17 AugWat nou als je dit niet meer kan doen?

Als ondernemer loop je een risico – je bedrijf kan ieder moment ineens een gekke wending nemen waardoor je ineens geen geld meer kan verdienen en er mee moet stoppen. Wat dan? Deze vraag krijg ik regelmatig. ‘Wat nou als je site in populariteit afneemt en je er mee moet stoppen? Wat doe je dan?’. Oh, er kunnen wel meer redenen zijn waardoor ik dit niet meer zou kunnen doen als werk. Stel je voor dat er ineens een wet zou komen waardoor je op internet geen geld meer kan verdienen met advertenties. Wat nou als beautyblogs verboden worden. Ik roep maar wat. Maar ja, ja het kan ook gebeuren dat je gewoon heel veel klanten kwijt raakt en het financieel niet meer haalbaar is om je toko te blijven runnen (ik roep maar: hostingkosten). Ondanks dat ik geloof dat blogs niet zo’n heel groot risico lopen (wat mij betreft ziet de toekomst er zeer rooskleurig uit voor bloggers/vloggers) moet ik er natuurlijk wel over nadenken wat ik zou doen, mocht ik moeten stoppen ooit.

Tja. Ik ben ten eerste blij dat ik een HBO diploma heb. Het is een SPH diploma, ik heb hem 2 jaar geleden gehaald. De hulpverleningssector is op het moment niet bepaald een plek waar je de banen voor het grijpen hebt, integendeel. Veel van mijn klasgenoten werken inmiddels op een kinderopvang of andere MBO functie, omdat er gewoon geen werk is. De stof die je leert bij de studie verandert gelukkig niet zó snel, als zeg, een marketingopleiding (stromingen in de psychologie veranderen niet elke 4 jaar). Maar hey, ik heb wel HBO werk en denkniveau, dat is iets waar ik wel heel blij mee ben. En ik ben me er zeer bewust van dat de kans niet heel groot is dat ik een baan kan vinden in deze sector.

Ik zou sowieso het liefst ondernemer willen blijven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan – maar in mijn hoofd borrelen echt enorm veel leuke ideetjes. Ik zit volledig in de internet en beauty industrie, ik heb wel wat ideetjes hoe ik achter de schermen daar iets kan betekenen. Maar ook dit is een risico. Ik zou dan echt wat meer op de achtergrond willen treden en anderen begeleiden in bepaalde dingen bijvoorbeeld. Mensen helpen bij de dingen waar ik zo veel jaar over heb gedaan om zelf te ontdekken. Gebruik maken van mijn netwerk waar ik jaren over heb gedaan om op te bouwen. Beauty, media, video, ik zou zeker in die sector willen blijven.

Mocht dat absoluut niet kunnen, dus stel ik moet écht voor een baas werken en het mag niks met beauty of internet zijn, dan vind ik dat natuurlijk ook niet erg. Ik zou gaan solliciteren naar hulpverlenende functies. Zou dat niks worden, dan zou ik het proberen in de kinderopvang (waar ik 5 jaar heb gewerkt). Mocht dat een probleem zijn, dan aan de slag als nanny (ja, ik vind kinderen heel erg leuk). Zou dat niet gaan, dan zou ik gaan solliciteren bij wat winkels zoals Xenos. Ik heb daar een aantal jaar gewerkt en vond dat fantastisch.

Dus ja. Wat nou als je dit niet meer kan doen? Genoeg andere opties dacht ik zo. Wat jullie? Wat zou jij doen als je het werk niet meer kon doen wat je nu doet?

47 Responses to “Wat nou als je dit niet meer kan doen?”

 1. diede says:

  Maar je hebt dit back-up plan niet nodig hoor want ik wee zeker dat beautygloss altijd een succes zal blijven!

  [Reply]

 2. Lifesplash says:

  Leuk artikeltje! Ik hoop natuurlijk voor je dat je je baan kun behouden, maar je weet het inderdaad nooit. Wie weet is er later een opleiding bloggen en ik zie ‘t al voor me dat jij daar je ervaring vertelt, haha. Vind het in ieder geval goed dat je er over nadenkt en een back-up plan hebt. Zou zonde zijn als een blogger opeens met lege handen in ‘t haar staat. (oja, en op een dag wilde toch nog een kindje? :) zal dat niet moeilijk met je blog combineren zijn?)

  [Reply]

 3. lieke says:

  of je verkoopt al je beautyproducten? haha!

  [Reply]

  Christy Reply:

  Haha

  [Reply]

 4. Martina says:

  Ik heb een idee wat ikdan zou gaan doen! Ik werk nu full time aan mijn baan, als ik het onderweg toch niet zou redden zou ik zeker weten balen….geen idee wat dan, komt vast wel weer wat op mijn pad!

  [Reply]

 5. Mirjam says:

  Ik hoop dat je dit nog heel lang kan blijven doen! Moest je stoppen en wil je iets met hulpverlening willen doen, dan zie ik joi ook nog wel iets met jonge meiden en (inner) beauty doen, wat ook mooi bij je SPH achtergrond past!

  [Reply]

 6. Sheela says:

  Ik heb ook een hele lijst voor mij om te doen als iets niet lukt of niet gaat. Ik hoop dat beautygloss lang blijft bestaan x

  [Reply]

 7. Danielle says:

  Leuk artikel. Wel slim om erover na te denken, maar laten we maar hopen dat het niet gebeurt. Ik denk dat je bij elke baan wel moet denken aan een back-up plan. Want elke baan kan zo voorbij zijn.

  [Reply]

 8. zainab says:

  ik zou al heel blij zijn als ik iets kan vinden in mijn sector , als ik ook nog na moet gaan denken over wat ik moet doen als ik ooit die baan weer verlies loopt mijn hoofd helemaal over. Wat komt dat komt. Als je gelooft dat het bloggen een rooskleurige toekomst heeft (wat ik ook denk) waarom denk je er dan over na wat je zou moeten doen als je hiermee zou moeten stoppen? Tenzij je het gewoon leuk vindt om over na te denken natuurlijk. ;)

  [Reply]

 9. Liesbeth says:

  Ik zou waarschijnlijk een schoonheidssalon openen (of in eentje gaan werken), wel een ommezwaai van online marketeer, maar minstens zo leuk en ik heb het diploma tegen dan toch. Altijd een plan B hebben he ;-)

  [Reply]

 10. Cheryl says:

  Goed dat je je er bewust van bent dat tijden veranderen, en het ineens over kan zijn. Dit bedoel ik niet gemeen: maar alles kan over een aantal jaren anders zijn, waardoor je blog niets meer waard is. Misschien is de behoefte er niet meer, of nieuwe technologie etcetera. Jij hebt veel fans maar die worden ouder en komen in nieuwe levensfases.
  Ik geloof wel dat jij nooit echt werkloos wordt, omdat je inmiddels een ervaren onderneemster bent!

  Je hebt nu in ieder geval nog heel veel fans en volgers, inclusief ik, die graag naar je kijken en echt van je blog genieten.

  Life is a rollercoaster: before you know it’s over.
  Heel veel liefs lieve Mascha!

  [Reply]

 11. Dita says:

  Ik heb zo iets meegemaakt afgelopen jaar. Ik werk nu 5,5jaar in de kinderopvang en ben daarnaast onderwijsassistent geweest. Super leuk allemaal! Helaas werd het werk in de kinderopvang vorig jaar stukken minder, mijn contract uren draaide ik en iets meer ivm inval maar dat was niet super veel. Ook in het onderwijs waren geen banen. Ik heb toen gesolliciteerd bij een hotel en heb een klein jaar als kamermeisje gewerkt. Daarnaast ben ik actief gaan bloggen.

  Gelukkig mede door mijn referentie heb ik weer een baan gekregen in het onderwijs dus ik begin volgende week weer, dit icm met de kinderopvang.

  Ondanks dat het in het hotel
  Niet het leukste werk was, het was werk en ik heb er afgelopen jaar het beste van genaakt!

  [Reply]

 12. Nancy says:

  Mascha jou beauty blog blijft altijd een succes! Waarom? Omdat jij het “doet” jij geeft echt je leven ervoor en dat respecteer ik!! Je geeft er alles tegenaan waardoor je site nog beter zal worden en ala beautygloss al haar bezoekers verliest en er blijft er maar één over ben ik dat wel omdat jou beautytips super zijn (of course) maar ook omdat jij gewoon geweldig bent!! Ik hoop echt dat jou site voor altijd succes blijft krijgen!!! ❤❤❤

  [Reply]

 13. Cheryl says:

  Ik zou alleen maar ontzettend opgelucht zijn. Werk namelijk in de supermarkt waar je gewoon wordt uitgewrongen. Wat een verschrikkelijke baan. Nu kan ik me daar wel overheen zetten hoor en gewoon vriendelijk blijven tegen klanten. Maar tegenwoordig wordt er zo ingeroosterd dat je geen pauze krijgt (pauze vamaf 4,5 uur werk, ingeroosterd voor 4 uur en een kwartier). Ook krijgen we na sluitingstijd niet meer betaald, terwijl we dan nog gewoon klanten hebben en de winkel nog een grote keet is. Maar ja, ik hoef jou dit niet te vertellen, ik ken je verhaal in je artikel over je oude baantjes. Gelukkig heb ik volgende week mijn laatste dag.

  [Reply]

 14. Fatima says:

  Heel mooi artikel Leuk dat je heel positief bekijkt en meer geniet van het hier en nu, ook al werk je in de supermarkt bijvoorbeeld dan nog vind ik dat je kan genieten van het leven. Voor mij gaat het meer om het genieten van het hier en nu en kijken naar wat je hebt dan wat je niet hebt:) Ik ben bijna afgestudeerd als pedagoog. Inderdaad wat je zegt, er is weinig vraag in de zorg, maar dat maakt voor mij niet zoveel uit. Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn opleiding. Persoonlijk heb ik echt geen behoefte om iets op hbo-niveau te doen. Werk in de kinderopvang als pm’er is voor mij ook prima. Ik heb nog geen baan, maar ik wacht het geduldig af wat er allemaal op mijn pad komt:)

  [Reply]

 15. Sanne says:

  Ik zou het niet weten. Ik zit daar nog echt niet over na te denken, aangezien ik midden in mijn studie zit (ik ga naar het 3e jaar in september). De beauty industrie is nog echt een leuke optie voor mij, anders zou ik wat met dansen gaan proberen te doen, al zal ik daar dan te oud voor beginnen te worden op mijn 20e.

  [Reply]

 16. Lotte says:

  Werken in de kinderopvang is nu ook geen optie. Totaal GEEN banen te vinden, ik werk als leidinggevende op een kinderdagverblijf en krijg wekelijks tientallen open sollicitaties binnen.. E helaas zoek ik niemand behalve invalkrachten . En zo is het op dit moment overal in de kinderopvang,

  [Reply]

 17. Tessabd says:

  Jij bent echt zo bescheiden, that’s why I love you! Je zou in ieder geval een populaire xenos medewerker zijn met al jouw kennis van een stash ordenen haha. Maar eerlijk gezegd zie ik jou ook gewoon nog op het internet op je 40ste als je dat zou willen blijven doen. Desnoods krijgt de blog er dan wat meer lifestyle en kids thema’s bij. Je ‘oude lezers’ groeien toch met je mee.

  [Reply]

 18. Esmée says:

  Maar wat nou als je ‘te oud’ voor dit bent? Zijn (beauty)blogs dan nog wel populair als er iemand van 50 / 60 achter zit?

  Ik hoop dat je nog heel lang door kan gaan met dit werk want je doet het fantastisch!

  [Reply]

 19. Marielle says:

  Leuk dat je hier zo open in bent!

  [Reply]

 20. rosalie says:

  Ik ben blij dat ik nog op school zit.

  [Reply]

 21. Denk niet dat je er bang voor hoeft te zijn :). Ik zit nog op school maar zou wel het liefst met kinderen werken.

  [Reply]

 22. Stephanie says:

  Leuk om te lezen. Ik heb voor m’n SPH studie ook op de Haagse Hogeschool een MBO+ studie gedaan. Dat is eens reguliere MBO studie met extra vakken en verkort.
  Ik heb erna 3.5 jaar gewerkt bij de KLM als grondstewardess, ontzettend leuk werk. Geen vast contract in te krijgen bijna dus na er verlopen van m’n uitzendcontract ben ik weer gaan studeren.
  Ik zou uiteindelijk in de hulpverlening kunnen gaan werken maar zoals je zelf al zegt lastig werk in te vinden. Ik studeer duaal dus ik werk naast 1 dag school in de week 32u op een woonlocatie in de gehandicaptenzorg erg leuk maar met 4 jaar werkervaring in deze branche kom je moeilijk aan de bak in bijvoorbeeld de psychiatrie, jeugdzorg, etc.
  Als dat niet lukt zou ik kunnen werken in de reisbranche, dat vind ik ook nog steeds erg leuk. Mocht dat niet lukken vind ik werken in een winkel ook erg leuk. Ik heb als bijbaan gewerkt in de horeca dat vond ik zwaar maar ook leuk.

  Ook ik maak me er uiteindelijk ook nog steeds geen zorgen over. Komend jaar ga ik zoeken naar een plek. En mocht ik ergens terecht komen wat me niet helemaal bevalt dan kijk ik vanaf daar weer verder.

  :)
  x

  [Reply]

 23. silja says:

  Zie, jij denkt daar dus hetzelfde als mij over. Ik zie om mij heen wel kennissen en vriendinnen die geen baan hebben of weten dat ze werkeloos kunnen worden en doen er niks aan, ze weten niet wat ze moeten doen en willen ook niet echt veel.

  Ik zie dat heel anders. Als ik geen geld meer verdien voor mijn site of ik moet stoppen dan zoek ik wat anders. En weet je, als het echt moet zou ik gaan schoonmaken o.i.d. Ik bedoel, I hate cleaning, maar geld is geld en als je voor jezelf (en in mijn geval een kind ) met zorgen doe ik er veel voor!

  [Reply]

 24. Anouk says:

  Goed artikel,
  Ja ik zit al in een lastige sector. Ik werk op een sociale werkplaats voor mensen met een beperking. Die heb ik zelf ook. Ik heb spina bifida dat wil zeggen dat ik met een open rug ben geboren. Ik zit dus in een rolstoel. Ik ben begonnen daar met inpak werk en nu zit ik als receptioniste/telefoniste achter de receptie bij deze sociale werkplaats. Ik krijg overigens wel gewoon maandelijks mijn loon. Dus achter de geraniums dat zeer zeker niet zoals sommige mensen wel eens denken als je met een beperking leeft!!

  [Reply]

 25. Jo says:

  Meid! Jij zal echt altijd werk in je sector vinden hoor. En dan bedoel ik niet de SPH-sector, maar meer in de entertainment/ondernemerschap. Volgens mij barst jij van de goede ideeën! Ik zie het zeer positief in!! En als je een keer niet zo succesvol bent, na ja.. dat kan gebeuren. Als je maar weer opstaat en gewoon doorgaat. Zo blijf je altijd in het spel :) !!

  [Reply]

 26. Joanne says:

  Leuk dat je hier over nadenkt! Volgens mij ben je best wel een denker. Ik ben dat ook. En ik weet dat dat soms heel vervelend kan zijn, maar vaak gelukkig ook juist tot leuke ideeën uitloopt. I wish you the best met Beautygloss! You go girl! <3
  Ik ben iig blij dat ik nog veilig op school zit, want ik weet echt niet wat ik later zou willen doen! :p
  X

  [Reply]

 27. Bianca says:

  Leuk artikeltje maar ik ga ervan uit dat je backup plan niet nodig zal zijn maar je weet inderdaad maar nooit!

  [Reply]

 28. Loulou says:

  Het is goed dat je hieraan denkt! Ik heb eergisteren te horen gekregen dat vanwege bezuinigingen mijn contract niet zal worden verlengd en per 1-10 ben ik dus werkloos. Het levert me echt veel stress aangezien ik mijn eigen huisje en kosten heb. Ik ben nu druk aan het zoeken naar een nieuwe baan en zal alles aannemen. Zo zie je maar dat je inderdaad nooit zekerheid kan hebben!

  [Reply]

 29. natasja says:

  machaa jij heb ook een hele makkelijk baan om geld teverdienen jij doet alleen maar leuke dingen en daar verdien jij vet veel geld mee
  een ander moet erg had werken voor geld en opvakantie tegaan het zal niet slecht zijn als jij keer gewoon voor een baas werkt ja sorry dat ik het zeg dit is geen krietiek

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Ik heb heel wat jaren voor bazen gewerkt hoor, Natasja.

  [Reply]

  natasja Reply:

  oke maar ook echt hard waar je bij zweet bijv want ik werk bij ah maar dat is vaak erg hard werken hoor

  [Reply]

  natasja Reply:

  het gaat om het idee jij heb zo perfecte leven genoeg geld leuk huis jij krijgt alles vaak voor niks je hoef nooit geen leuk werk doen begrijp mij ook hier in
  ik moet gewoon wachten als ik op vakantie gaat snap je mij daar bedoel ik mee dit
  het is niet rot bedoeld vaak is het leven zo oneerlijk en vooral met die bezuinigingen
  ik vraag me af of jij er wat van merkt

  [Reply]

  Mascha Reply:

  Natas, ik heb ook jarenlang gewerkt bij de supermarkt, xenos, enzovoort. Ik weet best hoe het is om te zweten bij werk. Mijn leven is lang niet zo perfect als het lijkt, en helaas is het niet zo dat ik alles voor niks krijg.. maar ik snap je helemaal. Persoonlijk heb ik inderdaad weinig nadeel van de bezuinigingen maar ik zie het om mij heen wel veel en waar nodig help ik mensen. Ik weet alleen niet zo goed wat ik hier verder op moet zeggen – ik ben me er in ieder geval van bewust dat ik heel blij moet zijn met mijn werk en mijn respect voor mensen die een zware baan hebben is groot. Hopelijk begrijp je het :)

  Nicole Reply:

  Wat een toffe reactie van je Mascha. Je hoeft je niet te verantwoorden, natuurlijk niet. Toch kan ik wel begrijpen dat Natasja zo denkt. Ach, de wereld is niet eerlijk en zal nooit eerlijk worden. Het zou ideaal zijn als iedereen van zijn hobby zijn werk zou kunnen maken. En ik geloof er heilig in dat dat wel mogelijk is zolang je maar door blijft zetten en je eigen koers blijft varen :)

 30. Bobbi says:

  Of je kan misschien workshops geven aan de meisjes waar je beautyproducten aan doneert !

  [Reply]

 31. Ruby H. says:

  Je positieve instelling is werkelijk inspirerend! Ik moet zeggen dat het met mijn honours bachelor behaald aan de universiteit het nog niet eens lukt een job in een kledingwinkel te bemachtigen. Maar alsnog werkt je “er zijn altijd nog opties, waarom nu al druk maken over wat er nog niet is” (althans zo vat ik het op) houding zeer aanstekelijk! Dankjewel ^^

  XXX

  Ruby H.

  [Reply]

 32. Ikram says:

  Waw! Ik vind je artikeltjes op je persoonlijke blog altijd zo’n inspiratie! Ik word er helemaal met positieve energie door opgeladen! :D Je positiviteit en doorzettingsvermogen spat uit het artikel ;) Zeker omdat je de moed niet zou verliezen mocht je zoveel tegenslag hebben! Ik zeg respect :D

  [Reply]

 33. Femke says:

  Hai jouw blog geeft me zoveel inspiratie! (ook al ben ik net begonnen) mijn passie is schrijven en ik wil er graag een level up mee! dus als je wilt kijk ff

  doeii xjes Femmie

  [Reply]

 34. Poppy says:

  Het is jammer dat er zulke vragen aan je gesteld worden. Natuurlijk kun je in je achterhoofd een back-up plan houden voor het geval dat, maar je zou er niet regelmatig/dagelijks geconfronteerd mee moeten worden door andere mensen.

  Mensen die denken: “Waarom heb ik dit niet”, “Die heeft het makkelijk”, “Dit is oneerlijk” denken nooit na over hoe hard die persoon wel niet heeft gewerkt om hun (weg naar de) top te bereiken. Wees positief en constructief: “Wat kan ik doen om net zo gelukkig te zijn?”, “Hoe kan ook ik een inspiratie zijn voor anderen?”. Denk na over wat je wilt en werk oprecht daar naartoe. Iemand anders zal dat niet voor je doen!

  [Reply]

 35. ashley says:

  ik zou het vreselijk vinden als je blog weggaat :( Dan is mn dagelijks routine niet meer compleet haha

  [Reply]

 36. sophie says:

  hoii mascha
  ik vind je blog echt super cool. ik heb ook een blog maar het gaat best wel stroef zou je me wat tips willen geven alvast bedankt en ik vind je echt super gaaf!! xxsophie

  [Reply]

 37. Barbara says:

  Hoi, Misschien een hele gekke vraag hè haha maar ik ben gewoon even benieuwd; bouw je met dit werk pensioen op?

  [Reply]

  G Reply:

  Mascha is volgens mij ZZP´er, en als ik het goed heb bouw je als ZZP´er geen automatisch pensioen op omdat je geen pensioenpremie betaalt. Maar er zijn vast wel manieren om zelf je pensioen op te bouwen, zoals een spaarrekening waarbij het geld vast staat tot je een bepaalde leeftijd bereikt.

  [Reply]

 38. Joanne says:

  “Be good and good will come to you”

  [Reply]

 39. Michal says:

  Het is zeker wel iets om over na te denken. Wat voor werk je zou moeten doen als dat ene niet meer gaat. Voor mij vind ik dat best wel lastig. Tegenwoordig heb je overal een diploma voor nodig en dan zou je weer een opleiding moeten doen.

  [Reply]

 40. Sylvia says:

  Ik ben werkzaam op het gebied van de journalistiek, rechten en de schrijfwereld, dus wat dat betreft is er denk ik altijd wel ergens werk te vinden. Mijn eigen tekst- en adviesbureautje zou ik wel echt heel tof vinden :)

  [Reply]

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply