facebook groep) maar lang niet altijd. Eigenlijk zie je dat tegenwoordig bijna niet meer. Lang niet elke statistiek meter is ook goed, de ene pakt een unieke bezoeker vaker dan een andere bijvoorbeeld. Of robots worden meegeteld. Het blijft in ieder geval altijd een mysterie hoeveel bezoekers een site werkelijk heeft. Eigenlijk is de enige die het weet degene die de site runt. Dus statistieken opzoeken van een andere site, dat is altijd een moeilijke.

Er zijn zeker sites die zogenaamd statistieken showen, deze kloppen alleen vrijwel nooit. Net als de sites die ‘gokken’ hoeveel een site verdient per dag. Wat een onzin. Nouja, als ik kijk naar mijn eigen site. Het klopt nooit en zit er altijd zo dramatisch ver naast dat ik werkelijk nooit op die sites kijk. Er is echter één tool op internet die een goede indicatie kan geven van ‘soort van’ statistieken. Ik laat deze ook altijd zien als ik presentaties geef. Een basic tool om te checken hoe hoog een site geranked is. Wellicht leuk om met jullie te delen, bij presentaties is het namelijk altijd een ‘die moet ik opschrijven’ momentje.

Ik heb het over Alexa.com. Bij Alexa kan je een site invoeren en krijg je direct te zien hoe hoog een site geranked it. Er wordt gekeken op welk punt een site wereldwijd staat, vergeleken met andere sites. Een voorbeeld: Google staat op nr 1 wereldwijd. Dat houdt in dat Google de meest populaire site is van de wereld. Op 2 staat facebook, daarna komt youtube, enzovoort. Best leuk om die lijst eens te bekijken trouwens. Je ziet ook nog je rang per land, alleen voor Nederlandstalige sites is dat niet zo duidelijk. We hebben namelijk vaak lezers uit de hele Benelux, dit pakt hij dan niet. Een site kan razend populair zijn in vlaanderen maar in Nederland een slechte rang hebben. Daarom raad ik altijd aan om gewoon naar de wereldrang te kijken.

Zo kan je de rang van iedere site opzoeken. Hoe dichter het bij de 1 staat, hoe groter de site. Over het algemeen kan je zeggen dat als een site rond de 100.000 of lager zit het een site is met erg groot bereik. Als je zoekt naar Beautygloss zie je dat de rang op het moment 72,820. Super cool! Zoek je op wibra.nl dan staat deze op 628,387. Wibra heeft een heel stuk minder bereik. Zoek je op flabber.nl dan staat die op 31,473. Wow! Je ziet weliswaar niet hoeveel bezoekers iemand precies heeft máár je krijgt een indicatie van hoe groot een site is. Persoonlijk vergelijk ik het altijd met mijn eigen site. Op het moment komen er 100.000 unieke bezoekers per dag op Beautygloss en ik sta rond de 70.000. Mensen die een hogere rang hebben krijgen dus nog veel meer bezoekers.

Wat mij betreft een uitstekende tool om te checken af en toe. Er vallen overigens vaak sites door de mand. Zo gebeurde het me weleens dat iemand zich voorstelde met ‘Hoi, ik ben .. van … (beautysite), 1 miljoen unieke bezoekers per maand’. Een vreemde manier van voorstellen, dus ik besloot voor de lol eens op Alexa te zoeken. Rang: ergens in de 400.000. Ha! Maar ook mensen die bescheiden doen over hun site waarbij de alexa rank in de 20.000 blijkt te zijn. Vind ik leuk.

Dus bij deze, mijn tip op het gebied van statistieken checken. Veel plezier!

24 Responses to “Statistieken checken met Alexa”

 1. Sabien says:

  Handig zeg! Haha, mijn site staat op rank 3,210,868! Grappig om te zien :) xoxo

  [Reply]

 2. Josianne says:

  Haha, ik sta ergens in de 5 miljoen, duurt nog even voor ik bij die 72.000 van jou ben!

  [Reply]

 3. An says:

  Hey Masha,
  erg interessant maar ik heb een vraag die ik al eerder gesteld had zou je een post kunnen schrijven over intuitie??? Ik lees je blog al heel lang en in een post over NY met Lady gaga vertelde je dat de yoga juf aan kon voelen dat jouw intuitie heel sterk ontwikkeld was. Kun je misschien wat tips daarover geven. Hoe meisjes/vrouwen hun eigen intuitie kunnen gebruiken/ontwikkelen om de juiste keuzes te maken ??

  [Reply]

 4. An says:

  sorry typfout mascha

  [Reply]

 5. Zoë says:

  Interessant! Zelf sta ik ergens in de 600.000, maar van de zoekwoorden klopt alleszins niks :p Er staan een aantal zoekwoorden waardoor mensen vaak op zolea.be komen, maar Google Analytics zegt toch iets heel anders! Gek

  [Reply]

  lisanne Reply:

  Bij mij komen de zoekwoorden wel (een klein beetje) overeen. Grappig zeg!

  [Reply]

 6. lisanne says:

  Ha leuk, ga ik nu even doen!
  Alleen over kleinere websites geeft Alexa zeker niet/nauwelijks info? Ga eens kijken of er iets over mijn eigen blog te vinden valt ook :P

  [Reply]

 7. Yara says:

  Ha, handige tip! Alleen jammer dat ze kleinere sites niet laten zien.

  [Reply]

 8. Edith says:

  Handig ik ga even een kijkje nemen!

  [Reply]

 9. Martina says:

  Ik vind het al leuk on te zien dat ik veel pagina weergaven heb op mijn blog al weet ik dat dat vrij weinig zegt… Ik ben nu analytics aan het uitproberen,,,.. Ben zelf gewoon erg benieuwd ;)

  [Reply]

 10. Lifesplash says:

  Haha, toevallig! Had het er gisteren op Twitter nog met een paar over. Vind al die statistieken altijd wel moeilijk. De ene zegt dit… de ander dat… Heel verwarrend. Bij Alexa staat mijn rang op 912,535, haha. Alleen heb ik geen regionale data. Alhoewel nu.nl op 867 staat… hmm, volgens mij klopt daar iets niet aan. Vind het echt tof dat je trouwens zo hoog staat! :) Het zal gedeeltelijk denk ik wel kloppen, maar je kunt er denk ik niet je basis op richten.

  By the way other question: ik typ nu bij mijn naam Lifesplash, omdat ik liever niet m’n eigen naam bij reacties zet ivm zoeken en misschien dat je perongeluk verkeerde dingen zegt waardoor je later in de problemen kunt komen. Volgens mij was ‘t vroeger zo op je site dat je hier tegen was. Als je ‘t liever niet hebt, wil je dat dan even reply’en?

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Kan best kloppen hoor, dat nu.nl op die plek staat! Als je kijkt naar de hele wereld (en op 9 in NL). En nee geen probleem :)

  [Reply]

 11. Rosalie says:

  handige site ja! Ik heb er even een kijkje opgenomen

  [Reply]

 12. Hilde says:

  Handig! Leuk om eens op te kijken :)

  [Reply]

 13. Jacky says:

  Heb even bij een collega van je gekeken. Vera doet het zeer goed zag ik :-) Maar ik vind jullie allebei kanjers dus uiteindelijk gaat het niet om getallen. Dit is natuurlijk veel interessanter voor je als je bedrijven benaderd om te adverteren.

  [Reply]

 14. Eline says:

  echt interessant!

  [Reply]

 15. E.frl says:

  Dat is er inderdaad 1 om te onthouden! Verslavend ook om allerlei sites op te zoeken

  [Reply]

 16. Hetty says:

  Hoi Mascha, niets voor mij al die statistieken hoor. Kom er ook niet in voor haha. Begrijp wel dat het zakelijk ineressant is.
  Leuk om te zien hoeveel plezier je aan dit alles beleeft. Top hoor! Als ik je iets wil voorstellen wat betreft een product, hoe kom ik dan in contact met je? Kan ik je een mail sturen met waardevolle informatie? Ik hoor graag van je. Fijne dag, groetjes Hetty

  [Reply]

 17. Ikram says:

  Hihi wel leuk om te zien :) Geeft je waarschijnlijk wel een boost dat je site ertussen staat :D

  [Reply]

 18. Ilse says:

  Wat gaaf dat je op 72.000 staat! Mijn blog staat ergens in de 3 miljoen, ik zou al een gat in de lucht springen als ik onder de 1 miljoen kom haha.

  [Reply]

 19. Elena says:

  Ondertussen staat fb al op 1 en google op 2! haha

  [Reply]

 20. Jeroen says:

  Alexa brengt het inderdaad mooi in beeld en geeft een goede vergelijking met andere websites. Piwik, software die je kunt installeren (zoals WordPress), geeft statistieken (grafiekjes, cijfertjes etc) over jouw website. Daarbij kun je denken aan hoeveel bezoekers, hoe lang ze op een bepaalde pagina doorbrachten en vanaf welke site ze komen (én naar welke site ze doorklikken).

  Het is gratis en zonder addertjes onder het gras (dus geen terugkoppeling naar de ontwikkelaar ofzo). Aanrader!

  [Reply]

 21. Sylvia says:

  Ha, wat handig! Nog nooit van gehoord, heb ‘m toegevoegd aan m’n favorieten. Nooit verkeerd om even te kijken waar je staat :)

  [Reply]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply